Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL REHBERLİK SERVİSİ – ORS-

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL REHBERLİK SERVİSİ – ORS-"— Sunum transkripti:

1 OKUL REHBERLİK SERVİSİ – ORS-
SINIF TEKRARINA KALAN ÖĞRENCİ VELİLERİNİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ ZİYA GÖKALP LİSESİ OKUL REHBERLİK SERVİSİ – ORS-

2 SINIF TEKRARINI YORUMLAMAMIZ
NASIL DAHA UYGUN OLUR ? Bunun nedeni sadece ders çalışmama değildir. Ölüm kalım meselesi değildir. Öğrencinin olgunlaşmasına, farkındalık kazanmasına neden olabilir. Öğrencide olumlu hırs geliştirebilir. En önemli sınıf düzeyi olan 9.sınıfı bilinçli okumasına ve temelini sağlam atmasına neden olabilir. Meslek tercihlerinde daha bilinçli ve EA ve SAY tercih yapmaları dikkat çekicidir. Öğrencinin sınıfta kendisini daha doğru ifade etmesine (cesaretlenmesine) neden olabilir.

3 Öğretmenlerin yönlendirilmesi (doğru yaklaşımlar)
OKUL REHBERLİK SERVİSİNİN SINIF TEKRARINA KALAN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALARI; Oryantasyon çalışması (uyum sağlamasına yönelik) Öğretmenlerin yönlendirilmesi (doğru yaklaşımlar) Verimli ve etkili ders çalışma seminerleri Grupla psikolojik danışma çalışmaları (her sınıf düzeyinde) Bireysel motivasyonlar

4 ortaya çıkan duygular sırasıyla;
Tüm 9. sınıflarımızda sınıf tekrarına kalan öğrencilerimizle yapılan grupla Psikolojik Danışmada ortaya çıkan duygular sırasıyla;

5 “Sınıf tekrarına ben nasıl kaldım?”
sorusuna verilen cevaplar; Dersleri önemsemedim. Geçerim zannettim. Sınıf tekrarına kalmış arkadaşlarıma takıldım. Devamsızlık çok fazla yaptım. Sağlık sorunlarımdan… Ailemin zoru ile lisedeyim. Geçen sene sınıf tekrarı öğrenci arkadaşlarımı küçümsedim. İlk dönem derslerim çok iyiydi. Teşekkür dahi aldım. Ne olduysa ikinci dönem dersleri boşladım.

6 “Sınıf tekrarına kaldığımı öğrenince neler hissettim?”
sorusuna verilen cevaplar; O an benim için hayat durdu sandım. Eve gidip kimseye söylemeden akşama kadar ağladım. Çok üzüldüm. Ailemin yüzüne nasıl bakacağım diye düşündüm. Eve gitmek istemedim. Bir yıl hayata geç atılacağım diye düşündüm. Aileme belli bir süre söylemedim. Utandım… Sağlık sorunlarımdan dolayı tekrara kalacağımı biliyordum. Kötü şeyler hissettim… Bizim ailede sınıf tekrarı yapan ilk kişi olduğumu düşündüm.

7 “Sınıf tekrarına kaldığınızı ailenize söylediğinizde ilk tepkileri ne oldu?”
sorusuna verilen cevaplar; Annem çok üzüldü. Babam, “bu senin son şansın”, dedi. Babam bana “UTAN!” dedi. Bu beni çok etkiledi. “Ailemin durumu iyi değil. Yurtta kalıyorum, ama sen okumalısın” diye yine gönderdi. “Kesinlikle bu sene başaracaksın” dediler. Babam, bu senede sınıfta kalırsan sonun ne olacak, dedi. Kaldıktan sonra ailem okutmak istemedi. Annem “sende o kafa yok”, dedi.

8 aile tepkileri devam Annem, “geçen sene de çalışmadı, bundan adam olmaz”, dedi. Babam, “bir şans daha verelim”, dedi. Abim, “bu okumaz, verelim bir işe çalışsın”, dedi. Akrabalarım babama, “bu çocuk okumaz, zorlama. Ver bir işe çalışsın”, dedi. Babama layık iyi bir evlat olmadığımı söylediler.

9 “Okula tekrar başladığımda neler hissettim
“Okula tekrar başladığımda neler hissettim?” sorusuna verilen cevaplar; Herkesin bana değişik bakacağını düşünüyordum. Yeni gelen öğrenciler benimle dalga geçecekler diye düşündüm. Eski sınıf arkadaşlarım - üst sınıfa geçenler bana nasıl bakarlar, küçümserler mi?, diye düşündüm.

10 “Bu sene okula, derslere nasıl bakıyorum?” sorusuna verilen cevaplar;
Matematik dersini geçen sene hiç anlamıyordum. Bu yıl o kadar da zor olmadığını gördüm. Geçen sene nasıl kaldığımı, o kadar da zor bir sınıf olmadığını gördüm. Geçen sene derslere hiç katılmazdım. Bu yıl öğretmenlerimde benden çok memnunlar. Anlıyorum… Dersler daha iyi…

11 “okula, derslere bakış” devam
Geçen seneden okulu ve öğretmenleri tanıyor olmanın avantajını kullanıyorum. Derslere karşı daha ilgiliyim. Bu sene başaracağım… 10. Sınıfta sayısal veya Eşit Ağırlık seçeceğim. Bu sene başarılı olacağımı düşünmüyorum. Endişelerim var…

12 “Şu anki psikolojiniz nasıl?”
sorusuna verilen cevaplar; Ben başaracağım, kendime güveniyorum. Tıp okumayı düşünüyorum. Bu bana ders oldu. Daha bilinçlendim. Hatalarımı gördüm, ders aldım. Bu sene teşekkür alırım. Takdir almaya çalışacağım.

13 ANNE BABALARA TAVSİYELER
Sonuca, doğru yaklaşım sergileyin. Açık destek olun. Şiddet ve öfke göstermekle sonuca ulaşamazsınız. Çocuğunuzun başaracağına inanmalısınız. Zaman zaman yanınıza oturtarak onunla dertleşin. Anladığınızı hissettirin. Güvendiğinizi hissettirin.

14 ANNE BABALARA TAVSİYELER
Kendi beklentilerinizde çocuklarınızda ısrarcı olmayın Öğrencilerin başarılı olabilmesi için gerekli çalışma ortamını sağlamaları. Ders çalışması ve okulda başarılı olması uğruna çocuğunuzla ilişkinizi tehlikeye atmayın. Uyarılarınızı dozunda yapmalısınız. Çocuğunuzun kapasitesine uygun beklentileriniz olsun.

15 ANNE BABALARA TAVSİYELER
Çocuklarınızın olumlu ve başarılı davranışlarına dikkat çekilerek ödüllendirici bir yaklaşım içine girilmeli, sorumluluk verilmeli ve böylece öğrencideki kendine güven duygusu geliştirilmelidir. Öğrencilere yeteri kadar eğlenme, kendini rahatlatma, iyi arkadaş edinilmesine yardımcı olunmalıdır. Baskı ve aşırı denetim altında tutulmamalı, kişiliğini geliştirmesine yardım edilmelidir. Okulumuza periyodik aralıklarla siz öğrenci velilerinin ziyarete gelmeleri varsa veya olabilecek problemlerin giderilmesi için gerekli çözümler üretilmelidir.

16 OKUL REHBERLİK SERVİSİ
Daha mutlu ve başarılı yarınlar için destek olun… Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz… Hazırlayan: ZİYA GÖKALP LİSESİ OKUL REHBERLİK SERVİSİ


"OKUL REHBERLİK SERVİSİ – ORS-" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları