Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ SUNUMU

2 NASIL BAŞARILI OLMALIYIM?
DERSLERİME NASIL ÇALIŞMALIYIM? NASIL BAŞARILI OLMALIYIM?

3 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI NELERDİR?
Amaçlarınızı belirlemek Planlı çalışmak Zamanı verimli kullanmak Verimi azaltıcı etkenleri ortadan kaldırmak Uygun bir çalışma ortamı hazırlamak Dikkatinizi uyanık tutmak Derse hazırlıklı olmak Not tutmak Araç gereç ve kaynaklardan yararlanmak Verimli okumak Aralıklı tekrarlar yaparak unutmayı önlemek

4 AMAÇLARIN VE ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ
Benim Uzun Vadede Amacım Veteriner Olup Sana Yaşlılığında Bakmak Kısa Vadeli Amacım İse Bunu Sana Anlatmak AMAÇLARIN VE ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır. Bu amaçlar yakın ve uzak amaçlar olarak ayrılabilir.

5 Şimdi basit bir yöntemle bu öncelikleri nasıl belirleyebiliriz bir bakalım.
Üç tane küçük liste düzenleyeceğiz. 1. Liste için gözlerinizi kapatın, arkanıza yaslanın... Sessizce 1 dk 10 yıl sonrasını düşünün. Nerede olacaksınız ve neler yapacaksınız. Sonra bunları yazın. Listenizde soyut değil, somut kavramlar kullanın. 2. Liste için aynı yöntemi kullanın 1 yıl sonrası düşünün. 3. Listeyi de aynı yöntemle 1 ay sonrasına uygulayın. Sonra bu listedekileri önem sırasına göre numaralayın.

6 AMAÇLARIN VE ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ
Her listedeki en üst iki maddeyi birleştirin. Bunlar,üzerinde çalışmaya başlayacağınız amaçlardır. Bu listeyi çalıştığınız yere asın. En üstteki maddeyi bir kartona yazarak tam karşınıza yerleştirin. Haftalık programınıza amaç plan cetvelindeki maddelerden mutlaka koyun. Benim isteğim 10 yıl sonra iyi bir olmak ya sizin ki

7 Amaçlarınızı belirledikten sonra bunlara bir ay süre tanıyın
Amaçlarınızı belirledikten sonra bunlara bir ay süre tanıyın. Gelecek ay yeni bir liste yapın. Kendinize şunları sorun. Ortaya ne çıkacak? Ne kadarı yapıldı? Ne kadarı yapılabilirdi? Aradaki farkların sebepleri nelerdir?

8 Planlı Çalışmayı Anlatayım Sana:
Plan Nedir? Hangi derse nereden nasıl başlayacağınızı bilemediğiniz yada çalışmaya başlamak için karar veremediğiniz, kararsızlık ve karışıklık durumları ancak hangi dersi ne zaman çalışacağınızı belirli bir sıraya koymakla yani “karar vermekle” ortadan kalkar. İşte çalışmada “PLAN” “neyi”, “nasıl”, “ne zaman” ve “nerede çalışacağınızı önceden belirlemek demektir.

9 Her ders için en uygun çalışma süresi 40 – 50 dakikalık çalışma sonunda 5 – 10 dakika bir ara vererek devam etmektir Farklı türde çalışma gerektiren dersleri ard arda getirmeye çalışın. Planda derse vereceğiniz çalışma süreleri dersin özelliğine ve sizin o dersteki başarınıza göre ayarlayın.

10 PROGRAM YAPILIRKEN ŞU İLKELERİ GÖZÖNÜNDE BULUNDURUNUZ
Bir günde kaç saat çalışabileceğinizi belirleyin, Günün hangi saatlerinde çalışabileceğinizi belirleyin, Çalışmak için belirlediğiniz saatler , yorgun olmayacağınız ve çalışma dışında her şeye “hayır” diyebileceğiniz saatler olsun. Programı tamamladığınızda , programda değişiklik yapma ihtiyacı duyup duymadığınızı kontrol edin, Çalışmak için belirlediğiniz saatte çalışma odanızda ve masanızda olun.Çalışma isteğiniz yoksa bile lütfen masadan kalkmayın ve başka bir şeyle ilgilenmeyin

11 Dersin işlendiği gün tekrar edilmesi unutma düzeyini azaltır.
En zor dersleri en rahat anlayabileceğiniz saatlere yerleştirin. Dersten önce hazırlık çalışmalarına yer verin Dersin işlendiği gün tekrar edilmesi unutma düzeyini azaltır. Dersleri her gün aynı saate yerleştirin.

12 40 dakikalık ders çalışmasından
sonra mutlaka 10 dakikalık bir tekrar yapılmalıdır. 10 dakikalık tekrardan sonra mutlaka 10 dakikalık dinlenmeye vakit ayrılmalıdır.

13 10 dakikalık dinlenmede TV’den uzak durun.

14 İlk tekrar 40 dakikalık çalışmanın sonunda yapılmalıdır.
Bu tekrar öğrenilen konunun 24 saat hafızada kalmasını sağlar.

15 Evde yapılacak ikinci bir on dakikalık tekrar bilginin bir hafta süreyle hafızada kalmasını sağlar.

16 Hafta sonu konunun 10 dakikalık üçüncü kere tekrarı bilginin bir ay
süreyle hafızada kalmasını sağlar.

17 Bir ay sonra aynı konunun 4. Kere 10 dakikalık tekrarı o bilginin uzun
süreli hafızaya kaydedilmesinden dolayı çok uzun saklanmasını sağlar.

18 Unutulmamalıdır ki;yapılan bu tekrarlar ders çalışma programının
temelini oluşturmaktadır. Amaç.öğrenilen bilginin düzenli tekrarlarla Kısa süreli hafızadan Uzun süreli hafızaya aktarılmasıdır.

19 SORULAR 1) Zihnin dağılmasına yol açan sebepler nelerdir?
Bu bölüm anlatıldıktan sonra şu soruların cevaplarını verebileceksiniz: 1) Zihnin dağılmasına yol açan sebepler nelerdir? 2) Zihnin dağılmasına yol açan ve içten kaynaklanan sebeplerle nasıl mücadele edilir? 3) Zihnin dağılmasına yol açan ve dıştan kaynaklanan sebepler nelerdir? 4) Yatarak çalışmak, müzik dinleyerek çalışmak, çalışma verimini nasıl etkiler? 5) Televizyonun ve telefonun çalışmayı engellememesi için neler yapmak gerekir?

20 ZAMANI VERİMLİ KULLANINIZ
Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalıdır. Sabır ve zaman: İşte benim güçlü askerlerim I. TOLSTOY

21 VERİMİ AZALTICI ETKENLERİ ORTADAN KALDIRINIZ
Çalışmaya başlamadan önce, yorgunluk, uykusuzluk, ağrı, sızı, elem duygusu, korku, öfke, aşırı kaygı, fazla heyecan, endişe, açlık, aşırı tokluk, aile dertleri, normalin altında ve üstündeki fiziki şartlar (çok sıcak, çok soğuk gibi) acelecilik, telaş, araç ve gereç noksanlığı gibi etkenlerin elden geldiğince giderilmesi gerekir.

22 ÇALIŞMAYI SÜRDÜRMEK “Zihnin Dağılmasını Önlemek”
Zihnin Dağılmasına Yol Açan Sebepler İç Sebepler: Hayal Kurmak - Endişelere Kapılmak Dış Sebepler: Posterler, Yatarak çalışmak, Müzik-Televizyon, Telefon…

23 Rüyanızın gerçekleşmesini istiyorsanız,öncelikle uykudan uyanmanız gerekir!!!!

24 DERSE HAZIRLIKLI GELMEK
Başarılı olmanın yollarından biri de derslerin işlenmesine etkin olarak katılmaktır. Derslerde sürekli edilgin (Pasif) durumda kalan öğrencilerin işlenen konuları anlamaları zordur. Öğrenciler okula gelmeden önce, o gün işleyecekleri konuları gözden geçirmelidirler. Bu sayede hem derslerin işlenişine katılmak için gerekli güveni kazanırlar, hem de öğretmenin anlattıklarını daha kolay anlarlar.

25 NOT TUTMAK Not tutarken;
1. Anlatılanlar öğretmenin ağzından çıktığı gibi değil, anlaşıldığı gibi yazılmalıdır. 2. Öğretmenin anlattığı konunun ana fikri ve anlamları kavranıncaya kadar beklenilmelidir. 3. Zamanın çoğu yazmakla değil, dinlemekle, fikirleri kavramaya çalışmakla geçmelidir. 4. Konu; grafik, sekil, istatistik vb. bilgilere dayalı olarak anlatılıyorsa notlar arasına bunlarda alınmalıdır. 5. Önemli fikir ve paragrafların aynen yazılmasında fayda vardır. 6. Yazıların düzgün ve okunaklı olmasına önem verilmelidir. Önce müsvette yapma, sonra temize çekilme yoluna gidilmelidir.

26 UYGUN BİR ÇALIŞMA ORTAMI SEÇİNİZ
Çalışma yeri derli toplu, yalın elden geldiğince sabit ve sakin olmalı, ayrıca ışık, ısı gibi fiziksel sorunları çözümlenmiş olmalı. Evin değişik yerlerini değil belli bir yerini çalışma yeri olarak hazırlayın ve hep aynı yeri kullanın. En uygun çalışma ortamı şöyle olabilir; Üzerinde çalışmak için tüm araç ve gereçlerin bulunduğu bir masa olmalıdır. Oda ısısı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Oda sık sık havalandırılmalıdır.

27 Çalışma masamı bundan sonra sadece ders çalışmak için kullanacağım
Çalışma ortamında dikkati dağıtacak radyo, teyp, tv, resim, poster, afiş olmamalıdır. Çalışma masası ve odası sadece ders çalışmak için kullanılmalıdır.

28 bizim sessiz olmamız lazım.
Ahmet Ders çalışıyor bizim sessiz olmamız lazım. Çalışma odanız yeterince sıcak ve soğuk olmalı,iyi aydınlatılmalı,ışık gözlerinizi yormamalı. Çalışma ortamında aile bireyleri ile birlikte olma zorunluluğunuz varsa onlardan sessiz olmalarını istemelisiniz.(televizyon ,radyoyu açmamak,yüksek sesle konuşmamak gibi)Yada siz bu ortamda çalışmaya kendinizi alıştırmalısınız.

29 BENİM BÜYÜMEYE İHTİYACIM OLDUĞU İÇİN YATIYORUM YA SİZ???
YATARAK UZANARAK ÇALIŞMA Yatarak veya uzanarak bir materyali okumaya başladıktan sonra gevşemeye başlarsınız ve dikkatiniz dağılır, uykunuz gelir. Bu nedenle çalışmalarınızı mutlaka çalışma masanızda veya sandalyenizde yapmalısınız.

30 Öyle televizyon seyrederken ders tekrar edilmez...Kalk bakalım
doğru masanın başına... Gürültülü Ortamda Çalışma Müzik dinlenen, radyo ve televizyonun açık bulunduğu veya çevreden çok gürültünün geldiği bir ortamda ders çalışmak çalışmadan alınacak verimi düşürür. Öğrenmenin en önemli koşulu dikkattir.

31 Dağınık Ortamda Çalışma
Çalışma odanızın havadar, masanızın temiz ve düzenli olması çalışma veriminizi yükseltecektir. Çalışma masanızın üzerini çalışmaya başlamadan önce toparlar ve sadece çalışacağınız ders ile ilgili materyali bırakırsanız çalışma sırasında dikkatiniz dağılmaz. Yalnızca dersle ilgilenebilirsiniz.

32 DOĞRU AYNEN KATILIYORUM
Televizyon ve Radyo Televizyon ve radyo en çok zaman harcanan ve dikkati dağıtan faktörlerden biridir. Televizyon izlemenizin ve radyo dinlemenizin yararlı olduğuna inandığınız programlara yaşamınızda yer veriniz. İzlemek istediğiniz programlardan sonra kapatınız. Çünkü hiçbir özelliği olmayan, sıradan olan ve benzerlerini yüzlerce kez izlediğiniz veya dinlediğiniz programlar sizin vaktinizi çalacaktır. DOĞRU AYNEN KATILIYORUM

33 Telefon Konuşmaları Telefonu amacı dışında kullanmaktan kaçının. Bütün gün birlikte olduğunuz arkadaşlarınızla geceleri uzun süre telefonla konuşmak gereksizdir.Sizin için zaman kaybıdır. Aramak istediğiniz tüm arkadaşlarınızı arka arkaya arayın ve öz olarak görüşmek istediklerinizi söyleyip konuşmayı bitirin. Daha sonra özellikle ders çalışırken telefon görüşmesi yapmak için derse ara vermeyin. Tüm dikkatinizi ve motivasyonunuzu bozacağı için zararlıdır.

34 Çalışma öncesi yeterince dinlenmiş olma
Derslerini öğrenebilmek için iyi dinlenmen gerekiyor. Çalışma öncesi yeterince dinlenmiş olma Çalışmaya geçmeden önce vücut ve zihin yeterince dinlenmiş olmalıdır. Aşırı duyarlılık, karamsarlık, isteksizlik, bedensel yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerle beliren bitkinliğe düşmemek için her zaman aynı biçimde olan çalışma yöntem ve tekniklerinden kaçınmak, ders dışı uğraşlarla yeterince ilgilenmek ve gerçek anlamda olabildiğince dinlenmek zorunludur.

35 Unutma, sen istedikten sonra kesinlikle
Sevgili öğrenci! Unutma, sen istedikten sonra kesinlikle “başarılı” olacaksın.

36 GÖLCÜK RAM BÜTÜN ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLER!


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ÖĞRENCİ SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları