Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Occupy Wall Street? Sözlük anlamıyla occupy; Etkinliğin anlamı; İşgal etmek Etkinliğin anlamı; Sosyal, ekonomik adaletsizliklere, artan işsizlik oranlarına,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Occupy Wall Street? Sözlük anlamıyla occupy; Etkinliğin anlamı; İşgal etmek Etkinliğin anlamı; Sosyal, ekonomik adaletsizliklere, artan işsizlik oranlarına,"— Sunum transkripti:

1

2

3 Occupy Wall Street? Sözlük anlamıyla occupy; Etkinliğin anlamı;
İşgal etmek Etkinliğin anlamı; Sosyal, ekonomik adaletsizliklere, artan işsizlik oranlarına, aynı zamanda hırsa, yozlaşmaya karşı harekete geçmek. Polisin halk karşısındaki üstünlüğüne son vermek. İspanya, Mısır, Tunus, Libya’da ayaklanmalardan ilham alınarak gerçekleşmiştir.

4 Occupy Wall Street? Etkinlik başlangıç tarihi 17 Eylül 2011
Etkinliği gerçekleştiren Kanadalı aktivist grup “Adbusters” Başlangıç noktası New York – Zuccotti Park Sloganları “We Are The 99%” Etkinliğin sembolü; Wall Street Boğası’nın üzerinde bir dansçı figürü Destekçileri; Anonymous başta olmak üzere çeşitli internet grupları

5 Etkinliği Simgesi -Balerin ve Boğa-
Diğer adı “Bowling Green Bull” Ağırlığı kg Arturo Di Modica tarafından yapılmıştır. Wall Street yakınlarındaki Bowling Green Park’ta bulunmaktadır. Toplam maliyeti dolardır. Boğa; kapitalizmin şiddetli krizlerinde erdemli ve onurlu yaşamı ifade etmektedir. Occupy Wall Street ise boğanın üstünde hayal ettiği balerinin soğukkanlılıkla devam eden ayak dokunuşuyla boğayı evcilleştirmesi düşüncesiyle sembolü benimsemiştir.

6 Adbusters Kanada kökenli "Adbusters" Medya Vakfı 1989 da Kalle Lans ve Bill Schmalz tarafından Vancouver’da kuruldu. Kendini; “ İletişim cağının yeni sosyal hareketliliğini savunan sanatçıların, aktivistlerin, yazarların, öğrencilerin, eğitimcilerin ve girişimcilerin oluşturduğu küresel bir iletişim ağı’’ olarak tanımlıyor.

7 Adbusters Yürüttükleri kampanyalarla sık sık antikapitalist olarak kendinden söz ettiren grup, tüm dünyada tirajlı ‘reklamsız’ dergileri Adbusters’ı yayınlamaktadır. Amaçları; Sosyal aktivizmin yeni bir biçimine öncülük etmek; medyanın bütün gücünü ürünleri satmak yerine, düşünceleri satmakta kullanmak.

8 Adbusters Occupy Wall Street ile yürüttükleri diğer kampanyalar;
Buy Nothing Day TV turnoff week Geçimişten günümüze derginin katılımcılarından birkaçı; Christopher Hedges (Gazeteci) Matt Taibbi (Yazar ve Gazeteci) David Orrell (Yazar ve Matematikçi)

9 Etkinliğin Özellikleri
Barışçıl ve şiddetsiz eylemler yapılması Şiddet yerine, oturma eylemleri gibi sivil itaatsizlik eylemleri benimsenmiştir. Etkinlikleri gitar, müzik ve dans ile şenlikli olarak gerçekleştirmek. Eylemlerin sembolleşmiş mekanlarda yapılması Talepler ve sorunlara ilişkin çözümler bu mekanlarda şekillendirilir. En önemli silahı Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar Oy birliği ile karar almak Doğrudan Demokrasinin mantığı benimsenmektedir. Yatay örgütlenme modeli vardır. Hükümete karşı Etkinlikte yer alanlar her zaman grubun sempatizanı değildir. Seyircilerde çogu zaman etkinliğe dahil olurlar Karar alma mekanizmaları herkesin oy vermesi ile işler.

10 %99 Bildirgesi 29 Eylül 2011’de Liberty Meydanı’nda, New York Şehri Genel Meclisi tarafından kabul edilen “%99 Bildirgesi” etkinliğin taleplerini sıralamakta ve başkaldırının yazılı şeklini oluşturmaktadır. Dünya kamuoyunun %99’unun sesi olarak kabul edilmektedir.

11 %99 Bildirgesi Başlıca Talepler;
Dünyanın kapitalist güçleri ve holdingler bundan böyle bir şeylerin yanlış gittiğini hissedenlerin birlik olduğunu bilsinler. Bizler, Liberty Meydanı’nda Wall Street’i işgal eden New York Şehri Genel Meclisi, sizi gücünüzü göstermeye çağırıyoruz. Barışçıl biçimde toplanma hakkınızı kullanın, kamusal alanları işgal edin, karşılaştığımız sorunları dile getiren bir süreç yaratın ve herkesin faydalanabileceği çözümler üretin. Doğrudan demokrasi adına harekete geçecek ve bir araya gelecek tüm gruplara desteğimizi ve sahip olduğumuz bütün kaynakları paylaşmayı vaat ediyoruz. Bize katılın ve sesinizi duyurun!

12 Destekleyenler IWW (Dünya Endüstri İşçileri Birliği) Genel Savunma Komitesi Greenpeace SEIU (Uluslarası Hizmet İşçisi Sendikası) Keynesyen Ekonomist Jeffrey Sachs Nobel Ödüllü İktisatçı Paul Krugman Dünya Sistemler Analisti Immanuel Wallerstein

13 Eleştiriler Etkinliğin; gereğinden fazla “zararsız” olması
Heterojen topluluklarla homojen düşüncelerin kabul ettirilmeye çalışılması Gerçek doğrudan demokrasinin sağlanamayacağı düşüncesi Etkinlikteki bireylerin sadece kalabalığın parçası olduğu düşüncesi Yapılan oturma eylemlerinin Wall Street’i yeterince kesintiye uğratacak nitelikte olmadığı düşüncesi Etkinliğin kahramanlarının daha çok sosyal ağ üzerinde sosyal oldukları görüşü Eylemin karşı çıkılan bir medya kuruluşu yoluyla sanal bir postayla başlaması, yani gerçek bir mekanda başlamamış ve ruhuna aykırı olması Arap Baharı’nın devamı olduğu düşüncesi Asıl amacının ABD Başkanlık seçimleri öncesi başkan adaylarını, eylemlerin seçimlerde etkili olabileceğine ikna etmek, sağlık, eğitim ve ekonomik konularda yeni başkandan sözler alabilmek olduğu

14

15 Kaynaklar occupywallst.org haber.sol.org.tr bbc.co.uk tr.wikipedia.org
donuz.com Meren.org


"Occupy Wall Street? Sözlük anlamıyla occupy; Etkinliğin anlamı; İşgal etmek Etkinliğin anlamı; Sosyal, ekonomik adaletsizliklere, artan işsizlik oranlarına," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları