Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Ferhat GÜNENÇ Okul Rehber Öğretmeni

2 NASIL ETKİLİ ÇALIŞILIR?
Hedefini Ve Amacını Belirle Başaracağına Tüm Kalbinle İnan Çalışma Sistemini Gözden Geçir Haftalık Program Hazırla Programı Kararlı Biçimde Uygula Derse Hazırlıklı Git Dersi Derste Anla Mutlaka Tekrar Yap

3 ETKİLİ ÇALIŞMAKTAN GEÇMEKTEDİR.
BAŞARIYA GİDEN YOL, ÇOK ÇALIŞMAKTAN DEĞİL, ETKİLİ ÇALIŞMAKTAN GEÇMEKTEDİR.

4 PLAN NEDİR? Plandan kasıt, sınav gününe kadar; - hangi dersin
- hangi zaman diliminde - nasıl çalışılacağının tasarlanmasıdır.

5 PLAN YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Plan gerçekçi olmalı Çalışabileceğiniz süreyi belirleyin(40-50 dk.) Her gün aynı saatte, aynı yerde derse başlayın Aynı türden dersler yerine farklı ders çalışın Zor anlaşılan dersleri zihnin en açık saatine koyun Yemekten yarım saat sonra başlayın. Tv, müzik, telefon, poster olan yerlerde ve cam kenarlarında ders çalışmayın

6 NOT TUTMA Derste edilgin durumdan etkin duruma geçersiniz
Dersi dinlemeye konsantre olmanızı sağlar Dikkatiniz dağılmaz Zaman ve enerjiden ekonomi sağlarsınız Sınavdan önce yaşadığınız kaygı azalır Sınavlarda çıkacak soruların neler olacağını önceden bilirsiniz.

7 İDEAL DERS ÇALIŞMA SÜRESİ
Verimli ders çalışmada en yararlı zaman planlamasının çalışmaya birer saatlik süreler ayrılması olduğu söylenebilir: dk ders - 10 dk tekrar dk dinlenme zamanı

8 NELERİ UNUTMAYIZ? HATIRLARIZ…
Okuduklarımızın %10’ unu Duyduklarımızın %20’ sini Gördüklerimizin %30’ unu Hem görüp, hem duyduklarımızın --- %80’ ini Davranışlarımızla birlikte söylediklerimizin %90’ ını HATIRLARIZ…

9 EN ÇOK UNUTULANLAR Tam anlaşılmamış konular Rastgele öğrendiklerimiz
Aralıksız uzun süre çalışma ile öğrendiklerimiz Tekrarlanmayan bilgiler İstenmeden zorunluluk hissiyle öğrenilenler Düşünülmeden ezberlenen bilgiler

10 EN AZ UNUTULANLAR Kişiye anlamlı gelen, tam anlaşılmış bilgiler
Bilinçli olarak hafızaya kaydedilenler 40 dk (öğren)+10 dk (tekrar)+10 dk (dinlen) ile öğrenilenler Çok tekrarlanan bilgiler İsteyerek, yüksek motivasyonla öğrenilenler Üzerinde düşünülerek öğrenilenler Düşüncelerimizi onaylayan bilgiler Daha da artırılabilir.

11 NEDEN DÜZENLİ TEKRAR? Öğrendiklerimizi unutmayız
Konu daha kolay anlaşılır Bir sonraki bilgilerin daha kolay anlaşılması sağlanır Bilgilerin beynimizde sindirilmesi sağlanır. Sınava daha az kaygılı gireriz. Sınav gecesi çalışma günü kurtarmak ve geçer not almak için yapılır.

12 DERS ÇALIŞMANIZI ENGELLEYEN VE MOTİVASYONUMUZU BOZAN ETKENLER

13 A) ÇALIŞMA İSTEKSİZLİĞİ
Hedef tespiti yapmamak, Plansız çalışmak, Çalışılacak konuyu/dersi anlamamak, Çalışılacak yerin çok olması, Çalışmayı ertelemek, olarak sıralayabiliriz.

14 ÇALIŞMA İSTEKSİZLİĞİNİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN
Ders çalışmayı bir İHTİYAÇ olarak gör. HEDEF tespiti yap. ANLA – SOR. Dersi EĞLENCELİ hale getir. Bütünü PARÇALARA ayır.

15 Başarıyı HAYAL ET. GRUP çalışması yap
Başarıyı HAYAL ET. GRUP çalışması yap. Belirsizliği ortadan kaldırmak için PLAN YAP. Hayata OLUMLU BAK. Her şey düşüncede başlar.

16 B) ENDİŞEYE KAPILMA Sınavlara hazırlanan bir genci endişelendiren iki durum vardır: 1) Deneme Sınavlarının sonuçları, 2) Konuları yetiştirememe düşüncesi. Bu endişeleri yenmek için: a) Deneme sınavlarını bir boy aynası gibi düşünün b) Planlı programlı çalışın.

17 C) KENDİNE GÜVENSİZLİK
Öncelikle kendinizi her yönünüzle çok iyi tanıyın. Performansınızı ve yapabileceklerinizi tespit edin. Bilinçaltınıza daima başarabileceğinize dair olumlu mesajlar gönderin.

18 D) BAŞARACAĞINA İNANMAMA
Sınava hazırlanan bir gencin önündeki en büyük engel nedir? Sayısı çok fazla olan rakipleri mi? İyi bir okulda okumuyor olması mı? Yeterli ölçüde ders çalışma ortamına sahip olamayışı mı? Yoksa bizzat sınavın kendisi mi? HANGİSİ?

19 Kişinin Önündeki En Büyük Engel KENDİSİDİR

20 E) UMUTSUZLUĞA KAPILMA PES ETME
Olmuyor… Ne yaparsam yapayım sonuç değişmiyor… Boşuna uğraşıyorum… Siz de bu sözcükleri sık sık kullanıyorsanız pes etmeye başladınız demektir. Ve pes etmeye başlamak her şeyin sonunu hazırlar. Tüm emeğiniz, çabanız boşa gider.

21 KÖPEKBALIĞI VE KÜÇÜK BALIK
Bilim adamları ortadan camla ayrılan büyük bir akvaryumun içine bir köpekbalığı ve bir balık yerleştirir. Köpekbalığı karşısındaki balığı yiyebilmek için günlerce uğraşır. Balığa ulaşmak için her hamle yaptığında aradaki cam bölmeye çarpar. Yüzlerce denemeden sonra artık pes eder ve balığı yemekten vazgeçer. Bilim adamları bir süre sonra aradaki cam bölmeyi kaldırırlar. Sonuç ilginçtir. Köpekbalığı artık balığı yemek için hiçbir girişimde bulunmamaktadır. Yani PES ETMİŞTİR. Üstelik önünde hiçbir engel kalmamasına rağmen.

22 ÖYLEYSE; UNUTMAYIN! Ne olursa olsun asla pes etmeyin ve vazgeçmeyin!
Aynen sular gibi... UNUTMAYIN! Mermeri delen; suyun gücü değil devamlılığıdır.

23 F) ÇEVRE Çevrenizde bulunan kişiler motivasyonunuzu bozacak bazı sözler söyleyebilirler. Lütfen bu gibi engellere takılıp kalmayın. Nasıl bir performans sergileyeceğinizi en iyi siz biliyorsunuz.

24 G) AİLE Ailenizin sizi başkalarıyla kıyaslaması,
Size yeteri kadar destek olmaması, Küçük kardeşler Siz tam konsantrasyonunuzu sağlamış çalışırken sizden bir şey yapmanızı istemeleri,

25 H) ARKADAŞLARINIZDAN YARARLANIN
Başarılı olan bir arkadaşınıza: - Nasıl çalıştığını sorup bu işin sırrını öğrenin. Mümkün oldukça grup çalışması yapın Takıldığınız yerleri arkadaşlarınıza ve öğretmenlerinize sorun.

26 KISACA Kendi Kendinizi Motive Etmek İçin;
Yapacağınız çalışmaları ertelemeyin, İnanın. Merak edin. Dersi ve çalışmayı sevin. Somut hedeflere kilitlenin. Moralinizi bozmayın. Başarısız olmaktan korkmayın. Kendinize ödül verin. İsteyin ve azimli olun.

27 KEŞKE!!! DEMEMEK İÇİN ZAMANINIZI İYİ DEĞERLENDİRİN.

28 MOTİVASYON SORUNLARI Motivasyonu sağlayabilmek için öncelikle motivasyonun önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Bu engeller; Çalışmaya Başlayamamak Çalışmayı Sevmemek Başka Şeyler Yapmayı İstemek

29 ÇALIŞMAYA BAŞLAYAMAMAK
Çalışmaya başlayamamanın nedeni çalışılması gereken dersi veya konuyu sevmemektir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Neden çalışmanız gerektiğini düşünün, Çalışacağınız konuyla ilgili, ilginizi çekecek sorular çıkarın ve bunlara cevap arayın. Dersin veya konunun sevebileceğiniz bölümlerini düşünün.

30 ÇALIŞMAYI SEVMEMEK Çalışmayı sevmemenin en büyük nedeni çalışılacak dersi veya konuyu anlamamaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Çalışılacak olan konuyu farklı kaynaklardan çalışın, Hedefinizi parçalara bölün, Hedefinize ulaştığınızı hayal edin, Grup çalışması yapmayı deneyin

31 BAŞKA ŞEYLER YAPMAYI İSTEMEK
Bu durum çalışmaktan verim alamamaktan kaynaklanır. Verim alamamanın nedeni ise öğrenilenlerin günlük hayatta gerekliliğine inanmamaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için; Öğrendiğiniz bilgilerin sınavda karşınıza çıkacağını düşünün, Sorumluluğu ele alın, hayatınızla ilgili kararlar almayı bahanelerle engellemeyin.

32 "Ders çıkarılan bir başarısızlık, bizim yeni sorunları göğüslememiz için gerekli yeteneği artıran bir tecrübe ve bir kaynak sunar." Thomas Edison

33 DERS ÇALIŞIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN NOKTALAR

34 DERS ÇALIŞIRKEN AYRI BİR ODANIZ VEYA SİZE AİT BİR DERS ÇALIŞMA KÖŞENİZ OLSUN

35 NE RAHAT BİR KOLTUKTA, NE DE ÇOK RAHATSIZ BİR SANDALYEDE OTURULMAMALIDIR.

36 TELEFONLA GÖRÜŞME, TELEVİZYON İZLEME, MÜZİK DİNLEME, BİR ŞEYLER ATIŞTIRMA VB GİBİ DURUMLAR ÇALIŞMANIN SONUNDA ÖDÜL OLARAK KULLANILMALIDIR. .

37 TV İZLEYEREK YA DA MÜZİK DİNLEYEREK DERS ÇALIŞMAYIN

38 DERS ÇALIŞIRKEN VERİMLİ OLDUĞUN ZAMANLARI KEŞFET

39 DİKKATİNİZİ TOPLAMADAN DERSİN BAŞINA OTURMAYIN VARSA ÖNCE SİZİ MEŞGÜL EDEN SORUNLARINIZI ÇÖZMEYE ÇALIŞIN

40 SİZİ ÇALIŞMANIZDAN ALIKOYACAK KİŞİLERE, DURUMLARA “HAYIR” DEMESİNİ BİLİN

41 OLUMLU DÜŞÜNÜN, ÖĞRENMENİN TADINA VARIN

42 ÇALIŞMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE ÇALIŞMA SIRASINDA GEREKLİ OLACAK BÜTÜN MALZEMENİN EL ALTINDA BULUNMASI, DİKKATTE KOPMALARA YOL AÇACAK KESİNTİLERİ ÖNLEMEK AÇISINDAN YARARLIDIR.

43 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
BAŞARILAR Ferhat GÜNENÇ Okul Rehber Öğretmeni


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları