Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR Zuhal ÜNAL Takdire VİŞNE Gökçe Nur İŞLEYEN Seher KAYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR Zuhal ÜNAL Takdire VİŞNE Gökçe Nur İŞLEYEN Seher KAYA."— Sunum transkripti:

1

2 HAZIRLAYANLAR Zuhal ÜNAL Takdire VİŞNE Gökçe Nur İŞLEYEN Seher KAYA

3 İÇERİK Facebook Nedir? Facebook’ un Kurucusu Facebook’ un Doğuşu
Facebook ile Neler Yapabiliriz? Facebook’ un Yararları ve Zararları Facebook’un Eğitimde Kullanımı Facebook’un Eğitime Katkıları

4 nedir? FACEBOOK NEDİR? Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alış verişini amaçlayan sosyal bir web sitesidir.

5 Facebook‘ un Doğuşu KURUCUSU
İlk programını 10 yaşındayken yazdı. Lisedeki başarılı notlarıyla ABD’ nin en saygın üniversitelerinden Harvard’a girdi. İlk yılında facemash.com sitesini kurdu. Harvard’lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan facebook’u kurdu. MARK ELLİOT ZUCKERBERG 1984

6 Facebook‘ un Doğuşu Kullanıcıların genel isteği üzerine üniversite öğrencilerinin lise öğrencilerini arkadaşlar olarak eklemesine müsaade etmeye başladı. 2008 senesinde başta İspanyolca,  Fransızca ve Almanca olmak, daha sonra da 21 yeni lisan eklemek suretiyle 25 lisanda dünyaya yayıldı ve 100 milyon kullanıcıya ulaştı. Facebook’u kurduktan bir ay sonra, Harvard'taki nüfusun yarısı Facebook'a kaydoldu. 2004 2005 2006 2007 2008 2009 Facebook sitesi yüksek okul odaklı siteler arasında 34 milyon aktif üyeyle en yaygın ve geniş kullanıcıya sahip ağ unvanını aldı. Facebook kurulduğunda adı 'The Facebook'tu.Facebook, facebook.com alan ismini Aboutface firmasından satın aldı. Facebook 70 lisanla birden Ocak ayında 150 milyon, Nisan’da 200 milyon, Temmuz’da 250 milyon ve Eylül’de 300 milyon kullanıcının hayatına girmiş oldu.

7 Facebook‘ un Günümüzdeki Hali
800 milyon aktif kullanıcı var. Bu kullanıcıların yüzde 50’si her gün giriş yapıyor. Ortalama 35 milyon kullanıcısı, her gün 55 milyonun üzerinde durum güncellemesini insanlarla paylaşıyor. Her ay 2,5 milyar fotoğraf yükleniyor. Blok girişi, not paylaşımı, video ve link derken, her hafta 4 milyardan fazla içerik dolaşıma giriyor.

8 Facebook‘ un Günümüzdeki Hali
Her ay 3,5 milyon etkinlik duyuruluyor. Bir kullanıcısının ortalama 130 arkadaşı oluyor ve her ay sekiz arkadaşlık teklifi yolluyor.

9 Facebook işlemleri Site, kullanıcılar için ücretsizdir. Gelirlerini banner ve sponsor linklerden gelen reklamlar oluşturmaktadır. Kullanıcılar, öncelikle fotoğraflarının, kişisel meraklarının yer aldığı bir profil oluştururlar. Özel ve herkese açık mesajlarını paylaşarak değişik arkadaş gruplarına katılabilirler.

10 Facebook ile Neler Yapabiliriz?

11 Facebook‘ un Yararları
Çalışma konularına ait gruplar oluşturarak veri toplayabilir ve tartışma başlatabilirler. Bilgi sayfalarını beğenip, kişinin kendisini geliştirebilmesini,

12 Facebook‘ un Yararları
Hobilere, beğenilen kitaplara, şiirlere, gruplar veya etkinliklere katılabilmeyi, Gündelik olayları haberleri, kişileri veya grupları takip edebiliriz.

13 Facebook‘ un zararları
Teknolojiye daha bağlı olan öğrenciler, daha fazla okuldan kaçma eğiliminde oluyor. Sosyal platformlardaki hesaplarını çok sık kontrol eden öğrencilerin akademik performansları daha düşük oluyor.

14 Facebook’ un zararları
Facebook ve video oyunlar ile çok fazla vakit geçiren çocuklarda daha fazla uyku ve kaygı problemleri, depresyon ve mide ağrıları görülüyor. Facebook‘ ta fazla zaman geçiren ergenlik dönemindeki gençlerde daha çok psikolojik bozukluklar, asosyal davranışlar ve saldırgan hareketler gözleniyor.

15 Facebook’ un Eğitimde Kullanımı
Bilgisayar Destekli Fizik Uygulaması Sosyal ağ kullanıcılarının çoğunun gençlerden ve öğrencilerden oluşması, kullanıcılara zengin etkileşim imkânı sunması, bu ortamların eğitim amaçlı kullanımını akla getirmektedir. Sosyal ağ sitelerinin her yaştaki öğrencinin hayatında öneme sahip olması, bazı eğitimciler arasında büyük ilgi uyandırmıştır.

16 Bilgisayar Destekli Fizik Uygulaması
Öğrenci-içerik Etkileşimi Öğrenci-Öğretmen Etkileşimi Öğrenci-Öğrenci Etkileşimi

17 Öğrenci-Öğrenci Etkileşimi
Normal hayatta pek iletişimi olmayan insanlarla iletişim kurulmasını sağlar. İletişim Arkadaşlar arasındaki etkileşim arttırır. Etkileşim Öğrenciler arasındaki iletişimi kuvvetlendirdiği için bilgi paylaşımını olumlu yönde etkiler. Paylaşım Öğrenci-Öğrenci Etkileşimi Değişik soru ve çözümleri gördüm, paylaşım arttı. Herkesin aktif olduğu bir ortamdı ve paylaşımlara rahatlıkla ulaşmamıza yardımcı oluyordu. Ayrıca bilgisayar ortamında olması, öğrencilerin daha rahat paylaşım yapmasına olanak tanıdı, belki sınıf içinde öğrenci rahat olamayabilir.

18 Öğrenci-Öğrenci Etkileşimi
Derste tam olarak anlaşılmayan konuları ve soruları arkadaş grubunun yardımıyla anlaşılması sağlandı. Anlama Olumsuz “Pek etkilediğini düşünmüyorum. Eğer arkadaşlarla yüz yüze bir iletişim yoksa sanal ortamda mümkün değildir”. “Bazen de olumsuz davranışlar görüldü. Bazı arkadaşlar birbirini kıskandı ve bencil davranarak birbirlerine yardım etmedi.”

19 Öğrenci-Öğretmen Etkileşimi
Hoca ile birlikte geçen zaman artar. iletişimi Arttırma “Paylaşımlarımızda öğretim elemanı sürekli olarak hatalarımızı görüp düzeltmemize yardımcı oldu. Bu konuda iyi bir çalışmaydı.” İletişimi Arttırma Öğrenci-Öğretmen Etkileşimi Hocaya ulaşmak daha kolaylaşır. Ders dışında da, ders içi veya ders dışı (dersle alakalı olan ve olmayan) sorular sorma imkânımız arttırır.

20 Öğrenci-Öğretmen Etkileşimi
“Dönütler alındı ama sanal ortam yerine gerçek ortamda olsaydı, daha iyi olurdu.” “Benim öğretim elemanı ile iletişimim hep iyi idi, pek bir artısı olmadı.” “Facebook grubunda öğretim elemanı ile yazışmanın ilişkiyi geliştirebileceğini düşünmüyorum.”

21 Ders içeriğinin öğrenilmesi
Öğrenci-İçerik Etkileşimi Derste yaptığımız sorular videolarla desteklenmiş ve öğrenme kolaylaştırılmıştır. Ders içeriğinin öğrenilmesi Facebook görsel bir ortam sağlamış ve soruların somutlaştırılması-na da yardımcı olmuştur. “Okulda anlamadığım ya da kaçırdığım noktaları orda animasyonların, arkadaşların yardımıyla daha iyi kavradım.”

22 Öğrenci-İçerik Etkileşimi
Öğrenci için not önemli olduğundan bunu sınava tabi tutmayıp, sürece yaymak öğrencinin bu sayfaya aktif katılımını sağlamıştır. Bir günlük sınav çalışmasından çıkarıp günlük çalışmaya teşvik etmiştir.”Her gün fizik çalışmama neden oldu ki günlük ders çalışma alışkanlığım olmadığı için günlük ders çalışmamda etkili oldu.” On öğrenci ise “katkı sağlamadı” veya “pek katkısı olmadı” gibi kısa ve genel ifadelerle uygulamanın, içeriğin öğrenilmesine bir katkı sağlamadığı yönündeki görüşlerini dile getirmişlerdir. “..Facebook bize erişim kolaylığı sağladı, arkadaşların ne paylaştığını duvarımızda gördüğümüz için konuyu kaçırmamamızı sağladı özellikle gelmediğim derslerde konuyu takip etmemi sağladı

23 Bu ders için Facebook’ a girmeye başladım ve daha fazla bilgi edindiğimi, değişik bilgiler öğrendiğimi söyleyebilirim. Fizik ile ilgili ilginç videolara ulaştım. “Zaman kazandırdı. Arkadaşlara ders notları için ulaşmak daha kolaylaştı” ve “Daha kolay bazı şeylere ulaştık”.

24 SONUÇLAR Araştırma Facebook grubu üzerinde öğrenciler arasında, yardımlaşmanın ve paylaşımın gerçekleştiğini göstermiştir. Sosyal ağların formal eğitimde kullanılmasının öğrenci öğrenci etkileşimine olumlu yönde etkileri olduğunu anlaşılmaktadır. Ayrıca bu grup sayesinde, bazı öğrencilerin arkadaşları ile olan iletişimi artmıştır. Öğrenci-öğrenci etkileşimi ile ilgili olarak bazı öğrencilerin, Facebook grubu üzerinden, yüz yüze çok fazla iletişim kurmadıkları kişilerle iletişime geçtikleri belirlenmiştir. Bu durum, sınıf içinde arkadaş gruplarının dışında kalan öğrencilerin, Facebook grubu üzerinden yeni arkadaşlıklar kurma şansı yakaladıklarını akla getirmektedir.

25 SONUÇLAR Araştırmada, öğrencilerin Facebook grubu üzerinden kaynak ve bilgi paylaşımında bulundukları ve birbirlerinin paylaşımlarından yararlandıkları anlaşılmaktadır. Sözü geçen araştırmada öğrencilerin akademik konularda yardımlaşmaya istekli olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Facebook grubunda öğrenciler tarafından paylaşılan video ve resimlerin, özellikle de fizikle ilgili ilginç bilgiler içeren paylaşımların, öğrencilerin ilgisini çekmiştir.

26 Facebook’ un Eğitimde Kullanımı
Ödevlerin tartışıldığı, Soruların sorulduğu, Görüşlerin eleştirildiği, Bilgilerin gönderildiği ve görüşlerin desteklendiği bir platform yaratabilir. Öğretmen facebook’ ta grup oluşturarak

27 Facebook’ un Eğitime Katkıları
İşbirlikli öğrenme Araştırma Sorgulama Tartışma becerileri Facebook’ un Eğitime Katkıları Facebook ile öğrenciye; Kazandırılır.

28 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
TEŞEKKÜR EDERİZ… Gökçe Nur İşleyen Takdire VİŞNE Zuhal ÜNAL Seher KAYA

29 KAYNAKÇA Makale\Facebook Çılgınlığı Başınıza Nasıl Bela Olur Osman ÖZSOY Makale\Facebook Hakkında Bilinmeyenler/Efe CAN Bir Sosyal Ağ Olarak Facebook’un Formal Eğitimde Kullanımı/Esra KELEŞ


"HAZIRLAYANLAR Zuhal ÜNAL Takdire VİŞNE Gökçe Nur İŞLEYEN Seher KAYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları