Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL BAŞARISININ SAĞLANMASINDA AİLENİN ROLÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL BAŞARISININ SAĞLANMASINDA AİLENİN ROLÜ"— Sunum transkripti:

1 OKUL BAŞARISININ SAĞLANMASINDA AİLENİN ROLÜ

2 Çocuğun öğrenmeye yaklaşımı ve okul başarısında ailenin tutumu son derece önemlidir. Her anne babanın kendi yetiştiriliş tarzı, büyüdüğü çevre, kişisel özellikleri ve buna benzer etkenlerle benimsediği çocuk yetiştirme tutumu vardır.

3 BASKIN VE OTORİTER TUTUM
Çocuğu hiçe sayan, katı ve sert bir disiplin uygulanan, çocuğun her hareketinin izlendiği hata yapmasına fırsat verilmeyen dolayısıyla çocukta özgüven gelişiminin sağlanamadığı bir tutumdur. Böyle bir tutumla yetişen çocuk okulda, silik, hata yapmaktan korkan, başarısızlıklarda yalana başvuran, güvensiz bir öğrenci olur.

4 AŞIRI HOŞGÖRÜLÜ TUTUM Çocuğun hiçbir şekilde sınırlanmadığı, olabildiğine özgür bırakıldığı, aile ile ilgili önemli kararların bile çocuğa göre alındığı, bir anlamda “çocuk erkil” aile tipidir. Böyle bir tutumla yetişen çocuk okulda, kurallara ayak uyduramaz, uyumsuz davranışlar sergiler.

5 DENGESİZ TUTUM Anne babanın çocuk yetiştirme konusunda görüş ayrılığı yaşadıkları yada belli konularda değişen davranışlar sergiledikleri tutumdur. Böyle bir tutumla yetişen çocuk okulda dikkatini toplayamayan, uzun süre bir noktaya odaklanamayan, ders çalışma alışkanlığı edinemeyen bir öğrenci olur.

6 KORUYUCU TUTUM Çocuğun aşırı korunduğu, gereğinden fazla özen gösterildiği ve kontrol altında tutulduğu aile tipidir. Böyle bir tutumla yetişen çocuk okulda kolay arkadaşlık kuramayan, ne öğretmeni ne arkadaşlarıyla konuşamayan, derste bilse bile parmak kaldırmaya cesaret edemeyen bir öğrenci olur.

7 İLGİSİZ-KAYITSIZ TUTUM
Çocuğun ev ve okul faaliyetleri ile ilgilenilmediği, çoğu davranışının görmezden gelindiği, soru ve sorunlarına kayıtsız kalındığı aile tipidir. Böyle bir tutumla yetişen çocuk duygusal yoksunluk yaşar, bunu çevreye zarar vererek, okulda arkadaşlarını ve öğretmenlerini rahatsız ederek, ders çalışmayarak gidermeye çalışır.

8 DESTEKLEYİCİ TUTUM Çocuğun kendini ifade edebildiği, okul ve okul dışı faaliyetlerinin ilgi gördüğü, teşvik edildiği, belli kurallar ile sınırlandığı aile tipidir. Böyle bir tutumla yetişen çocuk okulda kurallara uymakta zorlanmayan, kendini rahatça ifade edebilen, yeni şeyler öğrenmeye meraklı, uyumlu bir öğrenci olur.

9 ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISI İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

10 DUYGUSAL YARDIM İç dünyasında çatışmalar yaşayan çocuk, derse konsantre olmakta zorluk çekebilir, motivasyonu düşer ve ardından başarısızlık kaçınılmaz olur. Bu nedenle aile içinde sağlıklı bir iletişim olmasına, huzurlu ve güvenli bir aile ortamı yaratmaya gayret edin. Mutlaka ona zaman ayırın, sıkıntılarını paylaşmaya çalışın, zamansızlığın ve yorgunluğun iletişimi bozmasına izin vermeyin. Kuracağınız başarılı iletişimle çocuğun başarısı desteklenirken, başarısızlığı durumunda ise birlikte mantıklı çözümler bulmanız mümkün olacaktır.

11 Gerçekçi olmayan ve çok yüksek beklentiler, çocuk üzerinde ileride ciddi problemler yaratabilecek yoğun kaygıya sebep olmaktadır. Anne babanın başarı konusundaki büyük beklentileri, onun kişilik değerinin sadece başarıyla değerlendirilmesi anlamına geldiği için çocuk başarısızlık durumunda sevilmeyeceğini, kabul görmeyeceğini düşünüp aileden uzaklaşmaktadır. Çocuklar ebeveynlerinin eğitim konusundaki düşünce ve duygularını kendilerine mal ederler. Eğitimsel süreçlere değer veren, öğretmenin çabasına saygı duyan anne babalar çocuğun okula ve öğrenmeye karşı ilgisini olumlu etkilerken, tam tersi tutum bu ilgiye engel olup olumsuz etkilemektedir.

12 ÇEVRESEL DÜZENLEME KONUSUNDA YARDIM
Çalışmayı, çalışma için ayrılmış alanda yapmak yararlıdır. Çalışma ortamına ait düşüncelerin can alıcı noktası belirli bir çalışma alanı ile çalışma davranışı arasında şartlı refleks türü bir ilişki kurmaktır. Bu nedenle çocuğunuz için böyle bir ortam hazırlamaya ve burada çalışmasını sağlamaya gayret edin.

13 Çalışma, masada yapılmalıdır
Çalışma, masada yapılmalıdır. Uzanarak, yatarak çalışmak uyku hormonlarını harekete geçireceğinden öğrenmeyi yavaşlatır. Masanın konumu da önemlidir. Örneğin cam kenarında olması veya kaloriferin yanında bulunması öğrenmeyi olumsuz etkileyebilmektedir.

14 Çalışma masasının ışık düzeni gözden geçirilmelidir
Çalışma masasının ışık düzeni gözden geçirilmelidir. Masa lambasının dikkati arttırıcı bir önemi bulunduğundan, mümkünse tercih edilmelidir. Öğrenciye sessiz bir çalışma ortamı sağlanmalıdır. Ders çalışma saatlerinde; çok fazla misafir kabul edilmesi yada varsa küçük kardeşlerin rahatsız etmesi engellenmelidir. TV, bilgisayar, play-station gibi teknolojik olanakların kullanımına sınır getirilmelidir.

15 AKADEMİK AÇIDAN YARDIM
Belirli aralıklarla çalışma düzenini kontrol edin, birlikte eksiklerini belirleyin ve öneriler getirin. Okula ödevleri tam olarak gitmesinin sizin için büyük önem taşıdığını ona hissettirin. Defterlerini aralıklı olarak gözden geçirin. Defterlerinde ders öğretmenlerinin size yazmış olduğu haberleşme notlarını bulabilirsiniz. Öğretmenleri ile sık sık diyalog kurun, başarı durumunu takip edin.

16 Burada unutulmaması gereken; okul ve derslerin öğrencinin sorumluluğu olduğu ve bu konudaki aktif rolün öğrenciye ait olması gerektiğidir. Anne babanın, çocuğun okul başarısındaki en önemli görevi gerekli ilgi ve desteği sağlamaktır.

17 Saygılarımızla...


"OKUL BAŞARISININ SAĞLANMASINDA AİLENİN ROLÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları