Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK"— Sunum transkripti:

1 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

2 BUNLARI KİM YAPMIŞ? EZGİ SARIOK: BEN GRUBUN YÖNETMENİYİM.
ZEYNEP İNCE: BEN GRUBUN YÖNETMEN YARDIMCISIYIM.

3 M. ÖMER CANBULAT: BEN SLAYT TASARIM MÜDÜRÜYÜM
SALİH F. AKGÜL: BEN SLAYT YAZI MÜDÜRÜYÜM.

4 S. DERYA DİNÇER: BEN GRUBUN RESİM MÜDÜRESİYİM.
ÖZGE ELİF TAŞÇI: BEN GRUBUN ARAŞTIRMA MÜDÜRESİYİM.

5 TOLGA EMRE KINAL: BEN GRUBUN DENEY MÜDÜRÜYÜM.

6 SÜREÇLER Okulda grup oluşturduk. Konumuzu belirledik.
Kimin evinde toplanacağımızı karar verdik. Bilgi topladık. Bilgilerimizi slayda aktardık. Resim çektik. Tekrar başka birinin evinde toplandık. Deneyler yaptık. Arkadaşlarımıza sunduk.

7 ELEKTRİK NEDİR? Öğrenmek İsteyen Var dimi?
Elektrik, elektriksel yükün varlığı ve akışından meydana gelen çeşitli olguları tanımlayan sözcüktür. Mıknatıslık (manyetizma) ile birlikte doğadaki temel etkileşimlerden biri olan elektro mıknatıslığı oluşturur. Yıldırım, elektrik akımı ve alanı gibi yaygın olarak bilinen bir çok olguyu bünyesinde barındırmanın yanı sıra, en önemli sanayisel uygulamaları arasında elektronik ve elektrik gücü sayılabilir.

8 Hidroelektrik Santraller
ELEKTRİK ÜRETİMİ Hidroelektrik Santraller Hidroelektrik Santralı, barajda biriken su yerçekimi potansiyel enerjisi içermektedir. Su, belli bir yükseklikten düşerken , enerjinin dönüşümü prensibine göre yerçekimi potansiyel enerjisi önce kinetik enerji (mekanik enerji) ye daha sonra da türbin çarkına bağlı jeneratör motorunun dönmesi vasıtasıyla potansiyel elektrik enerjisine dönüşür. Hidroelektrik Santrallerin çalışma biçimi.

9 Termik Santraller Katı,sıvı yada gaz halindeki fosil yakıtların kimyasal enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü elektrik santralıdır. Termik Santrallerin çalışma biçimi.

10 Umarım anlamışsınızdır?
Termik Santraller Hidroelektrik Santraller Seyhan Barajı: Adana Sarıyar Barajı: Ankara Nazilli Barajı: Kemer Hirfanlı Barajı: Kırşehir Demir Köprü Barajı: Manisa Gökçekaya Barajı: Eskişehir Keban Barajı: Elazığ Seyitömer Termik Santrali: Kütahya Tunçbilek Termik Santrali: Kütahya Umarım anlamışsınızdır?

11 ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE ADI GEÇEN İNSANLAR
Nikola Tesla Samuel Morse Antonia Meucci Thomas Edison George Westinghouse Werner von Siemens Charles Steinmetz Alexander Graham Bell Uçurtma Deneyi

12 BASİT BİR ELEKTRİK DEVRESİ NASIL KURULUR?
Araçlar: Duy, ampul, bağlantı kablosu, anahtar, pil yatağı, pil. Yapılışı: Ampul duya takılır. Bağlantı kablosu duyun bir tarafına takılır. Bağlantı kablosunun diğer tarafı pile takılır. Duyun diğer tarafına bir bağlantı kablosu daha takılır. Bağlantı kablosunun diğer ucu anahtara takılır. Sonra da bağlantı kablosu ile pille anahtar birbirine bağlanır. Akım ölçer: Giden enerjiyi ölçer. Basit bir elektrik devresini öğrendik....

13 DEVRE ELEMANLARI Duy: Ampulün takıldığı yer.
Ampul: İçinde ışık verebilen bir iletkeni olan , havası boşaltılmış cam şişe. Bağlantı kablosu: Devrenin birleşmesini sağlar. Anahtar: Elektriği açıp kapar. Pil yatağı: Pilin takıldığı yer. Pil: Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren araç, batarya. Artık devre elemanlarını öğrendik.

14 ELEMAN SAYISINI DEĞİŞTİRMEK
Bağımsız değişken:Devredeki ampul sayısını isteğimize göre değiştirdiğimizde bağımsız değişken olarak adlandırılır. Sabit tutulan değişken:Devredeki pil sayısı değiştirilmediğinde sabit tutulan değişken olarak adlandırılır. Bağımlı değişken:Ampullerin parlaklığı ampul sayısına bağlı olduğunda bağımlı değişken olarak adlandırılır

15 DEVRE ELEMANLARININ SEMBOLLERİNİ ÖĞRENELİM
PİL AMPUL ANAHTAR BAĞLANTI KABLOSU DUY Sembol yok

16 DEVRE ŞEMASI ÇİZELİM

17 ÇALIŞMAYAN DEVRELER

18 ELEKTRİK BULUNAN SEBZELER
Patates:. Pişmemiş patatesi ellerimizle ovarak elektrik üretebiliriz. Üretilen enerjiyle iletken kabloların ucu bağlandığında ampul yanar. Limon: Limonu ellerimizle ovarak elektrik üretilebilir. Üretilen enerjiyle iletken kabloların ucu bağlandığında ampul yanar.

19 ELEKTRİKLE ÇALIŞAN EŞYALAR
TELEVİZYON: BİLGİSAYAR: TELEFON:

20 ÇAMAŞIR MAKİNESİ: BULAŞIK MAKİNESİ: BUZDOLABI:

21 ELEKTRİĞİN EVLERE DAĞILIMI
Kömür, petrol yada gazın yakılmasıyla su ısıtılır ve buhara dönüşür. Su buharı boruların içinden geçer ve bu basınç dev çarkları hareket ettirir. Çarklar dönmeye başlar. Jeneratör denen araçlar mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Elektrik yüksek gerilim hatlarıyla taşınır. Elektrik yüksek elektrik direkleriyle veya yer altındaki kanallarla evlere kadar taşınır. Elektriğin evlere dağılımını resimde görüyoruz... Elektrik santrallerinde binlerce eve yetecek kadar elektrik üretilir.

22 GRUPTAN KOMİK KARELER BURADA SLAYTI DÜZENLİYORUZ…

23 BURADA ÖZGE KABLO ÇIKARTIYOR.
BURADA ÖMER KABLOYU ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR.

24 BURADA HEP BARABER DEVRE YAPIYORUZ..
BURADA EZGİ VE ZEYNEP DUYLARI AÇIYORLAR.

25 BURADA DEVREYİ DENİYORUZ.
BURADA ANAHTARI YERLEŞTİRİYORUZ

26 BURADA HEPİMİZ DENEY YAPIYORUZ.
BURADA ANAHTARI KAPATIYORUZ.

27 BURADA DERYA SLAYTI DÜZENLİYOR.
BURADA SALİH SORU HAZIRLIYOR.

28 BURADA ZEYNEP KOMİK BİR OLAYA GÜLÜYOR..
BURADA TOLGA KABLOLARI TAKIYOR .

29 BURADA HEP BERABER ÇEKİLDİĞİMİZ RESİMLER

30 AMAÇ ve ÖZET Amaç: Arkadaşlarımıza elektrik devrelerini ve elektrikle ilgili öğrenmeleri gereken bilgileri öğretmek. Özet: Arkadaşlarımıza yaşamımızdaki elektriği öğrettik ve kendimizde öğrendik.

31 Kaynakça www.google.com www.wikipedia.com www.ozgurdunya.com
Ders Kitabı Mutlu Temel Dersler Zambak Tüm Dersler

32 BİZİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları