Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAMLAMALAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAMLAMALAR."— Sunum transkripti:

1 TAMLAMALAR

2 Soru 1 Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde farklı türden bir tamlama kullanılmıştır? A)Her damardan kan alınmaz. B)Adamın iyisi, iş başında belli olur. C)İş, insanın aynasıdır. D)Herkesin hamuru ekmeğine göredir.

3 CEVAP:A Açıklama B,C ve D seçeneklerinde belirtili isim tamlaması vardır. A seçeneğinde belirtisiz isim tamlaması vardır.

4 Soru 2 Aşağıdaki tamlamalardan hangisi diğerlerinden farklıdır? A)Neşeli yüz B)Kırık kalp C)Tatlı kaşığı D)Tatlı elma

5 CEVAP:C Açıklama A,B, ve D seçeneklerinde belirtisiz isim tamlaması vardır. C seçeneğinde belirtili isim tanlaması vardır.

6 Soru 3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, farklı bir isim tamlaması vardır? A)Hayatın o çetin dönemlerinde bir çırak olarak çalışmış. B)Köyden dönerken bir çukurun içerisinde çakılı saplanıp kaldılar. C)Ayrıca o, toplumun sesine kulak verdi. D)Gazete binasında bir süre bekledi.

7 CEVAP:D Açıklama A,B veC seçeneklerinde belirtili isim tamlaması vardır. D seçeneğinde belirtisiz isim tamlaması vardır.

8 Soru 4 Aşağıdakilerin hangisinde tamlayan,tamlananın neden yapıldığını bildirmez? A)Tarhana çorbası B)Buğday unu C)Türk kahvesi D)portakal suyu

9 CEVAP:C Açıklama A’da tarhanadan yapıldığı,B’de buğdaydan yapıldığı ve D’de portakaldan yapıldığı görülmektedir. C’de ise böyle bir durum yoktur.

10 Soru 5 “okul” kelimesi hangisinde farklı bir tamlama içinde yer almıştır? A)Okul yolları çamur olmuş. B)Kapıya okul taşıtı gelmiş. C)Geçen hafta okul arkadaşı geldi. D)Okulun öğrencileri bahçeye çıktı.

11 CEVAP:D Açıklama A,B ve C seçeneklerinde belirtisiz isim tamlaması vardır. D seçeneğinde belirtili isim tamlaması vardır.

12 Soru 6 Aşağıdakilerden hangisinde farklı bir tamlama kullanılmıştır? A)Büyülü kent B)Geniş yol C)Kahraman çocuk D)Amasya elması

13 CEVAP:D Açıklama A,B ve C seçeneklerinde belirtisiz isim tamlaması vardır. D seçeneğinde belirtili isim tamlaması vardır.


"TAMLAMALAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları