Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

O ŞİMDİ OKULLU Miyase ERİKÇİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "O ŞİMDİ OKULLU Miyase ERİKÇİ."— Sunum transkripti:

1 O ŞİMDİ OKULLU Miyase ERİKÇİ

2 Okula başlayış ailenin yaşamında çocuğun konuşması ve yürümesi gibi önemli bir aşamadır. Okula başlama çocuk yönünden belli bir ruhsal olgunluğa ulaşmış olmayı gerektirir.

3 Okula başlama kaygılı ve güvensiz çocuklar üzerinde büyük bir psikolojik baskı yaratabilir.
OKUL FOBİSİ DENİLEN DURUM OKUL ÇOCUKLARININ YÜZDE 5 İNİ ETKİLİYOR

4 OKUL KORKUSUNUN BELİRTİLERİ
    Okul korkusu kuvvetli bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi yada bu konuda isteksiz görünmesidir. Okul korkusu olan çocuklar okula olan isteksizliklerini bedensel yakınmaları ile dile getirmeye çalışırlar. Bu çocukların mide bulantısı, karın yada baş ağrısı şeklindeki bedensel şikayetleri genellikle sabahları uyanır uyanmaz başlar, okula gitmelerine karar verilir verilmezde kaybolur

5 OKUL KORKUSUNUN NEDENLERİ
Okul korkusu olan çocukların aileleri birbirlerine çok bağımlı ve biri ötekine bir şey olacak korkusu yaşayan ailelerdir. Çocuklar evden uzaklaşıp okula geldiklerinde anne baba ya da kardeşlerine bir şey olacak kaygısı taşır. Anne babanın ‘beni üzersen annesiz babasız kalırsın’ vb. sözler kullanması çocuğu tedirgin edebilir. Okul binasının okul bahçesinin çok büyük olması , kalabalık öğrenci grubu çocuğu korkutabilir.

6 NELER YAPILABİLİR?      Bedensel rahatsızlıkları hususunda fobili çocuğun şikayetlerine ölçülü ilgi göstermek gerekir. Endişeli bir annenin yoğun sempatisi, belirtileri sadece arttırır.Halbuki dostça kesin ve cesaretlendirici müsaadesiz ve merhametsiz bir tavır çocuğa yardım edebilir. Samimi bir konuşma gerekli görülebilir.

7 NELER YAPILABİLİR?      Her şeyden önce çocuğun okuldan uzak kalmamasına önem verilmelidir. Çocuk derse girmese bile okul bahçesinde bulunmalıdır. Evde kalış uzadıkça okula dönüş o ölçüde güçleşir. Çocuğa soğukkanlı bir tutum ile yaklaşılmalıdır. Korkutmalar, dayaklar, geri tepmeler, alttan almalar da etkisiz kalır. Çocuğun sıkıntıları ilk günleri artar gibi olsa da sonraları yatışır. Her türlü öğretim de olduğu gibi çocuğa neden burada olduğunun uygun bir dille anlatılması gerekir

8 NELER YAPILABİLİR? Aile bireylerinin çocuğun okula gitmesi için kesin kararlı bir tutum takınmaları gerekiyor. Okula gidişin ertelendiği her gün ve saat, problemin daha da büyümesine yol açacaktır. Bu nedenle okula gitmeyi reddeden çocuğa karşı kesin bir tavır takınarak, mümkünse problem yaratmayacağı bir aile bireyiyle okula hemen devamı sağlanmalıdır.’’

9 Öğretmenler velilerine ne tavsiye etmeli?

10 Çocuğunuza Öğretmenini Anlatın...
Sınıfta öğretmen çocuklarla birebir ilgilenemez. Çocuğunuza bu durumun , öğretmenin onu sevip sevmediği ya da ilgilenmediği anlamına gelmediğini , sınıftaki öğrenci sayısı çok olduğu için bunun böyle olduğunu , her türlü sorusunu ve sorununu öğretmeni ile paylaşabileceğini söyleyin. Sınıf mevcudu çok olduğu için öğretmenin biraz daha otoriter olacağını ama bunun ilgisizlik anlamına gelmediğini açıklayın.

11 Çocuğunuza Arkadaş İlişkilerini Anlatın....
Çocuğunuza sıra arkadaşıyla ders süresi boyunca konuşmaması gerektiğini ancak tenefüste arkadaşlarıyla konuşup oynayabileceğini anlatın. Ayrıca kavga etmemesi , arkadaşlarıyla iyi geçinmesi , kırıcı olmaması , paylaşımcı olması gibi davranış boyutlarını da öğretin.

12 Çocuğunuzu Asla Okulla Tehdit Etmeyin...
‘Hele bir okula başla bak bakalım böyle oynayabiliyor musun?’ ‘Nasılsa okula başlıyorsun.Bak bunları bir bir öğretmenine anlatmazsam.’ ‘Sen oyna bakalım o topla bakalım okul başlayınca ödevlerinden fırsat kalacak mı?’ Bu tür tehditler son derce yanlıştır.Çocuğunuz okul , öğretmen ve ödev kavramlarından soğur.

13 Çocuğunuza Dersleri ve Ödev Yapma Düzenini Anlatın...
Okuldan gelince biraz dinlendikten sonra öğretmeninin verdiği ödevleri yapması gerektiğini söyleyin. Bu yaş çocukları henüz oyun çağında oldukları için en büyük korkuları artık oyun oynayamayacaklarıdır. Oyunun onun hayatında bitmediğini ama okul zamanı önceliğin derslerde olduğunu belirtin.

14 Okula Uyumda Çocuğun Kişilik Yapısını Sakın Göz Ardı Etmeyin.....
Her çocuğun kişiliği farklıdır. Çocuğu başka çocuklarla karşılaştırmayın. Kimi çocuk okula hemen kimi çocukta biraz daha uzun zamanda uyum gösterir. Çocuğa okula uyum sağlaması için zaman tanıyın. Sabırlı olun.

15 İlk Günler Okulun Bahçesinde Asla Beklemeyin....
İlk günler duyarlı olunduğu için bazı aileler okulun bahçesinde beklerler. Ama bilin ki bu şekilde davrandığınızda çocuğunuzun okula alışmasını engellemiş olacaksınız.

16 Okulun Bahçesinde Beklerseniz....
Ona iyilik değil kötülük etmiş olacaksınız. Bırakın çocuğunuz kendi ayakları üzerinde durmayı öğrensin. Çocuğunuza güvenin. Böylelikle o da kendisine güvenmeyi ve sorunlarını çözebilmeyi öğrenecektir.

17 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.


"O ŞİMDİ OKULLU Miyase ERİKÇİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları