Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Paragrafta Anlam.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Paragrafta Anlam."— Sunum transkripti:

1 Paragrafta Anlam

2 1-Bir zamanlar dünyanın en güzel sarayına sahip bir hükümdar varmış
1-Bir zamanlar dünyanın en güzel sarayına sahip bir hükümdar varmış.Fakat,sahip olduğu güzelliklerin farkına varmayan talihsiz biriymiş bu hükümdar. Sarayın bir bahçesi varmış ki, ucubucağı yokmuş.Engüzelçiçeklerekiliymiş orada.İçinde büyük göller ve geniş ormanlar barındırıyormuş. Paragrafta aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur? A.Hükümdar nasıl biridir? B.Hükümdar halkına nasıl davranmaktadır? C.Sarayın bahçesinin özellikleri nelerdir? D.Sarayın uçsuz bucaksız yeri neresidir?

3 Cevap:B Cevap:B ’dir. Çünkü a,b ve c şıklarındaki soruların cevapları paragrafta vardır.Ama b şıkındaki sorunun cevabı belirtilmemiştir.

4 2-Yalan bir kaçış yoludur;ancak kurtuluş yolu değidir
2-Yalan bir kaçış yoludur;ancak kurtuluş yolu değidir.Gerçek ortaya çıksa bile silinmez etkiler bırakır.Bu nedenle yalan,büyümeden yok edilmelidir. Yalan,gerçeğin eksik ya da fazla gösterilmesiyle oluşur.O gerçeği yok etmek isterken,kendisini de yok eder. Yukarıdaki parçanın ana fikri aşağıdakilerden hangisidir? A. Gerçek ortaya çıksa da yalanın izleri kalır. B. Yalan, gerçeğin eksik ya da fazla gösterilmesidir. C. Yalan, önemli bir kaçış yoludur. D. Gerçekten kaçış yolu olan yalan büyümeden yok edilmelidir.

5 Cevap:D Cevap: D ’dir. Çünkü paragrafta anlatılan ana fikir d şıkkındadır. Gerçekten kaçış yolu olan yalan büyümeden yok edilmelidir.

6 3-Oturduğumuz evin karşısındaki büyük bahçeli köşk iki yıl
önce yıkıldı..Şimdi yerine dört blok apartman yapılıyor. Onun bitişiğindeki iki köşk de aynı kaderi paylaşacaklar herhalde.Böylece ne yeşillik kalacak önümüzde ne denizi görebileceğiz. Paragraftan çıkarılabilecek en kapsamlı yargı hangisidir? A.Her geçen gün doğadan uzaklaştığımız B.Doğayı korumak için çalışmamız gerektiğin C.Şehirlerimizin büyüyüp geliştiği. D.Tarihi yapılara önem vermediğimiz.

7 Cevap:A Cevap: A ’dır.Çünkü paragrafın en iyi kapsamlı yargısı a şıkkındadır.Eğer tarihi değerleri böyle yıkıp binalar yaparsak yeşilliklerimiz dahada azalır.

8 özellikle paraya, mala, mülke, yiyeceğe karşı gözü doymama, hakkı olandan daha fazlasını elde etmek için duyulan güçlü bencil istekdir. Yukarıdaki parağrafta boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A.Kurnazlık B.Açık gözlülük C.Aç gözlülük D.Kıskançlık

9 Cevap:C Cevap: C ’ dir Çünkü paraya mala mülke ve yiyeceğe çok düşkünlük aç gözlülük demektir. Bu yüzden aç gözlülükten kaçınmalıyız.

10 5-Herkes kitaplardan yararlanmayı bilmez
5-Herkes kitaplardan yararlanmayı bilmez. Bazıları neyi, nasıl ve nerede arayacağını bilmediği için saatlerce kitaplarla boğuşur. Bu, boş bir uğraştır elbette, oysa kitaplardan yararlanmanın da yolu vardır. Kişi, öncelikle bu yolu bilmelidir ki kitaplarla güzel dostluklar kurabilsin. Parağrafta boş bir uğraş olarak gösterilen nedir? A) Yararsız kitaplarla zaman geçirmek B) Herşeyi unuturcasına kitaplara dalmak C) Yolunu bilmeden kitaplardan yararlanmaya çalışmak D) Kitaplardan yararlanmanın yolunu öğrenmeye çalışmak

11 Cevap:C Cevap: c dir çünkü.Boş bir uğraş istemeden bazı kitaplardan yararlanmak demektir.İstemeyerek okuduğumuz için herhangi bir bilgi sahibi olamayız. Buda boş uğraş olur.

12 6- “Mutlu olma sanatını çocuklara öğretmeleri gerekirdi;felaket başımıza çöktüğünde değil;büyük bir sıkıntımız olmadığı,hayatın acılıklarının ufak tefek aksamalardan ibaret olduğu zamanlarda.’’ Aşağıdaki cümlelerden hangisi yukarıdaki paragrafın anlatmak istediği düşünce ile aynı doğrultudadır? A)Zor günlerde,felaketlerin olduğu zamanlarda çocuklara nasıl mutlu olunması gerektiğini öğretmek gerekir. B)En kötü felaketlerden hemen sonra çocuklara mutlu olma sanatı öğretilmelidir. C)Hayat acılıkların,ufak tefek aksamalardan ibarettir D)Mutlu olma sanatını öğretmek için felaketleri beklememek gerekir.

13 Cevap:D Cevap: D’ dir.Çünkü mutlu olmayı öğretmeyi felaketten sonra yaparsak iş işten geçmiş olur.Hiç bir şeyin önemi kalmaz.

14 7- Çocukluğum olmadı benim. Çocukluğu olmayanın gençliği de olmaz
7- Çocukluğum olmadı benim.Çocukluğu olmayanın gençliği de olmaz.Bir şey söyleyeyim mi ben size?İhtiyarlığı da olmuyor öylesinin.İnsan, çocukluğunda yaptıklarını anlatır da gözlerinin içi parlar.Ben kendimde değil,başkalarında gördüm onu.  Paragrafın konusu nedir? A) Yaşlanma korkusu            B) Gelecek kaygısı C) Çocukluğa özlem              D) Gençlik yılları

15 Cevap:C Cevap: C‘dir çünkü, paragrafta yazar çocukluğuna özlem duyduğunu belirtmiştir.Çocukluğu olmayan kişinin gençliğide olmaz sözüyle yazar bu konuyu açıklamıştır.

16 8-Desenden yoksun, zevksizce arşın arşın boyanmış tuvaller hiçbir değer taşımazken, avuç içi kadar bir çizgi sanat eseri düzeyine ulaşabilir. Paragrafın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Büyük resimler güzel olmaz B) Resimleri küçük yapmak gerekir. C) Desen, sanatçının bir biçimi yorumlamasıdır. D) Resmi değerli yapan, sanatçının görüş ve yorumlayış tarzıdır

17 Cevap:D Cevap: D’ dir çünkü, birçok boyanın yanında bir çizginin ressamın yorumu ve tarzıyla sanata çevirmesini anlatan bir paragraftır.

18 9- ”Ömer Seyfettin önemli bir öykücümüzdür
9- ”Ömer Seyfettin önemli bir öykücümüzdür.Ona göre dil ne kadar yalın ise öykü o derece başarılıdır.Bu özelliği ile de pek çok genç öykü yazarına örnek olmuştur.’’ Yukarıdaki parağrafda aşağıdakilerden hangisinden bahsedilmemiştir? A) Ömer Seyfettin’im genç öykü yazarlarına örnek olması B) Öykülerindeki kahramanları daha çok gençlerden seçmesi C) Öykü türü ile dilin yalınlığı arasındaki ilişki D) Ömer Seyfettin ‘in öykü türünde önemli bir yere sahip olması

19 Cevap:B Cevap: B’ dir çünkü, a şıkkındaki Ömer Seyfettin ‘ in diğer genç yazarlara örnek olması,c şıkkındaki öykü türü ve dilin yalınlığı arasındaki ilişki,d şıkkındaki Ömer Seyfettin ‘ in öykü türünde önemli bir yere sahip olması,paragrafta belirtilmiştir.

20 10. “Okuma zevki, eline ne geçerse, gelişigüzel değil, iyiyi kötüden ayırt ederek, kaliteliyi ayırarak, seçerek okumaktır.” cümlesine göre, okuma zevki nasıl kazanılır? A) Gelişigüzel okuyarak B) Eline ne geçerse okuyarak. C) İyiyi kötüden ayırt etmeden okuyarak D) Seçerek, en yararlı olanı okuyarak.

21 Cevap:D Cevap: D ‘ dir. Çünkü kitap okumadan önce seçerek en yararlı kitabı okumak her zaman en iyisidir.

22 11- Yaşamalıyız mutlulukla,
Arı gibi çalışmalıyız. Sırasında vermeliyiz can, Bizimle var olur, şenlenir vatan. Şiirden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? A) Mutlu yaşamak gerektiği B) Çalışkan olmak gerektiği C) Nüfusumuzun artması gerektiği D) Fedakarlık yapılması gerektiği

23 Cevap:C Cevap: C ‘dir. Çünkü bu şiirden mutlu yaşamak gerektiğini, çalışkan olmak gerektiğini,fedakarlık yapılması gerektiğini çıkarabiliriz. Ama c şıkkı yani nüfuzumuzun artması gerektiğini çıkartamayız.

24 12- İnsanlar yüzyıllardan beri düşündüler, konuştular, sonunda yazmayı öğrendiler. Böylece
düşündüklerini, yaptıklarını tarihe mal etme olanağına kavuştular. Bilgilerini ve deneyimlerini geleceğe aktararak, sonraki kuşaklara ışık tuttular. Paragrafa göre, insanlar bilgilerini gelecek kuşaklara nasıl aktarmışlardır? A.Uzun uzun düşünerek B. Kendi aralarında konuşarak C. Yazıyı icat ederek D. Düzenli çalışarak

25 Cevap: C Cevap: C’ dir.Çünkü bu paragrafta yazının bulunmasında bilgilerin geleceğe aktarılması kolaylaşmıştır.

26 13- Büyük şehirdeyim Kimse bilmez nerde olduğumu şimdi Kimse bilmez nasıl özlediğimi Küçük şehirdeki dostlarımı... Şair için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Yalnızlık çektiği B) Hasretle dolu olduğu C) Büyük şehri yadırgadığı D) Dertleşerek ferahladığı

27 dertleşip ferahladığından bahsetmemiştir.Bu yüzden cevap d’dir.
Cevap:D’ dir çünkü, Siirde şair büyük şehiri yadırgadığını,kücük sehrine özlem duyduğunu vurgulamıştır.Ama dertleşip ferahladığından bahsetmemiştir.Bu yüzden cevap d’dir.

28 14-Vietnam’da savaşıp yurduna dönen bir Amerikalı: “Bana orada bir milyonluk tankı teslim ettiler, şimdi arabalarını bile yıkatmıyorlar.” demiş. Yukarıdakini söyleyen kişinin içinde bulunduğu durum için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Kendine çıkar sağlamaya kalkma. B) Beceriksizliğine bahane arama. C) Ulusal bir görevden karşılık bekleme. D) Düş kırıklığı.

29 düşkırıklığıma uğramaktadır.Bu yüzden cevap d’ dir
Cevap:D’dir çünkü,savaş kahramanı olan bir kişinin,savaş bittikten sonra memleketinde umduğunu bulamadığı için düşkırıklığıma uğramaktadır.Bu yüzden cevap d’ dir

30 15- En bildiğim konularda bile ne diyeceğimi şaşırıyorum
15- En bildiğim konularda bile ne diyeceğimi şaşırıyorum. Sandalyeler dizilmiş, dinleyiciler bekliyor. Sen çıkacaksın karşındakileri bir saat, yarım saat oyalayacaksın. Sıkmadan, bıktırmadan. Hep kaçarım böyle durumlardan. Bu sözleri söyleyen kişi aşağıdakilerden hangisiyle nitelendirilebilir? A) Kalabalıklar karşısında konuşmaktan çekinen B) İnsanlara saygı duymayan C) İnsanları kandırmaktan hoşlanmayan D) Kendine çok güvenen

31 Cevap:A Cevap:A’dır çünkü, paragraftaki kişi kendini çekingen ve insanları sıkmak istemeyen bir yapıya sahip olduğunu anlatmaktadır.


"Paragrafta Anlam." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları