Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya."— Sunum transkripti:

1 1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya çıktı. B) Bunları defterinize yazın, ileride size gerekebilir. C) Akşama kadar evde bir yığın iş yaptı. D) Yazarın bu kitabında dizin bölümü yok. E) Turizmde bu yıl Karadeniz'e akın var.

2 1.Cevap Cevap: B Çünkü çekim eki almış.

3 2.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-me (-ma)" eki diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır? A) Sakın giderken bunları unutma, olur mu? B) Görme özürlüler için bir okul açılmış. C) Üç ya da beş dörtlükten oluşur bir koşma. D) Yapma çiçekler gerçekleri kadar güzel değil.

4 2.Cevap Cevap: A Çekim eki (şart) almıştır.Diğerleri yapım eki almıştır.

5 3.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük işlevi bakımından öteki­lerden farklı bir ek almıştır? A) Ben onarım işleriyle ilgileniyorum. B) Bir doğum ilanı vermek istiyorum. C) Bu yemekleri içim kaldırmıyor. D) Soğuklar verim düşüklüğüne yol açıyor. E) Pancar söküm zamanı yaklaşıyor.

6 3.Cevap Cevap: C yapım eki almıştır.

7 4.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-den, -dan (-ten, -tan)" eki alan sözcük niteleme sıfatı olarak kullanılmıştır? A) Sıcaktan çok bunalıyoruz. B) Bunu ben de sonradan öğrendim. C) Onu yakından tanırım. D) Ankara'da uzaktan akrabalarım var. E) Olanları çoktan unuttum.

8 4.Cevap Cevap: D akrabaları uzaktan olduğun nitelemiş.

9 5.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki tırnak içindeki sözcüğün aldığı ekin işlevi diğerlerinden farklıdır? A) Bugünkü derste ''sunum'' yapmam gerekiyor. B) Bu soruna ''çözüm'' henüz bulunamadı. C) Bugün ''başım'' çok ağrıyor. D) Bu ''konum'' yeni yapılar için elverişlidir.

10 5.Cevap Cevap:C iyelik eki almıştır.

11 6.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki tırnak içindeki sözcük kök durumundadır? A) Dünyadaki ''işsizlik''oranı gün geçtikçe artıyor. B) Antika''şekerlik''kırılınca annem çok üzüldü. C) 'Ilık'' bir hava var bugün dışarıda. D) Dayım ülkeye döndüğünde ''kırk'' yaşındaydı.

12 6.Cevap Cevap: Diğer şıklar ek almıştır.

13 7.Soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi kök durumundadır? A) Palto B) Bilgin C) Çalgı D) Süzgeç

14 7.Cevap Cevap:A Diğer şıklar ek almıştır.

15 8.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla yapım eki almış sözcük vardır? A) Yeni evimizin manzarası çok güzeldi. B) Elinde kalınca bir kitapla beni karşıladı. C) Alacaklılar mağazanın önünde sabırla bekliyordu. D) Saçındaki renk renk tokalarla güzel görünüyorsun.

16 8.Cevap Cevap :C Al –acak- lı

17 9.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem yapım hem çekim eki almış sözcük vardır? A) Sahilde oturmuş gemileri seyrediyordu. B) Müzik aletleri çocukluğundan beri ilgisini çeker. C) Bu yılki filmler, hayranlık uyandırdı. D) Sonbahar yaprakları her yana dağıldı.

18 9.Cevap Cevap:B

19 10.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem yapım eki hem de çekim eki almış sözcük vardır? A) Alıcı gür sesiyle adama bağırıyordu. B) Kahkahalarla gülen çocuk birden sustu. C) Bu öğlenki yemek hoşuna gitti mi? D) Bu güzelliklerin farkına var lütfen.

20 10.Cevap Cevap:D Güzel-lik-lerin (yapım-çekim)


"1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları