Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi"— Sunum transkripti:

1 Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi
Rehberlik Servisi

2 İNSAN VE DÜNYA Adam, bir haftanın yorgunluğundan sonra pazar sabahı kalktığında bütün haftanın yorgunluğunu çıkarmak için eline gazetesini aldı ve bütün gün miskinlik yapıp evde oturacağını düşündü. Tam bunları düşünürken oğlu koşarak geldi ve sinemaya ne zaman gideceklerini sordu. Baba oğluna söz vermişti, bu hafta sonu sinemaya götürecekti ama hiç dışarıya çıkmak istemediğinden bir bahane uydurması gerekiyordu. Sonra gazetenin promosyon olarak dağıttığı dünya haritası gözüne ilişti. Önce dünya haritasını küçük parçalara ayırdı ve oğluna “Eğer bu haritayı düzeltebilirsen seni sinemaya götüreceğim” dedi, sonra düşündü:

3 “İNSANI DÜZELTTİĞİM ZAMAN DÜNYA KENDİLİĞİNDEN DÜZELMİŞTİ.”
“Oh be! Kurtuldum. En iyi coğrafya profesörünü bile getirsen bu haritayı akşama kadar düzeltemez.” Aradan on dakika geçtikten sonra, oğlu babasının yanına koşarak geldi ve “Baba haritayı düzelttim, artık sinemaya gidebiliriz.” dedi. Adam önce inanamadı ve görmek istedi. Gördüğünde de hala hayretler içindeydi ve bunu nasıl yaptığını sordu. Çocuk şu cevabı verdi: -Bana verdiğin haritanın arkasında bir insan resmi vardı. “İNSANI DÜZELTTİĞİM ZAMAN DÜNYA KENDİLİĞİNDEN DÜZELMİŞTİ.”

4 OKUL REHBERLİK SERVİSİ
NEDİR? NE İÇİN VARDIR?

5 REHBERLİK BİREYE YARDIM ETME İŞİDİR.

6 REHBERLİK BİR SÜREÇTİR.

7 REHBERLİK HİZMETLERİNİN MERKEZİNDE BİREY VARDIR.

8 REHBERLİK BİLİMSEL BİR YARDIMDIR.

9 REHBERLİĞİN ESASI BİREYİN KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİNE YARDIM ETMEKTİR.

10 KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK;
Kim olduğunu, neler yapabileceğini, neler yapması gerektiğini bilmektir. Ahlaki değerleri benimsemek, insanlara ve kendine saygı duymaktır. Zamanı iyi kullanmak, değişime ve gelişime daima açık olmaktır. Çevresiyle iyi iletişim kurabilmektir. Olumlu ve olumsuz özelliklerini iyi bilmektir. “BEN” anlayışından çok; “BİZ” anlayışına sahip olmaktır…

11 KENDİNİZİN FARKINA VARIN!!!

12

13 Bir kimsenin kendi yaşamında karşılaştığı kişisel sorunlar hiçbir dersin konusu değildir. Bu “Rehberlik ve Psikolojik Danışma” adı verilen servislerin işidir.   Rehberlik hizmetleri birinci derecede, bireylerin “karar verme” sorunlarına yardımcı olmaktır.

14             Rehberliğin en önemli işlevlerinden biri bireyin kendisi ve çevresi hakkında edindiği bilgileri özümlemesine ve doğru, sağlıklı tercihler yapabilen bir kişi olmasına yardımcı olmaktır. Bu da “Psikolojik Danışma” adı verilen bireysel ya da grupla yürütülen özel bir etkileşim yöntemi ile gerçekleştirilen bir hizmettir.

15 İnsan kendini geliştirme çabasını sürdürürken önemli ya da önemsiz farkında olmadan bir takım tercihler yapmakta, kararlar almaktadır. Kişilerin karar verirken daha çok bilinçli ve daha az gelişigüzel davranmasına,dış baskılardan ve iç çatışmalardan arınık olmasına yardımcı olmak rehberliğin en önemli amaçlarındandır.

16 rehberlik nedir ne değildir?

17 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Rehberlik ve psikolojik danışma, ‘her derde deva’ bir hizmet değil, sınırlılıkları olan bir hizmetler bütünüdür.

18 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Psikolojik danışma ve rehberlik yardımı bireye tek yönlü olarak doğrudan yapılan bir yardım değildir.

19 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Psikolojik danışma ve rehberliğin temelinde bireye acımak, onu kayırmak, her sıkıntıya düştüğünde bireye kanat germek gibi bir anlayış yoktur.

20 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Psikolojik danışma ve rehberlik bireyin sadece duygusal yanı ile ilgilenmez.

21 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Psikolojik danışma ve rehberlik bu yardımı alan birey bakımından akademik bir öğrenme konusu ya da ders değildir.

22 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Psikolojik danışma ve rehberlik bir disiplin görevi değildir; rehberlik yargılamaz ve ceza vermez.

23 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Psikolojik danışma ve rehberlikte kullanılan bütün yöntemler ve teknikler amaç değil, sadece araçtır.

24 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Psikolojik danışma ve rehberlik her türlü problemi hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir.

25 sevgili öğrenciler Okulumuz Rehberlik Servisi; sizlerin tek başınıza çözemediğiniz, aşağıda belirtilen konularda sizlere yardımcı olmak için çalışmaktadır.        1.  Kişiliğinizle ilgili sizi sürekli tedirgin eden sorunlarınızda,       2.  Okula uyumunuzu engelleyen kişisel sorunlarınızda,       3.  Aile içi ilişkilerinizde sizi etkileyen her türlü (anne ya da babanın ölümü, boşanmaları, ekonomik            durumlarının yetersizliği, kıskançlıklar, geçimsizlik ve diğer) sorunlarınızda,       4.  Derslerinizde sürekli başarısızlık yaşama, verimli ders çalışma yöntemlerini  bilememe, profesyonel bir çalışma programı hazırlama  gibi  konularda,       5.  Kendi kendinize baş edemediğiniz korkularınızda,      

26 8. Arkadaşlık ilişkilerinizdeki sorunlarınızda,
      7.  Kişiliğinizde beğenmediğiniz veya sürekli eleştirdiğiniz (saldırganlık, kıskançlık, alay etme,  hoş görülü olamama, arkadaşlarınızla geçinememe vb.) yönlerinizde,       8.  Arkadaşlık ilişkilerinizdeki sorunlarınızda,       9.  Ergenlik çağına girmenin sizde yarattığı psikolojik, fizyolojik etkileriyle yaşadığınız problemlerinizde,     10.  Okul dışında , sizi etkileyen, ders başarınızı, aile içi ilişkilerinizi, arkadaşlık ilişkilerinizi  bozan sorunlarınızda,     11.  Kendinizi daha iyi tanımak istediğinizde,     12.  Yetenek ve ilgilerinize göre bir üst öğrenim kurumuna (üniversite) veya bir mesleğe yönelmede, Eğitsel ve kişisel tercih yapma ve kararsızlık durumlarında


"Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları