Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 İLK BAŞTA BİLMENİZ GEREKENLER

3 Sınavlarda 4 şey ölçülür
Bilgi Düzeyiniz. Muhakeme (Yorum-Akıl / Mantık Yürütme) Gücünüz. Zamanla Yarış Kapasiteniz. Dikkat Kapasiteniz.

4 Hız Hız , kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanılmanıza yardım eder. 120/100= 1.2 dakika = 1 soru için standart süre! Zaman SENİN tasarrufunda. 4

5 Yorum Ders dışında bol kitap okuyarak yorum kabiliyeti gelişir.
Objektif, kişiselleştirmeden… Okuduğun kitabı özetlemek, herhangi bir konuda kompozisyon yazmak veya güncel konularla ilgili tartışmalar yapmak yararlı olacaktır. (Neden-Nasıl) Soru üzerinde işlem yaparak! 5

6 TEKRAR **DERSİ DERSDE ÖĞRENMEK **ANLAŞILMAYAN KONULARIN SORULMASI
**GENEL TEKRAR **ÖDEV YAPIMI **SORU ÇÖZÜMÜ ***ÇIKMIŞ SORULARIN ÇÖZÜMÜ ÇOK ÖNEMLİDİR

7 TEST ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
7

8 “SORU CEVAPLAMA TEKNİKLERİ”
**SORULARI CEVAPLAMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE HANGİ YÖNTEMİ KULLANACAĞINIZA KARAR VERMELİSİNİZ. **ROTASINI BELİRLEMEYEN KİMSEYE HİÇ BİR ŞEY YARDIM EDEMEZ.

9 SIRALAMA TEKNİĞİ Öğrenci soru gruplarını hiçbir özellik dikkate almadan sırasına göre çözer. Ancak sıralama tekniği zaman kaybının en çok yaşandığı tekniktir. Hata yapma şansının en yüksek olduğu soru çözme tekniğidir.

10 SIRALAMA TEKNİĞİ Öğrenci soru gruplarını hiçbir özellik dikkate almadan sırasına göre çözer. Ancak sıralama tekniği zaman kaybının en çok yaşandığı tekniktir. Hata yapma şansının en yüksek olduğu soru çözme tekniğidir.

11 KARMA CEVAPLAMA TEKNİĞİ
BU TEKNİKTE ÖĞRENCİ SORULARI RASTGELE CEVAPLAR. CEVAPLAMA ANINDA ÇELDİRİCİ SORULARA TAKILARAK ÇOK ZAMAN KAYBEDER. ZAMAN KAYBINDAN DOLAYI BAKAMAYACAĞI SORULAR KALACAKTIR. HATALI CEVAPLAMA OLASILIĞI ARTACAKTIR. BAŞARI ŞANSI ÇOK DÜŞÜKDÜR.

12 TURLAMA TEKNİĞİ SORU ÇÖZMEDE EN ÖNEMLİ VE EN DOĞRU YÖNTEMDİR.

13 HANGİ DERSTEN BAŞLAMALISINIZ
Soru çözmeye başlamadan önce testte yer alan derslerden hangi gruptan çözmeye başlanılacağı son derece önemlidir. İlk önce en iyi bilinen dersten başlamak tercih edilmelidir.

14 önemli “Test anında soru gruplarını bir sözel,bir sayısal olarak düzenlemek önemlidir.” *Bu durum öğrencinin test anındaki performansını önemli ölçüde etkileyecektir.

15 TURLAR 1. TURDA ÇOK KOLAY,KOLAY VE NORMAL SORULARIN YAPILMASI BEKLENİR.(%70 lik dilim) 2.Cİ TURDA ZOR SORULARIN YAPILMASI BEKLENİR.(%20 lik dilim) 3. CÜ TURDA İSE SORULARIN ÇOK ZOR OLANLARININ YAPILMASI BEKLENİR.(%10 luk dilim)

16

17 Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar.

18 KULLANACAĞIMIZ İŞARETLER

19 Kendinize Özel İşaretler
Kendine göre bir işaret dili geliştir. + :Kesin olarak yapılan soruların; - :Kesin olarak yapılamayan soruların; ? :Emin olamadığımız soruların, Başına koyunuz.

20 İkinci bir turda Önce ? Koyduğumuz sorulara
Sonra – koyduğumuz sorulara Bakılır.

21 Her sorunun kendine has bir mantığı vardır
 Her sorunun kendine has bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.

22  Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltır.

23 Tüm seçenekleri mutlaka okuyun! Çeldiriciye takılmış olabilirsiniz

24 İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

25 Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

26 + + + + SBS 100 %10 %20 %40 %20 %10 Çok Kolay Kolay Orta Zor Çok Zor
SBS’deki Soruların Zorluk Derecesi Dağılımları SBS 100 + + + + %10 %20 %40 %20 %10 Çok Kolay Kolay Orta Zor Çok Zor Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorularla karşılaşırsınız;ancak testin geneline standart bilgi birikimi ve yorum gücü ile çözülebilecek sorular oluşturur. 26

27 SBS de bilmediğiniz soruları cevaplandırmayın
SBS de bilmediğiniz soruları cevaplandırmayın. Ancak cevabı konusunda tereddüt ettiğiniz soruları gelişigüzel cevaplandırmak yarar değil zarar verir.

28 Cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek de test tekniğinde önemli bir yoldur. Yüzde yüze emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz.

29 Cevap şıklarını elerken eğer ikiden fazla şık cevap olabilecek nitelikteyse bu soruyu cevaplandırmamanız, en azından sınavın sonlarına doğru tekrar soruya dönmek üzere boş bırakmanız daha uygun olacaktır.

30 KODLAMA YAPARKEN Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak o soruyla olan işinizin bittiği anlamına gelmez!!! Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir. Kodlamaları gruplar halinde yapmak, sınavdaki tempoyu düşürmez. Bu asla bir zaman kaybı değildir! Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir! 30

31 Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar. Her yıl %0,5 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız.

32 Soru numarasıyla cevap kağıdındaki numaraya bak.
İşaretlediğin soru türüyle cevap kağıdındaki tür aynı olup olmadığına bak Kitapçık Türünü kodlamayı unutma

33 ZAMANLAMA KONUSUNDA

34 Testi iyi çözmek için sadece doğruları bilmek yeterli değildir
Testi iyi çözmek için sadece doğruları bilmek yeterli değildir. Verilen zaman dilimi içinde bu doğruları bulmanız gerekir. Bu nedenle her bir soruya ne kadar zaman harcamanız gerektiği baştan planlanmalıdır.

35 Soru ile inatlaşmayın "bu soruyu çözmezsem ölürüm". Hızlı okuma tekniklerini kullanmalı ve sınav öncesi okuma egzersizleri ile okuma hızınızı artırmalısınız. -Her gün dakika tutarak bir hikaye veya romandan 10 sayfa okuyunuz.

36 TEST TEKNİĞİ NASIL KAZANILIR

37 Sınavlarda her soru için ancak 1 dk. bulunmakta.
-Bunun için evde test çözerken zaman tutun.

38 Einstein Diyor ki… 38

39 Soru çözerken dikkat etmemiz gereken bölümler nelerdir?
Öncelikle sorunun okunup anlaşılması daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin. Soruları okurken mutlaka kılavuz olarak kurşun kalem kullanın ve önemli ipuçlarının altını çiziniz.

40 Soruları okurken hızınız kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Çünkü bu durum hızınızı kesecektir. Her okuduğunuz kelimenin altını çizmeyin. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır.

41 Sınav Sırasında Her bölüme geçmeden önce 10 saniye o bölümdeki sorulara göz atın. Sınavda yanında mutlaka bir saat olsun. Cevap anahtarında oluşan zincirlere dikkat et. (alt alta gelen 5 tane B seçeneği) Soruları birden çok okumaya başladığında, kendine 30 saniye ayır. Optik formdaki yuvarlak.. Kaygını artıracak cümleler kurma. 41

42 BUNLARA DİKKAT!!!! ÖNCELİKLE BİLGİ EKSİKLİĞİNİZİ GİDERİN.
HER TESTEN SONRA MADDE ANALİZİ YAPIN. SORU CEVAPLAMADA MUTLAKA TURLAMA TEKNİĞİNİ KULLANIN. TESTE İYİ OLDUĞUNUZ SORU GRUBUNDAN BAŞLAYIN. HİÇ BİR SORUYA PEŞİN HÜKÜMLE BAKMAYIN. SORUDAN İSTENENİ DOĞRU DÜŞÜNMELİSİNİZ. CÜMLELERİN SONUNDAKİ DEĞİLDİR, OLAMAZ, DÜŞÜNÜLEMEZ GİBİ OLUMSUZ İFADELERE DİKKAT EDİN. CEVAPLARI İŞARETLERKEN DİKKATLİ OLUN. MÜMKÜNSE BLOK KODLAMA YAPIN. SINAVDA FARKLI TESTE GEÇERKEN SN LİK GÖZLERİNİZİ KAPATARAK DİNLENME YAPABİLİRSİNİZ.

43 **ŞIKLARI İKİYE İNDİREBİLİYORSANIZ İLK AKLINIZA GELENİ İŞARETLEYİN.
**HER SORUNUN CEVABI KENDİ İÇİNDEDİR. **ŞIKLARI İKİYE İNDİREBİLİYORSANIZ İLK AKLINIZA GELENİ İŞARETLEYİN. **BİLMEDİĞİNİZ SORUYU ASLA İŞARETLEMEYİN. **PARAĞRAFLI SORULARDA ÖNCE SORUYU OKUYUN. **BAZENDE CEVAP ŞIKLARINDAN YOLA ÇIKABİLİRSİNİZ. **SORUCÜMLESİ; OLUMLU(HANGİSİDİR,OLABİLİR,ÇIKARILABİLİR V.S) OLUMSUZ(DEĞİLDİR,ÇIKARILAMAZ,OLAMAZ,V.S) GİBİ İFADELERE DİKKAT EDİN. **SORU KÖKÜNDEKİ BİLGİLER SORUYU ÇÖZMEYE YARAYAN İP UÇLARIDIR. **BAZEN TÜM ŞIKLARIN İÇİNDEKİ EN DOĞRU CEVAP İSTENİR.TÜM ŞIKLARI OKUMALISINIZ. **ÖZELLİKLE SÖZEL DERSLERDE; ÖĞRENCİNİN KENDİNE GÖRE DEĞİLDE SORUDA İSTENEN CEVAP BULUNMALIDIR.

44 TÜM CEVAPLAMALARDAN SONRA VAKTİNİZ KALIRSA KONTROL EDİN
ÇOK EMİN OLMADIKÇA ASLA İLK CEVABINIZI DEĞİŞTİRMEYİN SINAV ÖNCESİ GEREKLİ EVRAKLARINIZI HAZIRLAYIN. SINAVLARA BELLİ BİR SÜRE KALA SINAV GÜNÜ GİBİ AYNI SAATTE YATIN VE AYNI SATTE KALKIN. BESLENMENİZE VE UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN. EN ÖNEMLİSİ İSE ASLA OLUMSUZ DÜŞÜNCELERLE KAFANIZI MEŞGUL ETMEYİN.

45 YAPILAN HATALAR !!!!!!!!! YANLIŞ CEVAPLAMA YÖNTEMİ
CEVAP KODLAMADA HATALAR BAZI SORULARA HİÇ BAKMAMAK ,ÖNYARGI İLE YAKLAŞMAK PUAN DEĞERİ AZ OLAN SORULARA BAKMAMAK YADA AZ ZAMAN AYIRMAK PUAN DEĞERİ FAZLA OLAN SORULARA TAKILIP KALMAK TAM BİLİNMEYEN SORUNUN İŞARETLENMESİ İYİ BİLİNEN DERSTEN BAŞLAMAMAK SORULARI BİR SAYISAL BİR SÖZEL ŞEKLİNDE ÇÖZMEMEK

46 Soru 1 Bir zürafayı buzdolabına nasıl koyabilirsiniz? 46

47 Cevap: Buzdolabını açıp zürafayı koyun ve kapısını kapatın.
Bu test basit işleri en zor yöntemleri kullanarak mı yapmaya çalışıyorsunuz onu anlamak içindi. 47

48 Soru 2 Bir fili buzdolabına nasıl koyarsınız? 48

49 Cevap: Yanlış Cevap: Buzdolabını aç fili içine koy ve kapısını kapat.
Doğru Cevap: Buzdolabını aç, zürafayı çıkar, fili koy kapısını kapat. 49

50 Soru 3 Aslan Kral hayvanlar konferansı düzenliyormuş.
Bir hayvan dışında bütün hayvanlar katılmış. Hangi hayvan katılmamıştır? 50

51 Cevap 3 Doğru Cevap: FİL Hatırla, fil buzdolabının içindeydi.
Hafızanın Testi 51

52 Soru 4 Geçmeniz gereken bir nehir var fakat timsahlar tarafından istila edilmiş. Nasıl geçebilirsiniz? 52

53 Sevgili öğrenciler, Unutmayınız ki; anneniz, babanız ya da öğretmeniniz için ders çalışmıyorsunuz. Çalışmanın yararını ya da çalışmamanın zararını kendiniz göreceksiniz. Gelecek sizin geleceğiniz. Yarınların bugünlerden kurulduğunu sakın unutmayınız. 21. Yüzyılın her yönüyle seçkin bir bireyi olmak ya da olmamak... Seçim sizin

54 BAŞARILAR DİLİYORUM.

55 TEŞEKKÜR EDERİZ


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları