Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ

2 İletişim Nedir? İletişim: Duygu, düşünce ya da bilgilerin bireyler, gruplar ve toplumlar arasında akla gelebilecek her türlü yolla (söz, yazı, görüntü, hareketler vb.) karşılıklı olarak aktarılmasıdır.

3 İletişim aynı zamanda;
* Ne söyleyeceğimizi bilmek, * Bunu ne zaman söylemenin daha uygun olacağına ve nerede söylemenin doğru olduğuna karar vermek, * En iyi nasıl söyleneceğini düşünmek, * Akıcı bir dille ve karşımızdaki kişiyle göz kontağı kurarak konuşabilmektir

4 İLETİŞİMİN AMACI: A N L A Ş I L M A K T I R

5 Öğretim ortamında öğrenciler ve öğretmenler birbiriyle sözel ya da sözel olmayan yollarla iletişim veya etkileşimde bulunurlar.

6 Özellikle; Öğrenci – öğrenci iletişimi çok yoğun olup ve aynı anda bir çok duygu ve düşünce harekete geçtiği için bazen dersin akışını etkileyebilir.

7 HANGİ YÜZ İFADLERİ İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRIR HANGİLERİ ZORLAŞTIRIR

8 GÜNAYDIN ETKİNLİĞİ

9 İnsanlar onları ne kadar umursadığınızı bilmedikçe ne kadar bildiğinizi umursamazlar

10 MESAJIN ULAŞMASI SÖZ %7 SES %93 BEDEN DİLİ

11 Ne söylediğiniz değil, onu nasıl söylediğiniz önemlidir."

12 SEN DİLİ KİŞİLİĞE YÖNELİKTİR. KİŞİYE KENDİSİ İLE İLGİLİ BİR ŞEYLER SÖYLER. BENLİK SAYGISINI ZEDELER. ÖFKE VE NEFRET DUYGULARI OLUŞTURUR. ÇEKİNGEN YA DA SALDIRGAN İNSANLAR YARATIR. BEN DİLİ DAVRANIŞA YÖNELİKTİR. “DİNLEYEN”E KONUŞANLA İLGİLİ BİR ŞEY SÖYLER. BENLİK SAYGISINA OLUMLU KATKISI VARDIR. “KONUŞANA” YARDIM İSTEĞİ DOĞURUR. ETKİN İNSANLAR YARATIR.

13 SEN İLETİSİ ÖĞRETMEN: Fatma, derse geç gelmen sorun oluyor. Dersi bölmek zorunda kaldığımdan rahatsız oluyorum. ÖĞRENCİ: Evet ama evde çok iş olduğundan derse yetişemiyorum. ÖĞRETMEN: Seni anlıyorum ama görmezlikten gelemem. ÖĞRENCİ: Niye bu kadar büyütüyorsunuz. Sadece bir-iki dakika geç geliyorum. ÖĞRETMEN: Bundan sonra zamanında geleceksin. (Sen iletisi) ÖĞRENCİ: (Kızgın bir şekilde yerine geçer.) Ne sinirli şey.

14 BEN İLETİSİ ÖĞRETMEN: Fatma, derse geç gelmen sorun oluyor. Dersi bölmek zorunda kaldığımdan rahatsız oluyorum. (1. Ben iletisi) ÖĞRENCİ: Evet ama evde çok iş olduğundan derse yetişemiyorum. ÖĞRETMEN: Seni anlıyorum son günlerde yeni sorunların var. (Etkin dinleme) ÖĞRENCİ: Doğru. Annem hasta ev işlerine yardımcı oluyorum. ÖĞRETMEN: Annene yardım ettiğin için çok memnun olmalısın. (Etkin dinleme) ÖĞRENCİ: Evet. Zor günlerinde yardımcı olmam gerekiyor. Ona hakkını ödemen gerektiğini anlıyorum. (Etkin dinleme) ÖĞRETMEN: Çok güzel düşünüyorsun. Bende neden bu sıralar geç kalıyor diye düşünüyordum. (Etkin dinleme) ÖĞRENCİ: teşekkür ederim. Annem yakında iyileşir. Bende evden erken çıkmaya çalışacağım.

15 BEN DİLİ ETKİNLİĞİ

16 SEN DİLİ İLE İLGİLİ CÜMLELER

17 AYNI CÜMLELERİN BEN DİLİ İLE KARŞILIKLARI

18 KENDİMİZİ TANIMIYORSAK KARŞIMIZDAKİLERİN TANIMAMIZ O KADAR ZOR OLUR

19 RENGİNİZ NEDİR?

20 Şimdi sizlerle küçük bir uygulama yapalım
Şimdi sizlerle küçük bir uygulama yapalım.Sizler de böylece kişiliğinizin rengini bulabilirsiniz ve kendinizi daha iyi tanıyabilirsiniz…

21 Şimdi sizler üç soruluk ve her soruda dört şık olmak üzere bir test çözeceksiniz.

22 Her sorudaki şıklardan bir tanesini işaretleyiniz.

23 Soru 1: Aşağıdaki Beyitlerden Hangisi sizi daha İyi anlatır?
A-) -Güçlü, kararlı, girişken ve liderim. -Düşer kalkar, yoluma devam ederim. B-) -Hayata Anlamlı renkler katar eğlenceyi severim. -Ömür boyu herkesin mutlu ve neşeli olmasını dilerim. C-) -Her anımı huzurlu ve sakin geçirmek isterim. -Kavga gürültü sevmem işlerimde in kolay yolu seçerim. D-) -Her şeyin mükemmel,düzgün,kusursuz olmasını isterim. -İlişkilerimde saygılı ve mesafeli olmayı severim.

24 Soru 2: Bulunduğunuz gruplarda hangi konumlarda başarılı olursunuz?
A-) Olaylara yön veren ve otoriteyi kullanan. B-) İnsanları motive eden ve neşelendiren. C-) Uzlaştırıcı ve grup içindeki uyumu sağlayan. D-) Bilgi sağlayıcı, Araştırıcı ve olayları takip eden.

25 Soru 3: Çalışma tarzınız hangisine uygundur?
A-) Yoğun ve hızlıyımdır.Aynı anda birkaç işi yapabilirim. B-) Özgür bir ortamda çalışırım. C-) Ön planda olmayan ama gruba her türlü desteği veren bir yapım var. D-) Ayrıntıları önemserim ve tek bir konuya odaklanarak çalışırım.

26 TESTİN DEĞERLENDİRMESİ

27 A şıkkındaki puanlarınız ağırlıklı ise siz güçlü kararlı yapıya sahip kırmızı karakterli bir kişisiniz

28 B şıkkındaki puanlarınız çok ise siz popüler neşeli sarı karakteri ağır basan bir kişisiniz.

29 C şıkkındaki puanlarınız çok ise siz barışçıl sevecen yeşil karakterli bir kişisiniz.

30 D şıkkındaki puanlarınız çok ise siz tertipli düzenli yapıya sahip mavi karakterli bir kişisiniz.

31 Sarı Karakterli Kişiler
Doğuştan hareketli kıpır kıpır koşarlar, Herkesi eğlendirir, güldürür, coşarlar, Konuşmayı çok severler, muziptirler, uçarlar, Dağınıklık zayıf yanı, hep döküp saçarlar Özellikleri: Çılgın bir kişiliğe sahiptir.Neşeyi ve hareketi simgeler.Popüler neşeli ve kabına sığamayan kişilerdir.

32 Mavi Karakterli Kişiler
Mükemmeliyetçi, düzenli, planlı, programlıdır. Ayrıntı düşkünü, dosyalar bile numaralıdır. Onlar için her şey zamanında titizce olmalıdır. Duygularını saklar mantık ağırlıklıdır. Özellikleri: Asaleti ve ciddiyeti simgeleyen bir renktir.Tertipli, düzenli, kuralcı ve disiplini seven insanlar bu gruba girer.

33 Yeşil Karakterli Kişiler
Hali selim, sessiz uyumlu sabırlıdır, İşten güçten yorulmaz soğukkanlıdır, Ara bulucu, sevecen arkadaş canlısıdır, Çok az konuşur, yumuşak başlıdır. Özellikleri: Rahatlatıcı ve huzur verici bir renktir. Sessizliği ve uyumu simgeler.Barışçıl, uyumlu ve sevecen bir kişiliğe sahiptirler.

34 Kırmızı Karakterli Kişiler
Güçlü kararlıdır, sadece kendisiyle yarışır, Benim dediğim gibi der herkese karışır, Kaybetmeye dayanamaz, çalışması sıklaşır, Tutkuludur, tüm engellerle savaşır. Özellikleri:Canlı ve dikkat çekici bir renktir.Gücü, kararlılığı ve sahiplenmeyi simgeler.Güçlü, kararlı ve yönetme eğilimli kişiler bu gruba girer.

35 DİNLEDİĞİNİZ VE KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları