Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişim Suçları Ve Güvenlik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişim Suçları Ve Güvenlik"— Sunum transkripti:

1 Bilişim Suçları Ve Güvenlik
Şifreleme Güvenlik duvarı

2 İnternet'te Alışverişin
Yararları Zararları 24 saat kesintisiz hizmet Geniş ürün yelpazesi İndirim Ekonomiklik Seçim yapma Eve teslim vb. İnsanlarla birebir iletişim kuramama Ödemedeki riskler Kredi kartı dolandırıcılığı Kişisel bilgileri verme vb.

3 Şifreleme Şifreleme: Kişisel bilgilere ulaşılmaması için kişi tarafından belirlenen ve kullanılan özel karakterler ve sayılardan oluşan şifrenin kullanılması.

4 Şifre Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar:
Başkaları tarafından kolay bulunabilecek şifreler seçilmemelidir. Aynı harften ve sayıdan oluşan şifreler seçilmemelidir. Ardışık sayılardan ve alfabe sırasından oluşan şifreler seçilmemelidir. Şifre sahibinin gerçek hayatta kullandığı, şahsına ait özel numaraların tamamı veya bir bölümü şifre olarak seçilmemelidir. Yer isimleri şifre olarak seçilmemelidir. Klavyedeki harf düzeninden oluşan kelimeler şifre olarak seçilmemelidir.

5 ŞİFRELER GÜVENSİZ GÜVENLİ Serdar 12345 Abcdef istanbul Sa15HPLDsyXchY
DfE%*1567%#

6 Güvenlik Duvarı Güvenlik duvarı, internet üzerinden sizin bilginiz ve isteğiniz dışında bilgisayarınıza erişilmesini engellemek üzere kullanılan bir yazılım ya da donanım olabilir. Ev kullanıcıları için kullanılan güvenlik duvarları genellikle yazılımdan ibaret iken, büyük kurumlar ve ağlar donanım temelli güvenlik duvarları da kullanarak, güvenlik için bir katman daha oluşturmaktadırlar. Örnek: Bit Defender

7 Güvenlik Duvarı Nasıl Çalışır?
Güvenlik duvarı temel olarak bilgisayarınızın "kapısında" oturan bir güvenlik görevlisine benzer. Kimlerin ya da hangi yazılımların bilgisayarınıza giriş yapabileceklerini sıkı sıkı denetler. Güvenlik duvarları genellikle başlangıçta bilgisayarınızın internet bağlantısı da dahil bütün giriş çıkışı engeller, siz yazılımları kullandıkça size hangi yazılımlara ne kadar erişim hakkı vereceğini sorar.

8 Unutulmamalıdır ki, Güvenlik duvarı hiçbir zaman yüzde yüz güvenlik sağlamaz: Güncellenmemiş. Güvenlik açıkları olan işletim sistemleri zayıflıkları giderilmemiş programlar Zayıf parolalara sahip kullanıcı hesapları güvenlik duvarının arkasında olsa bile güvende sayılmaz.

9 Bilişim Suçu: Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi, cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanımıyla işlenen suçlardır. Ülkemizde En Çok Karşılaşılan Bilişim Suçlarına Örnekler: - Başkalarının adına göndererek özellikle ticari ve özel ilişkileri zedeleme - Başkalarının adına internet sayfası hazırlamak ve bu internet sayfasının tanıtımı amacıyla başkalarına e-posta ve mesaj göndermek ve bu mesajlarda da mağdur olan şahsın telefon numaralarını vermek - Kişisel bilgisayarlar ya da kurumsal bilgisayarlara yetkisiz erişim ile bilgilerin çalınması ve karşılığında tehdit ederek maddi menfaat sağlanması - Şirketlere ait internet sayfalarının alan adının izinsiz alınması ve bu alan adlarının karşılığında yüklü miktarlarda para talep edilmesi - CD kopyalanması ve satılması - Sahte evrak basılması gibi çok farklı konularda bilişim suçu işlenmektedir.

10 Bilişim Suçlarına Karşı Alınabilecek Önlemler:
1. Yasadışı siteler (web sayfaları) ile ilgili şikâyetlerinizi adlı e-posta ihbar adresine bildirebilirsiniz. 2. Şikâyetçi olduğunuz konular ile ilgili olarak yapılacak çalışma neticesinde ISP (internet Servis Sağlayıcının)'nin yurt dışında bulunması durumunda adli makamlar tarafından yapılacak olan “Adli istinabe” ile konunun takibi yapılabilmektedir. 3. şirketinize veya şahsınıza ait önemli bilgilerinizin yer aldığı bilgisayarınız ile özel güvenlik önlemleri almadan internet’e bağlanmayınız. 4. İnternet ortamında %100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağını unutmayınız. Özellikle sohbet ortamında bilgisayarınıza saldırılabileceğini; bu nedenle sohbet ederken tanımadığınız kişilere şahsınız, aileniz, adresiniz, telefonunuz, i.iniz vb. konularda şahsi bilgilerinizi vermemeniz gerektiğini unutmayınız. 5. İnternet ortamında tanı.tığınız ki.ilere kredi kartı bilgilerinizi vermeyiniz. 6. İnternet üzerinden yapılan yazışmalarınızda karşınızdaki kurumlarla özel bir yöntemle yazışmanızda fayda olacaktır. Bu şekilde sizin adınıza birlikte ticaret yaptığınız şirketlere asılsız bilgiler veya sizi kötüleyici bilgiler gönderilse bile kar.ı taraf bunun sizden gelmediğine emin olacaktır.

11 Bilişim suçları ve önlemleri

12 Küresel ısınmayla ilgili bilgi toplayalım


"Bilişim Suçları Ve Güvenlik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları