Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MARDİN-ARTUKLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MARDİN-ARTUKLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 MARDİN-ARTUKLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OGES ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ Hazırlayan: Davut Erdoğan

2 OGES NEDİR? İlköğretim 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve performans ölçümüyle alacakları puanlara göre, ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmelerini esas alan 1.Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 2.Yılsonu Başarı Puanı (YBP) 3.Davranış Puanı (DP) olmak üzere üç ana unsura dayanan sistemdir

3 ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?
Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının %30’u ile 8. sınıfta uygulanan ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının%70’inden oluşacaktır.

4 ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?
6 ve 7. sınıflarda bütün derslerin notları öğretmen tarafından verilecektir. 8. sınıfta, 6 temel dersten 3 yazılısı olanların 2.'si, 2 yazılısı olanların 1.'si ortak yazılı olarak yapılacaktır. 6, 7 ve 8. sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden Ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacaktır.

5 BİR PUAN HESAPLAMA ÖRNEĞİ
OYP = (YBP) + SBS / 2 Örnek OYP Hesaplamaları: Örnek 1: Ali’nin puanları: 6.sınıf YBP: 100 7.sınıf YBP: 100 8.sınıf YBP: 100 SBS Puanı: 700 OYP = ( ) / 2 = 1000 / 2 = 500 OYP = 500

6 BİR PUAN HESAPLAMA ÖRNEĞİ
Örnek 2: Ayşe’nin puanları: 6.sınıf YBP: 90 7.sınıf YBP: 85 8.sınıf YBP: 75 SBS Puanı: 650 OYP = ( ) / 2 = 900 / 2 = 450 OYP = 450

7 BİR PUAN HESAPLAMA ÖRNEĞİ
Örneklerde de görüldüğü gibi OYP’yi bulmak için; Öğrencinin 100 üzerinden hesaplanan; 6,7 ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları ile 8. sınıf SBS puanı toplanıp 2’ye bölünüyor.

8 ORTAK SINAVLAR HANGİ DERSLERDEN YAPILACAK
• Fen ve Teknoloji, • Matematik, • Türkçe, • T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, • Yabancı Dil • Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden yapılacaktır.

9 ORTAK SINAVLAR HANGİ KONULARI KAPSAYACAK?
Öğrenciler, birinci dönem girecekleri ortak sınavda sınav tarihine kadar işlemiş oldukları konulardan, ikinci dönem girecekleri ortak sınavda ise eğitim öğretim yılı başından itibaren işlemiş oldukları konulardan sorumlu olacaklardır.

10 ORTAK SINAVLARIN SÜRESİ KAÇ DAKİKA OLACAK?
Ortak sınavlar, okulda yapılan yazılılardan sadece bir tanesinin ortak olarak yapılmasıdır. Bu yüzden ortak sınav süreleri de yazılı süreleri gibi 40 dakika olacaktır.

11 ORTAK SINAVLARDA YANLIŞ CEVAPLAR DOĞRU CEVAPLARI ETKİLEYECEK Mİ?
Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecektir. Öğrencilerin hâlihazırda okullarında girmekte oldukları yazılılarda yanlış cevaplar doğru cevapları olumsuz etkilememektedir. Ortak sınavlar uygulanan yazılılardan farklı olmadığı için yanlış cevapların doğru cevapları etkilememesi değerlendirme açısından daha uygun görülmektedir

12 SINAVLAR KAÇ OTURUMDA YAPILACAK?
Ortak sınavlar ilk gün oturumunda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden; ikinci gün oturumunda Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden olmak üzere 2 günde 6 sınav olacak şekilde yapılacaktır.

13 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ
SINAVLAR KAÇ SORUDAN OLUŞACAK? Ortak sınavlarda her ders için 20 soru sorulacaktır SINAVLAR NERELERDE YAPILACAK? Ortak sınavlara olağanüstü şartlar dışında öğrenciler kendi okullarında gireceklerdir.

14 MAZERET SINAVINA KİMLER GİREBİLECEK?
Ortak sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazereti sebebiyle sınava katılamayan öğrenciler, mazeretini belirten resmi belge veya velisinin izniyle, belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebileceklerdir. Buna rağmen mazeret sınavına da giremeyen öğrenciler sınava girmemiş kabul edilecektir.

15 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ NASIL YAPILACAK
Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak. Öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

16 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ NASIL YAPILACAK
Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacaktır 1. Tercih önceliği, 2. Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği, 3. Okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı

17 ÖNEMLİ NOKTALAR 1) Mutlu, Ahlaklı ve Karakterli olmanın sınavda başarılı olmaktan daha önemli olduğunu unutmayınız.

18 ÖNEMLİ NOKTALAR 2) Yeni sistemde fazladan sınav olmadığını, Okulda zaten yapmış olduğunuz sınavlardan bir tanesinin merkezi olarak yapılacağını ve sizin hangi liseyi tercih edeceğinizi belirleyeceğini bilmelisiniz.

19 ÖNEMLİ NOKTALAR 3)Merkezi sınavlardan alacağınız notların aynı zamanda karnenize yansıyacak notlarınıza etki edeceğini bilmelisiniz. Bu nedenle tüm 8. Sınıf öğrencileri bu sınavlara girmek zorundadır.

20 ÖNEMLİ NOKTALAR 4) Yılsonu başarı puanının %30 ‘u yerleştirme puanınıza ekleneceğinden okul derslerinize gerekli önemi vermelisiniz.

21 ÖNEMLİ NOKTALAR 5) Birinci dönem yapılacak olan merkezi sınavlarda sorumlu olduğunuz konu az olduğundan yüksek puan almanız daha kolay olacaktır.

22 ÖNEMLİ NOKTALAR 6) Yanlış cevapların doğru cevaplarınızı etkilemeyeceğinden mümkün olduğunca cevapsız soru bırakmayınız.

23 ÖNEMLİ NOKTALAR 7) Puan eşitliğinde devamsızlığınıza da bakılacağından mümkün olduğunca okula devam etmelisiniz

24


"MARDİN-ARTUKLU REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları