Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI"— Sunum transkripti:

1 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

2 23 NİSAN NE ANLAMA GELİR? TBMM'nin 23 Nisan 1920günü kurulmasının onuruna, TBMM tarafından sadece Türk çocuklarına değil, bütün Dünya çocuklarına hediye edilen, her yıl 23 Nisan günü kutlanan, Türkiye'nin milli bayramıdır. 23 Nisan, TBMM'nin açılışı ve dolayısıyla da halkın yönetime tam anlamıyla hakim olmasının ilk günü olduğu için ulusal egemenlik açısından da önemli bir anlam taşır.

3 23 Nisan’ın Önemi 23 Nisan 1920, Türk Milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk Halkının Egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

4 Atatürk Diyor ki !.. “Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir. ”

5 23 nisanın Açılışında Olan Bir Büyüğümüzün Hissettikleri Şunlardır !
O gün, şimdiki Ulus Meydanında bir tabur piyade sıralanmıştı. Askerlerin arkasında da Ankaralılar toplanmıştı. Saat on dörtte, birkaç yüz kişilik bir kafile, başlarında Mustafa Kemal olduğu halde Tarhan'a iniyordu. Bu bir avuç insan, yok edilmek istenen bir ulusu kurtarmak için birleşmişlerdi. Hepsinin ümidi de Mustafa Kemal'de idi. Büyük Millet Meclisi olarak kullanılacak taş binanın pencerelerine ufak bayraklar asılmıştı. Binada başka bir olağanüstü durum göze çarpmıyordu. Sağdaki küçük kapıdan, önce Mustafa Kemal, mebuslar içeriye girdiler. Bir koridoru geçtikten sonra sağdaki salona girdiler. Salonda tahta bir kürsü tam kapının karşısına konmuştu. Oturmak için de okul sıraları dizilmişti. Salonu ısıtmak için bir soba kurulmuştu. Sobada eğri büğrü bir kaç boru yükseliyordu. Tavanda da bir gaz lambası sallanıyordu. Herkes yerine oturunca, Sinop mebusu olan yaşlı bir zat başkanlık kürsüsüne geldi. Meclisi açtı. Onun bu sırada yaptığı konuşma heyecanla dinlendi. Meclisin ertesi günkü toplantısında, Mustafa Kemal, Mondros Mütarekesinden beri geçen olayları açıkladı. Bundan sonra Büyük Millet Meclisi'nin hak ve yetkilerini belirten bir teklifi Meclise sundu. Bunun kabul edilmesiyle Büyük Millet Meclisi yasama ve yürütme yetkilerini kazandı. O günkü toplantıda Mustafa Kemal Birinci Başkan seçildi. Böylece Büyük Millet Meclisi Başkanı oldu.

6 Güzel Sözler… Yeni Türkiye Devleti’nin yapısının ruhu, milli egemenliktir. Milletin kayıtsız şartsız egemenliğidir. Bu memleket tarihte Türk’tü, bugün de Türk’tür ve sonsuza kadar Türk olarak yaşayacaktır. Korku üzerine hakimiyet bina edilmez.

7 Ata Sözleri… Abdal evinde kaymak mi bulunur.
Abdestsize namaz dayanmaz. Acele etsen de is varacağına varır. Acı acıyı, su sancıyı savar. Açı eyleme, toku söyletme. Acıkan doymam sanır. Acıyan eşek, attan ileri gider.

8 23NİSAN …. 23 nisan 1920'de Atatürk çocuklara bu günü armağan etmiştir ve her yıl çeşitli ülkelerden binlerce çocuk 23 nisan şenlikleri için Türkiye ye gelir.

9 Karikatür…

10 Törende Yapılan Şenlikler…
Tören yerine giderken uygulanan yürüyüşler

11 Saygı Duruşu…

12 Öğretmenlerin Yapmış Oldukları Konuşmalar..

13 Öğrencilerin Şiir Okuması…

14 Şiir.. şiir

15 Oynanan Klipler..

16 Yapılan Skeçler …

17 Erkekler Arası oynanan Folklor…

18 Söylenen Şarkılar …

19 Yapılan Bazı Yarışmalar

20 Vb. gibi şenlikler yapılmaktadır…

21 Çocuk Bayramı…

22 23 Nisan Kutlu Olsun !

23 HAZIRLAYAN… ŞÜKRAN ŞÜKRAN NAZLI


"23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları