Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
fsinemb

2 ÜNİTEMİZE GÖZ ATALIM

3 YAZALIM! DEFTERLERİMİZE «EN GÜZEL» YAZIMIZLA ÜNİTEMİZİN İSMİNİ YAZALIM! ÜNİTEYİ ANLATACAK 6 FOTOĞRAF/RESİM BULUP SAYFAYA EKLEYELİM! 4 DAKİKANIZ VAR

4 HAYDİ BİRAZ SORU CEVAPLAYALIM 

5 HAZIR MISINIZ?

6 CANLILAR BESLENMEYE NEDEN İHTİYAÇ DUYARLAR?

7 BESİN İÇERİKLERİ NELERDİR?

8 BESİN İÇERİKLERİNİN VÜCUDUMUZDA ASIL GÖREVİ NEDİR?

9 KARBONHİDRAT, PROTEİN, VİTAMİN, SU VE MİNERALLER HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

10 BESİNLERİN VÜCUDUMUZA ENERJİ SAĞLAMASI İÇİN NEDEN KÜÇÜK PARÇALARA AYRILMASI GEREKİR?

11 SİNDİRİMDE GÖREVLİ YAPI VE ORGANLARDAN HANGİLERİNİ HATIRLIYORSUNUZ?

12 SİNDİRİM SİSTEMİ Büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesi olayına sindirim denir.

13 SİNDİRİM SADECE ÇİĞNEMEYLE Mİ GERÇEKLEŞİR?

14 FİZİKSEL (MEKANİK) SİNDİRİM
SİNDİRİM OLAYI FİZİKSEL (MEKANİK) SİNDİRİM KİMYASAL SİNDİRİM

15 FİZİKSEL ( MEKANİK ) SİNDİRİM
Besin maddelerinin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılması fiziksel (mekanik) sindirimdir.

16 FİZİKSEL ( MEKANİK ) SİNDİRİM
Fiziksel sindirimde vücuda alınan besinlerin fiziksel olarak şekli değişir. Ağız yardımıyla vücuda alınan ekmeğin parçalanarak yutulması veya bu ekmeğin midede mide kaslarının yardımıyla bulamaç haline dönüştürülmesi buna örnektir.

17 KİMYASAL SİNDİRİM Besin maddelerinin enzim adı verilen salgılar yardımıyla yapısal değişime uğrayarak daha küçük parçalara ayrılmasına kimyasal sindirim denir.

18 KİMYASAL SİNDİRİM Kimyasal sindirimde vücuda alınan besinler yapı taşlarına kadar parçalanır. Ağız yardımıyla vücuda alınan ekmeğin tükürük enzimleriyle yapı taşı olan karbonhidratlara parçalanması ve devamında da bu karbonhidratların, karbonhidratların yapı taşı olan glikoz, laktoz, nişasta gibi yapı taşlarına parçalanması buna örnektir.

19

20 ŞİMDİ SİNDİRİMDE GÖREVLİ YAPI VE ORGANLARI TANIYALIM

21

22

23

24

25

26

27

28 KİMYASAL SİNDİRİMİN BAŞLADIĞI YER KİMYASAL SİNDİRİMİN TAMAMLANDIĞI YER
ÖZETLERSEK BESİNLER KİMYASAL SİNDİRİMİN BAŞLADIĞI YER KİMYASAL SİNDİRİMİN TAMAMLANDIĞI YER Karbonhidratlar Ağız İnce bağırsak Proteinler Mide Yağlar

29 SİNDİRİME YARDIMCI ORGANLAR
KARACİĞER PANKREAS

30 KARACİĞER Karaciğerin sindirim sistemindeki görevi yağların sindirimi için gerekli olan safra (öd) salgısını üretmektir. Safra salgısı karaciğerin alt kısmında bulunan safra kesesinde toplanır ve buradan bir kanal yardımıyla ince bağırsağın ilk bölümü olan onikiparmak bağırsağına geçer.

31 KARACİĞER Safra salgısı, onikiparmak bağırsağında bulunan yağların küçük parçalara ayrılmasına yani mekanik sindirimine yardımcı olur. Safra salgısı ile onikiparmak bağırsağında fiziksel sindirime uğrayan yağların ince bağırsakta gerçekleşen kimyasal sindirimi daha kısas ürede tamamlanır.

32 PANKREAS Pankreas , sindirimde görev yapan bazı enzimleri salgılar. Bu enzimler pankreas öz suyu denilen maddeyi oluşturur.

33 PANKREAS Pankreas öz suyu, bir kanal yardımıyla onikiparmak bağırsağına aktarılır. Pankreas öz suyundaki enzimler sayesinde karbonhidrat, protein ve yağların kimyasal sindirimi gerçekleşir.

34 SİNDİRİLEN BESİNLERİN KANA GEÇİŞİ
Besinlerin kimyasal sindiriminin tamamlanması ile parçalanmış besin içerikleri kana karışabilecek duruma gelir. Besin içerikleri ince bağırsağın iç yüzeyinde yer alan ve villus (tümür) adı verilen çok sayıda ince kabarcık şeklinde çıkıntılar yardımıyla emilerek kana karışır.

35 İnce bağırsakta villuslar
tarafından emilerek kana karışan sindirilmiş besin, su, mineral ve vitaminler damarlar yardımıyla karaciğere taşınır. Karaciğer, karmaşık yapıdaki molekülleri parçalayarak kullanılabilir veya depolanabilir molekül haline getirir. Kullanılabilir moleküller kan yoluyla hücrelere gönderilir. Zararlı moleküller ise bazı işlemlerden sonra vücuttan atılmak üzere böbreklere gönderilir. İnce bağırsakta sindirilemeyen besin atıkları, su, mineral ve vitaminler kalın bağırsağa geçer. Su, mineral ve vitaminlerin bir kısmının emilimi kalın bağırsakta gerçekleşir. Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılmayan bölümü ise anüs yoluyla dışkı olarak vücuttan atılır.

36 SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI
Yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalamalıyız!

37 SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI
Dengeli beslenme, sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkiler.

38 SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI
Sindirim organlarının düzenli çalışması için meyve, sebze ve baklagiller gibi lifli besinleri yeterince tüketmeliyiz.

39 SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI
Pişirilmeden yenilen sebze ve meyveleri iyice yıkamalıyız.

40 SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN ETMENLER
DENGESİZ VE YETERSİZ BESLENME SİGARA AŞIRI ÜZÜNTÜ ALKOL STRES

41 SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI
DİZANTERİ: Su veya besinlerle bulaşan salgın bir hastalıktır. Hastada ishal görülür. Karın ağrısı ve ateş de vardır. GASTRİT: Midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır.

42 SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI
İSHAL: Dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur. Küçük çocuklarda ölüme sebep olabilir. KABIZLIK: Bağırsak hareketlerinin normale göre azalarak dışkılama sayısının da azalması durumudur. HAZIMSIZLIK: Tüketilen besinlerin midede sindirilememesi sonucunda oluşan mide rahatsızlığıdır.

43 SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI
KOLON KANSERİ: Kolon olarak tabir edilen kalın bağırsakta görülen kanser çeşididir. Kesin sebebi bilinmemekle birlikte oluşumunda beslenme şekli ve çevresel ve genetik faktörler etkendir. KOLERA: Bakterilerin sebep olduğu ve şiddetli ishalin görüldüğü salgın hastalıktır.

44 SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI
ÜLSER: Mide iç yüzeyinde midenin korunması için mukus salgılayan bir tabaka bulunur. BU tabaka zarar gördüğünde mide dokusunda aşınma olur. Bunun sonunda oluşan yaraya mide ülseri denir. TİFO: Kirli içme suları ve yiyeceklerle bulaşan mikrobik bir hastalıktır. REFLÜ: Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır.

45 TEKRAR ETMEYİ UNUTMAYIN
KONUMUZ BİTTİ TEKRAR ETMEYİ UNUTMAYIN


"I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları