Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın."— Sunum transkripti:

1

2

3 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza ya da
yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç, gereçle eğitim almış kişiler tarafından yapılan ilaçsız uygulamalardır. (T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 22/05/2002 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ilk yardım Yönetmeliği’ne göre)

4 YETİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ALGORİTMİ
Güvenliğini Sağla Bilinci Kontrol Et Yardım İste Havayolunu Aç Solunumu Kontrol Et 112’yi Ara 30 Kalp Masajı Uygula 2 Solunum Ver YETİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ALGORİTMİ A B Solunumu kontrol Et C

5 Yetişkin Temel Yaşam Desteği

6 Stay in alive

7 Çocuk Temel Yaşam Desteği
Güvenliğini Sağla Bilinci Kontrol Et Yardım İste Havayolunu Aç Solunumu Kontrol Et 5 Kurtarıcı Soluk Ver 30 Kalp Masajı Uygula 2 Solunum Ver 5 Döngü Sonra 112’yi Ara A B C

8 Çocuk Temel Yaşam Desteği

9 YABANCI CİSİM TIKANMALARI
Havayolunun solunumu gerçekleştirmek için gerekli olan havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Kısmi Tıkanma Tam Tıkanma

10 Tam tıkanma ile kısmi tıkanmayı birbirinden nasıl ayırt ederiz?

11 YABANCI CİSİM TIKANMALARI
Kısmi Tıkanma Tam Tıkanma Konuşabilir. Kısmi nefes alabilir. Öksürür. Konuşamaz. Nefes alamaz.Rengi morarır. Bilinç belli bir süre sonra kapanır.

12 Yabancı cisim

13 YABANCI CİSİM TIKANMALARI- Çocuk
Tam Tıkanma…..

14 KANAMALARDA İLKYARDIM
Dış kanamalarda Yaşam bulguları kontrol edilir. Temiz bezle baskı yapılır Bandaj yapılır Yukarı kaldırılır Turnike uygulanır Şok pozisyonu verilir 112’ye haber verilir.

15 KANAMALARDA İLKYARDIM

16 KANAMALARDA İLKYARDIM

17 YARADA YABANCI CİSİM VARSA ASLA ÇIKARILMAMALIDIR.

18 GÖZ YARALANMALARINDA İLK YARDIM
Göz ovuşturulmaz Göz birkaç dakika kapalı tutulur Göz açık olarak bol suyla yıkanır (derin yaralanmalarda yıkanmaz!) Her iki göz temiz bezle kapatılır Kimyasal yanıklar dışında lensler ÇIKARILMAZ! Sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır.

19 KULAKTA YABANCI CİSİM ve KULAK YARALANMALARINDA İLK YARDIM
Çocuk sakinleştirilir ve endişeleri giderilir. Kulakta bulunan yabancı cisim çıkartılmaz. Kanama varsa yumuşak ve temiz bir bezle kapatılmalı ve yardım istenmelidir(112 aranır).

20 BURUN KANAMALARINDA İLK YARDIM
Çocuk sakinleştirilir, endişeleri giderilir. Oturtulur ve başı hafifçe öne eğilir. Burun orta noktası yaklaşık 5 dakika süre ile sıkılır.

21 KIRIKLARDA İLK YARDIM Çocuk hareket ettirilmez, sıcak tutulur.
Ağızdan hiçbir şey verilmemelidir. Kol etkilenmişse yüzük, saat ve bilezik gibi eşyalar çıkarılır.

22 KIRIKLARDA İLK YARDIM Tespit ve sargı yapılırken parmaklar görünecek şekilde açıkta bırakılır. Kırık şüphesi olan bölge, ani hareketlerden kaçınılarak bir alt ve bir üst eklemleri de içine alacak şekilde tespit edilir. Tespit malzemeleri; sopa, tahta, karton gibi yeterince uzun, sert malzemelerden yapılmış olmalıdır ve içi yumuşak malzemeyle desteklenmiş olmalıdır.

23 KIRIKLARDA İLK YARDIM Açık kırıklarda, yara tespitten önce temiz bir bez ile kapatılmalıdır. Kırık bölgede sık aralıklarla derinin rengi ve ısısı kontrol edilir. Kol ve bacaklar yukarıda tutulur. Uygulama bacak veya ayak bileğinde ise ayakkabı ve botlar asla çıkarılmamalıdır. Ayakkabı çıkarılmadan bağcıkları çözülmeli ve bulunduğu pozisyonda tespit edilmelidir. Tıbbi yardım istenir( )

24 BURKULMA NEDİR? Eklem yüzeylerinin anlık olarak ayrılmasıdır. Zorlamalar sonucu oluşur. Ağrı, şişlik, kızarıklık görülür.

25 ÇIKIK NEDİR? Eklem yüzeylerinin kalıcı olarak ayrılmasıdır.

26 ÇIKIKTA İLKYARDIM Eklem aynen bulunduğu şekilde tespit edilir. Çıkık yerine oturtulmaya çalışılmaz. Çocuğa ağızdan hiçbir şey verilmez. Bölgede deri rengi ve ısısı kontrol edilir. Tıbbi yardım istenir ( )

27 BURKULMALARDA İLKYARDIM
Sıkıştırıcı bir bandajla burkulan eklem tespit edilir. Şişliği azaltmak için bölge yukarı kaldırılır. Soğuk uygulama yapılır. Hareket ettirilmez. Tıbbi yardım istenir. (112)

28 YANIKLARDA İLK YARDIM Alevin O2 ile teması kesilerek yangın söndürülür Yaşamsal belirtiler değerlendirilir Yanık bölge en az 20 dk. soğuk su altında tutulur (Yanık yüzeyi büyükse önerilmez) Yüzük, bilezik, saat çıkartılır

29 YANIKLARDA İLKYARDIM Sıvı toplamış yerler PATLATILMAZ ! Yanık üzerine hiçbir şey SÜRÜLMEZ ! Yanık üzeri temiz bir bezle örtülür Çocuk battaniye ile örtülür Bilinci açıksa sıvı içirilir Tıbbi yardım istenir (112)

30 ELEKTRİK YANIKLARINDA İLK YARDIM

31 ELEKTRİK YANIKLARINDA İLK YARDIM
Soğukkanlı ve sakin olunmalıdır Önce elektrik akımı kesilmelidir Tahta çubuk ya da iple elektrik teması kesilmelidir Yaşamsal bulgular değerlendirilir Çocuğa kesinlikle su ile müdahale edilmez

32 ELEKTRİK YANIKLARINDA İLK YARDIM
Çocuk hareket ettirilmemelidir, Hasar gören bölge temiz bir bezle örtülür Tıbbi yardım istenir (112)

33 KISA SÜRELİ ve GEÇİCİ bilinç kaybıdır
BAYILMA (SENKOP) KISA SÜRELİ ve GEÇİCİ bilinç kaybıdır Beyine giden kan akımının azalması sonucu oluşur

34 BİLİNÇ BOZUKLUĞU Belirtileri: Bacaklarda uyuşma Bilinçte bulanıklık Baş dönmesi, baygınlık, yere düşme Yüzde solgunluk Üşüme, terleme

35 BİLİNÇ BOZUKLUĞU İLK YARDIM
Çocuk Başının Döndüğünü Hissederse ; Sırt üstü yatırılır, ayakları 30 cm kaldırılır. Sıkan giysileri gevşetilir Kendini iyi hissedinceye kadar dinlenmesi sağlanır.

36 BİLİNÇ BOZUKLUĞU İLK YARDIM
Çocuk Bayıldıysa ; Sırt üstü yatırılarak ayakları 30 cm kaldırılır Solunum yolu açıklığı kontrol edilir ve açıklığın korunması sağlanır Sıkan giysiler gevşetilir Kusma varsa yan pozisyonda tutulur Solunum kontrol edilir.

37 SARA KRİZİ Ateşsiz bir havale çeşididir
Çocuk ayakta ise yere düşmesi engellenir Yerde ise koma pozisyonu verilir Yaralanmasına izin verilmez Çocuk bağlanmaya çalışılmaz Sıkan giysiler gevşetilir Kriz kendi sürecini tamamlamaya bırakılır Tıbbi yardım istenir (112)

38 Nedenleri: ŞEKER KOMASI
Kan şekerinin yükselmesi veya düşmesi sonucunda oluşur Nedenleri: Diabet Tedavisi Uzun egzersiz sonrası Uzun süre aç kalmak Barsak ameliyatı geçirenlerde yemek sonrası

39 Belirtiler; Kısa Vadede: Uzun Vadede: Korku Soğuk ter Hızlı nabız
Titreme Baş ağrısı Görme Bozukluğu Uyuşukluk Zayıflık Konuşma Güçlüğü Kafa karışıklığı Sarsıntı ve Şuur Kaybı Aniden acıkma Yorgunluk Bulantı Bilinç kaybı

40 DİABET KRİZİ-İLKYARDIM
Bilinç açık ise: Bir bardak şekerli su Bilinç kapalı ise: Koma pozisyonu ver Tıbbi yardım iste

41 İYİLEŞME (KOMA-RECOVERY ) POZİSYONU
Bilinç Kapalı Solunum Var İse.. Çocuğu iyileşme pozisyonuna alınız. Solunumun devam edip etmediğini kontrol ediniz.

42 HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
ARI SOKMALARI BELİRTİLERİ Acı, şişme, kızarıklık gibi lokal belirtiler Arı birkaç yerden soktuysa, nefes borusuna yakın bir yerden soktuysa yada kişi allerjik bünyeli ise tehlikeli olabilir

43 HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
ARI SOKMALARI Arı sokmalarında ilkyardım: Yaralı bölge yıkanır Çıkartılabiliyorsa arının iğnesi çıkarılır Soğuk uygulama yapılır Ağızdan sokmuş ve solunumu güçleştiriyorsa buz emmesi sağlanır Ağız içi sokmalarında ve allerji hikayesi olanlarda tıbbi yardım istenir (112 )

44 AĞIZ ve DİŞ YARALANMALARINDA İLK YARDIM
Ağız ve diş yaralanmaları en çok spor yaparken, bisiklet sürerken,kaykay ve scooter kullanırken meydana gelmektedir Kırılan diş serum fizyolojik veya süt içerisinde muhafaza edilmeli . Kırılan diş asla yerine takılmamalı . Kırılan veya yerinden çıkan diş tekrar yerine takılabildiği için diş hekimine zaman kaybetmeden başvurulmalıdır.

45 Sorularınız….


"İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları