Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST TEKNİKLERİ ve SINAV STRATEJİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST TEKNİKLERİ ve SINAV STRATEJİLERİ"— Sunum transkripti:

1 TEST TEKNİKLERİ ve SINAV STRATEJİLERİ
1 REHBERLİK SERVİSİ

2 TÜRÜNDE YAPILAN SINAVLARI TANIYALIM…
Test nedir? Testlerin genel özellikleri nelerdir? Test türü bir sınava başlarken ne yapılmalı? Zaman planlaması nedir? Testin genel yapısı nedir? Etkili test çözme teknikleri nelerdir? Test türü sınavlarda başarılı olma konusunda ip uçları nelerdir?

3 NEDİR??????? Test bir soru ve seçeneklerden oluşan ve seçenekler arasında sadece bir seçeneğin doğru olduğu ölçme biçimidir. Hayatımızda önemli bir çok sınav test şeklinde olmaktadır.

4 TESTLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Gireceğiniz testin yapısı nasıldır? Belli bir sürede mi yanıtlamak gerekir? Bu süre ne kadardır? Testteki kolay zor ve normal soruların dağılımı nasıldır?

5 Gireceğiniz sınav; test türünde olup Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilimler,Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve İngilizce derslerinden bilgilerinizi ölçmeye yöneliktir. Bu sınavda süre net olarak belirlenmedi ortalama her ders için bir ders saati diye düşünüyorum. Soru dağılımları çok kolay, kolay, zor ve çok zor olmak üzere hazırlanmıştır.

6 TEST SORULARININ GÜÇLÜK DERECELERİ
Sınavlarda yüzdelik soru dağılımı: % 10 çok kolay. % 20 kolay. % 40 normal. % 20 zor. % 10 çok zor. Zoru başarırız.İmkansız biraz zaman alır.

7 Etkili test çözme teknikleri
Bilgi: Öğrenmeyle kazanılır. Tekrarlarla pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini oluşturur. Yorum: Öğrenilen ve tekrarla pekiştirilen bilgiyle ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar. Hız: Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman sınırlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkili şekilde kullanmanıza yardim eder.

8 Sınavlarda Başarılı Olmak Konusunda İp uçları..
1: Ön Okuma Bir test veya test içinde bir bölüme başlamadan önce hızlı bir göz gezdirme yapın. Ayrıca tanıdık şekil,grafik görmek test hakkında sizi olumlu motive eder.

9 2:Hız Tempo Hiçbir sınav tekniği bir sınavdaki tempo kadar önemli değildir.Sınavınızı değerlendiren bilgisayar son derece duyarsız bir araçtır. Sadece şu basit formüle göre işlem yapar: Ham puan=doğru cevap say.- yanlış cevap say. Yakın tahminlere puan verilmediği gibi, kesin isabetlere de ek puan verilmez.

10 3:Hız ve İsabet Arasında Uygun Bir Denge Kurun
Çok hızlı çalışıp hata yapmak uygun değildir.Diğer taraftan, aşırı dikkatli olup her soruda fazla zaman harcamak da yeterli puanı toplamınızı engeller. Hayali üç öğrencinin durumunu inceleyelim. Metin:TİTİZ, Mehmet : DİKKATSİZ ve Ayşe:AKILLI İSİM SORU Sayısı DOĞRU Cevap YANLIŞ NET Metin 100 50 6 48 Mehmet 70 30 60 Ayşe 88 86

11 4:Belirli Süre Geçtiği Halde Çözüme Ulaşamadıysanız Soruyu Bırakın.
Seçme ve Yerleştirmeye dayalı sınavlarda soruların zorluk dereceleri farklı ancak puan değerleri aynıdır. Makul bir süre geçtiği halde hala sonuca varamadıysanız o soruyu geçin.Testinizi bitirdikten sonra yeniden dönüp bakmak için zaman kazanırsınız.

12 Turlama Tekniğini Denediniz mi?
Bu teknikle testlerdeki kolay sorular birinci turda çözülür.2.turda ise daha zor sorular çözülmeye çalışılır.Turlama tekniği zor sorulara takılarak zaman kaybeden adaylar için yararlıdır.Ayrıca Kolay soruların testin hemen başında çözülmesi moral kazandırır olası bir panik duygusu yaşamanızı engeller.

13 5:Soru kökü zor gözüktüğü için soruyu atlamayın
Sınavda karşılaşacağınız soruların büyük çoğunluğu analize ihtiyaç gösterir. Eğer üzerinde zaman harcanması gerektiğini düşündüğünüz her soruyu atlarsanız, kısa bir süre sonra çok az soruyu cevaplandırmış olarak, bölüm sonuna varırsınız. Bazı matematik soruları, kesirli ifadeler ve büyük sayılarla çok karmaşık gibi gözükebilirler oysa belirli sistem dahilinde çözümü çok kolay olabilir.

14 6: Zamanı Kullanmak Zamanı Kullanmak tempoya bağlı olmakla birlikte, her ikisi aynı şey değildir. Zamanı kullanmak geçen her dakikanın farkında olmak ve her dakikadan en üst düzeyde yararlanmaktır.Yanınızda mutlaka bir saat bulundurun.Testin bölümlerinde mutlaka sürenize göre bir planlama yapın. Örneğin:Matematik testi için 40 dakika, Türkçe testi için 30 dakika gibi.

15 7:Zihnin Dağılmasını Önleyin
Dikkati kesintisiz ve yoğun olarak sürdürmek için otuz dakika uzun bir süredir.Bu sürenin Sınavlarda sürede ne kadar önemli olduğu açıktır.Bütün sınav boyunca dikkatin hiç kesilmeden devam etmesi mümkün olmadığına göre, zihnin yorgunluk belirtilerini çok iyi bilmek gerekir. Eğer zihninizin sınavdan koptuğunu hissederseniz, camdan dışarı bakmakta veya salonun içine göz gezdirmekte olduğunuzu fark edersiniz,aynı soruyu anlamadan birkaç kez okuduysanız zihninizi dinlendirmeye ihtiyaç var demektir.

16 Zihnin Dağılmasını Önleyin
Böyle bir dinlenme aralığına ihtiyaç duyduğunuzda, kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın ve alnınızı ve şakaklarınızı ovarak saniye geçirin.

17 8:Geçen Zamanla Aşırı İlgilenmeyin
Her bölüm içinde zamanı kontrol etmenizin mümkün olduğu elverişli noktalar vardır.Örneğin bir bölümdeki hızınızı her 10 soruda kontrol edebilir duruma göre hızınızı ayarlayabilirsiniz.

18 Cevap Kağıdının Düzenlenmesi
Cevap kağıdında kişisel bilgilerin yazılmasına dikkat edin.Cevap kağıdında cevapları bütünüyle doldurarak,uygun boşlukları taşırmadan ve koyu olarak işaretleyin.Cevap kağıdında makinenin yanlış okumasına sebep olacak her türlü işaretten kaçının.Her soru için sadece bir tek cevap işaretleyin.

19 9:Cevaplarınızı, cevap kağıdına gruplar halinde kodlayın
Soru kitapçığındaki her sorunun ayrı ayrı okunup,doğru cevabının bulunduktan sonra ,cevap kağıdına kodlanması hemen hemen bütün öğrencilerin ortak hatasıdır.Her soru için yapılan bu işlem hem ciddi bir zaman kaybıdır hem de dikkati dağıtabilir.Bunun yerine her 5 ya da 10 soruda kodlama yapmak zaman kazandırmanın yanında kısa süreli dinlenme imkanı verir.

20 Hatırlayamadığımız soruları nasıl geçebiliriz?
Hatırlayamadığınız sorulara daha sonra dönmek için yanına bir soru işarete koyun ve geçin. O soruyu sonra hatırlayabilirsiniz. Ancak, o soruda zaman kaybederseniz daha rahat yapabileceğiniz soruları kaçırabilirsiz.

21 Soruların Yanlış Yapılma Nedenleri Nelerdir?
Öğrencilerden sık sık duyulan bir cümle:”Çalıştığım halde netlerimde neden artış yok ?” bu soruya cevap verebilmek için öncelikle soruların yanlış yapılma nedenleri bilinmelidir.Bu nedenler üç ana başlık altında toplanabilir. 1-Bilgi eksikliği 2-Dikkatsizlik 3-Muhakeme gücünün yetersizliği Şimdi bu nedenleri sırası ile inceleyelim.

22 1-Bilgi Eksikliği Eğer yanlış yaptığınız sorular henüz o konuyu çalışmadığınızdan dolayıysa, bir diğer deyişle bilgi eksikliğinden kaynaklanıyorsa, ileriki dönemlerde netleriniz artacaktır. Ancak işlediğiniz konularla ilgili sorularda çok fazla hata yapıyorsanız tavsiyemiz konuları sorularla tekrarlamanızdır.

23 2-Dikkat Eksikliği İlk olarak dikkatsizliğin nedenlerini ortaya çıkarmak gerekir.Çalışma ortamındaki dikkat dağıtıcı unsurlar,bedensel rahatsızlıklar,zihni meşgul eden problemler gibi. Bütün bunların yanında eğer soru metninde ki olumsuz ifadelerden,altı çizili sözcüklerden kaynaklanan hatalar var ise,tamamı bu nitelikte sorulardan oluşan testlerle dikkatinizi yoğunlaştırabilirsiniz.

24 3-Muhakeme Gücü Yetersizliği
Özellikle TEOG sorularının büyük bir kısmı bilgiden çok muhakeme gücü ile çözülebilecek sorulardan oluşur.Böyle bir sorununuz varsa bol bol soru çözmek bu gücünüzü artıracaktır.Yine kitap okumak muhakeme yeteneğinizi geliştirecektir.


"TEST TEKNİKLERİ ve SINAV STRATEJİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları