Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEKUD Kimdir ? 1999 yılında çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından kurulan, Çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışan, 

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEKUD Kimdir ? 1999 yılında çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından kurulan, Çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışan, "— Sunum transkripti:

1

2

3 ÇEKUD Kimdir ? 1999 yılında çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından kurulan, Çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışan,  15 Bölge, 81 İl, 8 Yurtdışı temsilcisi ve binlerce gönüllüsü ile, Kamu yararına çalışan dernek statüsünde hizmet veren bir sivil toplum kuruluşudur.

4 VİZYONUMUZ Doğa-insan arasında bozulan
uyum ve dengenin yeniden kurulmasına çalışan uluslararası düzeyde etkin bir kurum olmak

5 MİSYONUMUZ Kritik ve analitik düşünce yapısında,
yüksek çevre ve ahlak bilincine sahip bir toplum yapısı oluşumuna katkıda bulunmak.    Hedef kitlemiz 8 milyar insanlık ailesi

6 Ağaçlandırma Kampanyaları
FAALİYETLERİMİZ Ağaçlandırma Kampanyaları 43 İl fidan Minik Ellerden Büyük İşler Tohumdan Fidana Projesi 20 il 441 Okul Öğrenci

7 Enerji Verimli Gezici Ev Projesi
ÇEKUD – Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği, İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile enerji tasarrufu, enerji verimliliği ve temiz enerji uygulamalarının yaygınlaştırılması ile İstanbul’un enerji yoğunluğunun ve sera gazı salınımının azaltılması genel hedefiyle; İstanbul’da 70 Lise ve 38 ilçe meydanında ‘Enerji Verimli Gezici Ev Projesi’ eğitimleri uygulanmaya başlanmıştır.

8 Akademik Etkinlikler MEB Hizmetiçi Eğitim Enerjinin Stratejik Önemi
Konferans /Panel /Seminer /Kurs MEB Hizmetiçi Eğitim Enerjinin Stratejik Önemi Yeşil Pazarlama ve Tüketim Farkındalığı Türkiye'nin Gözü Nükleerde Siyanürlü Altın Gerçeği İstanbul’un Çevre Sorunları Ulusal Çevre Politikamız Türkiye’nin Çevre Sorunları Su ve Çevre

9 Disiplinler Arası Çevre Kongresi 2011 Sakarya Üniversitesi
Tüketim Toplumu Ve Çevre Sempozyumu 2012 Karabük Üniversitesi

10 Ulusal Çevre ve Ahlak Sempozyumu 2013 Gaziantep Üniversitesi
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Uluslararası Katılımlı Çevre Sempozyumu 2013 Gümüşhane Üniversitesi

11 Uluslararası Çevre ve Ahlak Sempozyumu 2014 Adıyaman Üniversitesi
Çevre Vakfı

12 1 Milyon Öğrenciye Çevre Eğitimi
2015 DÖNEMİ HEDEFİMİZ 1 Milyon Fidan 1 Milyon Tohum 1 Milyon Öğrenciye Çevre Eğitimi

13 SOFRADA SIFIR ARTIK KAMPANYASI

14 YEDİĞİNİ BİTİR ÇÖP OLMASIN ; NİMET ÇÖPE DOLMASIN.
SLOGANIMIZ YEDİĞİNİ BİTİR ÇÖP OLMASIN ; NİMET ÇÖPE DOLMASIN.

15 Öğrencileri israf konusunda bilinçlendirerek,
PROJENİN KONUSU Öğrencileri israf konusunda bilinçlendirerek, İsrafın azaltılmasının sağlanması

16 PROJENİN AMACI Yanlış tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturmak.

17 Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı;
PROJE HEDEF KİTLESİ İSTANBUL Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı; 28 Ortaokul 12 Lise Toplam 40 Okul

18 PROJE ORTAKLARI

19 Sofrada Sıfır Artık Kampanyası Nedir ?
Gelecek nesillere israfı önlemeyi anlatmak, İsraf konusunda toplumu bilinçlendirmek, Dünyada yaşanan kaynak yetersizliği ve ekonomik krizlerin israf ve tüketim dengesizliğinden kaynaklandığını öğretmek,

20 İsraf Nedir ? İsraf, malı helak etmek, faydasız hâle getirmek, dine ve dünyanın mübah olan işlerine faydalı olmayacak şekilde sarf etmektir.

21

22

23 İSRAF

24 İsrafın Nedenleri Nelerdir ?
-Eğitimsizlik, -Düşük kaliteli üretim, -Lüks hayat anlayışı, gösteriş düşkünlüğü, -İhtiyacın önüne modanın geçmesi, -Gereksiz olan şeylerin ihtiyaç olarak algılanması,

25 Neleri israf ediyoruz ? Çöpe dökülen yemekler, Ekmek, Su, Kağıt, Enerji, Zaman,

26 Çöpe dökülen yemekler :
GIDA İSRAFI

27

28 Ekmek : Ekmek çok sayıda insan için en önemli besin kaynağıdır. Bunun sebebi ise en az parayla sağlığımız için gerekli olan en önemli besinlerin yerini tutabilmesidir. Ekmek olmasaydı insanların sağlıkları için yumurta, süt ve meyve gibi daha pahalı besinlerden çok miktarda tüketmesi gerekirdi. Ekmekle en yoksul insanlar bile yaşamlarını devam ettirebilirler.

29 Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün de ekmek olduğu bilinmektedir. Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

30 İsraf edilen sadece ekmek değil; çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır.

31 Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırmasına göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gr’dır.
İSRAF Kötü Bir şey…

32 Ekmek israfı günde 5 milyon, yılda 1,8 milyar adet

33 Günde israf edilen 5 milyon ekmeğin;
3 milyonu fırınlarda (% 51.4),

34 2,3 milyonu evlerde (% 37.9),

35 0,6 milyonu yemekhane, lokanta ve otellerde (% 10.7)

36 1,8 milyar TL ile; 100 yataklı 80 hastane,
Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 16 derslikli 500 okul, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt, 500 kilometrelik bölünmüş yol yapılabilmektedir.

37 Ekmek İsrafını Önlemek İçin Evde Neler Yapılmalı?
İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır. Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir.

38 Gıda israfını önlemek için neler yapabiliriz ?
Planlı alışveriş yapın, Sık alışverişe çıkın, Toptan alışverişten kaçının, Porsiyonları biraz küçültmeye ne dersiniz? Çöp değil, doğal gübre, Çöpe gideceğine ihtiyacı olan birisine gitsin, Dışarıda yediğinizde artanları paketletin.

39 SU :

40 Kağıt:

41 Enerji: Kalkınmakta olan ve nüfusu hızla artan bir ülke olan Türkiye’nin enerji tüketimi hızla artmaktadır. Bu da doğal kaynaklarımızın bilinçsizce tüketilmeye başlanmasına neden olmuştur.

42 TÜRKİYE’DE ISITMA VE AYDINLATMADA KULLANDIĞIMIZ ENERJİNİN %35’İNİ İSRAF EDİYORUZ.

43

44 Zaman:

45 BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Gelişmekte olan ülkelerde yılda 150 milyon ton buğday heba oluyor. Bu kaybın, tüm fakir ülkelerdeki açlığı ortadan kaldırabilecek buğday miktarının altı katını oluşturduğunu? Tahıla dayalı beslenmenin hâkim olduğu ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretilmektedir. Üretilen ekmeğin yaklaşık 40 milyarının tüketilip, 4 milyarının israf edildiğini?

46 BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Türkiye'de yaşayan 70 milyon kişinin sofrasından çöpe atılan sadece bir pirinç tanesi ile (2,5 ton) 30 bin kişinin açlığının bir nebze olsun giderilebileceğini? Bir milyardan fazla insan açlık sınırında yaşıyorken, dünyada üretilen gıdanın üçte birinin sofralara bile ulaşamadan çöpe  atıldığını?

47 Teşekkür Ederiz…


"ÇEKUD Kimdir ? 1999 yılında çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından kurulan, Çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışan, " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları