Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİMCİ ÖĞRETMENLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİMCİ ÖĞRETMENLER"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİMCİ ÖĞRETMENLER
Bilişimciler iş başında! Çankırı - Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı İlköğretim Okulu LİDER ÖĞRETMEN : Olcay BÜYÜKÇAPAR DESTEK ÖĞRETMEN : Ayhan Akın ÖZKAN

2 Amaçlarımız Toplumun (ve okuldaki öğrencilerin) bilişim teknolojileri ile ilgili bilgi, deneyim ve ilgilerini tespit etmek. Tespit edilen veriler doğrultusunda en doğru yaklaşımla bilişim eğitimi vermek. Bilişim kültürünü topluma kazandırarak teknolojiyi gündelik hayatın kolaylıklarından biri olduğu kanısını kazandırabilmek.

3 Halka Elemanları Cansu Şahin – Öğrenci Lideri video

4 Halka Elemanları Tuğçe Çemek – Porföy Yöneticisi video

5 Halka Elemanları Yusuf Yelekçi – Araştırma Yöneticisi video

6 Halka Elemanları Damla Çelik – Web Tasarımcısı video

7 Halka Elemanları Sibel Çağlar – Lojistik Sorumlusu video

8 Halka Elemanları Gülbeyaz Usta – Günlük İletişim Sorumlusu video

9 Biz Kimiz? Bizler Çankırı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı İlköğretim Okulu 6-B sınıfı öğrencileriyiz. Bu yıl Bilişimci Martılara “Bilişimci Öğretmenler” olarak katılıyoruz. Öğretmenlerimiz rehberliğinde okuldaki arkadaşlarımıza bilgisayar ve internet konusunda bilgiler vermeyi düşündük.

10 Beyin Fırtınası Hangi konuda çalışacağımızı, ne tür bir sorunu çözeceğimizi beyin fırtınası yaparak seçeceğiz. Elimize kağıtları aldık ve aklımıza gelen her şeyi hemen kağıda aktardık. Gelen önerilerden 6 tanesini oyladık. Matris diyagramı ile yaptığımız oylamada çıkan sonuç internet ve bilgisayar eğitimi oldu.

11 Bilişim eğitimi Şiddet Deprem Ekmeklerin sağlıklı olması Köy okullarının eksikleri Kızların okula gitmemesi Yusuf 5 3 6 2 7 4 Tuğçe Cansu Damla Gülbeyaz 1 Sibel 40 26 25 23 16

12 Balık kılçığı BİLGİSAYAR OKUL TEKNOLOJİ TOPLUM-ÇEVRE Bozulma korkusu
Bilgisayar kullanmasını bilmeyenler Bilmeyen öğrenciler Okuldaki derslersin sıkıcı olması Kötü bir şey zannediyorlar Bilgisayarı yanlış anlama Ekonomik durum Okul yerine internet cafede bilgisayar kullanıyorlar Yaygın değil Zaman yok Televizyonda yanlış anlatılıyor TEKNOLOJİ TOPLUM-ÇEVRE

13 İkinci Kılçık neden? Sorunumuzu daha iyi belirlemek ve daha güzel yararlı işler yapmak için bir kılçık daha yaptık. Öğretmenimizin de tavsiyesiyle toplanarak ikinci kılçığımızı daha güzel yaptık.

14 İkinci balık KILÇIĞI teknoloji güven internet İnternet kafe aile
Kötü sitelerden güvensizlik Bilgisayarın kötü anlatılması Bilgisayarı yanlış anlayan aileler Çocukların yanlış yönlendirilmesi Faturanın çok gelmesi Bilgisayarın oyun zannedilmesi Korku – çünkü bilmiyorlar İnternet kafe aile

15 HANGİSİNİ ÇÖZECEĞİZ? Hangi kılçıktaki sorunu çözeceğiz?
Bunun için oylama yaptık. Oylama sonucunda internet kafe lerden kaynaklanan sorunlar üzerinde çalışmaya karar verdik. Neler yapağımızı konuştuk. Çözüm önerilerini konuştuk.

16 Çözüm önerileri Anketler röportaj, Afiş ve broşürler Gazete,
Bilgisayar eğitimleri İlanlar hazırlayacağız. Arkadaşlarımıza bilgisayar kursları vererek sevdirmeye, iyi yanlarını göstermeye çalışacağız.

17 Kalite Araçları Beyin fırtınası Matris diyagramı Balık kılçığı
Zaman kontrol kartı Anketler

18 Zaman kontrol kartımız

19 İLK TOPLANTI Olcay öğretmenimiz bize Bilişimci Martılar yarışması hakkında kısa bilgi verdi. Bir daha toplanmak üzere ayrıldık. Haftaya toplanıyoruz.

20

21

22

23 perşembe Öğlen arası Bilişimci Martılar grubumuzla Olcay hocanın yanına gittik. Bir beyin fırtınası yaptık. Herkesten çok değişik fikirler çıkmıştı. Sonra grubumuza bir isim bulduk. “Bilişimci Öğretmenler” sonra kendimize bir slogan bulduk. “Bilişimciler iş başında” diye. Kendimize birkaç konu seçtik. Konular için bir oylama yaptık. En çok oy alan konu “okullarda bilgisayar kullanımı” idi. Sonra Olcay hoca başka bir kağıt çıkarıp balık kılçığı çizmemiz gerektiğini söyledi. Nasıl yapılacağını anlattı. Sorunumuzla ilgili çözümler ürettik. Görevlerimizi belirledik.

24

25

26

27 pazartesi Yine bir öğlen arası Olcay hocanın yanına gittik. Olcay hoca bize internet siteleri verdi. Onları gezmemizi istedi. Bilişimci Martılar kitabından birkaç site işaretledi. Bunlar içinden beğendiklerimizi cd’ye kayıt etmemizi söyledi. Bize de tatil boyunca araştırma yapmamız gerektiğini hatırlattı.

28 perşembe Grupça toplandık. Yeniden balık kılçığı yaptık. Sorunumuzu daha iyi seçtik. Hangi sorunu çözeceğimize oylama ile karar verdik. İnternet konusu 25, televizyon konusu 18, güven konusu 25, aile konusu 19 puan, internet kafe konusu 42 puan aldı. Biz de internet kafeler yüzünden yaşanan sorunları aza indirmek için çalışmaya karar verdik. Sonra internet kafe konusuyla ilgili balık kılçığı yaptık. Sonra sorunlar bulduk. O sorunlarla ilgili çözümler bulduk. Beyin fırtınası yaptık.

29

30

31

32 perşembe Bugün Perşembe günü “Bilişimci Martılar” grubumuzla toplandık. Anketimizi çıkarttık. Olcay ve Akın öğretmenlerimize de anketimizi gösterdik onlar da beğendi. Cuma günü 6.sınıflardan başlayarak anketimizi yapacağız.

33 Bugün anketlerimizi fotokopi ile çoğalttık. Aramızda para toplayarak 100 tane anketi teneffüslerde 6 7 ve 8. Sınıflardaki arkadaşlarımıza dağıttık. Bazen zorlandık, bazen arkadaşlarımız yapmak istemedi kimseyi zorlamadan 97 kişiye anket yaptık.

34

35 ANKET SORULARI Evinizde bilgisayar var mı?
Ne zamandan beri bilgisayarınız var? Bilgisayar kullanmayı sahip olduktan sonra mı yoksa daha önceden mi biliyordunuz? Aileniz bilgisayar kullanmanıza izin veriyor mu? Bilgisayarda ödev hazırladınız mı? İnterneti niçin kullanıyorsunuz? İnternete haftada kaç saat giriyorsunuz? CD veya diskete ödevlerinizi kaydetmeyi biliyor musunuz?

36

37

38 Anket Sonuçları Evinizde bilgisayar var mı? 23 evet 74 hayır
Ne zamandan beri bilgisayarınız var? 14 – 1-5 yıldır 9 – 5 yıldır var Bilgisayar kullanmayı sahip olduktan sonra mı yoksa daha önceden mi biliyordunuz? 20 – zaten biliyordum 2 – sonraki zamanlarda 1 – alındığı zaman Aileniz bilgisayar kullanmanıza izin veriyor mu? 73 – evet 6 – hayır 18 – bazen

39 Anket Sonuçları Bilgisayarda ödev hazırladınız mı? 82 – evet
15 – hayır İnterneti niçin kullanıyorsunuz? 62 – araştırma 54 – ödev bulmak 71 – oyun 21 – resim bulmak 7 – haber okumak 33 – chat (sohbet etmek 12 – diğerleri için İnternete haftada kaç saat giriyorsunuz? 7 – girmiyorum 59 – 1 saat 21 – 2-5 saat 5 – 5-10 saat 1 – 10 saatten fazla CD veya diskete kayıt yapmayı biliyor musunuz? 70 – evet 27 - hayır

40 Anket sonucu Okuldaki arkadaşlarımıza yaptığımız anket sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaştık: Öğrencilerin dörtte birinin evinde bilgisayarı var. Ailelerin 5de biri bilgisayar kullanımı konusunda kaygılı Bilgisayarla ödev hazırlayan öğrenciler çok fazla. Neredeyse %85. İnterneti oyun, ödev, araştırma için ve msn için kullanıyoruz. Haftada internete giriş saatleri genellikle 1-2 saat. Hiç girmeyenlerin oranı yaklaşık %10 Cd veya diskete kayıt yapmayı bilenler %73 kadar. Bu da arkadaşlarımızın internetten bulduklarını diskete cd’ye kayıt edebildiğini gösteriyor.

41

42 çarşamba Bilişimci Öğretmenler olarak afiş hazırladık ve kurs hazırlıklarına başladık. Öğrenci arkadaşlarımıza haftanın iki günü Çarşamba ve Perşembe günleri kurslar vereceğiz. Kurslarımızda özellikle ödevlerin yapılması, bilgisayar kullanarak performans ödevlerinin hazırlanması ve slayt gösterisi yapmayı göstermek istiyoruz. Ayrıca internetin de güzel taraflarını öğretmek istiyoruz. Kurslarımızı Olcay öğretmenin sınıfında Bilgisayar Laboratuarında yapacağız.

43

44

45 çarşamba Bugün ilk kursumuzu yaptık. Çok heyecanlıydık. Öğrenciler kapıdan içeriye girdiler. Bilgisayarlara oturdular. Bu haftaki konumuz Powerpointti. Öğrencilere şiirler dağıttık, resimler eklediler. Animasyonlar yaptılar.

46

47

48

49

50

51

52

53 salı Bugün afiş hazırladık. Akın hoca bize randevu verdi, saat 4 de BT sınıfına gittik internete girdik. İnternetin kötülüklerinden uzak durmak için neler yapılmadı diye googleda aradık. Çıkan bilgileri yazıcıdan çıkarttık. Aralarından bazılarının afişe yazılabileceğini düşündük. Bunun için Olcay hoca ve Akın hocaya sorduk. Onlar da bize fikir verdi. Sonra da seçtiğimiz yazıları afiş yaptık. Wordde büyükçe yazdık. Çıkarttık. Fotokopi ile kağıdı biraz daha büyüttük.

54

55 perşembe Kurslarımız devam ediyor. Bazı günler yapamadık kurslarımızı. Provalar nedeniyle yapamadığımız günler oldu. Bugün de word programı ve kapak hazırlama konusunda öğrencilerimize eğitimler verdik. Öğretmen olmanın ne kadar zor olduğunu ve sabır gerektirdiğini anladık. Olcay hocamıza bunu söylediğimizde bize güldü. Ama çok güzel bir meslek olduğunu söyledi.

56

57 çarşamba Bugün son kurs günümüzdü. Öğretmenliğimiz bu yıl bitti galiba. Artık slayt gösterisini hazırlayacağız. Ayrıca Damla da web sayfasını hazırlamaya devam ediyor. Biraz yavaş gittiğimizi söyledi Olcay hoca. 1 hafta sonra verecekmişiz cdleri. Damlaya daha çabuk olmasını söyledik. Biz de ona yardım edeceğiz. Web sayfamız için Bilgisayar Formatörü Akın hocamızdan okul web sayfasından yer istedik. O da bize yer açtı. Ayrıca web sayfalarımızı nasıl internete vereceğimizi de bize öğretecek.

58

59

60 cuma Son kez Olcay ve Akın öğretmenlerimizle birlikte Bilişimci Öğretmenler toplandık. Öğretmenlerimiz çalışmalarımı için bize teşekkür ettiler, birkaç gün sonra sunuların hazır olması gerektiğini ve web sayfasının da çok çabuk internete gönderilmesi gerektiğini söylediler. 17 mayısta verilecekmiş galiba. Aslında konferans planlamıştık ama zamanımız yetmedi. Seneye daha çok çalışarak daha iyi şeyler yapmak istediğimizi söyledik. Olcay hoca da bize “seneye yine martı olacaksınız” diye şaka yaptı. Öğretmenlerimize teşekkür ettik. Yusuf da sununun son halini Çarşamba günü bitirip Olcay hocaya teslim edecekler.

61 BİLİŞİMCİ ÖĞRETMENLER
Teşekkür ederiz. Çankırı - Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı İlköğretim Okulu


"BİLİŞİMCİ ÖĞRETMENLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları