Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANA-BABA EĞİTİMİ SEMİNERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANA-BABA EĞİTİMİ SEMİNERİ"— Sunum transkripti:

1 ANA-BABA EĞİTİMİ SEMİNERİ
KIRŞEHİR TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ OKUL REHBERLİK SERVİSİ

2 “TOHUM DÜŞTÜĞÜ TOPRAĞA GÖRE YEŞERİR”

3 Kişilik gelişiminin temeli çocukluk döneminde atılır
Kişilik gelişiminin temeli çocukluk döneminde atılır. Bundan dolayı, ailenin çocuk üzerindeki ilk etkileri son derece önemlidir.

4 için temellerin atıldığı ilk ortam ailedir.
Neden Aile? ÇÜNKÜ: Çocuğun yaşamını sağlıklı bir biçimde sürdürebilmesi , Özgüveni yüksek bir birey olabilmesi, Dış dünyaya açılabilmek için gereksinim duyduğu deneyimleri kazanabilmesi, İnsan ilişkilerini kurma becerisine sahip olabilmesi, Sorunlarına çözüm yolları bulabilmesi için temellerin atıldığı ilk ortam ailedir.

5 “Dünyadaki aynalar gümüşlenmiş cam parçaları değil çocuklarımızdır
“Dünyadaki aynalar gümüşlenmiş cam parçaları değil çocuklarımızdır. Çünkü onlar sizi yansıtır. ” Çocuk gerçekten de aileyi yansıtır. Ailedeki bireylerin kişilik yapısı çocuğun kişilik yapısını şekillendirir.

6 OKUL REHBERLİK SERVİSİ OLARAK
Hergün çok sayıda öğrenci ve veli ile görüşmelerimiz oluyor.Özellikle aile içerisinde sağlıklı bir yapı yoksa, aile içerisindeki sürekli olumsuz yapıda yetişen çocuklar eğitim hayatları boyunca sürekli problemler yaşamaktadırlar.Akademik ders başarısızlığı, olumsuz arkadaşlıklar,şiddet gösterimi, devamsızlık, antisosyal kişilik bozuklukları,madde kullanımı gibi problemler yaşamakta ve bu problemlerin en ağırlarınıda ergenlik çağı ile birlikte lise yıllarında yaşamaktadırlar.

7 ANNE BABA EĞİTİMİ DİYORUZ ÇÜNKÜ:
Ergenlik çağını bizler çocuklarımızdan daha önce yaşadık ve bu konuda onlardan önce gerekli dersleri çıkardık. Toplumlar her geçen gün biraz daha gelişiyor ve değişiyor buna ayak uydurmak zorundayız. Çocuklarımız biz anne babaların yaşam sebepleri ve bu dünyadaki en kıymetlilerimiz…

8 ERGENLİK ??? Bireyde biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan gelişme ve olgunlaşmanın (değişmenin) olduğu; çocukluktan yetişkinliğe (erişkinliğe) geçiş dönemidir.

9 ERGENLİK DÖNEMİ: Çocukluk döneminde göreceli olarak yavaşlayan bedensel büyüme ve gelişme , ergenlik döneminde yeniden hızlanarak , bu dönem sonunda yetişkinlikteki yapısına ulaşır.Genç için hızlı bir gelişim sürecine giren ergenlik dönemi, oldukça çalkantılı bir dönemdir. Gençler ne –yetişkin- ne de –çocuk- olarak kabul edildikleri bu geçiş dönemine uyum sağlamakta güçlük çekerler ile yaşları arasında kaplayan ergenlik döneminde fizyolojik ve hormonsal değişiklikler kendini gösterir.

10 ANNE BABA OLARAK KENDİNİZE ZAMAN ZAMAN SORUYORMUSUNUZ?
Bu çocuk neden bizden uzaklaşıyor? Neden bu kadar sinirli ve kavgacı Neden bu kadar sakar hep birşeyler kırıyor döküyor Neden sesi gibi duygularıda değişiyor Ya evden hiç çıkmıyor ya eve zorla giriyor ortası olmazmı bu çocuğun…

11 ANNE BABA OLARAK KENDİNİZE ZAMAN ZAMAN SORUYORMUSUNUZ?
Neden dersleri takip etmiyor Neden notları düştü Neden aynanın önünden ayrılmıyor dakikalarca aynada zaman geçiriyor Neden bu kadar isyankar hiçbirşeyden mutlu olmuyor Neden neden neden….???

12 NEDEN Mİ? Çocuğunuz büyüyor gelişiyor ve en önemlisi bir zamanlar bizimde yaşadığımız gibi o artık ergenlik çağını yaşayan bir delikanlı…..

13 ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIMIZA NASIL DAVRANMALIYIZ?
ÖNCE DOĞRU YAPTIĞIMIZA İNANDIĞIMIZ AMA ASLINDA YANLIŞ YAPTIĞIMIZ DAVRANIŞLAR…

14 Gevşek Disiplinli- Aşırı Seven/Kollayan Aileler
Tüm yaşamları çocuk üzerine kuruludur. Aileyi çocuk yönetir.Çocuğun her istediği yapılır. Çocuklarının bağımlı,bencil, tutturucu, nazlı, güçsüz ve güvensiz, şımarık ,sorumsuz kişilik geliştirmesine neden olurlar.

15 Sıkı Disiplinli- Aşırı Seven Aileler
Çocuklarına karşı sevecen, ilgili ve düşkündür ancak hata yapmasını kabullenemezler.Ufak hatalarda köprüler atılır. Çocuklarının arkadaşlık ilişkisi zayıf, çekingen, sürekli ana-babadan onay bekleyen, mükemmeliyetçi, kendi başına karar veremeyen,karşıyı suçlayan kişilik geliştirmesine neden olurlar.

16 Sıkı Disiplinli- Sevgisiz Aileler
Ortamın sürekli gergin olduğu, eleştiri, azar ve dayağın yoğun yaşandığı ailedir. Çocuklarının benlik saygısı düşük, güvensiz, tedirgin, düşmanca duyguları yoğun, saldırgan davranışlara yatkın kişilik geliştirmesine neden olurlar.

17 ANNE BABA OLARAK NE YAPMALIYIZ…
ANNE BABALARA ÖNERİLER…

18 SAKİN KALABİLMEK; Çatışmaların doğal olduğunu kabul edin, soğuk kanlı ve sakin olun. Fevri davranışlardan kaçının.Kesinlikle çocuğun üzerine gitmeyin.Bu durumun tüm gençlerin yaşadığını bilin gerekirse uzmanlardan yardım alın.

19 KIYASLAMAYIN Akranları veya kardeşleri ile kıyaslamayın.Günümüz gençliğinin aileleriyle ilgili en çok şikayet ettikleri konulardan biridir olumsuz kıyaslama. Kıyaslama gençte kendini değersiz görme,bir işe yaramama duygusu ve kin ortaya çıkarır.

20 YANINDA OLDUĞUNUZU GENÇ HİSSETSİN
Ergen, ana-baba kontrolüne karşı çıksa da, otorite desteğine ihtiyacı vardır. Ona istediği her zaman yanında olduğunuzu hissettirin, söyleyin.Bunun ilk şartı ise kıyaslamamak onu dinlemek ve destek olmaktan geçer.Asla onların sorumluluklarını kendi üzerinize almayın.

21 BİZİM ZAMANIMIZDAYKEN;
Kuşak çatışmalarını başlatan tehlikeli cümledir bizim zamanımızda öğrencilik,gençlik ,annemiz babamız, çalışmak…… Sıkıcı ve öğüt veren cümlelerden kaçınalım öğrencinin eğer hayati bir durumu yoksa yaptığı yanlışlara katlanması ve bunlardan ders çıkarması bazen daha hayırlı olabilir.Biz onlara sadece yol gösterelim ve rol model olurken iyi modeller olalım.

22 ORTAK KARAR VE ADALETLİ OLMAK
Disiplin konusunda eşinizle görüş birliğinde olun, gencin yanında tartışmamaya özen gösterin.Hem anne hem baba karar verirken veya ceza verirken ortak kararlar almalı.Varsa kardeşler arası adalete dikkat etmeli özellikle çok çocuklu aileler..

23 DİNLEMEK İletişim kurarken iyi bir dinleyici olun. Onu dinlemeye her an hazır olduğunuzu hissettirin. Çocuklarınızın sizinle paylaşmak istemedikleri bazı sırları, mektupları, hatıra defterleri olabilir. Buna saygı gösterin.Bazı durumlarda her şeyi öğrenemezsiniz ama sadece dinleyipte ona yardım edersiniz.

24 KAPI ARALIĞI Problemlerinizi “Kapı aralığında” çözmeye çalışmayın.Genç insana zaman ayırmak onunla zaman geçirmek gencin motivasyonunu artırır. Çocuklarınıza zaman ayırırken tümüyle boğmayın. Ufak özgürlükler kendi başına zaman geçirmeler kişiliklerinin gelişmesini olumlu yönde etkileyecektir.

25 DENETİM Onları sürekli denetim altında tutmaya çalışmayın. Ona güvendiğinizi hissettirin. Ama sürekli denetiminizi gizli olsada yapın…

26 ONLARDAN MÜKEMMEL OLMALARINI BEKLEMEYİN
Onlardan mükemmel olmalarını beklemeyin. Ufak tefek hatalarını görmezden gelin. Unutmayın ki bizler ne kadar mükemmelsek onlarda o kadar mükemmeldir. Hatalar karşısında özür dilemeyi çocukta anne de baba da bilmelidir.

27 BİLGİ VERİN Ergenlikte yaşayacağı fiziksel ve psikolojik değişimler konusunda daha önceden bilgi vererek hazırlıklı olmalarını sağlayın.Böylece olası durumları daha kolay atlatmalarına yardımcı olursunuz.Bu ve benzeri konularda uzmanlardan kolaylıkla yardım alabilirsiniz.

28 “SENİ SEVİYORUM” ve” İYİKİ VARSIN” sözlerini korkmadan ve cömertçe kullanın.

29 GENÇLERİN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR
1-Akademik başarısızlık 2-Devamsızlık 3-Gelecek kaygısı 4-Ailevi sorunlar 5-Kız erkek arkadaşlık ilişkilerinden kaynaklanan sorunlar 6-Kişilik bozuklukları 7-Madde kullanımı 8-Yanlış iletişim 9-Olumsuz internet kullanımı

30 AKADEMİK BAŞARISIZLIK
Okulumuzda çok sık karşılaştığımız sorundur.Genel itibariyle öğrencilerimiz ortaokullardan akademik başarısı düşük,başarma motivasyonu düşük lise eğitimi almayı düşünmeyip daha çok aile baskısıyla lise eğitimi alan,meslek lisesinin dışında başka bir liseyi biteremeyeceğini düşünen gençlerin sayısı oldukça fazladır.Öğrenciler bu durumu yaptığımız anketlerde söyle değerlendiriyor:

31 AKADEMİK BAŞARISIZLIK
1-Öğrendiklerimi yazılı kağıda dökemiyorum. 2-Temel bilgilerim eksik 3-Öğretmenimin anlattıklarını anlayamıyorum 4-Sınavların ortak yapılması başarımı etkiliyor 5-İnternet televizyon cep telefonu ile zaman geçirmek daha çok hoşuma gidiyor. 6-Ders çalışma yöntem ve tekniklerini bilmiyorum 7-Başaramadığım derslere çalışmak istemiyorum.

32 DEVAMSIZLIK Okulumuzdaki önemli sorunlardan…Şu anda hali hazırda okula devam eden 9.ve 10.sınıf öğrencilerden 10 gün özürsüz devamsızlık yapıp devamsızlıktan sınıf tekrarına kalan öğrenci sayısı 82. Bunun dışında bu sınıra yaklaşmış yani 8-9 gün devamsızlık yapan öğrenci sayısı 74. Görüldüğü üzere rakamlar son derece yüksek bu sorun sadece bizim okulumuzda olan bir sorun değil tüm ülkede ortakullarda liselerde yaşanan bir sorun.

33 DEVAMSIZLIK Bu konuda yaptığımız bireysel görüşme yada öğrencilerle yaptığımız görüşmelerde devamsızlık süresinin az olduğu, ders yükünün çoğunluğundan can sıkıntısından ya da arkadaşlara uymadan dolayı devamsızlık yaptıklarını belirtmişlerdir.Devamsızlık halinde kesinlikle o günün raporu yada mazereti okula kısa süre içerisinde bildirilmesi istiyoruz ve ailerden takip bekliyoruz.Çünkü öğrenci devamsızlığının mazereti yok.

34 GELECEK KAYGISI Bazı öğrencilerimizin belirli düzeylerde kaygılanmaları son derece normal ve gerekli.Ama düzeyi hastalanma,yeme içmeden kesilme kendini soyutlama okula gelmeme sıkıntı depresyon haline geliyorsa kaygı olumlu olmaktan çıkar.Bu tarz öğrencilerin uzman kişilerce tedavisi gerekir.Kaygıyı öğrencinin motivasyonunu artırarak,onunla paylaşım içerisine girerek onu dinleyerek belirli düzeylerde tutmasına yardımcı olabiliriz.

35 YANLIŞ İLETİŞİM Çocuğunuza vereceğiniz en değerli hediye ilgi,zaman ve sevgidir.Aileden ilgi ve sevgi göremeyen çocuk,ilgiyi başka yerlerde arar ve bulamazsa ümitsizlik ve bunalıma düşer.Unutmayın herkes anne-babası tarafından önemli olmak ve sevilmek ister. Çocuğunuza öğüt vermek yerine ona örnek olun. Anne-baba arasındaki ilişki olumlu ise,çocukta olumlu ilişkileri öğrenecektir.

36 YANLIŞ İLETİŞİM ‘Senin aklın ermez’ sakın böyle cümleler kullanmayın. Hangi yaşta olursa olsun,her fırsatta çocuğunuzun fikirlerini sorun ve fikirlerine önem verin. Eğer onu dinlemezseniz,bir süre sonra onunda sizi dinlemediğini görürsünüz. Gençlere hatalarından ders alsın diye başkalarının yanında hatasını yüzüne vurmayın ve başkalarıyla asla kıyaslamayın.

37 YANLIŞ İLETİŞİM Çocuğunuzu her yaptığı yanlıştan dolayı eleştirmeyin. Çünkü sık eleştirilen çocuklar içe kapanık ve güvensiz olurlar. Çocuğunuza ceza vereceğiniz zaman dayak gibi fiziksel cezalara asla başvurmayın.Dayak yiyen çocuk ana-babaya karşı kızgınlık ve öfke duyar.Kavga,geçimsizlik ve düşmanlığı öğrenir. Ergenlik döneminde genç kendini bulma çabası içinde bazen bunalabilir ve intiharı düşünebilir.Bu davranış aslında çocuğun birisinden yardım istemesi ve çaresiz bir haykırıştır.Bu anne-baba yada birisinin yaptığı bir şeyleri yapmaması yada yapmadığı bir şeyleri yapması için uyarı olabilir.

38 YANLIŞ İLETİŞİM Giyim konusunun ergenlik dönemindeki çocuğunuzla ilişkinizi zedelemesine izin vermeyin.Giyeceği giysiler yada saç modeli için size karşı mücadele etmek zorunda kalmazsa,uygun olmayan giysiler giymede ısrar etmeyecektir.Bazen gençler sırf kurallara uymamak anne babaya karşı gelmek için inatla farklı tutumlar oluşturabilirler.Burada yapılacak davranış zorlama yerine sabırlı olmaktır.

39 BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMI
Araştırmalar yaş arası gençlerin, ebeveynlerine göre daha fazla internet kullandığını, ancak başlıca kullanım amaçlarının oyun, müzik dinleme ve sosyalleşme olduğunu göstermektedir. `Bir taraftan, sıcak evinizden çıkmadan birçok işinizi yapan bir uşak, diğer yandan ise evinizin bir köşesinde canavarları barındıran tehlikeli bir silah” internet…

40 BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMI
İnternet konusunda yapılan araştırmalardan çarpıcı sonuçlar: Anne babalar %62 oranında çocuklarının hangi sitelerde dolaştıklarını bilmemektedirler. Çocuklara hangi sitelere girdikleri sorulduğunda %44’ ü seks içerikli sitelere, %14’ü bomba imalatı sitelerine, %12’si nereden silah alabilecekleri bilgisini içeren sitelere girdiklerini belirtmişlerdir. %43’ü ailesinin internet konusunda bir kural koymadığını, %31’ ailesinin kuralları takip ettiğini, %26’sı ise kurallara rağmen istediklerini yaptıklarını belirtmişlerdir.

41 İnternet düşkünlüğünün sonuçları arasında;
Hazırcılığa, hatta düşünce hırsızlığına alışmak, İstediğini elde etmek için ne gerekiyorsa yapma güdüsü, şiddet duygusu, İlgi alanlarının azalması, Özellikle okul öncesinde hayal ile gerçeği ayıramamaktan doğan sorunlar da yer alıyor. Güvenlik sorunu gözardı edilmemeli. Bir çalışmada çocukların internette tanıştıkları çeşitli gruplardan daha kolay etkilendikleri görüldü. Bilgisayar bağımlılığı bazı çocuklar için hastalık düzeyine varmışsa tedavi gerekiyor.

42 Dikkat! İnternet Kafelerde kontrolsüz bir şekilde internet ortamında dolaşan çocuğun karşısına pornografi, uyuşturucu, alkol,kumar-bahis, hırsızlık veya yasadışı örgütlere ait siteler çıkabilmektedir.Öyle ki bu siteler özellikle küçük yaştaki çocuklar ve kimlik arayışındaki gençler için ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Her gün internete girmek, internete girdikten sonra zaman kavramını yitirmek, gündüz uyuyup geceleri sabaha kadar internette kalmak, gittikçe gerçek dünyadan el ayak çekmek ve yemek yemeyi unutmak. Bilgisayar ekranı başında bir şeyler atıştırmak, internette çok fazla vakit geçirdiğini inkar etmek, hızla gerçek dostları unutmak, sanal dostluklar geliştirmek, günde birkaç kez elektronik mesaj kutusuna bakmak, oyun oynamak ve aile üyeleriyle ilişkiyi en aza indirmek gibi durumlar söz konusuysa dikkatli olmak gerekmektedir.

43 Çocukların internet bağımlılığı geliştirmeleri yanında denetimsiz kullanımda kendileri için zararlı olabilecek sitelere girip ruhsal açıdan etkilenmeleri de olası risklerdendir. İnternette yer alan GTA, MAX Payne, Counter gibi şiddet içeren oyunlarda polis öldürmek, otomobil çalmak, tanker yakmak gibi bazı eylemler, çocuklara kazandırdıkları yüksek puanlarla ödül gibi sunularak, küçük bedenleri saldırgan, saygısız, hantal hale getirimektedir.

44 MADDE KULLANIMI… Türkiye’de yaş arası herhangi bir yasa dışı maddenin en az bir kere deneme oranı %2.7’dir Bu oran erkeklerde %3.1 kadınlarda %2.2’dir.Bu oranlara bakıldığında madde kullanımı büyük oranda okul yıllarında başlandığı ve sigara içme yaşının 7 yaşlara kadar düştüğünü görmekteyiz.

45 MADDE BAĞIMLISI GENCİ NASIL ANLAYABİLİRİZ?
Bu gençlerin özellikleri ergenlik çağındaki gençlerin özelliklerine çok benzer… SOSYAL DEĞİŞİMLER: 1-Kısa süre içerisinde genç arkadaş çevresini değiştirir. 2-İçe dönük bir yapıya bürünme 3-Genellikle ev dışında,ev de ise banyoda kendi odasında ya da tuvalette olurlar.

46 MADDE BAĞIMLISI GENCİ NASIL ANLAYABİLİRİZ?
4-Madde kullanımını gizlemek için ilaç parfüm kullanır. 5-Kişisel bakım ve temizliğine önem göstermezler. 6-Aşırı öfke ya da neşe dalgalanmaları olur. 7-Derslerde düşüş,devamsızlık artar. 8-Sık yalan söyleme,çok para harçama ve hırsızlık olayları

47 MADDE BAĞIMLISI GENCİ NASIL ANLAYABİLİRİZ?
FİZİKSEL DEĞİŞİM: 1-Yüz bölgesinde kızarma 2-Burun akıntısı,gözlerde kızarma,göz bebeğinde daralma. 3-Ani kilo kaybı,solunum güçlüğü,bitkinlik,uyku hali,konuşma güçlüğü 4-Çocukların üzerinde bilmediğimiz ilaçların bulunması,yara izleri,gözaltı morlukları.

48 SAYIN VELİLER; Türkiye’de madde bağımlı gençleri tespit etmek,tedavi etmek konusunda dünyada geri durumdayız.Bu konuda dikkatli olmak benim çocuğuma bir şey olmaz demek yanlış bir düşüncedir.Sigara kullanan bir anne babanın sigaranın zararlarından bahsetmesi genci ikna etmez.Gençlere örnek olmak zorundayız

49 SAYIN VELİLER; Dünyaya çocuğunuzun gözüyle bakmaya çalışın.Göreceksiniz daha çok içinizden geldiği gibi davranacak,daha ön yargısız,daha kararlı olacak ve çocuğunuzla daha sağlıklı ilişkiler kuracaksınız. UNUTMAYIN! Gencin sizi anlaması çok zordur,çünkü o hiç yetişkin olmadı. Ama sizler genci anlayabilirsiniz, çünkü sizlerde genç oldunuz. Yararlı olması dileğiyle.


"ANA-BABA EĞİTİMİ SEMİNERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları