Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE BAĞIMLILIĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE BAĞIMLILIĞI."— Sunum transkripti:

1 MADDE BAĞIMLILIĞI

2 Sahte iyilik hali veren maddelerin, belirgin bir etkiyi elde etmek için, alınması sürecinde ortaya çıkan çeşitli sorunlara rağmen madde alımının devam etmesi ve madde alma isteğinin durdurulamaması halidir.

3

4

5

6 Tütün Ne Kadar Bağımlılık Yapar?
Bu soruya verilebilecek en kısa cevap "eroinden daha fazla"dır. Sigaradaki nikotin, ciddi bağımlılık yapan bir maddedir, insanları genellikle yetişme çağında kendisine esir etmektedir.

7 Neden Başlıyorlar? Ve Neden Devam Ediyorlar ?

8

9

10

11 BAĞIMLILIK NASIL GELİŞİR?
“Bıraktım, bir daha başlamam” “Artık bırakacağım” “Bırakmak zorundayım” “Bu meret bırakılmaz ki” “Belki kullanabilirim” “Korku ve merak” “Bir kereden bir şey olmaz” “Bir daha asla” “Ben bağımlı olmam” “İstersem bırakırım”

12 Sinirlerimi Yatıştırıyor
Baskı altında olduğunuz ya da uymanız gereken tarihler veya yerine getirmeniz gereken sorumluluklarınız mevcut olduğu zaman bir sigara içmenin, sizi sakinleştirdiğini hissedebilirsiniz. Yani bütün bunlar, bir sigara yakmazsanız, zorlukla göğüs gerebileceğiniz olumsuzluklardır. Eğer sigara içmiyor olsa idiniz bütün bu zorluklara iç doğal dengeleriniz ile daha kolay karşı duracaktınız.

13 Beni Canlandırıyor : Güne canlı bir şekilde başlamak için de sigara içiyor olabilirsiniz. Eğer sigara içmiyor olsa idiniz çok daha canlı ve enerjik olacaktınız. Tam anlamı ile soluk bile alacak durumda değilsiniz. Sigara ilerde refleksleriniz de azaltacaktır.

14 Sıkıntılarımı Gideriyor :
Yine sigara, bir işi tamamladığınızda ödül ya da bir işe başlarken teşvik olarak ta içiyor olabilirsiniz. Bu tarif tam anlamıyla bir esarettir. Hayatta vakit geçirecek o kadar güzel şeyler var ki. Bir dergi gazete okumak. Bir meyve yemek vücudun gerçek enerjisini ortaya çıkarır, ağza tat veren asıl güzel ödül odur.

15 Düşünmeme Yardım Ediyor :
Sigara içmenin, elinizdeki işin üzerinde konsantre olmanıza veya baskı altında bulunduğunuz sıralarda daha çabuk düşünmenize yardım edeceğini düşünebilirsiniz. Eğer tiryaki olmasaydınız işinize daha çok konsantre olabilirdiniz Unutmayın her nefes sigara yaklaşık beyin hücrenizi öldürüyor.

16 Kendime Olan Güvenim Artıyor :
Olasılıkla kendinize pek güvenmediğiniz zamanlarda sigara içmek, güveninizi artırabilir ya da zihninizi sorunlarınızdan uzaklaştırmanızda size yardım edebilir. Ne yazık ki tiryakiler buna kendilerini inandırmışlardır.

17 Zayıflamama Yardım Ediyor :
Sigaradaki nikotin, yemek yemenize engel olabilir. Sigara, kalp atışlarını dakikada 15 sayı daha artırır, jiklede bir motor gibi daha çok kalori harcarsınız. Sigarayı bıraktığınız zaman kilonuzda meydana gelen artışı düşünmeniz sizi, bu alışkanlığınızı sırf bu nedenle devam ettirmenize yetecek kadar etkileyebilir. Sigarayı bıraktığınızda aşırı yemeye kaçmadığınız süre, önceleri birkaç kilo almanız çok doğaldır.

18 Sigara zevk değil olsa olsa acı verir.
Sigaradan zevk alıyorum ya da Sigarayı seviyorum: Tiryaki olarak bu sözleri kullanıyor olabilirsiniz. Size bir arkadaş dost gibi gözükebilir. Bir sevdiğinize söylediğinizden fazla onu sevdiğinizi söyleyebilirsiniz. Sigaranın içinde tütün denilen insandan başka hiçbir canlının yemediği kurutulmuş ot vardır. Bir insanın kuru üstelik zehirli bir otu sevmesi çok anlamlı bir davranış değildir. Sigara zevk değil olsa olsa acı verir.

19 SİGARANIN ZARARLARI KALP VE KAN DOLAŞIMI HASTALIKLARI Kalp Krizi
Damar Tıkanması Kangren

20

21 SOLUNUM YOLLARI Bronşit Amfizem Akciğer ve Solunum Yollarında sürekli enfeksiyon Sonucu tahribat Astım

22 KANSER Akciğer Yemek Borusu Ağız içi Burun , Boğaz Gırtlak Pankreas Böbrek Lösemi

23 DİĞER Ülser (Mide ve oniki parmak bağırsağı) Erkeklerde İktidarsızlık ve kısırlık Kadınlarda erken menapoz ve kısırlık Premature Doğum / Düşük Cildin erken yaşlanması, katarakt Tat ve koku alma duyularında zayıflama Sosyal soyutlanma Sigara kullamanın parasal maliyetleri

24 SİGARA VE SONUMUZ...

25 Sigara tiryakisi erkeklerin
%40'ı henüz emeklilik yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu oran sigara kullanmayanlarda %18'dir.

26 Pittsburgh Üniversitesi araştırıcıları, akciğer kanserinin büyümesine neden olan bir protein geninin, bayanlarda, erkeklere göre daha aktif olduğunu ortaya çıkardılar.

27 Sigara içmeye devam edin. İki adet Karaciğeriniz olacak :))

28 SİGARA ÜLKEMİZİN 1 NUMARALI SORUNUDUR
Her yıl ülkemizde insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 'e çıkacak.

29 Her yıl 100 bin kişi ne anlama geliyor?
Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor . Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor kimse sağ kalmıyor.

30 Sigarayı Daha Başka Nasıl Tanıyabiliriz.
Bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın Trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır.

31 SİGARA SADECE ÜLKEMİZİN
SORUNU DEĞİLDİR Dünyada Sigaradan Ölümler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan etmiştir.

32 Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki
Dünyada her yıl 3 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacak.

33 Sosyal Sonuçlar : Sigara içme yaşı 11’lere indi.
5 yılda (11-19 yaş arası) 5 milyon genç sigaraya başladı. Sigara içme yaşı 11’lere indi. Sigara, son derece prestij kazandı, bilinç altlarına yerleşti. Sigara içmek doğal bir davranış oldu. Hiçbir kapalı yerde, sigara içen hiçbir kimseyi uyaramazdınız. Savaşılması imkansız görünen sosyal ve ekonomik bir dev imajı oluşturuldu.

34 SİGARAYI BIRAKIRSANIZ NE OLUR ?
20 dk sonra : Tansiyon ve nabız normale iniyor. 8 saat sonra : Kandaki oksijen normal düzeye çıkıyor. 24 saat sonra : Kalp krizi tehlikesi azalıyor. 48 saat sonra : Sinir uçları yenilenmeye başlıyor. 3 ay sonra : Kan dolaşımı dengeye giriyor. 9 ay sonra : Öksürük krizleri ve bitkinlik azalıyor. Akciğer temizleniyor ve enfeksiyon tehlikesi azalıyor.

35 SİGARAYI BIRAKIRSANIZ NE OLUR ?
1 yıl sonra : Koroner yetmezliği tehlikesi %50 azalıyor. 5 yıl sonra :Akciğer kanserinden ölme olasılığı %50 azalıyor 10 yıl sonra : Akciğer kanseri tehlikesi, içmeyenlerin düzeyine iniyor. 15 yıl sonra : Artık sigaradan ölmeyeceksiniz . Çünkü artık siz yaşamı boyunca hiç sigara içmemiş biri kadar temizsiniz.

36

37


"MADDE BAĞIMLILIĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları