Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ders 12 Meme Muayenesi

2 AMAÇLAR: Memelerin doğru ve nazik muayenesi Bulguların konuşulabilmesi

3 Sorular Memeleri gözlemleyerek neler öğrenebiliriz?
Bebek emmeyi bitirdiğinde neye dikkat etmeliyiz ? Memenin elle muayenesinden neler öğrenebiliriz? Eğer göğüsler tamamen normalse ne söylemeliyiz?

4 Sorular Çok küçük areolaları olan ve bu yüzden emzirmenin zor olacağını düşünen bir kadına neler söyleyebiliriz? Meme uçları çökük olan kadına neler söyleriz? Eğer endişeli ise neler söyleriz?

5 Meme Muayenesinde Anneye Davranış:
Ne yapmak istediğinizi açıklayın ve ondan izin isteyin ! Nazik olun ve özgüveni kazandıracak şekilde konuşun ! Eleştirici davranmamaya özen gösterin !

6 Muayenede İzlenecek Basamaklar:
Bebek emziriliyorsa emmeyi bitirmesini bekleyin! Anneye memelerine bakacağınızı açıklayıp izin isteyin! Memeleri dokunmadan gözlemleyin!

7 Muayenede İzlenecek Basamaklar:
Anneye şikayeti,ağrı ve hassasiyeti var mı sorun! Annenin göğüslerini muayene etmeden önce izin isteyin! Elle muayeneyi önce meme modelinde veya ön kolunuzda gösterin!

8 Meme Muayenesi Nasıl Yapılır ?
Ne yapmak istediğinizi açıklayın ve izin alın Memelerine dokunmadan gözlemleyin memenin boyutu ve şekli meme ucunun boyutu ve şekli sütün damlaması dolgun, yumuşak, şiş

9 Meme Muayenesi Nasıl Yapılır ?
Memelerine dokunmadan gözlemleyin meme başının tabanın tabanında/ çevresinde çatlaklar kızarıklık emzirmenin sonunda meme ucu hırpalanmış mı? nedbe var mı?

10 Yanlış bir şeyin dikkatini çekip çekmediğini sorun!
Gerekliyse meme palpasyonu yapın Eğer gerekli ise Anneye meme uçlarının nasıl dışarı çıkartılabileceğini gösterin Bulgular hakkında anneyle konuşun

11 Elle Muayenede neler öğrenilebilir?
Memelerin dolgun, sert ya da şiş olup olmadığı Kitle, sert bölgeler, sıcak alanlar ya da hassasiyet olup olmadığı Meme ucunun protaktil olup olmadığı


"BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları