Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Başlarken….

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Başlarken…."— Sunum transkripti:

1 başlarken…

2 Haklarınız? Sorumluluklarınız?
H.Ü.’de öğrenci olmak.. Haklarınız? Sorumluluklarınız?

3 Hak ve sorumluluklarınız..
Yönetmelikler - Önlisans, Lisans ( Resmi Gazete) Kayıt yenileme Mezun olabilmek için gerekli Genel Akademik Ortalama (GAO) Ders alma/bırakma Diğer Üniversitelerden ders alma ve değişim programları (ERASMUS) İlişik kesme

4 ..Hak ve sorumluluklarınız..
“Bilgi Gözlem” programı Transkript: Geçirilen her döneme ait “dönem akademik ortalamaları” Her bitirilen dönem sonunda tüm dönemleri kapsayan “genel akademik ortalama” Karne: Her dönem alınan dersler Şubeleri Kredileri Dönem sonunda o dönem alınan derslerin geçme notları

5 ..Hak ve sorumluluklarınız
Kurallar ve disiplin Yüksek öğretim kanunu, Madde 54. Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği

6 Sorularınız için Üniversitenin / bölümün web sayfaları
Ders sorumluları Danışmanlarınız E-posta!

7 H.Ü. BBY Öğrenci Bilgi Sistemi

8 Bilgi Yönetimi / Bilgi-Belge (?!) / Bilgi ve Belge Yönetimi / BBY

9 Ne ki bu “BBY”??? Bilmek? Bilgi? Nasıl yönetilir? Çok mu bilmeliyiz?
Nedir? Nerededir? Nasıl yönetilir?

10 Bilgi nerede? Kütüphane??? Internet??? İnsan???
= Bilgi merkezi ≈ Arşiv Internet??? İnsan??? Ansiklopedi? Rehber? Kitap/Dergi vd… Basılı bilgi kaynakları

11 “Kütüphaneci” mi…!!!???

12 Nasıl tanımlayalım? Bilgi uzmanı? Bilgibilir? Bilgibulur?
Enformasyonist? ;)

13 İyi bir “bilgi yöneticisi”…
Merak et Bilmek iste Analitik düşün Araştır Oku Bilimsel yaklaş Sorgula Yeniliklere açık ol Yaşam boyu öğrenmeye devam

14 Çok önemli!!!... Düzgün Türkçe
İyi derecede İngilizce (anlama-yazma- konuşma) Üst düzey yazılı ve sözlü iletişim becerileri Bilgisayar ve bilgi teknolojileri bil ve takip et!.. Araştırmayı bil Öğrenmeyi öğren

15 …başarılar!

16 BBY 153 BİLGİ KAYNAKLARI 2012-2013 Giriş
Ders sorumlusu: Dr. İrem Soydal Ders blogu: Giriş

17 Ders künyesi Ders kodu ve adı: BBY 153 Bilgi Kaynakları Cuma 13:30 Emel Doğramacı Amfisi

18 Dersin amacı Bilgi yönetimi kavramını oluşturan öğeleri anlamak:
Bilgi kaynaklarına neden ihtiyaç duyulur, bilimsel bilgi nedir? Bilgi kaynaklarından faydalanmamızı sağlayan bilgi merkezleri ve Internet’in etkisi Bilgi kaynaklarının türlerini, kullanım alanlarını öğrenmek, bilgi kaynaklarını değerlendirme ve ayırt etme becerisi kazanmak.

19 Geçme notu %25 - Ara sınav %50 - Final
30 Kasım 2012 Cuma 13:30 (derslik bilgileri sınav haftasında bölüm web sayfasından duyurulacak). %25 - Kısa ödevler %50 - Final %5 (bonus) - Derse devam + dersin gereklerini yerine getirme

20 Derse devam koşulları.. Öğrenciler, dersin hocasına geçerli mazeretlerini belirtmek (ve talep edilirse belge ile kanıtlamak) suretiyle toplam 3 hafta derse devam etmeyebilirler. Derse 3 haftadan fazla devam etmeyen öğrenciler %5 bonus puandan yararlanamaz.

21 Dersin işlenişi Ders içeriği: slaytlar+okuma listeleri
Öğrencilerin derste işlenecek konular hakkında önceden araştırma yaparak fikir sahibi olmaları, Derste konu ile ilgili yaratılabilecek tartışmalara katılmaları, Makul tartışma konuları üretebilmeleri bekleniyor.

22 ..Dersin işlenişi Ders blogu: http://bby153-154.blogspot.com/
Blog aracılığı ile öğrencilerin ders ile ilgili konuları kendi aralarında ya da dersin hocası ile ders dışında da tartışabilmeleri mümkün. Öğrenciler dersin blogunu düzenli olarak takip etmekle yükümlü. Blog içerisinde dersteki sunumları destekleyecek tartışmalar yapılabilir, öğrencilere ders ile ilgili önemli/acil duyurular iletilebilir. Blogda ayrıca her hafta yapılan dersin sunumları ve bu sunumların sonunda o hafta ile ilgili okuma listelerine ait linkler yer alacak.

23 Dersin gerekleri.. Okuma listelerinde verilen yayınları okumak.
Bazı haftalarda dersin o haftaki konusu ile ilgili araştırmalar, uygulamalar yapmak, gerektiğinde konunun uzmanlardan yerinde bilgi almak.

24 ..Dersin gerekleri.. Derse devam eden öğrenciler her derste dağıtılacak imza kağıtlarını imzalamakla sorumludurlar. Derse devam ettiği halde imza atmayan öğrenciler dersten sonra herhangi bir şekilde imza atamazlar, o hafta derse devam etmemiş sayılırlar. Öğrenciler ders blogunu düzenli olarak takip etmek zorunda (özellikle her dersten bir gün önce mutlaka kontrol edilmeli). Öğrenciler BBY web sayfasındaki “Öğrenci Bilgi Sistemi”ni düzenli olarak takip etmek zorunda.

25 ..Dersin gerekleri Öğrenciler ders blogunu bloga üye olarak, yazar olarak ya da yalnızca blog adresine girerek takip edebilirler. Her öğrencinin düzenli olarak (günde en az 1 kere) kontrol ettiği bir e-posta adresinin olması ve bu adresi BBY web sayfasında yer alan “Öğrenci Bilgi Sistemi”ndeki profiline kaydetmiş olması gerekiyor (dönem içerisinde adres değişikliği olursa bilgi sisteminde gerekli güncellemeler mutlaka yapılmalı). Öğrencilerin e-posta adreslerinde ad ve soyadları net bir şekilde tanımlanmış olmalı. Ad-soyad içermeyen e- postalardan gelen mesajlar dikkate alınmayacak.

26 E-posta adresine dikkat!..
Yanlış! Tarih: Alıcı: İrem Soydal, Kimden: ponpon kafa, Konu: slm hocam

27 E-posta adresine dikkat!..
Doğru Tarih: Alıcı: İrem Soydal, Kimden: Mert Yılmaz, Konu: 12 Ekim’deki ders hakkında / Sınavlar hakkında / Bilgi kaynaklarının düzenlenmesi hakkında / Ödev hakkında / vb…

28 BBY 153 (2012-2013) Konu Başlıkları..
Kavramsal yapı: Bilgi, Bilim ve Bilgi Erişim Bilgi nedir? Neden, ne zaman ihtiyaç duyur? Bilimsel bilgi nedir, özellikleri nelerdir, ne zaman hangi amaçlarla kullanılabilir? Bilgi çağı: başlangıcı ve gelişim süreci, bilgi günümüzde neden önemli? Kayıtlı bilgi kavramı ve bilginin organizasyonu. Bilginin tanımlanması, bibliyografik künye vs. Bilginin kaydedildiği ortamlar (kâğıt öncesi, kâğıt ve elektronik) Birincil ve ikincil kaynaklar Bilgi erişim nedir? Basılı ve elektronik bilgi erişim (gelişim süreci)

29 ..BBY 153 (2012-2013) Konu Başlıkları..
Basılı ve elektronik bilgi kaynakları ve bunların kullanımları Basılı ve elektronik bilgi kaynağı kavramları Bilgi kaynaklarının seçimi ve değerlendirilmesi Basılı kaynakların türleri (birincil/ikincil ayrımı), örnekleri, geçmişte ve günümüzde kullanımları Elektronik bilgi kaynaklarında türler (bibliyografik ve tam metin kavramı) Danışma kaynakları, “Ready Reference” kavramı ve kaynakları

30 ..BBY 153 (2012-2013) Konu Başlıkları..
Bilgi kaynağı olarak Internet: Bilgi keşfetme ve erişim araçları Veri tabanı kavramı, örnekleri, kullanım alanları. Abonelik, serbest erişim, açık erişim kavramları. Arama motorları: Google her derde deva mı? Bilgi paylaşım aracı ve bilgi kaynağı olarak Web 2.0.

31 Başarılar…


"Başlarken…." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları