Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GRUP TUS’U KURU Muhittin Hocamız  Selim Semih Emrah Taylan Onural

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GRUP TUS’U KURU Muhittin Hocamız  Selim Semih Emrah Taylan Onural"— Sunum transkripti:

1 GRUP TUS’U KURU Muhittin Hocamız  Selim Semih Emrah Taylan Onural
Safiye GRUP TUS’U KURU

2

3

4 Uzmanlıklar konusunda bilgilenmek, bilgilendirmek
AMAÇ Uzmanlıklar konusunda bilgilenmek, bilgilendirmek

5 DAHİLİ BİLİMLER CERRAHİ BİLİMLER TEMEL BİLİMLER
-Aile hekimliği -Kalp ve Damar Cer. -Mikrobiyoloji -Radyoloji -Plastik Cer. -Fizyoloji -Kardiyoloji -Göz Cer. -Anatomi -Göğüs Hastalıkları -Üroloji -Biyokimya -Psikiyatri -Anestezi -Dermatoloji -Ortopedi -Farmakoloji -Çocuk Cerrahisi -Fizik Ted. Reh. -Kadın Doğum -Halk Sağlığı -KBB -İç Hastalıkları -Genel Cerrahi -Çocuk Hastalıkları -Nöroşirürji -Adli Tıp -Patoloji -Nöroloji -Çocuk Ruh Sağlığı -Acil Tıp -Nükleer Tıp

6 1) Dünyaya bir daha gelseniz tekrar doktor olmayı düşünür müydünüz?
Dahili Bilimler hocalarından %75’i bu soruya evet cevabını verirken %25’i hayır dedi. Dahili Bilimler asistanlarının %50’si evet, %50’si hayır dedi. Cerrahi bilimler hocalarının %50’si evet, %50’si hayır dedi. Cerrahi Bilimler asistanlarının %50’si evet, %50’si hayır dedi. Temel bilim hocalarının %70’i evet, %30’u hayır dedi. Temel bilimler asistanlarının %100’ü evet dedi. Kafamıza göre: Cerrahi bilimlerin genel olarak çalışma şartlarının ağırlığı sebebiyle diğerlerine göre daha çok hayır cevabı aldık. Ayrıca cerrahi bilimler asistanı olan abi ve ablalarımız 1. sınıf olduğumuzu öğrenince dediler ki ‘yol yakınken vazgeçin, mühendis olun, müzisyen olun, bişi olun ama doktor olmayın, yazıkk!... ’ dediler.

7 2)Neden bu uzmanlık dalını seçtiniz?
Genel olarak uzmanlık dallarının seçiminde doktorların kararlarını yetenekleri ve istekleri doğrultusunda verdiklerini gördük. Temel bilimlerde genel olarak gözlediğimiz, hekimler bir müddet sağlık ocaklarında çalıştıktan sonra hasta yakınlarından gına geldiği için temel bilimlere kaçmışlar.

8 Eksantrik cevaplar: ‘hastaya dokunmak istemediğim için seçtim’
‘içinde yaratıcılık ve sanat barındırdığı ve yetenekle bilgiyi barındırdığı için’ ‘askerlikten kaçmak için’, ‘görüntülemek için!?... ’ ‘rahat battığı için ’ Neden bu dalı seçtiğini hatırlamayanlar bile var :D

9 3) Seçtiğiniz uzmanlık dalı hakkında daha önceden bilginiz var mıydı?
Dahili Bilimler hocalarından %85’i bu soruya evet cevabını verirken %15’i hayır dedi. Cerrahi bilimler hocalarının %95’i evet, %5’i hayır dedi. Temel bilim hocalarının %75’i evet, %25’i hayır dedi. Şimdiki gençler cin gibi, %100’ünün daha önceden bilgisi varmış. Eee yeni nesil araştırıyor tabii… 

10 4) Seçtiğiniz uzmanlık dalı kaçıncı tercihinizdi?
TUS’a girenler genelde ilk 5 tercihine yerleşmiş. Demekki bir işe azimle başlarsanız taşı bile delersiniz 

11 5) Uzmanlık süreniz kaç yıl?
Uzmanlık süreleri ortalama 4 yıl, uzatmalarla birlikte bu süre 6 yıla çıkabilmekte. Temel bilimlerde bu süre 3 yıla kadar inerken, cerrahi bilimlerde 6 yıla kadar çıkabilmekte.

12 6) Tekrar seçim şansınız olsa yine aynı uzmanlık dalını mı seçerdiniz?
Dahili Bilimler hocalarından %75’i bu soruya evet cevabını verirken %25’i hayır dedi. Dahili Bilimler asistanlarının %70’i evet, %30’u hayır dedi. Cerrahi bilimler hocalarının %70’ i evet, %30’u hayır dedi. Cerrahi bilimler asistanlarının %70’ i evet, %30’u hayır dedi. Temel bilim hocalarının %50’si evet, %50’si hayır dedi. Temel bilim asistanlarının %50’si evet, %50’si hayır dedi.

13 Bu cevaplarda dikkat ettiğimiz bir nokta oldu: cerrahi bilimler ‘dünyaya tekrar gelseniz yine doktor olur muydunuz?’ sorusuna genel olarak hayır derken cerrahiden vazgeçemediler.

14 7) Uzmanlığa başladıktan sonra bölümünüz hakkında fikriniz değişti mi
7) Uzmanlığa başladıktan sonra bölümünüz hakkında fikriniz değişti mi ? Değiştiyse ne yönde değişti? Dahili Bilimler hocalarından %45’i bu soruya evet cevabını verirken %55’i hayır dedi. Dahili Bilimler asistanlarının %40’ı evet, %60’ı hayır dedi. Cerrahi bilimler hocalarından %45’i bu soruya evet cevabını verirken %55’i hayır dedi. Cerrahi bilimler asistanlarının %70’ i evet, %30’u hayır dedi. Temel bilim hocalarının %75’i evet, %25’i hayır dedi. Temel bilim asistanlarının %50’si evet, %50’si hayır dedi.

15 Gözlediğimiz kadarıyla, cerrahi bilimlerde düşünceler olumsuz yönde değişirken, dahili bilimlerde olumlu yönde değişimler olmuş. Bizde bunun çalışma şartlarıyla ilgili olduğunu düşünüyoruz.

16 8) Uzmanlığınızın en zor yanları nelerdir?
Çocuk cerrahisi  nöbet ilk iki yıl gün aşırı, çok yorucu, sosyal hayat yok / halk ve diğer doktorlar tarafından ne yaptığımızın anlaşılamaması. Çocuk hastalıkları  çalışma temposu çok ağır, neredeyse her vaka acil Plastik cerrahi  hastaların kültür düzeyi Çocuk psikiyatrisi  çocuk aileleri, duygusal yükümlülük

17 KVC  herşeyi zor / evliysen eşini görememek
Aile hekimliği  kapsadığı alan çok geniş, herşeyden bilmek lazım. Anatomi  yok  Patoloji  diğer dallardaki doktorlara derdimizi anlatmak zor / karar verme sorumluluğu Göz cerrahisi  teknolojiye çok bağımlı olması Psikiyatri  zihinsel olarak yorucu

18 9) Bir gününüzün ortalama ne kadarını işinize ayırıyorsunuz?
Genel olarak 8-10 saat arasında olmakla birlikte, cerrahilerde 18 saate kadar çıktığı oluyor. Bir rivayete göre uyumuyorlarmış… 

19 10) Ailenize yeterince zaman ayırabiliyor musunuz?
Temel bilimler ve dahili bilimler genel olarak ailelerine zaman ayırabiliyor, piknik yapıyor, sinemaya gidiyor, oyun oynayabiliyorlar. Cerrahlarsa ameliyat yapıyorlar… Asistanlık zor zanaat, genelde ailelerine zaman ayıramıyorlar.

20 11) Kendinize ne kadar zaman ayırıyorsunuz?
Temel ve dahili bilimlerdeki doktorlar kitap okuyor, sinemaya gidiyor, balığa çıkıyor… Cerrahlar hala ameliyatta 

21 12) Haftada kaç gün nöbet tutuyorsunuz?
Cerrahi ve dahili bilimlerde hocalar icap ettiği durumlarda nöbete gelmekteler. (icap nöbeti) Asistanlara nöbet gani gani… Genelde yeni başlayan asistanlarda gün aşırı iken yaş kemale erdikçe nöbet sayısı 3-4 günde bire iniyor. Bu durumda nöbet sayısından çok nöbet tutulan yer önem kazanmakta.

22 13) Yorgunluk-rahatlık açısından bölümünüzü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dahili bilimlerden asistan bazında en çok çocukçular yorulurken cerrahların hepsi çok yorgun. Temel bilimlerde nöbet olmaması ve hastayla bire bir ilgilenilmediği için daha rahat olduğunu duyduk.

23 14) Mesleki açıdan bulunduğunuz ortam sizi tatmin ediyor mu?
Bölümlerin genelinde hoca bazında bir sıkıntı görmedik fakat asistanların bir kısmı pek tatmin olmadıklarını, şartların daha iyi olabileceğini söyledi.

24 15) Uzman olamasaydınız sonuna kadar uzman olmak için uğraşır mıydınız?
Dahili Bilimler hocalarından %75’i bu soruya evet cevabını verirken %25’i hayır dedi. Dahili Bilimler asistanlarının %80’i evet, %20’si hayır dedi. Cerrahi bilimler hocalarının %70’ i evet, %30’u hayır dedi. Cerrahi bilimler asistanlarının %60’ı evet, %40’ı hayır dedi. Temel bilim hocalarının %65’i evet, %45’i hayır dedi. Temel bilimler asistanlarının %100’ü evet dedi.

25 Eksantrik cevaplar Uzman olamamam gibi bir ihtimal yoktu, uzman olacağım belliydi zaten (ooo çok cool  ) Hayır uğraşmazdım, sahil kasabasında sağlık ocağı doktorluğu yapardım  5 yıldır TUS’a giriyorum ama çok da uğraşmazdım ! ?... 

26 16) Uzman olduktan sonra toplumun size karşı yaklaşımı değişti mi?
Genel olarak bütün doktorların verdiği cevapta uzman olduktan sonra toplumun kendilerine yaklaşımı olumlu yönde değişmiş. Olumsuz yönde değiştiğini söyleyenlerde var.

27 Bir hocamızın bize anlattı ki: Arkadaşı olan Kriton Dinçmen’e (eski bir psikiyatrist, daha sonra adli tıpta uzmanlık yapmış) dadısı ‘oğlum sana hiç doktorluk yaptırmayacaklar mı? Önce delilerle uğraştın şimdi de ölülerle mi uğraşacaksın?’ demiş. Başka bir hocamız da dedi ki: Gelen hasta uzman olmadan önce ‘sen ne bilirsin, bunu bana uzman doktor verdi diyebiliyordu. Fakat artık böyle bir şey olmuyor.’

28 17) Aylık ortalama geliriniz?
Asistanların maaşını konuşmaya gerek yok, zaten belli. Hocalarda da özlük hakkı olan maaş bütün bölümlerde aynı olmakla birlikte, özel ameliyatlar, özel hastalar, performans vs. gibi ek gelirlerle aylık ortalama gelir temel bilimlerden cerrahi bilimlere doğru arttığı gözlenmekte.

29 18) TUS’a hazırlanırken dersaneye gittiniz mi?
Bu soruyu sadece asistanlara sorduk ve hepsinin gittiğini öğrendik.

30 19) Issız bir adaya düşerseniz yanınıza alacağınız üç şey nedir?
Bu soruyu cerrahlara sorduğumuzda aile cevabını aldık. Başka diye sorduğumuzda ‘başka bir şey istemeyiz, aile olsun yeter’ dediler. Ailem, kitaplarım, plaklarım… Mazhar, Fuat, Özkan :D En sevdiğim kitap, kızım, güneş kremi. Oğlum, oğlum, oğlum… 

31 Balta, bıçak, antibiyotik…
Olta, palet, güneş kremi… Helikopter, benzin, pusula (çakaaal :D) Sevgilim ve iki arkadaşım, ada artık ıssız olmuyor. Bu soruyu reddediyorum!... Bu ne yaaa ? Hocalar, tabanca, kürek (birlikte ava çıkacaklarını düşündük)

32 Eşim, çocuklarım ve çocuklarımı susturmak için oyuncak
Kitap, ayna, sigara. Issız adaya düşmek istemem abi… Arkadaş, yiyecek, mayo… Alaaddin’in sihirli lambası, çakmak, gemi. Issız adayla işim olmaz, vaktim olacakta, uçağa bineceğim de, uçak düşecekte… (tahmin edebileceğiniz gibi bir cerrah  ) Issız adaya düşmemeye çalışırım

33

34

35

36


"GRUP TUS’U KURU Muhittin Hocamız  Selim Semih Emrah Taylan Onural" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları