Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONU: FORMAT ATMA VE AĞ KABLOLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONU: FORMAT ATMA VE AĞ KABLOLARI"— Sunum transkripti:

1 KONU: FORMAT ATMA VE AĞ KABLOLARI
Grup 12 EDA AKDAĞ EDA SAKA HAKAN AKBAŞ

2 AĞ KABLOLARI NELER ÖĞRENECEĞİZ ? Kablo çeşitleri Konnektörler
Ağ kablosu hazırlama

3 KABLOLARIN ÇEŞİTLERİ 1.Koaksiyel Kablo : Kalın koaksiyel kablo
İnce koaksiyel kablo 2.Çift Bükümlü Kablo: STP kablolar UTP kablolar 3.Fiber optik kablo:

4 1.KOAKSİYEL KABLO Koaksiyel kabloların uygulama alanları; televizyon, telefon ağları ve yerel alan ağlarıdır. Artık koaksiyel kablolar yerini fiber optik kablolar ve uydu sistemlerine bırakmıştır.

5 YAPISI Merkezde iletken bakır, bakırın dışında da yalıtkan bir tabaka, tabakanın üzerinde alüminyum ya da bakır örgülü bir zırh ve en üstte yalıtkan bir kılıftan oluşur. Koaksiyel kablonun bu yapısı, merkezdeki iletken üzerinde taşınan sinyalin, elektriksel gürültülerden etkilenmesini önler. RG-6 RG-11

6 1.KALIN KOAKSİYEL KABLO (Thicknet-10Base5)
Kalın koaksiyel kablo yaklaşık 1 cm kalınlığındadır. Ethernet ağlarında kullanılan bir kabloydu. Genellikle sarı bir kılıfı bulunduğundan Sarı Ethernet olarak da isimlendirilir.

7 KALIN KOAKSİYEL KABLONUN ÖZELLİKLERİ
IEEE standartlarına göre maksimum 10 Mbps hızında veri transferi yapabilir. Temel bant veri transferinde kullanılır. Fiber optik kablolardan daha ucuz, ama diğer koaksiyel kablolardan daha pahalıdır.

8 İnce Koaksiyel Kablo (Thinnet-10Base2)
Bu kablolar genellikle siyah kılıflıdır. Siyah Ethernet de denilmektedir. İnce koaksiyel kablonun çapı yaklaşık 0.64 cm’dir. Kalın koaksiyel kablodan daha esnektir ve daha kolay kurulabilir. Çevresel gürültüden etkilenme ; kalın koaksiyel > ince koaksiyel >çift bükümlü kablo

9 İNCE KOAKSİYEL KABLONUN ÖZELLİKLERİ
IEEE standartlarına göre maksimum 10 Mbps hızında veri transferi yapabilir. Temel bant veri transferinde kullanılır. Bu kablolar bir ağ bölümünde 185 m menzile sahiptir.

10 KOAKSİYEL KABLO ÇEŞİTLERİ VE KULLANIM ALANLARI

11 ÇİFT BÜKÜMLÜ KABLO Bu tip kablolarda çıplak kabloların her biri yalıtım maddesiyle giydirilir.Kablolar çiftler halinde birbirine bükülür. Çift bükümlü kablo telefon sistemlerinde kullanılır. Günümüzde kullanılan en yaygın ağ kablo tipi Çift Bükümlü Kablo

12 ÇEŞİTLERİ İki tip TP (Twisted Pair) kablo mevcuttur.
1.STP Kablo (Korunmalı Çift Bükümlü Kablo – Shielded Twisted Pair) 2.UTP Kablo STP CAT7 Kablo UTP CAT5 kablo

13 STP Kablo (Korunmalı Çift Bükümlü Kablo – Shielded Twisted Pair)
Bu tip kabloda dolanmış tel çiftleri koaksiyel kabloda olduğu gibi metal bir zırh (lifler) ile kaplıdır. Çevresinin küçük olması nedeniyle kablo az yer kaplar. Büyük ağların kurulumunda tercih edilir.

14 UTP KABLO Bilgisayar ağlarıyla özdeşleşmiş bir kablodur.
Telefon hatlarında da oldukça yaygın olarak kullanılır. Yapısı koaksiyel kabloya göre oldukça basit olan bakır kablo çeşitidir. İçerisinde 4 çift bakır kablo bulunur. Kabloların birbirleri üzerindeki elektromanyetik etkisini azaltmak için bakır kablolar ikişer ikişer sarılı durumdadırlar.

15 UTP KABLO ÇEŞİTLERİ VE VERİ AKTARIMI
KATEGORİ DESTEKLEDİĞİ MAX VERİ AKTARMA MİKTARI KATEGORİ 1 Telefon hatları - veri aktarmada kullanılmaz. KATEGORİ 2 4 Mbit /Saniye KATEGORİ 3 16 Mbit/Saniye KATEGORİ 4 20 Mbit/Saniye KATEGORİ 5/5E 100 Mbit/Saniye KATEGORİ 6 1000 Mbit/Saniye

16 Fiber Optik Kablo  Fiber optik kablo veri ve ses iletiminde kullanılan en ideal kablo çeşididir. Çok yüksek hızda veri transferi ve çok düşük sinyal kayıpları imkânı sağlamaktadır.

17 Fiber Optik Kablo Uzak mesafelere veri aktarımındaki başarısı sebebiyle günümüzde pek çok alanda kullanılmakta ve hızla yaygınlaşmaktadır. 2 kilometreye kadar veri aktarımını tekrarlayıcı kullanmadan gerçekleştirmektedir.

18 Fiber Optik Kablo Fiber optik kablonun kullanım alanları;
Hub veya anahtar (switch) olarak bilinen ağ elemanları uplink portları üzerinden yüksek hızlarda birbirine bağlanabilir. Ağ omurgalarının oluşturulmasında kullanılır. Uzaktaki istasyonların mevcut ağa bağlanmalarında kullanılır. Elektromanyetik kirliliğin bulunduğu ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir.

19 KONNEKTÖRLER Konnektörler kabloyu ağ cihazına ve bilgisayarlara bağlamada kullanılırlar. Kabloların çeşidine göre değişkenlik gösterirler. SONLANDIRICI Sonlandırıcılar kablonun sonuna takılır ve içinde 50 ohm’luk direnç bulunan BNC tipi konnektörlerdir. Bu konnektörler olmazsa ağ çalışmaz.

20 AUI (DIX-DB15) Konnektörleri
Kalın koaksiyel kablolarda AUI (DIX yada DB15) ve N serisi konnektörler kullanılır. AUI (DIX-DB15) Konnektörleri N SERİSİNDEN BİR KONNEKTÖR

21 İnce koaksiyel kablolarda BNC denilen konnektörler kullanılır.
BNC konnektörlerin birkaç türü vardır. Bunlar : BNC Kablo Konnektörü BNC T Konnektör BNC Barrel Konnektör BNC KONNEKTÖRLER BNC TİPİ SONLANDIRICI

22 Çift bükümlü kabloları sonlandırmak için RJ(Registered Jack) serisi konnektörler kullanılır.
En yaygın olarak kullanılanları RJ-12 KONNEKTÖR RJ-45 KONNEKTÖRLER

23 KABLO HAZIRLAMA Kablo Hazırlama Aletleri ve Pasif Elemanlar:
UTP ve STP kablolar RJ-45 ve RJ-12 konnektörleriyle bağlanırlar. Bu konnektörlerin kablolara takılması için çeşitli aletler gerekmektedir. Kablo Sıkma Pensesi Kablo Temizleme, Soyma ve Kesme Aletleri Yan Keski Yalıtkan Konnektör Kapakları

24 Kablo Hazırlama Kablo hazırlamada tüm dünyanın uyduğu standartlar vardır.Bu standartlara yakından bakalım. Bu standartlara göre iki şema oluşturulmuş bunlar T568A şeması ve T568B şeması .

25 Düz Bağlantı Eğer hazırladığınız ağ kablosunu bir bilgisayardan bir ağ cihazına (modem, switch, hub vs.) bağlayacaksanız düz bağlantı kurmalıyız. Düz Bağlantı: (568A <-> 568A ,568B <-> 568B)

26 Çapraz (Cross) Bağlantı
Hazırlayacağınız ağ kablosunu iki bilgisayar arasında kullanacaksanız (arada hiçbir ağ cihazı bulunmadan, bir bilgisayardan diğerine takacaksanız) çapraz bağlantıyı tercih etmelisiniz. Çapraz bağlantı: (568A<->568B,568B<->568A)

27 Cross Bağlantısı Renklerin Sıralanması
Kablonun 1.ucu Kablonun 2. ucu Turuncu –Beyaz (TB) Yeşil-Beyaz (YB) Turuncu (T) Yeşil (Y) Yeşil – Beyaz (YB) Turuncu – Beyaz (TB) Mavi (M) Mavi (M) Mavi – Beyaz (MB) Mavi – Beyaz (MB) Yeşil (Y) Turuncu (T) Kahverengi – Beyaz (KB) Kahverengi – Beyaz (KB) Kahverengi (K) Kahverengi (K)

28 Düz Bağlantı Turuncu –Beyaz (TB) Turuncu (T) Yeşil – Beyaz (YB)
Mavi (M) Mavi – Beyaz (MB) Yeşil (Y) Kahverengi – Beyaz (KB) Kahverengi (K)

29 FORMAT

30 KONU BAŞLIKLARI Format Atmak Nedir Hangi Durumlarda Format Atmalıyız?
Format Sabit Diski Öldürür Mü? Format Nasıl Atılır Windows XP’ ye Format Atmak Windows 7’ ye Format Atmak

31 Format Atmak Nedir Hangi Durumlarda Format Atmalıyız?
Format Atmak: Bilgisayarın üst düzeyde çalışmasını sağlamak için belirli aralıklarla yapılması gereken sistemi silip baştan kurma işidir.

32 Bilgisayara zararlı yazılımların(Virüs) girmesi durumunda eğer temizlenemeyecek durumda ise format atmak gerekir.

33 Format attıktan sonra uzun zaman geçmesi format atmayı gerektiren ikinci durumdur.

34 Format Sabit Diski Öldürür Mü?
Sabit disklere format atmakla sabit diskler herhangi bir fiziksel darbeye maruz kalmazlar.

35 Format ile sabit disk bilgileri bulmada daha az yorulacak ve enerjinin etkin kullanımı neticesinde sabit diskin ömrü de uzayacaktır.

36 Sabit diskinize format atmak istediğinizde, format işlemini kapsamlı bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Kapsamlı format atıldığında, veriler indeks dosyaları da dâhil olmak üzere tamamen silinecektir.

37 Kısacası sabit diske format atmanın bilgisayara zararı değil, pek çok faydası vardır. Bu nedenle işin dozunu aşmadan, belirli aralıklarla atılan formatların sabit disk üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

38 Format Nasıl Atılır Windows XP’ ye FormatAtmak

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59 Windows 7’ ye Format Atmak
Öncelikle elimizde olması gerekenler: 1- Windows 7 CD' si ya da DVD' sine ihtiyacımız olacak İkinci olarak Windows 7' yi kuracağımız bilgisayarın donanımsal olarak Windows 7′ yi desteklemesi gerekiyor Son adımda ise BIOS' tan CD/DVD-ROM sürücüsünün Boot edilmesini sağlamamız gerekiyor.

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84 Ve Windows 7 kurulum işlemi bitmiştir...


"KONU: FORMAT ATMA VE AĞ KABLOLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları