Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 Test Tekniği Nedir?... Test tekniği; doğru yorum yapabilmek, süreyi iyi kullanabilmek ve muhakeme gücünü etkin ve hızlı hale getirebilmek için gerekli olan yöntem ve eylemler bütünüdür.

3 Test Tekniğinin Temel İlkeleri...
Hedefe yönelik çalışmak Kolaydan zora doğru gitmek Zamana bağlı olarak soru çözmek Farklı kaynaklardan bol miktarda soru çözmek Hızlı değil anlayabileceğimiz şekilde okumak

4 Test Tekniğinin Temel İlkeleri...
Soru kökleri okunurken olumsuz ifadelere dikkat etmek ( olumsuz ya da italik ifadelerin altını çizin!!) Hiçbir bilginizin olmadığı sorularda mantık yürütmeyin. O soruları boş bırakın. Doğru cevabı bulmakta zorlandığınız sorularda yanlışları bulmayı deneyin.

5 Test Tekniğinin Temel İlkeleri...
Teste en iyi olduğunuz dersin sorularıyla başlayın. Soruyu çözerken kendi görüşünüzü değil metinde yer alan görüşleri ve değerlendirmeleri dikkate alın. Bütün şıkları okumadan cevabı işaretlemeyin. Test esnasında kısa molalar verin. Molaları bölüm aralarına denk getirmeye çalışın. (Maksimum 2 dakika)

6 “Bana bir problem ve 1 saat süre verilse bu sürenin 45 dakikasını problemi anlamaya,10 dakikasını çözüm yolları üretmeye, 5 dakikasını da problemi çözmeye ayırırım.” Einstein

7 Test Tekniğinin Temel İlkeleri...
Hızınızı kontrol edin. Kodlama hatası ve kaydırma yapmamak için her sorudan sonra cevabı optik forma işaretleyin. Sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyin.

8 Zor soru yapan değil çok soru yapan kazanır.

9 Test Tekniğinin Temel İlkeleri...
Turlama Tekniği Turlama tekniği en kolay sorudan en zor soruya doğru giderek test çözme tekniğine verilen addır. Önce testte yer alan ve herkesin yapabileceği yani garanti sorular cevaplanır. Zor olan yada zor görünen sorular incelenmeden vakit kaybedilmeden atlanır. Böylece çok kolay,kolay ve normal sorulardan soru kaçırma ihtimali azaltılarak başarıyı arttırma şansı yakalanır.

10 Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?...
Önce soru kökünü sonra paragrafı okuyun. Paragrafın uzun olması sizi korkutmasın. Hızlı değil anlayarak okuyun. Cevabı soru köküne göre arayın. Cevabı paragrafın içinde bulunan sorular en kolay sorulardır. Yorum istenen sorularda metne bağlı kalın.

11 Öncüllü Sorular Nasıl Çözülür?...
Ortak yargı aranır. Her öncülün seçeneklerde bir karşılığı olup olmadığı aranır. Yorum yaparken öncüllere uygunluk aranır. Soru köküne göre öncüller incelenir.

12 YGS ve LYS Tekniği… YGS ve LYS’ de çıkan soruların zorluk derecesi aşağıdaki gibidir; Zorluk Derecesi Oranı ( % ) Çok Kolay 10 Kolay 20 Normal 40 Zor Çok Zor

13 YGS ve LYS Tekniği… YGS ve LYS’ de sorular kolaydan zora doğru bir sıra takip etmez. Aynı derse ait en kolay ve en zor sorunun puanı aynıdır. Sorunun kısa olması kolay, uzun olması da zor olduğu anlamına gelmez.

14 YGS ve LYS Tekniği… Çok soruya cevap vermek çok net çıkarmak anlamına gelmez. Şöyle ki; İsimler Doğru Yanlış Boş Net Orhan 110 60 10 95,00 Selin 105 39 36 95,25 Murat 100 18 62 95,50 Tabloda görüldüğü gibi en az doğru yapan aday en yüksek nete ulaşmıştır.

15 YGS ve LYS Tekniği… Kodlama
Kodlamalar asla sınav sonuna bırakılmamalıdır. Aynı soru üzerinde birden fazla şıkkın işaretlenmesi o sorunun yanlış kabul edilmesine neden olur. Optik forma cevaplar kodlanırken koyu ve yumuşak bir kurşun kalem kullanılmalı ve kutucuk tam olarak doldurulmalıdır.

16 YGS ve LYS Tekniği… Cevaplarınızı müsvedde kağıda geçirmeye uğraşmayın. 4 doğru şıkkın arka arkaya gelme ihtimali çok çok düşüktür. Testlerin çözümü esnasında kendi alanınızdaki derslerin çözümüne daha fazla zaman ayırın.

17 Zamanı Verimli Kullanma…
Yeni sınav sisteminde sadece ilk sınavda yani YGS de zaman inisiyatifi öğrencidedir. LYS sınavlarında zaman ÖSYM tarafından belirlenmektedir.

18 Zamanı Verimli Kullanma…
YGS’ de Örnek Zaman Planlama TÜRKÇE MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ SÖZEL 40-45 60 30-40 20 EA 35 65-70 25-30 30 SAYISAL 55

19 Test Çözerken… Hatalar Çizerek okumak Hızlı okumaya çalışmak
Ara vermeden soru çözmek Önce soru kökünü okumamak Test çözerken uygun bir oturuş ve pozisyona sahip olmamak Zaman disiplinine sahip olmamak

20 Test Çözerken… Hatalar
Cevapları optik cevap formuna işaretlemeyi en sona bırakmak. Zor sorularla inatlaşmak Bir önceki soruya takılmak Sınav esnasında kendimizi çevremizdekilerle kıyaslamak Çabuk demoralize olmak

21 Test Çözerken… Hatalar Sınav esnasında sürekli negatif düşünmek.
Sınav esnasında başka şeylerle ve düşüncelerle meşgul olmak

22 Zihin neyi alıyor ve neye inanıyorsa, onu başarabilir…
Eğer doğru bir teknik ve iyi bir çalışmayla sınavlara girerseniz başarı kaçınılmazdır. Zihin neyi alıyor ve neye inanıyorsa, onu başarabilir…

23 BAŞARILAR…


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları