Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OPSİYON STRATEJİLERİ ÖRNEKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OPSİYON STRATEJİLERİ ÖRNEKLERİ"— Sunum transkripti:

1 OPSİYON STRATEJİLERİ ÖRNEKLERİ

2

3

4 Bu durum için kullanılabilecek en iyi stratejilerden biri staddle stratejisidir. Bu stratejide fiyatların ne yönde hareket edeceğinden çok, hareketin çok sert olacağı beklentisinin olmasıdır. İki adet opsiyon satın alınır (put ve call) ve bunların primlerini ödenir stratejinin temel amacı bu iki opsiyonun primleri için ödenen toplam tutarı aşacak büyüklükte bir kar sağlamaktır. Trader, böylelikle 1,4850 fiyatından hem satış hem de alış hakkı satın aldı. Karşılığında =14130$ ödedi. Tek yapması gereken vade sonunda ya da sonuna kadar paritenin 1,6263 ün üzerinde ya da 1,3437 nin altına inmesini beklemek.( vade 7 ay)

5

6 Fiyatın aşması gereken seviyeler

7 Fiyatın aşması gereken asıl seviyeler.

8 Örnek 2. TERS ÇANAK STRATEJİSİ

9 Örnek 2. TERS ÇANAK STRATEJİSİ
Sözleşme 1 kısa pozisyon 1 milyon USDTRY call opsiyonu, strike; 1, ay vadeli. Sözleşme 2 kısa pozisyon 1 milyon USDTRY put opsiyonu, strike; 1, ay vadeli. Bu iki sözleşme ile Kanalın üst sınırdan ALIŞ. Kanalın alt sınırdan SATIŞ hakkını prim karşılığında satıyor. Bu iki sözleşme sonucunda trader peşin olarak toplam $ prim alır.

10 Fiyat grafiğindeki görünüm

11 Kar zarar grafiği görünümü

12 EURTRY Oynaklığına Karşı Sıfır Prim İle Korunma İşlem Önerisi

13 ARACI KURUM ÖNERİSİ Spot EUR/TRY iken, (Referans EUR Forward Satış Seviyesi ) *Müşteri 1 Milyon EUR nominal ile EUR/TRY call, 2 ay vadede, strike opsiyonunu satın alır. *Müşteri 2 Milyon EUR nominal ile EUR/TRY put, 2 ay vadede, strike opsiyonunu satar. Bu işlemler sonucunda müşteri prim ödemez. Alınan ve verilen prim tutarları birbirine eşittir.

14 “Daha iyi korunma yöntemi” mi önemlidir yoksa “Daha iyi analiz” mi?
Müşterinin bu işlemleri kabul etmesinin nedeni 2 ay sonra ödeyeceği € yükümlülük için kurun artacağı endişesidir. Bu durum için birçok alternatif çözüm vardır mesela Forward ile kuru sabitleyebilir (2,2700 den). Ne kadar ödeyeceğini bu günden bilir. Zaten müşterinin de genel olarak yaptığı budur. Aracı kurum müşterinin alıştığı korunma yöntemi olan Forward kuru kullanmak yerine daha avantajlı olduğunu iddia ettiği bu yöntemi önermiştir. Acaba gerçekten bu yöntem Forward’dan daha mı iyi?

15 Bu işlemler sonucunda müşterinin kar zarar grafiği şu şekilde olacaktır

16 İŞLEMLERİ AYRI AYRI İNCELEDİĞİMİZDE GÖRÜYORUZ Kİ FİYATLARIN ARTACAĞINDAN ENDİŞELENEN VE BUNUN İÇİN KURU SABİTLEMEK İSTEYEN MÜŞTERİ ENDİŞESİNE ÖYLE KAPILMIŞ Kİ İŞLERİN KORKTUĞU GİBİ GİTMEDİĞİ DURUMDA DAHA HIZLI ZARAR EDECEĞİNİ GÖREMEMİŞ. YA DA BUNU GÖZE ALMIŞ. YA DA MÜŞTERİ KURU SABİTLEMEK İSTEMİŞ ARACI KURUM İLK OPSİYONU TEK BAŞINA ÖNERMİŞ AMA MÜŞTERİ PRİMİ ÖDEMEK İSTEMEMİŞ DOLAYISIYLA İŞLEMİNİ FİNANSE ETMEK İÇİİN 2. İŞLEMİ YAPMIŞ OLABİLİR. NE OLURSA OLSUN MÜŞTERİ, BU İŞLEMİ YAPARKEN ENDİŞELENDİĞİ BİR DURUMUN KENDİSİNE DEZAVANTAJ YARATMAMASI İÇİN KORUNMA YAPTIĞINI UNUTMUŞ. ÇÜNKÜ EN BAŞTA KORKTUĞU ŞEYİN GERÇEKLEŞMEME İHTİMALİ HALİNDE KENDİSİNİ DAHA ZOR BİR DURUMA GÖTÜRECEK BİR İŞLEM YAPMIŞ. ADETA, KUR ARTIŞINDAN KORKARAK BANKAYA GİDEN KİŞİ BANKADAN ÇIKTIKTAN SONRA KURUN ARTMASINI UMAR OLMUŞTUR.

17 Toplam stratejinin kar zarar grafiği

18 Yapılan bu işlemlerin asli değeriQ = (fiyat-2,2500) x 2. 000
Yapılan bu işlemlerin asli değeriQ = (fiyat-2,2500) x [fiyat< 2,2500] ve şu anki spot fiyat 2,1187 (-0,3813 pip zarar) dolayısıyla strateji şu anda zararda zararın miktarı TL.

19 Görüldüğü gibi korunmaya ihtiyacı olmayan bir kişinin bunu analiz edememiş ve şansını kendi elleriyle şansızlığa çevirmiş. Oysa ilgili dönem oldukça belirgin şekilde analiz edilebilir.

20 Sonuç olarak Opsiyon stratejileri tek başlarına kullanımları genellikle çok sağlıklı sonuçlar vermez zaten stratejilerin oluşumlarına dair süreç incelendiğinde sentetik opsiyonlara ihtiyaç duyulmuş olması bundandır. Spot piyasada 1 e 400’lere varan kaldıraç oranları ve bekleyen emir gibi avantajlara sahip bir çok finansal araç vardır. Opsiyon işlemlerinin bunlarla desteklenmesi halinde daha iyi sonuçlar verebilir. Hiçbir opsiyon stratejisi mutlak mükemmel değildir. Asıl olan analizdir. Opsiyon fiyatlamasında kullanılan ve gelecek beklentisini yansıtan değer Forward kurdur. Dolayısıyla derinliği olmayan piyasalarda opsiyon fiyatları (primleri) asla iyi bir kur tahmin ürünü değildir. Call opsiyonlarının priminin yüksek olduğu ortamda da fiyatın artacağı kesin değildir.

21 İMKB 30 Call Opsiyonu Satışı
25 adet call opsiyon sözleşmesi satılıyor. Strike İşlem tarihi 24 şubat Vade 24 Mayıs 2009 (3 ay Avrupa tipi). spot fiyat; Opsiyon için tahsil edilen prim *%2,5=37500

22 İşlemi tek başına değerlendirdiğimizde basit bir opsiyon gibi görünmekte.
Kaldı ki söz konusu örnekte bu işlemi gerçekleştiren trader’ın spottaki pozisyonun yönü ile ilgili bilgiler doğrulanmış olsa da pozisyon ayrıntıları tamamen varsayımsaldır. Önce opsiyon işlemini inceleyelim; Trader opsiyonun satıcı bacağında yani riski sınırsız fakat maksimum kar prim kadar.

23

24 Trader’in spottaki pozisyonu ne yönde? Ve ne büyüklükte?

25 Trader’in bu işlemi yaparken ki amacı bu ürün için uzun pozisyon almak yani alıcı olmak olabilir. (?) Trader yükseliş ve düşüş trendlerinin karşı karşıya geldiği noktada, hareketin yukarı yönlü olacağını düşünmüş ve yön konusunda belirleyici adımlar atmasının beklendiği noktada primler ile ilgili bir uyumsuzluk görmüş ve bunu kullanmak istemiş olabilir. Sizce de spotta olan indeks de alım opsiyonu satmak için TL büyük bir rakam değil mi ?

26

27 Trader’in spottaki pozisyonu ne yönde?
Sonuç olarak; Trader’ımız spotta uzun pozisyon almak istemektedir. Ve bunun için gerekli fonu opsiyon satarak sağlamıştır. Trader burada indeksin artacağını düşünmüş ama seviyesindeki destek noktasının da işleyeceğini, dolayısıyla fiyatın artmasına rağmen seviyesini aşamayacağını düşünmüş.

28 Traderin spottaki pozisyon büyüklüğü nedir?
Bu konuda varsayım türetmek zorundayız. İşimizin kolay olması için 1/25 kaldıraçlı imkb 30 fonunda uzun pozisyona girdiğini düşünelim.

29 Spottaki türev işlem

30

31 Bileşke fonksiyonunun grafiği

32 İMKB 30 geçtiğimiz 15 mayıs Cuma itibariyle 42. 300 seviyesindeydi
İMKB 30 geçtiğimiz 15 mayıs Cuma itibariyle seviyesindeydi. Örnekte bahsedilen Trader doğru analiz etmiş. Ayrıca bileşke fonksiyonunun şekli sanki seviyesinden bir miktar put opsiyonu satılmış da bunun için TL almışsız gibi görünmekte.


"OPSİYON STRATEJİLERİ ÖRNEKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları