Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ"— Sunum transkripti:

1 Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
SOLUNUM SİSTEMİ Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ

2 Solunum sistemi ne işe yarar?
O2 değişimi • Havadan kana • Kandan hücrelere CO2 değişimi • Hücrelerden kana • Kandan havaya Kan pH’sının düzenlenmesi Ses çıkartma

3 Solunum sistemi hangi yapılardan oluşur?
1- Burun (Nasus) 2- Yutak (Farinks) 3- Gırtlak (Larinks) 4- Soluk Borusu (Trakea) 5- Bronş ve Bronşcuklar 6- Akciğerler

4 Üst solunum yolları hangi yapılardan oluşur?
Burun (nasus) ve yutak (farinx) üst solunum yollarını meydana getirir. BURUN (NASUS) Kemik ve kıkırdaktan yapılmış kas ve deri ile örtülü solunum yolu ve koku organıdır. Burun, nasus externus ve cavitas nasi olmak üzere 2 kısımda incelenir.

5 Burun boşluğu mukoza ile kaplıdır
Burun boşluğu mukoza ile kaplıdır. Bu mukozada mukus salgısı yapan özelleşmiş hücreler vardır. Burun yoluyla alınan hava içerisinde toz parçacıkları burun kılları tarafından tutulmaya çalışılır. Böylece akciğerlere mümkün olan en temiz hava ulaşmış olur.

6 YUTAK(FARİNX) Solunum sistemi ile sindirim sistemini birbirinden ayıran bölümdür. Solunum ve sindirim organıdır. Reflex ile kapanır. Yutağın Yapısı Farinx’in üst bölümü yumuşak damakla ağız boşluğu ve burun boşluğunu birbirinden ayırır. Alt bölümü ise trakea ve özefagusla bağlantı yapar.

7 Alt solunum yolları hangi yapılardan oluşur?
Gırtlak (Larinx), soluk borusu (trakea) ve akciğer (pulmo) alt solunum yollarını oluşturur. GIRTLAK (LARİNX) Solunum ve ses organıdır. Gırtlağın Yapısı Yapısında birbirine kas ve zarlarla bağlı olan kıkırdaklar bulunur. Bu nedenle gırtlak devamlı açık ve hava geçişine izin verilir.

8 SOLUK BORUSU (TRAKEA) Soluk Borusunun Yapısı
Trakea yaklaşık 2,5 cm genişliğinde cm boyundadır. Kıkırdak halkalardan yapılmıştır. Sayıları arasında değişir. Trakea sağ ve sol 2 tane ana bronşa ayrılır. Bir bronş sağ bir bronş sol akciğere gider. Bronşların ince dallarına bronşcuk denir.

9 AKCİĞERLER (PULMO) Solunum sisteminin oksijen ve karbondioksit değişiminin yapıldığı yerdir. Sağ ve solda birer tane bulunur. Akciğerler arasındaki boşluğa mediastrin boşluğu denir. SAĞ AKCİĞER 3, SOL AKCİĞER 2 LOPLUDUR!!!

10

11 Alveoller Akciğerlerin fonksiyonel birimleri olan alveoller, küçük ve içi hava dolu keseciklerdir. Görünüşü üzüm salkımına benzer.

12

13 Göğüs kafesi içinde yer alırlar.
Sünger gibi, sıkıldığında büzülür, bırakıldığında gevşer. Plevra denilen çift katlı bir zarla çevrilidir. Plevranın dış katı göğüs çeperine yapışmıştır.

14 SOLUK ALIP-VERME MEKANİZMASI

15

16 Solunum kaç şekilde olur ?
İç solunum: Hücreler içinde oluşan oksijen ye karbon dioksit alışverişine yani biyolojik yanma olayına iç solunum denir. Biyolojik yanma olayı organizmalardaki asıl solunumu oluştururlar. Hücrelerde tüm yaşamsal olayların sürmesi için gerekli enerjiyi sağlayan iç solunumdur. İç solunum da hücreye gelen enerji yüklü bileşiklerin özellikle karbonhidrat ve yağların biyolojik yanması ve yüklü oldukları enerjinin yaşam olayları için serbest bir hale sokulması demektir. Dış solunum: Akciğerler yoluyla havadan oksijenin alınarak kana verilmesi ve kandaki karbon dioksitin yine akciğerler aracılığıyla dışarı atılması şeklinde geçen solunuma da dış solunum denir.


"Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları