Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI."— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI

2 Kaynağı belirsiz korkuya kaygı denilmektedir.
Genel olarak insanlar kaygıyı, gelecek ile ilgili karamsarlık, başarısızlık, endişe, umutsuzluk, karışıklık duygularıyla birlikte dile getirirler. Sınav kaygısı da böyle başlar. “Sınavı kazanamazsam her şey biter, hayatım mahvolur, herkese rezil olurum “ vb.

3 KAYGININ NEDENLERİ 1- AİLELERİN YAKLAŞIMLARI 2- BEKLENTİLER
3- OLUMSUZ DÜŞÜNCELER 4- YAŞANMIŞ BAŞARISIZLIKLAR GİBİ ETMENLER KAYGIYA DAVETİYE ÇIKARMAKTADIRLAR 3

4 İNSAN BEYNİ NASIL ÇALIŞIR?

5 USB KSB

6 Sınav zamanı gelince de Uzun Süreli Bellekte arşivlenmiş bilgiyle sınavda sorulmuş soruları yanıtlar. Çok kısa zaman dilimi içinde çok süratli çalışan Kısa Süreli Bellek sınav sorularını yanıtlarken mutlaka kullanmamız gereken bir şeydir.Sınavda hiçbir sorunun yanıtını doğrudan Uzun Süreli Bellekten alıp sınav kağıdına aktaramayız.

7 Evet işte bu denli önemli olan Kısa Süreli Belleğin kullanımını etkileyen verimini düşüren etkenlerde vardır.Bunlardan bazıları;kaygı,korku,panik….. Kaygı ne kadar büyükse KSB kapasitesinde o kadar pay alır.

8 STRES? Kaygı stres meydana getirir.Stres kişinin iç organlarını çalışma tarzını ve kaslarını etkiler.Stresli kişinin kalbi tam verimli atmaz,stres kan damarlarını büzer,daraltır ve bu kişinin beynine bol kan gitmez.O nedenle beyin tam beslenemez ve görevini de tam olarak yerine getiremez.

9 Aynı bilgi birikimine sahip iki öğrenci düşünelim
Aynı bilgi birikimine sahip iki öğrenci düşünelim.Bu öğrencilerden KSB ğini iyi kullanan diğerinden daha başarılı olacaktır.

10 SINAVDA????? SINAV USB KSB KORKU,KAYGI,STRES

11 SINAV KAYGISI Acısıyla, tatlısıyla hayat bir bütündür. Sizden başkaları da aynı kaygıyı yaşıyor ve sınavda da yaşayacak.

12 SINAV KAYGISI SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ

13 SINAV KAYGISI · Gözlemlenebilir düzeyde endişe ve huzursuzluk,
·         Baş ağrısı, ·         Genellikle sabahları yorgun ve halsiz hissetme, ·         Sinirli bir ruh hali, ·         Uyumakta zorlanma ·         Mide, barsak sistemine ait sıkıntılar, ·         İştahsızlık, ·         Kolayca ağlama, ·         Kendini beceriksiz ve hantal hissetme, ·         Kalbin hızla çarpması, ·         Ellerin soğuk ve terli olması,

14 SINAV KAYGISI SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA YOLLARI

15 SINAV KAYGISI Gerçekte sağlığın korunması için belirli düzeyde, aşırı olmayan, kaygıya ihtiyaç vardır.

16 SINAV KAYGISI Kaygı; temelde kişiye rahatsızlık veren olayın kendisinden değil olayın kişi için taşıdığı anlamdan kaynaklanmaktadır.

17 SINAV KAYGISI İnsanın kaygıdan kurtulabilmesi için öncelikle vücudunu gevşetmeyi öğrenmesi gerekir.

18 SINAV KAYGISI VÜCUDU GEVŞETMENİN 3 YOLU VARDIR A.Doğru nefes alma
B.Fizik egzersizi C. Düşünme biçimini düzenleme

19 SINAV KAYGISI A.    DOĞRU NEFES ALMAK:

20 SINAV KAYGISI Vücutta daha fazla oksijen yakılmasından dolayı, öğrenme sırasında beyinde meydana gelen protein bağlarının kurulmasını sağlar. Oksijenin vücudun en uç noktasına gitmesini ve stresin azalmasını yardımcı olur.

21 SINAV KAYGISI SOLUNUMU KONTROL ETMEK

22 Doğru nefes nasıl alınır?
SINAV KAYGISI Doğru nefes nasıl alınır?

23 SINAV KAYGISI Sol elinizi göğsünüze ve sağ elinizi midenize (karnınıza, göbeğinizin altına), koyun. Şimdi nefes alırken hangi elinizin hareket ettiğine bakın.

24 SINAV KAYGISI Eğer sol eliniz hareket ediyorsa, göğsünüzden nefes alıyorsunuzdur. Eğer sağ eliniz hareket ediyorsa doğru nefes yani diyafram nefesi alıyorsunuz demektir.

25 SINAV KAYGISI Doğru nefesin özellikleri:

26 SINAV KAYGISI Doğru nefes ağır, derin ve sessiz olmalıdır.
İyi bir nefes yavaş olarak burundan alınır, sessiz olur ve akciğerin bütününü doldurarak diyaframı aşağı iter.

27 SINAV KAYGISI 1.    Nefes alma egzersizine başlamadan önce sağ avucunuzu göbeğinizin hemen altına, sol elinizi göğsünüzün üstüne (göğüs hizasına) koyun ve gözlerinizi kapatın.

28 SINAV KAYGISI 2.    Nefes almadan önce ciğerinizi iyice boşaltın. (nefesi verirken ciğerler zorlanmamalı ve nefes itilmeden kendiliğinden çıkmalı.)

29 SINAV KAYGISI 3.    Ciğer kapasitenizi hayali olarak ikiye bölün ve "biir" , "ikii" diye içinizden sayarak ciğerinizin bütününü doldurun. Kısa bir süre bekleyin, "bir-iki" diye sayarak, nefesinizi aldığınızın iki katı sürede boşaltın. Sağ eliniz göğüs kemiklerinizin, hareketli bir köprü gibi, yana doğru açıldığını hissetmeli. Yeni bir nefes almadan iki saniye bekleyin .

30 SINAV KAYGISI B-Gevşeme; bedeninizdeki gerilimden SİSTEMATİK bir şekilde, kurtulmaktır.

31 SINAV KAYGISI Günde dakika düzenli egzersiz yapmanın sınavlara hazırlanan kişiye sağlayacağı yararlardan birincisi kaygıyı azaltması, ikincisi öğrenmede etkinliğin artmasıdır.

32 SINAV KAYGISI C.     DÜŞÜNCE BİÇİMİNİ DÜZENLEMEK:

33 DÜŞÜNCE BİÇİMİNİ OLUMLU YÖNDE DEĞİŞTİRMEK
Yanlış Düşünce Yerine Doğru Düşünce Bu sınavı mutlaka kazanmak ve ... Okuluna girmek zorundayım Sınavda başarılı olmak ve şu okullardan birine girmek istiyorum Yerine Kazanamazsam ailemin... Yüzüne nasıl bakarım. Kazanmak için elimden geleni yapıyorum. Kazanamazsam bile ailem bana aynı değeri verecektir. Yerine

34 Yanlış Düşünce Doğru Düşünce
DÜŞÜNCE BİÇİMİNİ OLUMLU YÖNDE DEĞİŞTİRMEK Yanlış Düşünce Doğru Düşünce Sınavda başarısız olursam, hayatta da başarısız olurum. Kazanamazsam önümde başka seçenekler de var onları değerlendiririm Yerine Kazanamazsam herkes benimle dalga geçer Bu kişiliğimi ölçen bir sınav değil. Sadece bilgimi ölçer. Yerine

35 DENGELİ BESLENME

36 BU BESİNLER, STRES TEPKİSİNİ BAŞLATAN KİMYASAL MADDELERE İÇERİRLER.
ÇAY, KAHVE, ÇİKOLATA, KAKAO, KOLALI İÇECEKLER KENDİLİKLERİNDEN STRESE YOL AÇAN BESİNLERDENDİR. BU BESİNLER, STRES TEPKİSİNİ BAŞLATAN KİMYASAL MADDELERE İÇERİRLER.

37 ZAMAN YÖNETİMİ

38 DENEME SINAVLARINDA KENDİMİZE BİR SINAV TAKTİĞİ GELİŞTİRMEK VE ONU SINAVDA UYGULAMAK..

39 TÜM ÖĞRENCİLERİME SINAVDA BAŞARILAR DİLERİM


"SINAV KAYGISI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları