Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI VE MOTİVASYON.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI VE MOTİVASYON."— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI VE MOTİVASYON

2 KAYGI NEDİR ??? Yaşamımızın normal ve çoğunlukla da olumlu bir parçasıdır. 11.Sınıfa giden bir öğrenciyi İngilizce sınavı için fazladan yarım saat çalışmaya zorlayan; KAYGI’dır.

3 SINAV KAYGISI NEDİR ??? Sınav öncesinde öğrenilen bilginin,sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı…

4 SINAVA YÖNELİKKAYGI TÜRLERİ
Başkalarının görüşü Kendi görüşünüz Gelecekle ilgili endişeler Hazırlanmakla ilgili endişeler Bedensel tepkiler Zihinsel tepkiler Genel sınav kaygısı

5 HİÇ KAYGI YAŞAMADAN BAŞARI GELİR Mİ?
Her duygu gibi “kaygı” da kişinin yaşamında önem taşır ve gereklidir. Orta düzeyde bir kaygı kişiye enerji verir, onu motive eder. Amaç; kaygıyı tümüyle ortadan kaldırmak değil, yapıcı bir düzeyde tutabilmektir

6 SINAV KAYGISI YAŞIYOR MUSUNUZ?
Sınavdan bir önceki gece uyuyamıyorsanız, Sınavda heyecanlanıp çok iyi çalışmış olduğunuz ve bildiğiniz halde başarılı olamıyorsanız, Sınav sırasında midenizde, karın bölgenizde gerilme ya da rahatsızlık oluyorsa, Sınav sırasında soğuk terleme ve baş ağrıları çekiyorsanız, Sınav sırasında zihninizin donduğunu bulanıklaştığını ve tam olarak düşünemediğinizi hissediyorsanız, Sınav sırasında bildiklerinizi de unutuyorsanız,

7 SINAV KAYGISI YAŞIYOR MUSUNUZ?
Soruları olduğundan daha zor gibi algılıyor ve aslında basit olan cevapları kaçırıyorsanız, Dikkatsizlik yüzünden çok sayıda hata yapıyorsanız, Hiç beklemediğiniz halde sınavdan çok kötü bir not aldıysanız, Çalışmanıza rağmen kötü notlar alıyor ve kendinize olan güveninizi yitiriyorsanız, Sınav zamanları size kabus gibi geliyorsa... SINAV KAYGISI YAŞIYOR OLABİLİRSİNİZ!..

8 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
Zamanı etkin kullanamama ve hazır olmamak Fizyolojik ihtiyaçları karşılamamak Felaket yorumları içeren düşünceler Performans ile ilgili olumsuz beklentiler Fizyolojik tepkiler ile ilgili olumsuz beklentiler Var olan fizyolojik tepkilerin yanlış yorumlanması Başkaları ile ilgili olumsuz beklentiler Olası sonuçlara dair olumsuz beklentiler Kendi kendimize yaptığımız içi konuşmalar

9 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
FELAKET YORUM LARI İÇEREN DÜŞÜNCELER: Performans ile ilgili olumsuz beklenti “Bu sınavda başarılı olamayacağım, yetersizim.” Fizyolojik tepkiler ile ilgili olumsuz beklentiler: “Ellerim titreyecek, karnım ağrıyacak, midem bulanacak.” Var olan fizyolojik tepkilerin yanlış yorumlanması: “Beynim uyuşuyor, kesin beynimde tümör var. Zaten okuduklarımı da anlamıyorum, evet evet var bende bir şey.”

10 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
FELAKET YORUMLARI İÇEREN DÜŞÜNCELER: Başkaları ile ilgili olumsuz beklentiler: “Herkes benden daha iyi not alacak.” Olası sonuçlara dair olumsuz beklentiler: “Eğer bu sınavdan iyi not alamazsam sınıfta kalırım.” Kendi kendimize yaptığımız iç konuşmalar: “Zaten sende bu kafa varken sen bu sınavı biraz zor geçersin.”

11 SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİR SİNİZ?
Kaygınızı azaltacak uygulamalar yapın: “Beni neler kaygılandırıyor?” “Niçin kaygılandırıyor?” “Kaygılandığım sırada ne düşünüyorum?”

12 SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİR SİNİZ?
İçinizdeki “siz” ile iyi geçinin: “Şimdi böyle düşünmem için bir sebep var mı?” “Böyle düşünmemin bana bir faydası var mı?” “Daha iyimser olarak ne düşünebilirim?”

13 SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRSİNİZ?
Olumsuz düşünceleri fark et, yakala ve yeniden yapılandır: “Dün affedilmez bir yanlış yaptım” DEMEK YERİNE, “Dün tekrar yapabileceğim bir yanlışın farkına vardım

14 BAŞARININ ALTIN SIRLARI
Altın kural 101: HEDEF BELİRLE Ne istediğini belirlemek yani amaçları oluşturmak ilk adımdır

15 SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİR SİNİZ?
Olmasını istemediğiniz olayları belirginleştirmeyin, pozitif düşünün: Bu bir “Korktuğum şey başıma geldi” olayıdır. “Sınavda soruları vaktinde bitiremezsem..?” DÜŞÜNCESİNİ TEKRAR ETMEK YERİNE “Vaktinde bitirebilmek için gerekli tedbirlerimi aldım, bu durumda hiçbir şey ters gitmeyecek.”

16 SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİR SİNİZ?
Felaket tellallığı yapmayın: “Eğer bu sınavdan yüksek not alamazsam sınıfta kalırım” DEMEK YERİNE “Bu sınavdan yüksek not almak için elimden geleni yapmaya çalışacağım. Ama alamazsam da bu dünyanın sonu değil.”

17 SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİR SİNİZ?
Olumsuz düşüncelere “DUR” düğmesi takın: Olumsuz düşünceler genellikle sinsice ve fark ettirmeden gelirler. Aklınızdan kaygıya sebep olabilecek bir düşünce geçtiğinde “DUR!” diye bağırın. Birdenbire olumsuz düşüncenin kesintiye uğradığını göreceksiniz. Durdurduktan sonra negatif düşünceler yerine pozitif düşünmeye çalışın.

18 SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİR SİNİZ?
Slogan duvar yazıları kullanın: “SINAV BİLGİLERİMİ ÖLÇER, KİŞİLİĞİMİ DEĞİL!” “KORKUNUN ECELE DE FAYDASI YOK, SINAVLARA DA” “ÜZÜLMEYE, PİŞMANLIĞA YENİDEN BAŞLAMAYA, KAYGILANMAYA VAKTİM VAR MI?”

19 SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİR SİNİZ?
Son anda sınava hazırlanmayın. Son dakikada göz atmayın, kafanız karışabilir. Sınavlardan önceki gece iyi bir uyku çekin ve dinlenin. Aç karnına sınava girmeyin. İyi ve doğru beslenin. Protein (balık, soya, vs.), su, sebze, vitaminler kaygıyı dengeleyen yiyeceklerdir. Bol bol bu yiyeceklerden . Sınava kendinize güvenerek girin. Sınava acele içinde girmeyin.

20 SINAV KAYGINIZLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİR SİNİZ?
Sınavın gerekliliğine inanın. Günü gününe çalışın, öğrendiklerinizi tekrar edin. Sınava girerken sevdiğiniz elbiseleri giyin (YGS-LYS). Sınav salonunuzu daha önceden gidip görün. Sınavda gerekli olacak araçları önceden yedekli olarak hazırlayın. Bütün hazırlıklarınıza ve ayrıntılardaki dikkatinize rağmen sınav sabahı bir dizi aksilikle karşılaşırsanız, bunu sakın sınavın da kötü geçeceği şeklinde yorumlamayın.

21

22 BAŞARININ ALTIN SIRLARI
Altın kural 202: HAYAL ET Büyük hayalleri olmayan insanlar büyük işler başaramazlar

23 HAYAL EDERKEN KENDİNİZE
10 sene sonra nerede olmak istiyorum? 5 sene sonra nerede olmak istiyorum? 1 sene sonra nerede olmak istiyorum? Sorularını sormalı ve zamanı daha da yakınlaştırıp kısa zaman dilimi için hedef seçmeliyiz.

24 Bill Gates 70'li yıllarda, daha ilk yazılımını piyasaya sürdüğü zaman, sadece birkaç çalışanı varken "Her eve bir bilgisayar ve her bilgisayara bir Microsoft ürünü" diyordu. Ve bu hayalinden bahsettiğinde dünyadaki kişisel bilgisayar sayısı parmakla sayılacak kadar azdı.

25 BAŞARININ ALTIN SIRLARI
Altın kural 303: Başaracağına İnanmak BAŞARACAĞIM! BAŞARACAĞIM! BAŞARACAĞIM!

26 İnsan vücudunun kaçta kaçı sudur
İnsan vücudunun kaçta kaçı sudur? Japon bilim adamı somut kanıtlarla insanın düşüncesinin, kelime, fikir ve müziğin;suyun moleküler yapısını etkilediğini ispat etmiştir.

27 Fujiwara barajından

28 Aynı su, duadan sonra %25

29 Aşk ve takdir

30 Beethoven’in Pastorali

31 Kawachi yerel dans müziği

32 Heavy Metal müzik

33 Adolf Hitler 

34 Beni hasta ediyorsun, seni öldüreceğim

35 Vücudumuzun %70 gibi büyük bir kısmı sudan oluşur.
"Eğer düşünceler,kelimeler suya bunu yapabiliyorsa kendi düşüncelerimizin bize neler yapabileceğini hayal edin".

36 Teşekkür ederim Seni Aptal
İki ilkokul talebesi, okul için bir deney yapmışlar. İki farklı şişeye pişmiş pirinç koyup   şişenin birine "Teşekkür ederim"   diğerine ise "Seni Aptal" diye tekrarlamışlar. 1 ayın sonunda “teşekkür ederim “denilen pirincin renginin sarı ve kokusunun helmelenmiş pirinç gibi olduğunu ve “ Seni Aptal” denilen pirincin ise simsiyah ve kötü kokulu olduğunu pirincin bile kelimelerden etkilendiğini görmüşler. Sizde deneyebilirsiniz, farklı kelime veya cümlelerle ne tür netice elde ettiğinizi görebilir söz ve düşüncenin etkisini bizzat gözlemleyerek yaşayabilirsiniz.

37 TEŞEKKÜRLER


"SINAV KAYGISI VE MOTİVASYON." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları