Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ
Prof. Dr. Necla TUGAY AYTEKİN

2 İYİ HEKİM OLMA YOLUNDAKİ MACERANIZIN ZEVKLİ VE BAŞARILI GEÇMESİ DİLEĞİYLE …

3 SAĞLIĞIN TANIMI Sağlık yalnızca hastalık ve sakatlıkların olmayışı değil, aynı zamanda bedensel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir.

4 Sizce sağlık hizmeti nedir?

5 SAĞLIK HİZMETİ Sağlık hizmeti hiçbir ön koşul olmadan
- Herkesi kapsamalıdır - Her yerde bulunabilmelidir - Her zaman ulaşılabilmelidir.

6 SAĞLIĞA ETKİ YAPAN NEDENLER
Biyolojik, fiziksel ve sosyoekonomik çevre nedenleri Kalıtsal nedenler Yaşam biçimi

7 SAĞLIKTA KISIR DÖNGÜ Üretim düşüklüğü Gelir azlığı Yoksulluk
Beslenme bozukluğu, eğitim – öğretim yetersizliği, olumsuz çevre Hastalıkların sıklaşması Çalışma gücünün azalması

8 HALK SAĞLIĞI NEDİR? Halk sağlığının görevi; toplumun ve insanların sağlıklı olabilmesi için gerekli koşulları sağlamaktır.

9 HALK SAĞLIĞI Halk sağlığı bu görevini, hastalık ve sakatlanma riski altındaki toplumların ve insanların ( halkların ) fiziksel, mental ve çevresel sorunlarına yönelen organize, disiplinler arası çabalarla gerçekleştirir.

10 HALK SAĞLIĞI Bu görev sağlığı geliştirme ve hastalıkları önleme teknolojileri ve yaşam kalitesini gerçekleştirmek ve arttırmak için yapılandırılmış girişimlerle sağlanır.

11 SAĞLIĞI GELİŞTİRME VE HASTALIKLARI ÖNLEME TEKNOLOJİLERİ
Sağlık sorunu ve önceliklerinin belirlenmesi için, risk altındaki toplum ve insanların sağlığının saptanma ve izlenmesi Saptanmış yerel ve ulusal sağlık sorunları ve önceliklerinin çözülmesine yönelik, yerel ve hükümet liderleriyle birlikte, toplum politikalarının oluşturulması Toplumların sağlığının geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesi hizmetlerini de içeren uygun ve maliyet – etkin bakıma ulaşmasının sağlanması ve hizmetin etkinliğinin değerlendirilmesi.

12 10 ANA HALK SAĞLIĞI HİZMETİ
Toplum sağlık sorunlarını tanımak için sağlık durumunun izlenmesi Toplumdaki sağlık sorunları ve tehlikelerinin tanınması ve araştırılması İnsanların sağlık konularında bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve güçlendirilmesi Sağlık sorunlarının tanınması ve çözülmesi için toplum işbirliğinin harekete geçirilmesi Kişi ve toplumun sağlık çabalarını desteklemek için politika ve planların geliştirilmesi

13 10 ANA HALK SAĞLIĞI HİZMETİ
Sağlığı koruyan ve güvenliği sağlayan yasaların uygulanması Gereksinimi olan kişilerin sağlık hizmetine yönlendirilmesi ve sağlık hizmeti alamayanlar için ( yoksa ) bu hizmetin sağlanması Uzman halk sağlığı ve kişisel sağlık bakımı işgücü sağlanması Kişi ve toplum temelli sağlık hizmetlerinin etkinlik, ulaşılabilirlik ve kalitesinin değerlendirilmesi Sağlık sorunlarına yeni çözümler ve öngörüler getirmek için araştırma yapılması


"SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları