Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI
Uzaktan Eğitim Faaliyetleri

2 Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
Açık piyasa işlemleri yapan, hükümetle birlikte Türk Lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri alan ve mali piyasaları izleyen kurumdur.

3 Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
Merkez Bankası uzaktan eğitim ile ilgili çalışmalarına ilk kez 1993 yılı Eğitim Müdürlüğü çalışma raporunda yer vermiş ve kurum içinde neler yapılabileceğinin araştırılması ile çalışmalar başlatılmıştır.

4 Neden Uzaktan Eğitim? Teknolojinin Gelişimi Eğitim Talebinin Artışı
Zaman ve Mekan Tasarrufu Eğitim Maliyetleri İş başı eğitimin gerçekleşmesi

5 Merkez Bankası’ndaki Uygulamalar
Multimedya Dönemi ( ) Web Başlangıç Dönemi ( ) Yeni Dönem Web ( )

6 Multimedya Dönemi ( ) Eğitimi taşınabilir ve görsel olarak çekici yapmak için bilgisayar tabanlı eğitim programları CD-ROM’ lar ile verildi.

7 Web Başlangıç Dönemi ( 1994-1999)
Web’ in gelişmesiyle birlikte, yoluyla eğitimciye ulaşım, Basit grafik ve metinlerin yer aldığı intranet üzerinde bilgisayar tabanlı eğitim, Web üzerinde ses ve görüntünün düşük kalitede, parçalar halinde aktarıldığı eğitim ortaya çıktı.

8 TCMB’ de Multimedya Dönemine Karşılık Gelebilecek Uygulamalar (1983-1993)
1995 yılında ders yazılımlarının kullanılabilirliği ile ilgili bir çalışmayla başlamıştır. Araştırma sonucunda deneklerin, Bilgisayar destekli etkileşimli çoklu ortamda dil öğretiminin etkinliğini benimsedikleri, Ancak bu öğretimin bireysel yöntemle, kendi kendine, öğretmen katkısı olmadan yapılabileceği konusunda kararsız kaldıkları belirlenmiştir.

9 Bilgisayar Destekli Etkileşimli Çoklu Ortamda Dil Öğretimi
Eğitim süresi 7 tam gün (günde 6 saat) olarak planlanmıştır. Bir günde, 2 saat konu uzmanı ile ve 4 saat bilgisayar başında (kendi kendine) eğitim yapılmıştır. 5 ayrı gruba (toplam 50 personel) uygulanmıştır. Derslik ortamında, Bilgisayar Destekli Dil Öğreniminde deneyimli öğretim elemanı ve teknik destek veren bilgisayar uzmanı görev almıştır.

10 Bilgisayar Destekli Etkileşimli Çoklu Ortamda Dil Öğretimi
Sonuç Olarak Bu eğitim programının hem danışman öğretim elemanı hem de programa katılan personelin görüş ve değerlendirmelerine göre başarılı olduğu Banka’ da ilk kez uygulanan kendi hızıyla kendi kendine öğrenme yönteminin de katılımcılar tarafından benimsendiği ortaya çıkmıştır.

11 TCMB’ de Web Başlangıç Dönemine Karşılık Gelebilecek Uygulamalar (1983-1993)
Gelişen teknoloji ile Banka intraneti üzerinden Bankacılık, Ekonomi, Bilgisayar vb. programlarının uzaktan eğitim yöntemi ile tüm banka personeline ulaşması amaçlanmış ve 2001 yılı planında bu konu yer almıştır. Bu doğrultuda ilk uygulama, 1991 yılından itibaren verilen Genel Kullanıcılar Bilgisayar Eğitimi programının, Teknoloji Destekli Bilgisayar Eğitimi programına dönüştürülmesidir.

12 Teknoloji Destekli Bilgisayar Eğitimi Uygulaması
Uygulama başlamadan önce Ankara ve İstanbul şubelerine bu eğitimi tanıtmak amacıyla bir konferans verilmiştir. Konferanstan sonra, Kasım 2001 tarihinden başlayarak öncelikle İdare Merkezi genel müdürlüklerine aşama aşama, daha sonra şubeleri kapsayacak biçimde uzaktan eğitim yöntemiyle Teknoloji Destekli Bilgisayar Eğitim Programı uygulamaya girmiştir.

13 Teknoloji Destekli Bilgisayar Eğitimi Uygulaması
Katılımcılar, geleneksel eğitim alması için bildirilenler arasından yabancı dil ödeneği alan personelden oluşturulmuştur. Ayrıca katılımcıların kendi düzeylerini belirleyerek istedikleri modülden başlayabilecekleri bir ürün bir yıllığına kiralanmış ve Banka Merint’i üzerine yerleştirilerek katılımcıların ders yazılımlarına ulaşabilmelerine olanak sağlanmıştır.

14 Teknoloji Destekli Bilgisayar Eğitimi Uygulaması
Teknoloji Destekli Bilgisayar Eğitimi TCMB’de Teknoloji Destekli Genel Kullanıcılar Bilgisayar Eğitimi Teknoloji Destekli İleri Excel Eğitimi Teknoloji Destekli PowerPoint Eğitimi olarak uygulanmıştır. İçeriği NETG firması sağlamıştır.

15 Teknoloji Destekli Genel Kullanıcılar Bilgisayar Eğitimi
İdare merkezi ve şubelerden toplam 326 personele uygulanmıştır. Word, Excel modüllerinden sorumlu tutulmuştur. İsterlerse diğer uygulama yazılımlarının eğitimlerini alabilmişlerdir

16 Teknoloji Destekli İleri Excel Eğitimi
Toplam 64 personel katılmıştır. Excel Yeterlilik ve Excel Uzman kullanıcı modüllerinden sorumlu tutulmuşlardır. İsterlerse diğer uygulama yazılımlarının eğitimlerini alabilmişlerdir.

17 Teknoloji Destekli PowerPoint Eğitimi
Toplam 52 personel katılmıştır. Powerpoint modüllerinden sorumlu tutulmuşlardır. İsterlerse diğer uygulama yazılımlarının eğitimlerini alabilmişlerdir.

18 Teknoloji Destekli Bilgisayar Eğitimi Uygulaması
Teknoloji Destekli Genel Kullanıcılar Bilgisayar Eğitimi grubundaki Ankara Şubesi ve İdare Merkezi katılımcılarına Ekim 2002’ de ara genel değerlendirme sınavı uygulanmıştır. Teknoloji Destekli Bilgisayar Eğitimi Uygulaması 3 Aralık 2002 tarihinde sona ermiştir. Ayrıca katılımcıların uzaktan eğitim ile görüşlerini almak amacıyla 36 soruluk bir anket geliştirilmiş ve uygulanmıştır.

19 Yeni Dönem Web ( ) Türkiye Bankalar Birliği, eğitim alanındaki hizmetlerini, zaman ve mekandan bağımsız ve daha etkin bir platforma taşımak amacıyla Web Tabanlı Uzaktan Eğitim (WTE) çalışmaları çerçevesinde Bankacılık Eğitim Sitesi’ ni kurdu.

20 BES (Bankacılık Eğitim Sitesi)
Katılımcılar şu modüllere ulaşabilmektedirler; Temel Bankacılık* Temel Ekonomi Temel Muhasebe Finansal Matematik *Temel Bankacılık modülü tanıtım amaçlı olduğundan siteden ücretsiz olarak kullanıma açılmıştır.

21 BES (Bankacılık Eğitim Sitesi)
Katılımcılar modüllere sırayla girebilmektedirler. Site 22 Aralık 2003 tarihinde açılmış olup 22 Şubat 2004 tarihinde kapanacaktır. İnternet ve Ses Kartı gerek duyan programın haftada en az iki saat izlenmesi gerekmektedir. Sontest’ ten 100 üzerinden 60 ve üstü alan katılımcılara Banka tarafından “programı başarıyla tamamlamıştır” sertifikası, diğer katılımcılara da “programa katılmıştır ” sertifikası verilecektir.

22 Uzaktan Eğitimle Verilmesi Düşünülen Programlar
Sahte Para Tanıma Eğitimi Orientation Eğitimi

23 Sahte Para Tanıma Eğitimi
Sahte ve orjinal paranın teknik özelliklerinin anlatılacağı eğitim olacak, İçerik ENOKTA tarafından sağlanacak, Karma Eğitim(Blended Learning) verilecek, Emisyon Genel Müdürlüğünden, Banka Matbaasından ve veznedarlardan oluşan bir eğitim kadrosu sağlanacak Yarım günlük bir uygulama dersi olacak

24 Orientation Eğitimi Banka’ ya alınacak personelin göreve başlamadan önce girmesi gereken eğitim Henüz planlama aşamasında

25 Sonuç ve Değerlendirme
TC Merkez Bankası, Tarihsel Gelişimine Göre, Çoklu Ortam Ve Esnek Öğrenme Modeli, Zamana Göre, Asenkron Ve Karma Öğrenme İletişim Biçimine Göre, Tek Yönlü İletişim modellerine uygun olarak bir eğitim yapmaktadır.

26 Sonuç ve Değerlendirme
Bize göre TCMB, Uzaktan Eğitim’ in gereğini ve önemini bilerek gayet ciddi ve düzenli bir şekilde gelişimini sürdürüyor. Gelişen teknolojiyi eğitim-öğretim ile bağdaştırarak yeni çağın gereklerine ayak uyduruyor.

27 Teşekkürler Ersin ÇETİN Bekir SUTAY Sema KANBUROĞLU Şükrü ÖZTÜRK


"TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları