Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BULUT BİLİŞİM İKRAM DARA BİLEM 20090901019.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BULUT BİLİŞİM İKRAM DARA BİLEM 20090901019."— Sunum transkripti:

1 BULUT BİLİŞİM İKRAM DARA BİLEM

2 Bulut Bilişim Nedir? Bulut Bilişim, ortak kullanılan veriler üzerinde, ihtiyaca göre ölçeklenebilen, anında kullanıma hazır, veri ve bilgi taraması kolay bir şekilde yapılabilen, Bilişim ve Haberleşme Teknolojileri servisleri olarak tanımlanabilir veya fonksiyonel anlamıyla çevrim içi bilgi dağıtımı.

3 Bulut Bilişim Nedir? Bulut bilişim herhangi bir mal ve ürün olmayıp, temel araştırma ve incelemelerden yararlanılan yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlayan bir hizmettir. Çok basit bir tanımla bilişim hizmetinin, bilgisayarlar ve internet aracılığıyla elektrik dağıtımına benzer bir şekilde iletme hizmetidir.

4 Bulut Bilişim Nedir? Bulut Bilişim tablet, laptop, Cep telefonu, PC, desktop vb. elektronik cihazın bağlanabildiği, Web servisleri üzerinden donanım ve yazılım gibi mevcut Bilişim ve Haberleşme Teknolojisi kaynaklarının dinamik olarak paylaştırılabildiği ve yaygın hizmet sunan servis sağlayıcılardan oluşan İnternet ortamını ifade eder.

5 Bulut Bilişim Tarihçesi
John McCarthy’nin 1960’larda bilgi işlem kullanımının bir gün elektrik ve su hizmeti gibi bir kamu hizmeti şeklinde organize edilebileceği konusunda öngörülerinden hareketle oluşturulmuştur. Bulut bilişimin günümüz özelliklerinin neredeyse tamamı elektrik dağıtım sektörü ile kıyas edilerek genel, özel, kamu ve topluluklara ayrı kullanım formları düşünülerek Douglas Parkhill’in 1966 tarihli “The Challange of Computer Utility” adlı kitabında incelenmiştir.

6

7 Bulut Bilişim Tarihçesi
Diğer araştırmacılar bulut bilişimin tarihini 1950’lere bilim adamı Herb Grosch’un bütün dünyanın aptal terminaller kullanarak 15 adet büyük veri merkezinden çalışan bir sistem kullanacağı varsayımına dayandırmaktadır. Bu güçlü bilgisayarların çok pahalı olması sebebiyle, GE’nin GEISCO, IBM subsidiary the service bureau Corporation, Tymshare, National CSS, Dial Data, Bolt, Beranek and Newman gibi şirketler kendilerine ait olan bu bilgi işlem kapasitelerini zaman paylaşımı ve çeşitli düzenlemelerle ticari bir girişim olarak pazarlamışlardır.

8 Bulut Bilişim Tarihçesi
Yüksek kapasiteli ağların her yerde kullanılabilir olması, bilgisayarların ve depolama cihazlarının ucuzlamasının yanı sıra donanım sanallaştırmasının yaygın olarak benimsenmesi, hizmet amaçlı mimari, özerk ve hizmet bilgi işlemesi bulut bilişimde çok büyük bir büyümeye ön ayak oldu. Bulut Bilişimi 1990 yılı öncesinde, Bilim ve araştırma ağları ile telnet, ve dosya iletimi için kullanılmakta iken, araştırmacılardan oluşan düşük kullanıcı sayısı ile iletişim yoğunluğu azdı, 1990 yılı sonrasında ticari hizmet ağları, Web uygulamaları ile iletişim yoğunlu önemli düzeyde artmıştır. Günümüzde kullanıcı odaklı Web uygulamaları, sosyal ağların çok kullanımı ve hızla büyüyen internet piyasasında Bulut Bilişiminin kullanımı artmıştır. Bilişim ve Bilgi Teknolojisinde kullanılan milyonlarca tablet, laptop, Cep telefonu, PC, desktop vb. cihazlarla yapılacak olan ses, veri ve görüntü iletişimi sonucunda, günümüzde Bulut Bilişimin kullanımı kaçınılmaz olmuştur.

9 Bulut Bilişim Tarihçesi
Bilişim ve Bilgi Teknolojisinde, İnternet'in gelecekte bulut bilişimin ayrılmaz bir parçası olacağı, bilgisayar hardisklerinin yerine, çevrim içi bulutların yer alacağı düşünülebilir, Bilişim cihazları ile her hangi bir altyapı hazırlamadan, tamamen çevrim içi ağlar sayesinde fonksiyonel uygulamalara erişmek mümkün olacaktır. Bilişim firmalarının gelişmesiyle, bilişim teknolojisi tüketen insanlara bilgi ve kaynak sağlayan işletmelerin önemli bir konuma geleceği, bilişim piyasasındaki aşırı rekabet sonucunda firmalar arasında hukuki problemlerin olması kaçınılmaz olacaktır.

10 Bulut Bilişimin Çalışma Şekli
Bulut Bilişim çalışma şeklini açıklarken öncelikle ön uç ve arka uç olarak iki uçtan bahsetmek gerekir. İstemci ve Sunucuların birbirlerine network üzerinden veya genellikle internet üzerinden bağlıdırlar. Ön uç istemci veya kullanıcı bilgisayarı ya da kullanıcının gördüğüdü kısım, Arka uç ise sistemin “bulut” kısmıdır. Ön uç, kullanıcı bilgisayarını ve Bulut programlama sistemine erişimi sağlayacak uygulamayı kapsar.

11 Bulut Bilişimin Çalışma Şekli
Tüm bulut programlama sistemleri aynı kullanıcı ara yüzüne sahip değillerdir. Web tabanlı e-posta yazılımları gibi servisler Internet Explorer veya Firefox gibi web tarayıcılara eğilimlidirler. Diğer sistemler kendine has yazılımlarla kullanıcılarına network bağlantısı sağlarlar.

12 Bulut Bilişimin Çalışma Şekli
Bilgisayarlar bulut bilişimi veri işlemeden tutun video oyunlarına kadar düşünebileceğiniz her türlü yazılımı içerirler. Genellikle, her yazılımın kendine ayrılmış sunucusu vardır. Bir merkez sunucu sistemi yönetir, kullanıcı isteklerini ve trafiği izleyerek her şeyin düzgün çalışmasını sağlar. Bu sunucu kurallara uyar ve özel bir yazılım kullanır. Network üzerindeki bilgisayarların birbirleriyle iletişimini sağlar.

13 Bulut Bilişimin Çalışma Şekli
Bulut bilişimi kullanan Kurum, İşletme ve firmaların çok fazla kullanıcısı varsa, bir o kadar depolama ihtiyacı olacaktır. Bazı Kurum ve İşletmeler için yüzlerce dijital depolama aygıtına ihtiyaç vardır. Bulut programlama sistemleri tüm kullanıcı bilgilerini saklamak için gerekli olan depolama aygıtlarının en az iki katı kadarına ihtiyacı vardır. Çünkü bu aygıtlar bilgisayarlar gibi ara sıra bozulurlar. Bulut programlama sistemlerin de kullanılan bilgilerinin bir kopyasını başka bir aygıtta saklanır. Kopyalar merkez sunucunun makinelerine ulaşıp verileri çekmesini sağlar, yoksa ulaşılmazlar.

14 Bulut Bilişimin Çalışma Şekli
Bulut Bilişim Programlama dinamik olarak ölçeklenebilir ve çoğu kez sanallaştırılmış kaynakların servis olarak internet üzerinden sunulmasıdır. Bulut Bilişim Programlama network üzerinden bilgisayarınızdaki dosyalara ulaşmanızı sağlar. Her bilgisayara yazılım takımı yüklemek yerine, Bulut Bilişim ile tek bir uygulama yüklemeniz yeterli olacaktır. Bu uygulama kullanıcıların işleri için gerekli tüm yazılımları barındıran Web-tabanlı servise oturum açmalarını sağlayacaktır. Video


"BULUT BİLİŞİM İKRAM DARA BİLEM 20090901019." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları