Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİNİMİZİN YASAKLADIĞI KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİNİMİZİN YASAKLADIĞI KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR"— Sunum transkripti:

1 DİNİMİZİN YASAKLADIĞI KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR

2 İYİLİK ve KÖTÜLÜK Yaşlı adam torunuyla oturmuş  az  ötede biriyle boğuşan iki köpeği izliyordu. Köpeklerden biri beyaz diğeri siyahtı. Çocuk evi korumak için köpeklerden biri yeterliyken niye diğerinin de olduğunu merak ederdi. Hem neden biri beyaz diğeri siyahtı? Merakla sordu dedesine. İhtiyar adam, bilgece gülümseyerek, torununa anlatmaya başladı: -         Onlar benim için iki simgedir evlat. -         Neyin simgesi? Diye sordu çocuk -         İyilik ile kötülüğün simgesi. Aynen şu gördüğün köpekler gibi iyilik ve kötülük içimizde sürekli bir savaş verir.   Çocuk: -         Peki dede, hangisi kazanır bu savaşı? -         Hangisi mi evlat? Ben ya da sen hangisini daha iyi beslersek, hangisi olmaya karar verirsek o kazanır.

3

4 AYETLER ...”Güzel bir söz, kökü (yerde) sabit, dalları gökte olan güzel bir ağaç gibidir. ( O ağaç) Rabbinin izniyle her zaman meyve verir. Öğüt alsınlar diye Allah insanlara böyle misaller veriri. Kötü sözün durumu da, yerden koparılmış, kökü olmayan bir ağaca benzer.                                       İBRAHİM/ “Muhakkak ki Allah kötülükleri, fenalık ve azgınlığı yasaklar. O düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”                                                                  NAHL - 90

5 Ayetlerden ne anladık????

6 KAZI Ahmet arkadaşı Hakan’a : Geçen gün günlerce süren çalışmalarım sonunda 20 m2nin altına inmiş ve nihayet bir gün bir yıkıntının içinde saf altından bir heykel bulmuştum. Üzerindeki tozu silipte M.Ö. 55 tarihini görünce gözlerime inanmadım diyordu. Hakan ise hafif bir şekilde gülümsedi. Çünkü Ahmet’in yalan söylediğini hemen anlamıştı.

7 YALAN Başkalarını aldatmak amacıyla bilerek ve gerçeğe aykırı olarak söylenen sözdür. Başka bir ifade ile; olmuş bir olayı olmamış, olmamış bir olayı da olmuş gibi göstermektir. Yalan, ancak kendinden emin olmayan, kendine güvenmeyen insanların başvuracağı çok onursuz bir davranıştır.

8 YALANLA İLGİLİ AYETLER
“Yalan sözden sakının”.                                                                   HACC- 30 “Ey iman edenler, niçin yapmayacağınız şeyi söylersiniz? Yapmayacağınız şeyi söylemeniz Allah katında öfke ile karşılanır.”                                                                  SAFF  2-3 “Ey iman edenler, Allah’tan  korkun ve sözü doğru söyleyin.”                                                                            AHZAP – 70   “Onlar ki yalana şahitlik etmezler ve boş söz konuşanlara rastladıkları vakit geçip giderler.                                                                   FURKAN – 72

9 YALANLA İLGİLİ HADİSLER
“Şüphesiz ki sözde ve işte doğruluk hayra ve üstün iyiliğe yöneltir. İyilikte cennete iletir. Kişi doğru söylese Allah katında doğrucu diye kaydedilir. Yalancık yoldan çıkmaya sürekler. Bu da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında çok yalancı diye yazılır.” “Söylediklerine inanacak bir mü’min  kardeşine yalan söylemen, çok büyük bir ihanettir.” “Helak olacağınızı bilseniz dahi doğruluktan  ayrılmayınız; kurtulmak için tem ümit dahi olsa yalana baş vurmayınız. Çünkü, doğruluk helak olmadığı gibi yalan söyleyenlerde kurtuluşa eremezler.” “Her kim, Allah’a ve kıyamet gününe iman ederse ya hayır söylesin ya da sussun.”

10 Yalanın bireysel ve toplumsal zararları nelerdir?

11 BİR ÇOBANIN HATIRASI Birkaç arkadaş dolaşmak için kırlara çıkmışlardı. Oralarda koyun gütmekte olan bir çoban gördüler, çobanı yemeğe davet ettiler. Fakat çoban oruçlu  olduğunu söyleyerek özür diledi. Kırlarda yaşayan genç bir çobanın Ramazandan başka günlerde oruç tutması adamların dikkatini çekti ve imtihan kastıyla kendilerine bir koyun satmasını, eğer satarsa koyunun yarı etini de kendisine hediye olarak bırakacaklarını söylediler. Çoban:

12 1-       SİZ ÇOBANIN YERİNDE OLSAYDININ NE CEVAP VERİRDİNİZ?
2-       SİZCE ÇOBAN NE CEVAP VERMİŞ OLABİLİR?

13 - Koyunlar benim değildir ve benim koyun satmaya yetkim yoktur dedi
-   Koyunlar benim değildir ve benim koyun satmaya yetkim yoktur dedi. Bunun üzerine asıl imtihan noktasına gelerek: -   “A canım! Koyunların sahibine, bu hayvanı kurt kaptı deyiverirsin” deyince çoban yüksek sesle: Allah’ın bizi gördüğünü bile bile, koyunların sahibine asla böyle bir yalan söylemem, dedi. Çobanın bu sözünden çok etkilenen adamlar ise, bütün olup biteni koyunların sahibine anlatınca:  O da, çobana bu davranışının mükafatı olarak koyunlarının yarısını vermiştir.

14 1-) SİZCE KOYUNLARIN SAHİBİ BU DAVRANIŞA YÖNELTEN SEBEP NEDİR?
2-) ÇOBAN DOĞRULUĞUNUN MÜKAFÂTINI NASIL ALMIŞTIR?

15 KÜÇÜK KIZIN HİKAYESİ İŞTE BÖYLE....
          Bir adam kendi çocuklarıyla birlikte oynayan bir çocuğu lunaparka götürmek istedi. Çocuk “gidemem efendim, teşekkür ederim! Belki babam razı olmaz” dedi. Adam “babana söylemem,onun haberi olmaz.” Dedi.Çocuk, “yine de gidemem” diye üsteledi. “Neden?” diye sordu adam. Çocuk, “Şimdi babamın gözlerinin içine bakarak konuşabiliyorum. Yalan söyleyecek olursam, onun gözlerinin içine bakarak konuşamam. Hem babamın yalancı birisiyle yaşamasına gönlüm razı olmaz. Diye cevap verdi. İŞTE BÖYLE.... SEN DE BABANIN VE DİĞER İNSANLARIN GÖZLERİİN İÇİNE BAKABİLEN DOĞRU SÖZLÜ BİR ÇOCUK OLMALISIN VE YALANDAN UZAK DURMALISIN.

16 YALANCI ÇOBAN 3) Yalancıktan bağırmış, Köy halkını çağırmış
“Aman çabuk yetişin, Kurt geldi imdat edin!” (NAKARAT) 4) Sopayı kapan  koşmuş, Fakat kurt falan yokmuş. Herkes kızmış, söylenmiş, Çoban gülmüş, eğlenmiş (NAKARAT) 5) Günler geçmiş aradan, Esirgesin yaradan. Bir gün kurt çıkmış gelmiş. Çobanı korku sarmış (NAKARAT) 6) “Kurt var!” diye bağırmış, Köy halkını çağırmış. Bu kez kimse gitmemiş Yalancıyı, kurt yemiş (NAKARAT) Evvel zaman içinde Kalbur saman içinde Bir küçük çoban varmış Yalancılık yaparmış. Yalancı yalancı, Sana kimse inanmaz Yalancı, yalancı Sözüne kimse inanmaz. 2)Sürüsünü alarak, kavalını çalarak Çıkmış bir gün kırlara Çiçekli bayırlara (NAKARAT)   

17 HİLE Başkalarını aldatmak niyetiyle yapılan davranışa ve söylenen söze “hile” denir.

18 AYETLER “Ölçtüğünüz zaman tam ölçün. Ve doğru terazi ile tartın. Bu daha hayırlıdır ve netice itibariyle daha güzeldir.”                                                                                     İSRA - 35 “Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar ki insanlardan bir şey ölçüp aldıkları zaman ölçüyü tam yaparlar. Kendileri onlara bir şey ölçtükleri veya tarttıkları zaman eksik yaparlar. Onlar büyük bir günde tekrar diriltileceklerini sanmıyorlar mı?                                    MUTAFFİFİN 1- 5

19 HİLE İLE İLGİLİ HADİS Hz. Peygamber bir gün pazarı dolaşırken buğday satan birinin yanına gelir. Hoşuna giden bu buğdaya dokununca altının yaş olduğun görür. Adama bunun sebebini sorunca: - Ya Resullah! Yağmur altında kaldı da ıslandı, diye cevap verince: -  Niçin ıslak kısmını üste çıkarmadın? Herkes görür de ona göre alırdı.

20 “BİZİ ALDATAN BİZDEN DEĞİLDİR” BUYURMUŞTUR.
BİR SORU : SİZCE SATICI NEDEN ISLAK BUĞDAYLARI ALT KISIMLARA YERLEŞTİRMİŞTİR.BU DOĞRU BİR DAVRANIŞ MIDIR?

21 Aşağıdaki doğru ifadenin önüne (D), yanlış ifadenin önüne (Y) yazınız.
1-) ( ) Başkalarını aldatmak amacıyla söylenen söz yalandır. 2-)  ( ) yalan söylemenin topluma hiçbir zararı yoktur. 3-)  ( ) hile yapılarak elde edilen kazanç haramdır. 4-) ( ) Yalan söylemek ve hile yapmak güven ortamını yok eder. 5-) ( ) Dinimizin sakınmamızı istediği kötü davranışlar arasında yalan bulunmaz.

22 Aşağıda verilen cümlelerin noktalı yerlerine (Allah, güvenmeyen, yalan, topluma, hileden) kelimelerini uygun şekilde yazınız. 1-) Yalandan ve   uzak durmalıyız. 2-) Yalan ve hilenin bireye ve bir çok zararı vardır. 3-) Toplumun huzuru için fertlerin ve hileden uzak durması gerekir. 4-) Yalancılar ve insanlar tarafından sevilmezler. 5-) Yalan söyleyen kimse aslında kendine kimsedir.


"DİNİMİZİN YASAKLADIĞI KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları