Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZIM KURALLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZIM KURALLARI."— Sunum transkripti:

1 YAZIM KURALLARI

2 Soru 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır? A)Nasrettin Hoca’nın fıkralarını herkes bilir. B)Yazın Akşehir’e gitmeyi düşünüyoruz. C)Bugün şunları aldım: Etek,çorap,çanta… D)Çamlıbel’den Tokat’a doğru bir yol uzanır.

3 CEVAP:C Açıklama İki noktan sonra cümle niteliğinde olmayan örnekler, küçük harfle başlar. Oysa, burada büyük harfle başlanmış. Diğer cümlelerde yazım yanlışı yoktur.

4 Soru 2 Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır? A)Seni Dünya kadar seviyormuş. B)Bu sene de Güneş patlamaları olacakmış. C)Bu senek, Ay tutulmasını birçok kişi izledi. D)Bilim adamları Dünya’nın dönüş hızını yeniden hesaplayacaklarmış.

5 CEVAP:A Açıklama “dünya” sözcüğü astronomi terimi olarak kullanıldığında büyük harfle yazılır. Oysa bu cümlede terim anlamıyla kullanılmamıştır.

6 Soru 3 Aşağıdakilerden hangisi imla yönünden yanlıştır? A) Sen de mi geldin? B) Telefonları mı kapalı? C) Soruyu sana da anlatmış. D) İyisimi onu çağıralım.

7 CEVAP:D Açıklama A,B ve C seçeneklerinde ayrı yazılması gereken bağlaç ve soru edatı, sözcükten ayrı yazılarak imla hatası yapılmamıştır. Oysa D seçeneğinde ayrı yazılması gereken soru edatı “mı” kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılarak imla hatası yapılmıştır.

8 Soru 4 Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? A)Cesaret Türk’ün özelliklerindendir. B)Bu soğuklarda Alide yatağa düştü. C)Bana yardımcı olursunuz, değil mi? D)Hatasını anlamış olmalı ki sesini çıkaramadı.

9 CEVAP:B Açıklama B seçeneğinde bağlaç olan “de” sözcüğe bitişik olarak olarak bulunma eki gibi yazılmıştır. Oysa bağlaçlar, sözcükler bitişik yazılmaz.

10 Soru 5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Bu kitabı Zeynep’ten aldım. B)Okul gezisinde Ali’de olmalı. C)Ankara’dan gelip İzmir’e gitti. D)Gelsin ki bu konuyu ayrıntılarıyla görüşelim.

11 CEVAP:B Açıklama Bağlaç olan “de” sözcüğe bitişik yazılmaz. Oysa seçenekte geçen “Ali” ismine bitişik yazılarak bir yazım hatası oluşmuştur.

12 Soru 6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Bu gece Ay tutulması görmek için dışarıda bekledik. B)29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. C)Sırtımı duvara dayayıp Güneş’in tadını çıkardım. D)Babamın geldiğini görünce dünyalar benim oldu.

13 CEVAP:C Açıklama “güneş” sözcüğü sadece astronomi ile ilgili durumlarda büyük yazılır. Bu cümlede özel olarak kullanılmamıştır. Bu yüzden küçük harfle yazılmalıydı.

14 Soru 7 Aşağıdaki cümlelerin hangisi yazım ve noktalama bakımından doğrudur? A)Mustafa Kemal Atatürk, 13 Ekim’de Ankaralılara seslendi. B)Mustafa Kemal Atatürk 13 Ekim’de Ankaralı’lara seslendi. C)Mustafa Kemal Atatürk 13 Ekim de Ankaralılar’a seslendi. D)Mustafa Kemal Atatürk, 13 Ekim’de Ankaralılar’a seslendi.

15 CEVAP:A Açıklama Özneden sonra virgül kullanılmış, tarih belirten rakamdan sonra gelen sözcük büyük harfle yazılmış; yapım eki olan “Ankara” sözcüğüne “ –ler” çekim eki geldiğinde “Ankaralılar” olmuş ve üstten kesme işareti ile ayrılmamış.

16 Soru 8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? A)Kıbrıs Barış Harekatı 1974’de imzalandı. B)20 Şubat 1983’te ilk şiirini yazdı. C)Türkiye Büyük Millet Meclisi 1920’de açıldı. D)İstiklal Marşı kabul edildi.

17 CEVAP:A Açıklama Sert ünsüzle biten sözcüklerin ilk harfi de sert ünsüz olur. A seçeneğinde bu kurala uymamıştır. “1974’de” değil, “1974’te” olmalıdır.

18 Soru 9 Aşağıdakilerden hangisinde kısaltmaların yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır? A)TDK’ dan siparişime cevap geldi. B)DSİ’ ye gitmek için yola koyuldu. C)İTÜ’de okuyan bir çocuğu var. D)BEDAŞ’ tan bu ayki fatura gelmedi.

19 CEVAP:A Açıklama Büyük harflerle yapılan kısaltmalarda kısaltmayı oluşturan ünsüzler ince ünlüye göre okunur.Bu durumda TDK’ dan değil, TDK’ den olmalıdır.

20 Soru 10 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme yanlış yazılmıştır? A)Yalan, yanlış sözlere kanmayın. B)İrili ufaklı taşları cephelerine doldurdu. C)Sürükleye sürükleye nereye götürüyor? D)El ele vererek bu işin üstesinden gelmişler.

21 CEVAP:A Açıklama İkilemelerin arasına noktalama işarrti konmaz. Bu durum ikilemenin oluşumunu engeller.

22 Soru 11 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yazılımı doğrudur? A)Yavuz Bülent de şiirler yazmış. B)Yavuz Bülent’de şiirler yazmıştır. C)Yavuz Bülent’te şiirler yazmıştır. D)Yavuz Bülent te şiirler yazmıştır

23 CEVAP:A Açıklama Bağlaç olan “de”nin ünsüz yazımı olmaz, sözcüğe bitişik yazılmaz. A seçeneğinde doğru yazılmıştır.

24 Soru 12 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ben bir sonraki durakta ineceğim. B)Öyle çok susadımki anlatamam. C)Çocuklar sanki hiç yorulmamışlardır. D)Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.

25 CEVAP:B Açıklama Çekimli eylemlerden sonra gelen “ki” ayrı yazılır. Ancak B seçeneğinde bu kurala uyulmamıştır.

26 Soru 13 Aşağıdaki cümlelerde geçen pekiştirmelerin hangisinin yazımında yanlışlık yapılmıştır? A)Kapkaranlık bir odaya girdiler. B)Gözü mosmor olmuştu. C)Yer düşen tabaklar param parça oldu. D)Bugün deniz masmavi gözüküyor.

27 CEVAP:C Açıklama Pekiştirmeler, kural gereği bitişik yazılır. Oysa C seçeneğinde “param parça” ayrı yazılmıştır.

28 Soru 14 Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? A)Eh işte, gidiyor mu gidiyor. B)Telefon geldi mi beni çağır. C)Bildiğimi sana da anlatayım. D)İyisimi zarar etöeyelim.

29 CEVAP:D Açıklama “mı” edatı asla sözcüğe bitişik yazılmaz; ancak D seçeneğinde bu kurala uymamıştır.

30 Soru 15 Aşağıdakilerin hangisinde hecelere ayırmada yanlışlık yapılmıştır? A)koş –uş –ma B) baş –lan –gıç C)ya –nı –cı D)son –nun –cu

31 CEVAP:A Açıklama İki ünlü arasına gelen ünsüz harf kendinden sonraki ünlüyle hece oluşturur. Bu duruma göre “koşuşma” sözcüğü yanlış yerden ayrılmıştır.


"YAZIM KURALLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları