Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişim Teknolojileri ve Yazarlık Dersi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişim Teknolojileri ve Yazarlık Dersi"— Sunum transkripti:

1 Bilişim Teknolojileri ve Yazarlık Dersi
1 NURSEN FUAT ÖZDAYI ORTAOKULU 6.SINIF EYLÜL 1. HAFTA DERS SUNUSU

2 İşlenecek Konular BT Sınıfı kuralları BT ve Sağlık (Video ve Sunumlar)
İnternet etiği Siber saygı - Siber zorbalık (Video ve Sunumlar)

3 BT Sınıfı kuralları Okulda uyulması gereken tüm kurallar bilgisayar sınıfında da geçerlidir Bilgisayar sınıfında bağırmak, koşuşturmak, itişmek, toz kaldırmak vb. hareketlerde bulunmak yasaktır. Bilgisayar sınıfında yüksek sesle konuşmak, bağırmak, gürültü yapmak vs. yasaktır. Sandalyelerle oyun oynamak, sandalye üzerinde oturarak gezinmek ve sandalyelere zarar vermek yasaktır. Bilgisayarda oluşan herhangi bir arızada bilgisayar karıştırılmayacak anında öğretmene haber verilecektir. Bilgisayar sınıfına yiyecek ve içecek getirmek yasaktır. Bilgisayar öğretmeninden izin almadan bilgisayara oyun, program vs. yüklenmesi yasaktır. Ders sırasında öğretmenin izni olmadan bilgisayarı açmak ve kullanmak yasaktır. Bilgisayar sınıfı temiz tutulmalıdır. Çöpler çöp kutusuna atılmalıdır. Herkes kendi kullandığı bilgisayarı başından kalkmadan önce kapatmalıdır. Sınıf içindeki bilgisayarlar, masalar, sandalyeler, dolaplar ve diğer tüm malzemeler dikkatli kullanılmalı, bunlara zarar verilmemelidir. Her öğrenci kendisi için belirlenen bilgisayardan sorumludur. Sınıftan çıkarken sandalyeleri düzeltmeden çıkmak yasaktır. Bilgisayarda başkalarının dosyalarını karıştırmak yasaktır.

4 BT ve Sağlık Okuma Metni
tr/support/healthy-computing-guide

5 BT ve Sağlık Videolar http://www.youtube.com/watch?v=BtKlTkp59C A
PE (PC) M (Laptop oturma) I

6 Internet Nedir? “Internet” kelimesi, INTERnational NETwork kelimelerinin kısaltılmasından elde edilmiştir ve dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilgisayar ağını ifade eder. Bildiğimiz gibi ağ birbirine bağlı bilgisayarların oluşturduğu ortamdır. Internet ağında dünyadaki bilgisayarlar birbirlerine telefon hatları ile bağlıdırlar.

7 Bilgisayar Ağı Nedir? Bilgi ve kaynak paylaşmak üzere kablolarla birbirine bağlanmış bilgisayarların,yazıcıların ve diğer cihazların oluşturduğu topluluğa bilgisayar ağı denir Ağdaki bilgisayarlar bilgileri, dosya ve yazıcı gibi kaynakları paylaşabilir.

8 Amaca uygun ve zamanlaması doğru yapılan bilgisayar çalışması ve internet bizlerin, ülkemizin gelişimine büyük katkı sunar

9 Ama bilgisayar kullanımında ve internette dikkat etmemiz gereken kurallarda yok değil.

10 Bu kurallar 2 ana bölüme ayrılır.
a) İnternet etiği kuralları b) İnternet kullanım güvenliği kuraları

11 olmayan kurallara uymaya, sahip çıkmaya çalışmaktır.
Denetimin olabildiğince zor, suistimalin ise bir o kadar kolay olduğu bu sanal yaşam biçiminde, bizlere düşen görev öncelikle “İnternet Etiği” adını verdiğimiz yazılı olmayan kurallara uymaya, sahip çıkmaya çalışmaktır.

12 Internet Etiği Nedir? İnternet'in yazılı olmayan kuralları olarak ifade edebileceğimiz bu kavram, kişilerin yüz yüze iletişimde birbirlerine gösterdikleri saygı ve anlayışın dijital ortamda da ortaya konmasını hedeflemektedir. Netiquette (İnternet Etiği) : kişilerin çevrimiçi iken kullandığı görgü kurallarını tanımlamak için kullanılan bir kelimedir.

13 Sanal görgü kurallarına örnekler
İnternette düzgün Türkçe kullanılmalı, nazik ve saygılı olunmalı, karşılıklı tartışmalar belirli bir seviyede olmalıdır. Sadece şaka yapıyor olsanız bile kimseyi korkutmamalı ya da tehdit etmemeliyiz. BÜTÜN HARFLERİ BÜYÜK yazmamalıyız, çünkü bu bağırarak söylemek anlamına gelir.

14 Okuma Metni: http://kutluata.net/BilisimEtik.aspx kaynağında yer alan:
e-posta etiği Haberleşme ve Tartışma Listeleri Etiği (Forum ve Mail Gruplarında) E-Posta Ve Dosya Kullanımında Kullanıcının Sorumlulukları Başlıklarını dikkatle okuyalım.

15 Siber saygı - Siber zorbalık Okuma Metni
ODTÜ’de Araştırma Görevlisi olarak çalışan Uzman Danışman Psikolog Çiğdem Topçu ile yapılan röportajı, aşağıdaki bağlantıdan okuyalım. zorbalik

16 Siber saygı - Siber zorbalık
MKM Sosyal ağlar ve siber zorbalık kırmızı b. Kız. cDo eM Siber Zorbalık


"Bilişim Teknolojileri ve Yazarlık Dersi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları