Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında yardım etmelisin. C.Sen hala su çocuk kadar olamadın., D.Daha başarılı olmanı isterdim.

2 Cevap C dir çünkü burada bir insanı kötüleme amacıyla kullanılmış bir cümle vardır.

3 2.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pişmanlık dile getirilmiştir ? A.Keşke seni yalnız bırakmasaydım. B.Hatasını anlaması için ona yardımcı oldum. C.Umarım derslerinden geçmiştir. D.İyi ki tatilimi Bodrum’da geçirdim.

4 Cevap a dır çünkü o cümlede keşke ifadesi kullanılmıştır.

5 3.SORU: Aşağıdakilerin hangisi nesnel cümledir? A.Umutsuzluk , insanın direnme gücünü yok eder. b.Ansiklopedilerde adı oyun yazarları arasında geçiyor. c.Romancı ,gerçekleri düş gücüyle biçimlendirir. d.Kendi kendine kalmayı bilmek olgunluktur.

6 Cevap bursa dır çünkinem burada herkes tarafından kabul edilen bir olay anlatılıyor.

7 4.SORU: Aşağıdakilerden hangisinde soru anlamı vardır? A.Nasıl olurda doğum gününü unuturum? B.Nasıl çıkacağız bu işin içinden? C.Nasıl olsa yarın yine görüşmeyecek miyiz? D.Nasıl da kandırdı o adam hepimizi?

8 Cevap c dir çünkü diğer şıkların hepsinde ünlem cümlesi vardır.

9 A. Yaşam, sevdiklerimizle bir aradayken tat verir bizlere.
5.SORU . Sevdiklerimizin ölümü, ‘dün’den değil; ‘yarın’dan ayrıldığımız için acı verir bize. Bu cümle anlamca aşağıdakilerden hangisine en yakındır? A.  Yaşam, sevdiklerimizle bir aradayken tat verir bizlere. B.   Sevdiğimiz insanların ölümüne üzülmemizin nedeni, onlarla geleceği paylaşamayacak olmamızdır. C.  Yaşamımızda önemli yer tutan insanların ölümü karşısında, yaşamdaki her şey acı verir bize. D.  Yitirdiğimiz her insanla yaşamın aslında ne kadar boş ve anlamsız olduğunu bir kez daha anlarız.

10   CEVAP b dir çünkü verilen cümleyi uzun olarak açıklayan bir cümledir.

11 6.SORU: 1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir topluluk ismi kullanılmamıştır ? A) Sınıfça resim sergisi hazırladık. B) Karşılaşmaya iki takım da iyi hazırlanmış. C) Çoban sürüyü otlatmaya götürdü. D) Bazı insanlar sağlığa önem vermiyor.

12 CEVAP c değildir b de değildir a da değildir çünkü d şıkkında bir topluluk ismi yoktur.

13 2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı vardır ?
A) Birkaç gün sonra gezmeye gideceğiz. B) Kolay soruyu herkes cevaplandırmış. C) Oraya üç saat sonra varırız. D) Bizim köyde kaç gün kalacaksınız

14 cevap b dir çünkü kolay soru bir nitelendirmedir.

15 3-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bu” kelimesi farklı görevde kullanılmıştır ?
A) Bu yıl bağlar az üzüm verdi. B) Bu yazıda birkaç satır atlanmış. C) Bu kalem, sizinkinin aynısı. D) Bu, çocuğu hayal kurmakla suçluyor

16 Cevap d dir çünkü hem bu dan sonra( , )var hem de bu kişi yerine kullanılmış.

17 -“İle” kelimesi hangi cümlede bağlaç olarak kullanılmıştır ?
A) Beni seven kişiler ile dostluk kurarım. B) Elma ile çilek en sevdiğim meyvelerdir. C) Uçak ile yolculuk yapmak çok zevkli olur. D) Annem ile pazara gittik

18 Cevap b dir çünkü elma ile çilek bir bağlaç olarak ile yi kullanırız.

19 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme vardır
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme vardır? A) Öyle bir gösteri yaptı ki hayran oldum. B) Dişleri inci gibi beyazdı. C) Çocuklar parkta güzel güzel oynuyorlar. D) İşi zamanında bitirmek için sabahlara kadar çalıştı.

20 Cevap b dir çünkü dişler inciye benzetilmiş

21 11.SORU: Aşağıdaki sözcüklerle, anlam ilişkisi bakımından, üçlü bir grup oluşturulduğunda, hangisi dışta kalır? A) Yorgun      B) Dargın      C) Küskün      D) Kırgın

22 A seçeneği dışarı da kalır
A seçeneği dışarı da kalır.çünkü yorgunluk fiziksel bir özellik yani somuttur.

23 12.SORU Hangi cümlede küçümseme söz konusudur? A) Yalnızca sen değil, ben de biliyorum. B) Sen sanatı öğren de yapmazsan yapma. C) Onu aradık da bulamadık. D) Para kazanacakmış da ev geçindirecekmiş.

24  Cevap d dir çünkü bu cümlede bir alay etme küçümseme cümlesi vardır.

25 13.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı vardır? A) Bir an anahtarı unuttum mu, diye düşündüm. B) Sana yaptığı işten kâr ettiğini mi söyledi. C) İşin nasıl biteceğini bilemeyiz. D) Çalışmaya başladı mı dünyayı unutur.

26  cevap bursadır çünkü bir soru belirtilmiştir bu cümle hem alay hem de soru biçimindedir.

27 14.SORU: ”İstanbul’a kadar geldiniz de bizi ziyaret etmediniz ha!”cümlesi hangi anlamdadır? A) öfke      B) küçümseme     C) şikayet      D) sevinme

28 cevap a dır çünkü bu cümlede bir sinirlenme vardır.

29 15.SORU: “Sanki kendisi erken mi geldi?”cümlesiyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) O da erkenden geldi. B) O da geç geldi. C) En sonra o geldi. D) O benden sonra geldi.

30 Cevap  B çünkü iki kişi arasında söylenen sözlerdir yani ben geç geldim de sanki kendisi erken geldi anlamındadır.


"CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları