Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Okul Psikolojik Danışmanı Lale ŞENTÜRK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Okul Psikolojik Danışmanı Lale ŞENTÜRK"— Sunum transkripti:

1 Okul Psikolojik Danışmanı Lale ŞENTÜRK
“ÇOCUKLARIMIZ VE MEDYA KULLANIMI” KONULU VELİ SEMİNERİMİZE HEPİNİZ HOŞ GELDİNİZ Okul Psikolojik Danışmanı Lale ŞENTÜRK

2 SEMİNERİN AMACI VE KONULAR
Amaç: Medya araçlarının etkileri ve doğru kullanımı konusunda bilgi edinmek zararları ve alınabilecek önlemler konusunda farkındalığımızı arttırmaktır. Medya araçlarının hayatımızdaki yeri Okulda uygulanan “Medya Kullanımı” konulu anket sonuçlarının değerlendirilmesi Televizyonun çocuklar üzerindeki etkileri Bilgisayarın çocuklar üzerindeki etkileri Alınabilecek önlemler Sosyal medya (facebook, twitter) nedir ve nasıl kullanılır? Güvenli internet kullanımı Neden bu konu seçildi? 1. şiddet 2. okuldaki yaygı kullanımı 3. çocukların örnek aldıgı ve vakit harcadığı işler

3 Değişen dünyamız… Önceden medya denildiğinde Şimdi medya denildiğinde
Televizyon Radyo Gazete Bilgisayar Facebook Twitter

4 Teknolojik araçlar modern yaşamın bir parçasıdır ve bunu olumlu olarak kullanmak, çocuklara yararlı bir iletişim aracı olmasını sağlamak, topluma yarar getirecektir Doğru olarak kullanıldığında iyi bir eğitim aracı ve kişilik gelişimi için önemli rol oynarken kötü amaçlarla kullanıldığında veya çocuğun gelişim dönemine uygun olmadığı taktirde bazı uyumsuz davranışlar oluşmasına neden olabilirler.

5 İyi kullanılmadığı takdirde şiddet davranışını üreten; iyi kullanıldığında ise dayanışma ve yardımseverlik için iyi bir modeldir. Dil gelişimini hızlandırır, söz dağarcığını artırır . Çocukların bilgisini artırır, hayal alanını genişletir Gerekli önlemler alınarak kültürel değerlerin korunmasına önem verilmelidir. Bu değerler, dil, din, gelenek, görenek ve dünyayı tanıtıcı çalışmalardır .

6 Gelişim Döneminde Neden Önemli?
Çocuklar ve gençler gelişim dönemlerinde biri ya da birilerini kendilerine örnek model olarak seçer ve seçtikleri modelin hareketlerini kendi hayatlarında uygulamaya başlarlar. Medya kültürü edinmeyenler genelde annesini-babasını, aile içerisinden herhangi birisini ve yahut öğretmenini kendisine örnek aldığı gibi, Medya ile iç içe olan birey bu durumun aksine sürekli izlediği şarkıcıları, mankenleri, futbolcuları ve gerçek hayat ile alakası olmayan hayali film kahramanlarını kendisine model olarak alır .

7 Görsel medyadan izledikleri bu kişilerin hayat tarzları toplumun yargı ve değerlerini taşımadığı için model edinmiş bireyi yanlışa sürükler. Televizyonlarda yer alan bu kişilerin zenginlik, şatafat içerisinde geçen hayatlarının yanı sıra gayrı meşru ilişkileri ve her türlü ahlaksızlıkları izleyiciye normalmiş gibi sunulduğundan birey tarafından gerçek dünyanın bu olduğu sanılmakta ve genelde acı ile biten bir sona adım atılmaktadır. Model olarak alınan kahramanların, iyi niyetli olması, çocuğun kişilik gelişimi açısından önemlidir.Çocuk filmlerine seçilecek konular, toplumun sosyal ve kültürel gerçeklerini gösteren, eğitici ve uyarıcı nitelikte olmalıdır .

8 ANKET SONUÇLARI Bakalım bizim çocuklarımız bu araçları nasıl kullanıyor? (Anket 101 tane 6. sınıf öğrencisine uygulanmıştır.) Evinizde kaç tane televizyon var? Yok : 4 kişi 1 tane : 62 kişi 2 tane : 32 kişi Daha fazla : 3 kişi Tv’de izleyip çok etkisinde kaldığınız, hayatınızı olumsuz etkileyen bir olay, film, dizi vb oldu mu? 39 kişi: hayır 62 kişi: evet ( smackdown, şefkat tepe, kurtlar vadisi) haftalık dizilerden bazılar (zamanımı çok alıyor ders çalışamıyorum), korku filmleri (gerçek olacakmış sanarak korkuyorum)

9 ANKET SONUÇLARI (devam)
3. Tv’de izleyip ona benzemek istediğiniz, örnek aldığınız kişiler var mı? Neden onlara benzemek istiyorsunuz? Polat Alemdar , Memati (havalı, güçlü) Celil, serdar, şahin (güçlüler) Futbolcular (çok iyi oynuyorlar) Aylin ( çok güzel) Yabancı şarkıcılar( başarılı, sesi ve fiziği güzel) Çağatay Ulusoy (yakışıklı) 4. Sizce medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri var mı? Hayır : 10 kişi Bilmiyorum : 3 kişi Evet : 88 kişi Şiddet, korku, bağımlılık, dersi engeller, şımarık ve azgın olurlar, olumsuz ahlak, özenti, küfür, olumsuz davranışlar, kendine güvenmeme, gözü bozması, açık giyinmeleri, “sapık” videolar ve fotoğraflar, kandırılabilir, radyasyon yayar, taciz

10 ANKET SONUÇLARI (devam)
5. Sizce medyanın olumsuz etkilerini engellemek için neler yapılabilir, ne gibi önlemler alınabilir? Şikayet edilebilir, sınırlı zaman, çok kullanılmamalı, kötü filmleri kaldırmak, şifre konulmalı, bilgisayar otomatik kapansın, internete az girilmeli, tanınmayan kişileri kabul etmemek, yaş sınırı, geceleri yayın olmasın, tv’yi parçalamak 6. Facebook hesabınız var mı? Evet :70 kişi Hayır : 31 kişi 7. Twitter hesabınız var mı? Evet : 69 kişi Hayır : 32 kişi

11 ANKET SONUÇLARI (devam)
8. Evinizde bilgisayar var mı? Varsa kaç tane? Yok : 15 kişi 1 tane : 49 kişi 2 tane : 24 kişi Daha fazla : 13 kişi 9. Bilgisayarı en çok hangi amaçla kullanıyorsunuz? Oyun, ödev, facebook, araştırma, film izlemek, şarkı dinlemek, sınava hazırlık testleri 10. Bilgisayar ve tv’niz olmasaydı ne gibi faaliyetler yapardınız? Ödev yapardım, gezmek, dışarı çıkmak, ailemle zaman geçirmek, resim yapmak, misket oynamak, müzik , bulmaca, kitap, test çözmek, kardeşimle ilgilenmek, çevre ile ilgili çalışmalar yapmak, spor, zeka oyunları, canım sıkılırdı, sinirlenirdim, telefondan girerdim. 11. Tv ve bilgisayara günde ortalama kaç saat zaman harcıyorsunuz? ORTALAMA: 2 saat 37 dakika

12 Evimize kimleri davet ettiğimizin farkında mıyız?

13 TELEVİZYON hayatımızın neresinde?
Ülkemizde ailelerin büyük çoğunluğu salon ve odalarının en güzel köşelerine televizyonu yerleştirmişlerdir. O kadar önemsenmiş ve benimsenmiştir ki, geleneksel aile yapımızın ve kültürümüzün çok konuşan, evin büyüğü oldugu için sözü kesilmeyen yaşlı dedelerinin rolünü üstlenmiştir.

14 Televizyonlardaki saldırgan görüntülerin, siddet içerikli filmlerin, dizilerin ve eylemlerin , pornografik ögelerin yer alması çocukları ve gençleri olumsuz yönde etkilemekte, uzun süre televizyon izleyenlerin, izlemeyenlere oranla daha güvensiz, kuşkulu, kızgın ve öfkeli oldukları içine kapanık, kavgacı ve şiddet eylemlerine yatkın duruma getirdiği görülmüştür.

15 Diziden etkilenen çocuklar araç kundakladı.
Kütahya'da yaşayan iki çocuk, televizyonda izledikleri bir diziden etkilenerek araç kundakladı.

16 Öğrencilerin şiddet içerikli filmlerde gördüklerini okuldaki arkadaşları üzerinde uygulandığına tanık oluyoruz. Hemen bütün sorunlarını şiddet uygulayarak çözmeye çalıştıkları gözlenmektedir.

17 Şiddet içerikli diziden etkilenen ilköğretim okulu öğrencileri diziyi taklit ederek film çektiler.Okuldaki bir grup öğrenci ellerinde oyuncak tabancalar ve makineli tüfeklerle Kurtlar Vadisi’ni canlandırıyor. İlk önce küfürler edip birbirlerini boğazlıyorlar..

18 Ögrencilerin yaptıkları oyun araçlarında ve çizdikleri resimlerde bile bu filmlerin etkileri görülmektedir.

19 Çocuklardaki cinsel ve saldırgan davranış dürtülerinin küçük yaşta aşırı uyarılması olumsuz bir koşullandırma yaratıp, cinsel sapıklıklara ve sadist duyguların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

20 Aynı zamanda televizyon başında saatlerini geçirenler daha çok
yeyip, içmekte, beslenme dengeleri bozulmakta, İletişim, düsünme, karar verme yetenegi, okuma ve tartışma alışkanlıkları Azalmakta ve hatta KAYBOLMAKTADIR.

21 Bu tür filmleri izleyen çocukların
Arkadaşlık kurmada güçlük çektikleri, Kendi dünyaları ile baş başa kalmayı yeğledikleri ve böylesi filmlerin bağımlılık oluşturduğu belirlenmistir. Yalnız yaşamayı,

22 Bursa'nın Karacabey ilçesinde, her gün bir televizyon kanalında defalarca tekrarlanan fantastik çocuk dizisindeki baş karekterin "iksir" içerek kaybolmasından etkilenen 5 yaşındaki bir kız çocuğunun, iksir niyetine bir şişe ateş düşürücü şurubu içmesi üzerine ölümden döndüğü iddia edildi.

23 Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, seyrettiği televizyon dizisinden etkilenerek kendini sihirbaz sanan, 11 yaşındaki Ferhat, yerden kalkmıyor; dizi kahramanının repliğini tekrarlıyor...

24

25

26 Televizyonu yasaklayalım mı?
1. Çocuğu tv’ye yönlendiren etmenler aile içi iletişimsizlik olabilir mi bunu sorgulamalıyız. 2. Çocuğumuzu tv karşısında yalnız ve savunmasız bir şekilde bırakmayın. Mümkün olduğunca konuşarak anlatarak, paylaşarak birlikte izleyin. 3. Yaşına uygun olan programlar izlemesine teşvik edin. 4. Uzaktan kumandayı kaldırın. Çocuğunuzun bir program seçerek bunu izlemesini sağlayın.

27 Televizyonu yasaklayalım mı?
5. Günde kaç saat televizyon izleyeceği konusunda kesin sınır belirleyin. 6. Tv’nin yerine geçebilecek yararlı alışkanlıklar edinmesine teşvik edin 7. Çocuğunuzun odasında televizyon bulundurmayın ve ödevini yaparken televizyonun açık kalarak “fon gürültüsü” yaratmasına izin vermeyin. Belki katedilmesi gereken yol fazla ama istersek yapabiliriz.

28

29

30 BİLGİSAYAR Hayatımızın Neresinde?
Ne amaçlarla kullanıyoruz? Oyun Araştırma Facebook, twitter

31 GTA, MAX Payne, Counter gibi şiddet içeren oyunlarda polis öldürmek, otomobil çalmak, tanker yakmak gibi bazı eylemler, çocuklara kazandırdıkları yüksek puanlarla ödül gibi sunularak, küçük bedenleri saldırgan, saygısız, hantal hale getirilmektedir.

32 BİLGİSAYAR TUTKUNLARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ
Sosyal becerileri az gelişmiş, benlik algısı yetersiz, güvensiz, ürkek Bedensel etkinliklerden hoşlanmayan, bunlarda başarısız olan ya da olacağına inanan Sosyal, duygusal açıdan ihmal edilen, bu tür olanaklar sunulmayan Aile içinde çeşitli sorunları bulunup bunlarla yüzleşmekten kaçınan çocuklar Çocuk, dil ve öğrenme sorunlarından kaçış amacıyla da bilgisayara yönelebiliyor.

33

34 Bilgisayarı yasaklayalım mı?
Bilgisayarı toptan yasaklamanın bir yararı yok. 2. Çocuklarla bilgisayar ve internet konusunda sohbet edilmeli, burada okudukları ya da gördüklerinin yanlış olabileceği, bilgiyi tartışmak gerektiği, yararlı ve zararlı yanları anlatılmalı. 3. Bilgisayar karşısında iki saati aşmamalı. 4. Filtreleme programları Çocuklarınızın size bir şeyler öğretmesine izin verin. İnternet ortamında neler yaptıklarını, kimlerle tanıştıklarını size göstermelerini isteyin.

35 Bilgisayarı yasaklayalım mı?
5. Bilgisayarı yetişkinlerin takip edebilecekleri ortak kullanım alanlarına koymak, herkese bir bilgisayar yerine mümkünse tüm ailenin aynı bilgisayarı paylaşması da sınırlama açısından yararlı. Aile bireylerinin birlikte katılabilecekleri geziler, sosyal, sportif etkinlikler, çeşitli hobiler, kitap okuma alışkanlığı, aileyle ilgili çeşitli görev ve sorumluluklar da çocuğu kolaylıkla bilgisayardan uzaklaştırır.

36 İNTERNETİN Hayatımızdaki Yeri
Sosyal Ağlar Oyun Eğitim Bankacılık - İnternet Bankacılığı Alış-Veriş Haberleşme-Habercilik Reklamcılık

37 İNTERNETTEKİ RİSKLER Çocuk İstismarı: Çocukların, internet üzerinden kötü niyetli kişilerle bağlantı kurma riski. Dolandırıcılık: Sahte banka ve alışveriş siteleri, spam mesajlar. Müstehcenlik: Yazılı ve görsel müstehcen içerikler. Zararlı Yazılımlar: Virüs, trojan gibi casus yazılımlarla kişisel bilgilerin çalınma riski. Kumar: Sahte bahis sitelerinde yaşanabilecek mağduriyetler. Siber Zorbalık: İnternet üzerinden çocuklara yapılan tehdit ve hareketler.

38 FİZİKSEL SEMPTOMLAR - Özbakım azalması - Göz kuruması - Sırt ve bel ağrıları - Hareket azlığına bağlı kilo alımı - Uyku düzeninde bozulma - Diyabet varlığında, yemek yeme ihmalinden dolayı kan şekeri düzensizlikleri

39 SOSYAL MEDYA nedir ne değildir?
“Böyle ortamda çocuk yetiştirmeye çalışıyoruz. İnsanlar iletişimin gereklerini unutuyor ve medyayla çok zaman geçiriyor. Böylece çocuklarına da zaman ayıramıyor. Oysa çocukların beyni bilgisayar gibi bomboş. Bizler, onun içine bilgiler yüklüyoruz. Eğer çocuğa yeteri kadar sevgi ve duygu aşılamazsak o da kendisini odasına hapsedecek. Televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçirecek. Anne baba ise onun odasında sanal dünyanın zararlarını bilmeden gerçek dünyadan daha güvende olduğunu düşünecek“. Doç.Dr. Nilüfer Pembecioğlu

40 FACEBOOK nasıl kullanılır?

41 Gezilen mekanlar değişti !..

42 Arkadaşlıklar Değişti !

43 Sosyal paylaşım sitelerinde;
(facebook, twitter vs.) herkesin, kendini tanıttığından farklı bir kişi olabileceğini unutmayın. Web kameranızı tanımadığınız kimselere kesinlikle açmayın. Facebook profiliniz herkese açık olmasın. Gizlilik ayarlarınızı yapın. Tanımadığınız arkadaşlık isteklerini kabul etmeyin.

44 Güvenli çıkış yöntemlerini kullanmayı unutmayın.
Profilinizde size ait önemli bilgileri paylaşmayın. MSN ve diğer sosyal ağlarda kimseye para ve kontör göndermeyin. Şifreleriniz birbirinin aynı ardışık tahmin edilebilir olmasın.

45 Siber Zorbalık Siber zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarıdır.

46 Siber zorbalık

47 ORTAM SANAL OLSA DA İŞLENEN SUÇ GERÇEKTİR !

48 Katılımınız için teşekkür ederim.
Lale ŞENTÜRK


"Okul Psikolojik Danışmanı Lale ŞENTÜRK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları