Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAMLAMALAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAMLAMALAR."— Sunum transkripti:

1 TAMLAMALAR

2 A) Bir ağaç gölgesinin serinliğine sığındılar.
1. "Konağa bitişik Süleymaniye Camii'nin avlusunda buluşmuştuk onunla." Bu cümledeki ad tamlamasının özdeşi, aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Bir ağaç gölgesinin serinliğine sığındılar. B) Kasabadan ayrılırken Saffet Bey'in gözleri doldu. C) önce Serhat Şehri'ne varıp bir süre orada durak­ladılar. D) Saffet Bey hepsinin elini tek tek sıktı.

3 CEVAP A ŞIKKIDIR,TAMLAMANIN ÖZDEŞİ SADECE A ŞIKKINDADIR.

4 2. Dilene dilene eğilmiş belim Yüzüm kaktüs yaprağına benzemiş
Bilmiyorum neden böyle tembelim Kim bana "çalışma, yaşarsın" demiş. Yukarıdaki dizelerde tamlayanı düşmüş kaç ad tamlaması vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

5 CEVAP B ŞIKKIDIR,2 TANE TAMLAYANI DÜŞMÜŞ AD AD TAMLAMASI VARDIR.

6 Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamanın örneği vardır?
3. Belirtisiz ad tamlamalarında tamlayan ya da tamlanan, adlaşmış sıfattan oluşabilir. Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamanın örneği vardır? A) Gül dalında güzeldir, bunu unutma. B) Annemin yaptığı mis gibi yemeklerin kokusu hâlâ burnumda tütüyor. C) Daha ne olmasını bekliyordun, tembel işi ancak bu kadar olur. D) Bu günlerde bütün gazeteler tencere tava kuponu verme yarışına girdiler.

7 CEVAP C ŞIKKIDIR,AÇIKLAMANIN ÖRNEĞİ SADECE C ŞIKKINDA VARDIR.

8 A) Kim bilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi,
4. Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı tamlayanın­dan önce söylenmiş bir isim tamlaması vardır? A) Kim bilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi, B) Uzaktan seyretmeseydik ruhunu birbirimizin. C) Kim bilir felek ayırmasaydı bizi birbirimizden, D) Belki bu kadar yakın olmazdık birbirimize.

9 CEVAP B ŞIKKIDIR,TAMLAYANINDAN ÖNCE SÖYLANMİŞ BİR İSİM TAMLAMASI SADECE
B ŞIKKINDA VARDIR.

10 5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ad tamlaması kullanılmıştır?
A) Akan su bulanıksa akar akar durulur. B) İki bacak bir bedeni çekmez olur yorulur. C) Neden Lokman Hekimler bulamadılar deva. D) Her şey erir erimeyen bu zamanın elinde.

11 CEVAP D ŞIKKIDIR,D ŞIKKINDA İSİM TAMLAMASI KULLANILMIŞTIR.

12 Bu parçada kaç tane belirtili isim tamlaması kullanılmıştır?
6. Saffet Bey, Belediye'nin kapısından ok gibi fırlayıp ormanı teftişe gitmek üzere Hüsnü'nün ardı sıra cami­nin yolunu tutuğu an, Belediye reisi de, kapıdan fırladı­ğı gibi öbür yönde çarşıyı arşınlayıp, Parti Merkezi' ne destursuz girip Osman Ağa'nın karşısına oturmuştu. Bu parçada kaç tane belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

13 CEVAP D ŞIKKIDIR,PARÇADA 4 TANE İSİM TAMLAMASI KULLANILMIŞTIR.


"TAMLAMALAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları