Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir."— Sunum transkripti:

1 1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir ? A. Acının - hüznün B. Yalanın – doğrunun C. Kötülüğün - yalnızlığın D. Paylaşmanın - dostluğun

2 Cevap : D Açıklama : Paylaşma ve dostluk birbiriyle ilgili kavramlardır. Dostluğun olduğu yerde paylaşım da vardır. A , B ve C deki sözcüklerle tamamladığımızda cümleler tutarlı olmamaktadır.

3 2.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı işin daha önce yapıldığı anlamı vardır ? A. Bir daha seninle alışverişe çıkmam. B. Bu kitaptaki sorular zordu. C. Böyle bir hatırayı unutmam mümkün değil D. Geçen hafta da burada piknik yapmıştık.

4 Cevap : D Açıklama : Bu cümlede eylemin daha önce yapıldığı anlamı vardır. Burada bize bu anlamı veren geçen hafta ve sözcükleri da bağlacıdır.

5 3. soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem olumlu hem olumsuz değerlendirme anlamı vardır ? A. Genç müzisyen sözlerindeki basitliğin , bestenin ahengiyle kapattı. B. Öykülerin hepsinde birbirinden özgün üsluplar kullanılmış. C. Romanın sıradanlığı okuyucuyu hayal kırıklığına uğrattı. D. Sanatçının sesi kadar dansı da izleyiciyi büyüledi.

6 Cevap : A Açıklama : Bu cümledeki sözlerin basitliği olumsuz değerlendirme bestenin ahengi ise olumlu değerlendirmedir.

7 4.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul anlamı yoktur ? A. Bana güvendiğinden bu işe girdi. B. Seni görürsem günüm güzel geçer. C. Gözünden bir damla yaş akarsa kahrolurum. D. Yalan söylersen seni cezalandırırım.

8 Cevap : A Açıklama : Bu cümlede NEDEN SONUÇ anlamı vardır. Diğer cümlelerde eylemin gerçekleşmesi bir koşula bağlıdır.

9 5. soru 1- gülümseyerek 2 – demektir 3 – acılarımıza 4 – anda 5 – büyümüşüz 6 – baktığımız 7 – geçmişteki Numaralandırılmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturduğumuzda sözcüklerden hangisi sondan üçüncü olur ? A. baktığımızda B. anda C. büyümüşüz D. acılarımıza

10 Cevap : B açıklama : Sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturduğumuzda cümle şöyle olacaktır : Geçmişteki acılarımıza gülümseyerek baktığımız anda büyümüşüz demektir. Bu nedenle de sondan üçüncü sözcük anda olur .

11 6.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin sebebi belirtilmiştir ? A. Gazeteyi okuyunca bana getirirsin. B. Okuyacağım eserler aydınlatıcı olmalıdır. C. Sinirden hop oturup hop kalkıyordu. D. Kavun , karpuz kabukları kıyıya vurmuştu.

12 Cevap : C Açıklama : C deki cümlede kişinin hop oturup hop kalkmasının nedeni sinir olarak ifade edilmiştir. Buna göre cevap C dir

13 7. soru Bir durumun olmadığı halde olmuş gibi kabul edilip buna bağlı bir düşüncenin öne sürüldüğü cümlelere Varsayım cümlesi denir. Bu bilgiye göre cümlelerin hangisinde varsayım anlamı vardır ? A. İnsan , arkadaşına böyle kötü davranır mı ? B. Diyelim ki ödülü kazandın , sonra ne yaparsın ? C. Hava bulutlandı her an yağmur yağabilir. D. Güzel bir ev alalım dedik , olmadı .

14 Cevap : B Açıklama : Bu cümlede henüz kazanılmamış bir ödül , kazanılmış gibi kabul ediliyor. Varsayım cümlelerindeki anlam özelliği de budur.

15 8.soru Aşağıdaki öğrencilerden hangisinin söylediği atasözü konusuna göre diğerlerinden farklıdır ? A. Cem : Tek kanatla kuş uçmaz. B. Sedat : El el ile , değirmen yel ile . C. Öykü : İki el bir baş içindir. D. Berk : Yalnız taş duvar olmaz.

16 Cevap : C Açıklama : Cem, , sedat ve berk’in söyledikleri atasözleri yardımlaşma dır. Fakat Öykü’nün Söylediği atasözünün konusu şudur : Allah , insana çalışması için güç vermiştir. İnsan da Başkalarına muhtaç olmamak için bunları kullanmalıdır .

17 9.soru Feridun : Bu kitap elimizden bırakamayacağımız ve yeniden okuyacağımız kitaplardan biri. Adnan : Nobel ödüllü yazarımızın üzerinde altı yıldır çalıştığı bir romandır. Büşra : Romanda akıllardan hiç çıkmayacak sarsıcı bir hikaye anlatılıyor. Nihal : Orhan pamuk , romanda insan ruhunun derinliklerindeki fırtınaları okuyucuya tüm gücüyle hissettiriyor. Masumiyet müzesi hakkında konuşan öğrencilerden hangisi yorum yapmamıştır ? A. Feridun B. Adnan C. Büşra D. Nihal

18 Cevap : B Açıklama : Adnan romanla ilgili kanıtlanabilir bir yargı söylemiştir. Diğerlerinin cümlelerinde Öznellik söz konusudur. Adnan’ın cümlesi nesneldir.

19 10.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yargı gerekçesiyle birlikte verilmiştir ? A. Çocukluğumuzda babamın yanında çalışırdım. B. Parmağı kapıya sıkışınca çok ağladı . C. Et almak için kasabaya gitti. D. Yıllardır onlardan bir haber alamıyoruz.

20 Cevap : B Açıklama : B’deki cümlede kişinin ağlamasının nedeni parmağının kapıya sıkışması olarak gösterilmiştir.


"1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları