Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İyi İnsanlar Neden Etik Dışı Davranışlarda Bulunurlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İyi İnsanlar Neden Etik Dışı Davranışlarda Bulunurlar"— Sunum transkripti:

1 İyi İnsanlar Neden Etik Dışı Davranışlarda Bulunurlar
Prof. Dr. Dilek Cindoglu,Mardin Artuklu Üniversitesi TÜRMOD,  Davetli Açılış Bildirisi 3-5 Nisan 2014 İyi İnsanlar Neden Etik Dışı Davranışlarda Bulunurlar  

2 “iyi insan”; ÖZÜ SÖZÜ BİR İNSAN
Toplumun dışında bir İNSAN var mıdır? Kişilik ; kendi değerlerini davranışlarına yansıtabilen insan olmak? Tutumları ile davranışları uyumlu ; ÖZÜ SÖZÜ BİR İNSAN

3 Tutumlar ve davranışlar her zaman uyumlu mudur?
Tutumlar (attitudes) belli bir olaya-kişiye-olguya ilişkin değerler bütünü Davranışlar (behaviours)

4 Bilişsel Çelişki ve ETİK
Birbiri ile uyumlu olmayan tutum ve davranış içinde olduğumuzda içimiz rahat etmez, ya tutumumuzu ya da davranışımızı değiştiririz. Hem yalan söylemek kötü diye düşünüp, yalan söyleyemeyiz.. Bir şekilde durumu RASYONALİZE ederiz.. Meselea, “O yalan gerekli idi” , “ o zaten yalan değil”.. gibi

5 “etik dışı davranışlar-mesleki etik”: ; ÖZÜ ile SÖZÜ ayrı düşer
İnsanlar ne zaman “yanlış” yapar,? ÖZÜ ile SÖZÜ ayrı düşer Yalan söyler Hırsızlık yapar Rüşvet alır Şiddete yönelir

6 Ne zaman etik dışı davranırız?
Kişilik Özelliklerimiz? Ortam-çevre?

7 Ortam – Çevre Sosyal Bağlar Teorisi
İçinde olduğumuz aileye-şirkete-okula-partiye bağlı hissediyorsak, o kurumları bozacak etik dışı davranışlarda bulunmayız.

8 Ortam - Çevre Pymalian Etkisi
Eğer içinde bulunduğumuz ortam-çevre bize potansiyel suçlu gözü ile bakıyorsa, bizim de etik dışı davranışlarda bulunma ihtimalimiz artar

9 Ortam - Çevre Başarılı olma baskısı – zengin olma baskısı… etik dışı davranışlara itebilir.

10 ORTAM Gruba Uyum Soloman ASCH deneyi (1951)
Yargılarımızı olumsuz ve yanlış etkileyen grup etkisi

11 Ortamın –Çevrenin Baskısı Milgram Deneyi
Eğer baskı yapan kişi Statülü ise Eğitimli ise Orta yaşlı-erkek ise (Milgram ın YALE Üniversitesindeki deneyinde deneklerin yüzde 67 si laboratuar ortamında 450 V a kadar elektrik verebilmişlerdir.

12 Ortam ve TEPKİSELLİK KURALLAR adil değilse insanlar en tahmin edemeyecekleri etik dışı davranışlarda bulunabilirler (reactance)

13 Etik Olmayan Ortamlar ve Kişi
Herkes yapıyor, ben neden yapmayayım?? (free-rider)

14 Kişilik Özellikleri ve Etik
Egosu çok kuvvetli kişiler kendilerini ortalama insandan daha yukarda görür ve ETİK DIŞI davranışa yeltenebilirler. “Ben yaptım oldu”

15 Kişilik Özellikleri ; Güçsüzlük ve Çıkış YOK hissi
Bir kere etik dışı davranışta bulunan kişi, kendine güveni güçlü değilse, bir kere “kötü” olunca, buradan çıkış yok hissine kapılabilir.

16 Kişilik Özellikleri: Kendine Güven
Kendine güveni fazla olan insanlar ise daha ETİK davranırlar. Çevreden-dışardan değil, İçeriden-Kişilikleri tarafından yönlendirilme ihtimalleri daha kuvvetlidir Gene kendine güveni fazla olan insanlar, bir kere yaptım .. Gene yapabilirim..diye etik dışı davranışlarda bulunabilirler

17 SONUÇ; Kişilik-kişisel değerler davranışlarımızı büyük ölçüde belirlemekle birlikte; Çevre – aile çevresi- cemaat çevresi- iş çevresi- arkadaş çevresi İyi insanların NASIL davranacaklarını şekillendirir.

18 KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ için
Daha az BASKI altında yetişen çocukların kendi öz değerlerinin daha etkin olacağını; ORTAM lardan daha az etkileneceğini beklemek mümkün.

19 1 milyon dolarlık soru: KENDİNE GÜVENLİ; kendi DEĞERİNİ bilen, DUYGU ve DÜŞÜNCELERİNİN farkında ÇOCUKLAR bu topaklarda NASIL YETİŞİR?

20 ORTAM için ; Çalışanların-aile fertlerinin- grup mensuplarının kendilerini KABUL EDİLDİKLERİ, SEVİLDİKLERİ, SAYILDIKLARI bir ortamda daha az ETİK DIŞI davranışlarda bulunacaklarını bekleyebiliriz.

21 EN SON; İYİ İNSANLAR DA ETİK DIŞI DAVRANIŞLARDA BULUNURLAR.
Prof. Dr. Dilek CİNDOGLU Mardin Artuklu Üniversitesi


"İyi İnsanlar Neden Etik Dışı Davranışlarda Bulunurlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları