Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR GÖKÇENUR İŞLEYEN NEHİR MANSUROĞLU YUNUS AGCAKALE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR GÖKÇENUR İŞLEYEN NEHİR MANSUROĞLU YUNUS AGCAKALE"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYANLAR GÖKÇENUR İŞLEYEN NEHİR MANSUROĞLU YUNUS AGCAKALE
KİŞİSEL BİLGİSAYARLARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE İŞLEYİŞ YAPISI BİLGİSAYARLARIN KULLANIM ALANLARI HAZIRLAYANLAR GÖKÇENUR İŞLEYEN NEHİR MANSUROĞLU YUNUS AGCAKALE

2 KİŞİSEL BİLGİSAYARLAR
KİŞİSEL BİLGİSAYARLARIN ÖZELLİK VE İŞLEVLERİ KİŞİSEL BİLGİSAYARLARIN KULLANIM ALANLARI

3 Bilgisayar Nedir? Bilgisayarlar, kullanıcılar tarafından aldığı ham verileri, belirlenen bir programa göre işleyebilen, bunlar üzerinde çok fazla sayıda sayısal veya mantıksal işlemler yaparak; yaptığı işlemlerin sonucunu karşılaştırabilen, saklayabilen, paylaşabilen ve istenildiğinde kullanıcılara oluşturduğu kullanılabilir bilgiyi sunabilen elektronik bir makinedir.

4 Kişisel Bilgisayarlar
Masaüstü Bilgisayarlarlar Laptop (Dizüstü) Bilgisayarlar Tablet Bilgisayarlar Avuç içi Bilgisayarlar HTPC(Home Theater PC))

5 BİLGİSAYAR AMA HANGİ ÇEŞİT??

6 KİŞİSEL BİLGİSAYARLARIN KİLOMETRE TAŞLARI
Büyük kurumlarda anaçatı bilgisayarlar Kullanılıyordu. 1971 Yonganın geliştirilmesiyle bilgisayarlar çok küçük hâle geldi. Kişisel kullanıma yönelik ilk bilgisayar satıldı. Kendi monitörü yoktu, televizyon ekranını kullanıyordu. 1975 Bir ekranı ve klâvyesi takılı olan ilk bilgisayar satıldı. Bilgisayara "Uzay Yolu" adlı televizyon dizisindeki bir gezegenden esinlenilerek Altair adı verilmişti. 1977 Tamâmı birleştirilmiş, ekranı Ve klâvyesi bulunan, kullanıma hazır halde ilk bilgisayar üretildi. 1981 Bir ABD şirketi olan IBM, ilk kişisel bilgisayarı üretir. Kısa süre sonra diğer şirketler, İBM gibi kendi bilgisayarlarını tasarlarlar. 1983 Apple, fâresi olan bir bilgisayar olan Macintosh'u üretir. Bilgisayar çizgeleri (grafik) kullanılmaya başlanır. 1986 Microsoft şirketi Windows 1.0'ı piyasaya sürer. Linus Torvalds, Linux 1.0'ı duyurur. 1997 Avuçiçi bilgisayarlar piyasaya yeni yeni çıkar.

7 KİŞİSEL BİLGİSAYARDA BULUNMASI
GEREKEN ÖZELLİKLER İşlemcisi minimum 4 çekirdekli olmalı ama 6 çekirdek olması daha iyidir. İyi bir anakartı olmalı ve en az 8 GB olmalıdır. D*11 destekli güçlü bir ekran kartı olmalıdır. Kasa FullTower diye adlandırılan kasalardan olmalıdır.

8 BİLGİSAYARIN İŞLEYİŞ YAPISI
Günümüz bilgisayarlarının temel mantığını oluşturan ikili sayı sistemi George Boole tarafından geliştirilmiştir. Bu cebir prensibine göre sayılar ikili sayı sisteminde kullanılırlar. Yani bu sistemde 0 ve 1 sayısından başka sayı yoktur. Bu sayı sistemine ikili sayı sistemi manasında Binary sayılarda denir “makine dili” olarak da adlandırılır. Bilgisayarlar ikili düzene sahip sayılarla çalışmaktadır. İkili düzendeki her bir rakama(1 yada 0) bit denir. Ör: (1100)2 = 1 * * * * 20 = = (12) 10

9 BİLGİSAYARIN İŞLEYİŞ YAPISI
Bilgisayar dünyasında alışıla gelmişin dışına çıkılarak 2’nin 10’lu kuvvetleri çarpan olarak kullanılır. Aşağıda bir çevrim örneği verilmiştir. Bayt = KB = 7860,2 MB = 7.67 GB

10 BİLGİSAYARIN İŞLEYİŞ YAPISI
Makine dilinin dezavantajları, kodları yazarken hata yapılma olasılığının fazla olması ve yazımının uzun sürmesidir. Makine dilinin daha rahat programlanması için 1950’li yıllarda “assembly dili” geliştirilmiştir. “Assembly dili” basit, hatırlanması kolay deyimlerden oluşur.

11 BİLGİSAYARIN İŞLEYİŞ YAPISI
“Assembly dili” makine dilinden daha rahat yazılmasına rağmen, hala bazı dezavantajlara sahiptir: Başka dile çevrilmeleri zordur. Çok uzun program yazımına elverişli değildir. Bundan dolayı yüksek seviyeli diller denen diller geliştirilmiştir. :) C#

12 BİLGİSAYARLARIN KULLANIM ALANLARI

13 BAŞLANGIÇ Bilgisayarların ilk ortaya çıktığı yıllar 1940’lardı. O zaman ilk kullanılan bilgisayarlar bugünkü büyük bir daire genişliğindeydi ve yapabildiği sadece dört işlemden ibaretti. Tabi zamanla teknolojinin gelişmesiyle birlikte boyutu küçüldü ve işlem kapasitesi arttırıldı. Bugün halen sürekli olarak bilgisayarlar geliştiriliyor ve yenileniyor.

14 BİLGİSAYARLARIN KULLANIM ALANLARI
Bilgisayarın Kullanım Alanları Başlıca Şunlardır: Kişisel Amaçlı Bilgisayar Kullanımı Eğitim Alanda Bilgisayar Kullanımı Sağlık Sektöründe Bilgisayar Kullanımı Turizm Sektöründe Bilgisayar Kullanımı Mühendislik Ve Yapı Alanında Bilgisayar Kullanımı Sanat Ve Animasyon Alanlarında Bilgisayar Kullanımı Ekonomi Alanında Bilgisayar Kullanımı Güvenlik Alanında Bilgisayar Kullanımı Askeri Alanda Bilgisayar Kullanımı Eğlence, Oyun Alanında Bilgisayar Kullanımı Bilimsel Alanda Bilgisayar Kullanımı

15 1) Kişisel Amaçlı Kullanım
Özellikle PC’lerin 1980’li yılların başlarında ortaya çıkmasından sonra bilgisayarlar yoğun olarak evlerde de kullanılmaya başlandı. Evlerde kullanılan bilgisayarlar çeşitli alanlarda hizmet vermektedirler. Bu değişik uygulamalar çeşitli yazılımlar sayesinde mümkündür. Bu uygulamalara örnekler aşağıda verilmiştir:

16 Kelime İşlem Yazılımları
Masaüstü Yayıncılık Hesaplama Ağırlıklı Yazılımlar Veritabanı Yazılımları Sunuş Yazılımları Kişisel Haberleşme Yazılımları

17 Kelime İşlem Yazılımları
Microsoft Word, Open Office …

18 Masaüstü Yayıncılık Adobe In Design,Quark Express…

19 Hesaplama Ağırlıklı Yazılımlar
Microsoft Excel Open Office Calc…

20 Veritabanı Yazılımları
My SQL, Microsoft Access ,SQL Server…

21 Sunu Yazılımları Microsoft Powerpoint, Adobe Premier,Present IT…

22 Kişisel Haberleşme Yazılımları
Microsoft Outlook,Windows Messenger,Skype…

23 2) Eğitim Alanda Kullanım
Eğitimin her alanında bilgisayarlar yoğun olarak kullanılmaktadır. CD-Rom kaynaklar ve internet aracılığı ile eğitimde bilgi devrimi yaşanmaktadır. Bilgisayar tabanlı eğitim ve online sınıflar öğretmenleri tamamen saf dışı bırakmayacak ama geleneksel öğretim metotları tamamen değişeceği bir gerçektir.

24 3) Sağlık Sektöründe Kullanım
Hastanede randevu alma hasta kayıtlarına gitme, eczacılıkta ilaç siparişi gibi kolaylıklar sağlamasından öte artık bir çok ameliyat bilgisayarlardan yönetilmekte veya ağ bağlantısı sayesinde başka ülkelerden doktorlarca takip edilmektedir.

25 4) Turizm Sektöründe Kullanım
Turizmde hava , kara , tren için yolcu bileti alma işlemlerinin yanı sıra otellerde rezervasyon işlemleri dahi artık bilgisayarlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Ayrıca turizm bakanlıkları her bölge ülke ve şehir hakkında bilgi vermek için web sitelerini kullanmaktadır.

26 5) Mühendislik Ve Yapı Alanında
Mühendisler bilgisayarı tasarımlarını oluşturmak için kullanırlar . Çizim ağırlıklı inşaat mühendisliği,makine mühendisliği gibi alanlarda genelde AutoCAD,elektrik-elektronik mühendisliğinde devre tasarım programları, MATLAB gibi hesap programları , bilgisayar mühendisliğinde ise yerine göre Visual Studio ,MySQL, Devre Programları vs. programlar kullanılmaktadır.

27 6)Sanat Ve Animasyon Alanlarında Kullanım
Günümüzde dizilerin ve filmlerin yapımında, televizyon programlarında ve görüntülemelerde, stüdyolarda gerekli ses ayarları yapmak için bilgisayar kullanılmaktadır. Resim gibi görsel sanat alanlarında, iç mimari gibi tasarımlarda da uygun yazılımlar aracılığıyla profesyonel çalışmalar yapılmaktadır.

28 7)Ekonomi Alanında Kullanım
Alım-satım stok bilgileri daha hızlı daha kolay bir şekilde tutulmakta. Barkod sistemiyle beraber de bilgiler daha düzenli depolanıp bilgilere daha hızlı ulaşılabiliyor. Ayrıca Banka hesapları ,kredi kartı bilgileri büyük veri tabanları sayesinde güvenli bir şekilde saklanabiliyor. Kurlar işleniyor. Aynı zamanda dünya borsaları ağ üzerinden yapılıyor.

29 8) Güvenlık Alanında Bılgısayar Kullanımı
Bilgisayardaki özel dosyalara, ağ geçmişine ulaşılmakla suç teşhisinde, Gizli operasyonlarda telefon dinleme, ses analizi yapma, yalan detektörü, kimlik tanıma gibi programlar aracılığıyla da bilgisayarlardan suçluyu tanıma konusunda da yardım alırlar.

30 10) Eğlence, Oyun Alanında Bilgisayar Kullanımı
Kişisel bilgisayarlarda ve yazılım alanındaki gelişmeler bilgisayar oyunlarının ve benzeri eğlence uygulamalarının da gelişmesini sağladı. Bilgisayarlar müzik seti gibi kullanılmakla beraber hd video film izleme imkanı sunmaktadır.

31 9) Askeri Alanda Kullanım
İlk bilgisayarlar askeri amaçla yapılmıştı. Sadece askeri şifreleri çözmek ve bazı hesaplamalar yapma işlevine sahip olan bilgisayar günümüzde askeri radar sistemlerinde, özellikle insansız uçaklarlarda füzelerde ve artık tüm askeri araçlarda bilgisayar sistemlerinden faydalanılmaktadır.

32 11)Bilimsel Alanda Kullanım
Bilgisayarın gelişimi ve işlem hızının artmasıyla birlikte bilimsel gelişmeler de ivme gösterdi. Çünkü bilgisayarın getirdiği imkanlar sayesinde araştırma basamakları bilgisayardan kontrol edilmekte , meteorolojik hesaplar bilgisayar aracılığıyla yapılmaktadır. Astronomi alanında da bilgisayarla birlikte müthiş bir ilerleme gözlenmiş ve gönderilen uydular bilgisayar kontrolünde faaliyet göstermektedir.

33 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"HAZIRLAYANLAR GÖKÇENUR İŞLEYEN NEHİR MANSUROĞLU YUNUS AGCAKALE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları