Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anne-Baba Eğitimi M.E.V. DUMLUPINAR İ.O..

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anne-Baba Eğitimi M.E.V. DUMLUPINAR İ.O.."— Sunum transkripti:

1 Anne-Baba Eğitimi M.E.V. DUMLUPINAR İ.O.

2 İÇERİK Şiddet Gelişim Dönemi Özellikleri Ailelere Öneriler

3 GRUP KURALLARI YORUM YAPMAMA YARGILAMAMA DİNLEME GİZLİLİK
ÖZEL SORUNLARIN GÖRÜŞÜLMEMESİ

4 Şiddet Nedir? ………………………………………………………………………………… ………………………….

5 Şiddet Nedir? Fiziksel ya da psikolojik gücün bireyin kendisine, başka birine, bir gruba ya da topluluğa karşı yöneltilen, yaralama, ölüm, psikolojik zarar, gelişim bozukluğu ya da yoksun bırakmaya yol açma olasılığı olan eylemlerin bilinçli olarak gerçekleştirilmesi ya da bu eylemlerde bulunmakla tehdit edilmesi olarak tanımlamaktadır (Dünya Sağlık Örgütü).

6 Hangi davranışlar şiddet kapsamında değerlendirilmektedir?

7 EŞYALARINA ZARAR- PARA
Hangi davranışlar şiddet kapsamında değerlendirilmektedir? FİZİKSEL SÖZEL DIŞLAMA İFTARA-DEDİKODU EŞYALARINA ZARAR- PARA Dövme Tekme vurma Tokat atma İtme, Saç çekme Kulak çekme Dürtme vb. Dalga geçme, Alay etme Kızdırma, Korkutma Lakap takma Küfür etme Küçük düşürücü, incitici, hakaret edici sözler söyleme Kurbanı kasıtlı olarak grup dışında tutup yalnızlığa itme, Oyun veya diğer etkinliklere almama, İzole etme, yok sayma, görmezlikten gelme, Vb. Aleyhinde yalan- yanlış söylentiler çıkarma ve yayma, Dedikodu yapma, arasının diğerleriyle bozulmasına çalışma Kurban hakkında çeşitli yerlere çirkin sözler yazma vb. Parasını zorla alma almaya teşebbüs etme Eşyalarını zorla alma ya da almakla korkutma Kasıtlı olarak eşyalarına zarar verme Para ya da eşyalarını çalma Ödevini yırtma,vb.

8 İnsanlar neden şiddete başvururlar?
………………………………………………………………………………… ………………………….

9 İnsanlar neden şiddete başvururlar?
Toplumsal (İşsizlik, yoksulluk, göç, vb.) Kültürel (şiddetin kabul edilen bir norm olması, silah taşıma alışkanlığı, vb.) Biyolojik (genetik yapı, hormonlar, vb.) Psikolojik (engellenme, zorlanma, dürtüsellik, vb.)

10 Şiddete maruz kalan kişi;
Ne düşünür? ……………………………………………………………………………………………... Ne yapar? Ne hisseder?

11 Şiddete maruz kalan kişi;
Ne düşünür? Adam yerine konmadığını düşünebilir İntikam almayı düşünebilir Ne yapar? Evden kaçabilir Karşı koyabilir İçine kapanabilir Ağlayabilir Ne hisseder? Korkabilir Öfkelenebilir Üzülebilir

12

13 Şiddet uygulayan kişi;
Ne düşünür? ……………………………………………………………………………………………... Ne yapar? Ne hisseder?

14 Şiddetin çocuk üzerindeki olası etkileri neler olabilir?

15 Şiddetin çocuk üzerindeki olası etkileri neler olabilir?
ÖRNEĞİN: Başarı düşer. Zararlı alışkanlıklara yönelebilir. Evden kaçma, okula devamsızlık ve terk artar. Cezadan kaçmak üzere yalan söyleme ve suça yönelme kolaylaşır. Özsaygısı düşer Korkaklık, geri çekilme, içe kapanma görülür. Öfke, nefret, kin duyguları oluşur, saldırganlık eğilimi güçlenir. Bedensel yaralanma, sakat kalma, bunun yaratacağı sinir sistemi bozuklukları görülebilir İntihara kalkışabilir.

16 Kimlerden destek alınabilir?

17 Kimlerden destek alınabilir?
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Servisinden Başka ailelerden Öğretmenlerden Gençlik ve Toplum Merkezlerinden Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden Emniyet Müdürlüklerinin Çocuk Bürolarından

18 Anababalar, çocukları televizyondaki şiddet içerikli yayınların olumsuz etkisinden korumak için neler yapabilir? ………………………………………………………………………………… ………………………….

19 Ana-babalar, çocukları televizyondaki şiddet içerikli yayınların olumsuz etkisinden korumak için neler yapabilir? “Akıllı İşaretler” 7 Yaş ve Üzeri için Genel İzleyici Kitlesi 13 Yaş ve Üzeri için 18 Yaş ve Üzeri için Olumsuz Örnek Oluşturabilecek Davranışlar Şiddet / Korku Cinsellik

20 Anababalar çocuğa şiddet uygulamak yerine neler yapabilirler?
Gerekçe açıklama Amacına ulaşmanın başka yollarının da olduğu konusunda nedenler sunmak, açıklamalar yapmak Ödül Çocuğa ceza verecek olumsuz davranışlarını aramak yerine olumlu davranışlarını ödüllendirmek. Tehlike ve zarar verilebilecek şeylerden korumak Tehlikeli ve kırılabilecek cisimleri çocuğun etrafından uzak tutmak Tutarlı olmak Hayır demeden önce düşünmek ve ısrar etmek Dikkatini başka yöne çekmek Çatışmalardan uzaklaşmak için çocuğun ilgisini çekebilecek başka bir konuya yönelmek Mola vermek Çocuğun kendini tekrar kontrol edebilmesi için süre tanımak, mekandan uzaklaşmak

21 Anababalar çocuğa şiddet uygulamak yerine neler yapabilirler?
Şunu yaparsan …. Bunu yaparız Dişlerini fırçalarsan, sana masal anlatırım Önce yürümek, sonra konuşmak Başka odadan bağırmak yerine, önce TV kapamak sonra şimdi yemek zamanı demek. Ya da önce çocuğun yanına gidip bir süre onunla TV izlemek reklam zamanı gelince de ona TV’yi kapattırmak. Seçenekler sunmak Önce dişlerini fırçalamak mı yoksa pijamalarını giymek mı istersin?. Hayır deme seçeneğinin olduğu sorular sormayın “Kazağını yerden kaldırmak ister misin?” yerine “Lütfen kazağını kaldırır mısın?” Alma ve verme Kendi başına oyuncakçıya gidemezsin ama komşuya gidip bahçesinde oynayabilirsin. Bir şey söylediğiniz zaman kararlı olun. Dişini fırçalamazsan masal da anlatmam Davranışının sonuçlarını görmesini sağlayın Bisikletini sık sık dışarıda bıraktığında, kaybolabilme olasılığını öğrensin diye birkaç gün saklayabilirsiniz.

22 Anababalar çocuğa şiddet uygulamak yerine neler yapabilirler?
Emir vermeden önce göz kontağı kurun Bir şeyler yapmasını istemeden önce göz kontağı kurarak dikkatini size vermesini sağlayın Çocuğa ismiyle hitap edin Ondan bir şeyler isterken, önce ismiyle hitap edin. Örneğin “Ali lütfen ……” Kısa ve öz konuşun Küçük çocuklarla konuşurken basit (bir veya iki) ve kısa cümleler kullanın. Uzun ve dolambaçlı konuştuğunuz zaman çocuk kopabilir Çocuğa, ne istediğinizi tekrarlamasını söyleyin. Ne dediğinizi tekrarlayamıyorsa bilin ki söyledikleriniz çok uzun, zor, anlaşmaz veya karmaşık demektir. Reddedemeyeceği (çekici) önerilerde bulunun 2-3 yaşındaki çocuklarla güç savaşına girmekten kaçınmak için isteklerinizin nedenlerini açıklayabilirsiniz. Örn. “Hadi üstünü değiştir, böylece dışarı çıkabilir, oyun oynayabilirsin”. Olumlu olun “Evin içinde koşma” demek yerine, “evde yürümelisin, sadece dışarıda koşabilirsin” deyin.

23 GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
1,5-3 Yaş Anal Dönem: Çocuk kaslarındaki olgunlaşma sonucunda dışkısını tutabilmeyi ya da boşaltmayı kontrollü olarak yerine getirmeyi bu dönemde başarabilir. Annenin tutumu çocuğun ilerideki karakter yapısını etkiler. Katı ve baskıcı tutum (hazır olmadığı halde zorlamak ve cezalandırmak) sonucunda çocuk dışkısını tutar ve kabız olur.

24 Bu da ilerde bağnaz, inatçı, duygularını saklayıp dışa vuramayan, aşırı tertip ve düzenli, cimri (eşya ve para biriktirip gerektiği yer ve zamanda kullanamayan)

25 3-6 YAŞ FALLİK DÖNEM (LOKOMOTOR DÖNEM):
CİNSEL VE SALDIRGAN DUYGULARIN YOĞUN YAŞANDIĞI DÖNEMDİR. ÇOCUK KARŞI CİNSTEN EBEVEYNİNE İLGİ, AYNI CİNSTEN EBEVEYNİNE İSE DÜŞMANLIK DUYAR VE KISKANIR. BU DURUM ERKEKLERDE OEDİPUS KIZLARDA İSE ELEKTRA KARMAŞASI (KOMPLEKSİ) OLARAK ADLANDIRILIR.

26 3-6 YAŞ FALLİK DÖNEM (LOKOMOTOR DÖNEM):
ANNE –BABA ÇOCUĞUN KARŞIT CİNS EBEVEYNİNE OLAN AŞIRI İLGİSİNE SERT TEPKİ GÖSTERİR VE CEZALANDIRIRSA BİREYİN İLERİKİ YILLARDA EVLİLİKTE CİNSEL UYUMSUZLUK, CİNSEL SAPKINLIKLAR, AŞIRI KISKANÇLIK, SADİSTLİK( BAŞKALARINA EZİYET ETMEKTEN ZEVK ALMA) MAZOHİŞTLİK (KENDİNE EZİYET EDİLMESİNDEN ZEVK ALMA) DEĞERSİZLİK DUYGULARI GİBİ İSTENMEYEN ÖZELLİKLERE SAHİP OLMASINA NEDEN OLABİLİR.

27 (ÖRTÜLÜ-LATENT-LATENS) DÖNEM:
6-12 YAŞ GİZİL (ÖRTÜLÜ-LATENT-LATENS) DÖNEM: CİNSEL DÜRTÜLERİN DURGUNLUK KAZANDIĞI VE HEMCİNSLERİNE YAKINLIK GÖSTERMEYE BAŞLADIĞI DÖNEMDİR. BU DÖNEMDE AYNI CİNS EBEVEYN VE YETİŞKİNLERLE ÖZDEŞLEŞME ÖNEM KAZANIR. SAĞLIKLI ATLATILMAZSA

28 ÇOCUK İÇSEL DÜRTÜLERİNİN DENETİMİNİ SAĞLAYAMAZ VE ENERJİSİNİ ÖĞRENME VE BECERİ GELİŞTİRMEYE YÖNELTEMEZ. YA DA DÜRTÜLERİNİ AŞIRI DENETİM ALTINA ALIR. BU DA İLERİDE OBSESİF (TAKINTILI) KARAKTER YAPISINA SAHİP BİR BİREY OLMASINA NEDEN OLABİLİR

29 12-18 VEYA GENÇ YETİŞKİNLİĞE KADAR OLAN DÖNEM GENİTAL DÖNEM
FİZYOLOJİK YAPIDA HIZLI DEĞİŞİKLİKLER SAKİN KALAN DÜRTÜLER YENİDEN CANLANMASINA VE ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLUR. CİNSEL DÜRTÜLERDEN KAYNAKLANAN ÇATIŞMALAR TEKRAR ORTAYA ÇIKAR.

30 GENÇ, ANNE-BABASINDAN UZAKLAŞABİLİR VE KARŞI CİNSLE İLİŞKİLERDEN TEDİRGİNLİK YAŞAYABİLİR. BU DÖNEMİ BAŞARI İLE ATLATAN BİREYLERDE TUTARLI BİR KİŞİLİK YERLEŞİR.

31 ÖNERİLER KENDİNE GÜVENİ OLMAYAN, UTANGAÇ BİR ÇOCUĞUN BENLİK SAYGISINI YÜKSELTMEK İÇİN:       ***  ÇOCUĞU TÜM ÖZELLİKLERİYLE TANIYIN VE KABUL EDİN. UTANGAÇLIK, KİŞİLİĞİN SADECE BİR YÖNÜDÜR. ÇOCUĞUN İLGİ VE DUYGULARINA KARŞI DUYARLI OLUŞUNUZ, ONUNLA İLİŞKİ KURMANIZI SAĞLAYACAK VE ÇOCUĞA, ONA SAYGI DUYDUĞUNUZU GÖSTERECEKTİR. BU, ÇOCUĞUN KENDİSİNE OLAN GÜVENİNİ ARTTIRIR.

32 HAK ETTİĞİNDE ÖVGÜYÜ İHMAL ETMEYİN
***        HAK ETTİĞİNDE ÖVGÜYÜ İHMAL ETMEYİN. ÇOCUĞUN BECERİSİNİ GÖSTERDİĞİ YERDE ONU ÖVÜN VE TAKDİR EDİN. BU ONUN BENLİK SAYGISININ YÜKSELMESİNE KATKI SAĞLAYACAKTIR.

33 ONA SOSYALLEŞEBİLECEĞİ ORTAMLAR HAZIRLAYIN
*** ONA SOSYALLEŞEBİLECEĞİ ORTAMLAR HAZIRLAYIN. UTANGAÇLIK, SÜREKLİ TEKRARLANAN SOSYAL ORTAMLARA KATILMAKLA GİDERİLEBİLİR. BU AMAÇLA ÇOCUĞUN, FOLKLOR KURSU, BASKET OKULU, İZCİLİK FAALİYETİ GİBİ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERE KATILIMI SAĞLANMALIDIR.

34 *** ÇOCUĞUN GÖSTERDİĞİ ÇABAYA SAYGI DUYUN.
***GÜVEN VE BAĞIMSIZLIK DUYGULARI ÖZGÜR VE DEMOKRATİK AİLE ORTAMLARINDA KAZANILIR. BU DA; ERKEN ÇOCUKLUK YILLARINDAN İTİBAREN ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKLA, ONLARIN KİŞİLİKLERİNE SAYGI DUYMAKLA, UYGULANAN KURALLARIN NEDENLERİNİ AÇIKLAMAKLA, İLETİŞİM KANALLARINI AÇIK TUTMAKLA, ONLARI DESTEKLEMEKLE VE SEVGİ İLE YAKLAŞMAKLA MÜMKÜNDÜR

35 ÇOCUĞUNUZU BAŞKA ÇOCUKLARLA KARŞILAŞTIRMAYIN
***ÇOCUĞUNUZU BAŞKA ÇOCUKLARLA KARŞILAŞTIRMAYIN. ÇOCUK, ANNE VE BABASI TARAFINDAN ÖNEMSENMEK, DEĞERLİ BİR İNSAN OLARAK KABUL EDİLMEK İHTİYACINDADIR. ONUN BAŞKA ÇOCUKLARLA KARŞILAŞTIRILMASI, KENDİNİ DEĞERLİ BİR İNSAN OLARAK GÖRMESİNİ ENGELLER.

36 ÇOCUĞA KENDİNE YETMEYİ VE KENDİNİ YÖNETMEYİ ÖĞRETİN
***   ÇOCUĞA KENDİNE YETMEYİ VE KENDİNİ YÖNETMEYİ ÖĞRETİN. ÖYLE ÖZGÜR BİR ORTAM HAZIRLAYIN Kİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMAYI, KENDİ KANATLARIYLA UÇMAYI ÖĞRENEBİLSİN. ***   ÇOCUĞA YAŞINA VE GELİŞİM DÜZEYİNE UYGUN GÖREV VE SORUMLULUKLAR VERİN. BAŞARMASI İÇİN ONU DESTEKLEYİN. *** 

37    ONUN YERİNE DÜŞÜNMEK YERİNE KENDİ BAŞINA DÜŞÜNMESİNİ SAĞLAYIN. ONUN SORUNUNU ÇÖZMEK YERİNE, KENDİ SORUNUNU ÇÖZMESİNE FIRSAT VERİN

38 ERGENLİK DÖNEMİNDE AKRAN GRUPLARI İÇİNDE SEVİLEN VE YETİŞKİNLER TARAFINDAN ONAYLANAN ÇOCUKLAR KİMLİK KARMAŞASINI KOLAY ATLATIRLAR.

39 *** SORUMSUZ DAVRANMAKLA SUÇLANAN ÇOCUKLARIN, BÜYÜK BİR OLASILIKLA YETERİNCE SORUMLULUK VERİLMEYEN ÇOCUKLAR OLMASI BİR TESADÜF DEĞİLDİR. KORUYUCU BİR ANNE, EĞER ÇOCUĞUNA YETERİNCE SORUMLULUK VERMEKTEN KAÇINIRSA ONDAN SORUMLU DAVRANMASINI BEKLEYEMEZ.

40 SAYGI ÇİFT YÖNLÜ BİR YOL GİBİDİR
***. SAYGI ÇİFT YÖNLÜ BİR YOL GİBİDİR. ÖĞRETMEN VE ANNE-BABA EĞER RİCA EDEREK, GEREKTİĞİNDE ÖZÜR DİLEYEREK, ÇOCUKLARA BİR YETİŞKİN GİBİ DAVRANARAK UYGULAMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORSA SAYGI GÖRECEKTİR. AMA ONLARI KONUŞURKEN DİNLEMİYORSA, KABA BİR BİÇİMDE SUSTURU-YORSA, OTORİTER DAVRANIYORSA SAYGI BEKLEMEMELİDİR.

41 UNUTULMAMALIDIR Kİ, ÇOCUKLAR SEVDİKLERİNE YA DA KENDİLERİNİ SEVENLERE DEĞİL, KENDİLERİNE SAYGI GÖSTERENLERE SAYGI GÖSTERİRLER.

42 ÇOCUK VE GENÇ İÇİN EN ÖNEMLİ BESİNİN “SEVGİ” VE “SEVECENLİK” OLDUĞUNU BİLEREK, YETERİNCE İLGİ VE SEVGİ GÖSTERMELİDİR.

43 ***ANNE-BABALAR, ÖZELLİKLE DİSİPLİN KONUSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİNDE OLMAYA VE ÇOCUK VE GENCİN YANINDA TARTIŞMAMAYA ÖZEN GÖSTERMELİDİR.

44 ***ODASININ KAPISINI VURMAK, BİR ŞEY İSTERKEN RİCA ETMEK VE HİZMETİNE KARŞI TEŞEKKÜR ETMEK, MÜMKÜN OLDUĞU KADAR KENDİSİNE EMİR VERMEKTEN KAÇINMAK... ONLARA VE HAKLARINA SAYGILI DAVRANMANIN YOLLARIDIR.

45  ÇOCUĞUN SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİREBİLMESİ VE ÖZDENETİMİ KAZANABİLMESİ İÇİN EĞİTİMİYLE İLGİLİ OLANLARIN İYİ ÖRNEK OLMALARI SAĞLANMALIDIR.

46 KATILDIĞINIZ VE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"Anne-Baba Eğitimi M.E.V. DUMLUPINAR İ.O.." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları