Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET BAĞIMLILIĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET BAĞIMLILIĞI."— Sunum transkripti:

1 İNTERNET BAĞIMLILIĞI

2 ‘Kabul etmem uzun zaman alsa da ben bir bağımlıyım
‘Kabul etmem uzun zaman alsa da ben bir bağımlıyım. Hayatımda onun kadar hiçbir şeyi önemsemiyorum. Ailem, arkadaşlarım, dostlarım bile çoğu zaman anlamsız geliyor. Kendimi tek mutlu hissettiğim ortam orası.” “Çocuğum alkol ya da uyuşturucuya alışmış kadar üzgünüm. Bir yıldır oğlum bu illetten kurtulmaya çalışıyor. Bizim de çok hatalarımız olmuş. Bu süreç bize çok şey öğretti.” “Okulda, dershanede, hatta uyurken bile aklımdaki tek şey oyun. Sabah gözlerimi açar açmaz gece kim, ne yapmış bakıyorum. Bazı günler arkadaşlarımın isteğini kıramıyor, sabaha kadar bilgisayar başından kalkamıyorum.”

3 Günümüzdeki bilimsel gelişmelerin bir sonucu olarak karşımıza çıkan bu teknolojiyi reddetmek imkânsızdır. İnternet vesilesiyle bilimsel gelişmeler çok yakından takip edilmekte, önemli bilgilere hemen ulaşılabilmekte, insanlar istedikleri (hattâ istemedikleri) hemen herkesle çok rahat haberleşebilmekte, alışveriş yapabilmekte ve günlük birçok işi rahatlıkla yerine getirebilmektedir.

4 Ancak aslında teknolojik bir nimet olan internet, insanlar için büyük imkânlar sunmasına, birçok güzelliğe vesile olmasına rağmen, bazı kötü neticelere de yol açabilmektedir. Bugün hemen her yaştan birçok insan, internet bağımlısı olmuş durumda. İnsanların internetle münasebetleri sorgulandığında, bugün bu teknolojinin dünya genelinde faydadan ziyade zarar vermeye başladığı söylenebilir.

5 Tıp ve psikolojiye henüz tam olarak karşılığı olmasa da, internet bağımlılığı hızla bir hastalık olarak kabul edilme yolunda ilerliyor. Hayatının önemli bir kısmını ekrana bakarak geçiren bu insanların, internetten uzaklaştırılması ile gözlenen belirtiler, bağımlı insanların bağımlı oldukları maddeden uzaklaştırıldıklarındaki belirtilerle örtüşüyor.

6

7 İnternet Bağımlılığı Nedir?
İnternet bağımlılığı genel olarak, internet başında uzun zaman geçirme, interneti kullanmayı kontrol edememe ve bu nedenle sosyal, psikolojik, toplumsal sorunlar yaşama şeklinde ifade edilmektedir.

8 Kontrolsüzce internete giriyor ve planladığınızdan çok daha fazla zamanı internette geçiriyor musunuz? Gece internete girerek harcadığınız zamanı uykunuzdan çalıyor ve ertesi gün uykusuzluk sebebi ile yorgun geziyor musunuz? İnternet ortamındaki ilişkilerinizin sayısı artarken, gerçek hayatta ailenizi, dostlarınızı ihmal ediyor musunuz? Acil bir eposta beklemediğiniz halde sürekli eposta adresinizi kontrol ediyor ve ya bakmadığınızda huzursuz hissediyor musunuz? Meslek veya okul hayatınız, internette geçirdiğiniz zaman dolayısı ile zarar görüyor musunuz? Sürekli oturma veya sürekli bilgisayar ekranına bakmak dolayısı ile bazı sağlık sorunları yaşamaya başladınız mı?

9 BU SORULARA ‘EVET’ CEVABINI VERİYORSANIZ SİZ DE İNTERNET BAĞIMLISI OLABİLİRSİNİZ.

10 İnternet asla sizin düşmanınız değildir
İnternet asla sizin düşmanınız değildir. Bu muhteşem bilgi evrenini, en doğru şekilde kullanmak ta eğitim ve pratik yapmanızı gerektirir. Bu sebeple internetle savaşmadan, interneti hayatınıza en doğru şekilde entegre etmek birincil hedefiniz olmalıdır.

11 İnternet kullanımının yarattığı bağımlılığın sonuçlarının, en az alkol ya da ilaç bağımlılığı kadar sorun yaşattığı düşünülmektedir. Yapılan bazı araştırmalar, bilgisayar bağımlılığının, kişiye sürekli uyarıcı sunması ve kişinin kendisini geliştirmesini sağlaması nedeniyle, fiziksel bağımlılıktan (alkol-madde bağımlılığı gibi) daha zor kontrol altına alınabileceğini belirtmektedir.

12 BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞININ TÜRLERİ
- Bilgisayar bağımlılığı - Bilgisayar oyunlarına gelişen bağımlılık (GTA, FİFA 2011) - İnternet bağımlılığı (web) - Sanal sohbet bağımlılığı (mesenger,chat, IRC, e-posta, e-haber grupları vb.) - Web temelli grup oyunlarına gelişen bağımlılık (Knight, Counter,Farmville, tavla, vb.)

13 İNTERNET BAĞIMLILIĞININ YAYGINLIĞI
İnternet bağımlılığı hakkında birçok araştırma yapmıştır. Ve çıkan verilerde her psikolog araştırdıkları özellikle ergen yaşta haftada saat arasında bir ortalama saat dilimine rastlamıştır. Bu ciddi derecede sorun arz etmektedir.

14 KİMLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI GELİŞİR?
Her yaşta görülebilir. Ama en büyük risk grubu yaş arası gençler Ülkemizde genç nüfusun çok olduğu düşünülecek olursa yurdumuz için önemli bir sorun olduğu ortaya çıkar. Her iki cinste de görülebilir, ama erkeklerde kızlara oranla 2-3 kat fazladır.

15 GENEL KIZ ERKEK KIZ/ERKEK Her günden az Her gün İnternet Kafeye N 2722
Oyun Oynama Her günden az Her gün İnternet kullanımı İnternet Kafeye Gitme N 2722 707 2883 540 % 79.4 20.6 84.2 15.8 N 1427 133 1409 146 % 91.5 8.5 90.6 9.4 N 1295 574 1474 394 % 69.3 30.7 78.9 51.1 4.7 ( ) 2.5 ( ) 7.2 ( ) Bilgisayarda Oyun Oynama, İnternet kullanımı Ve İnternet Kafeye Gitme Sıklığının Cinsiyete Göre Karşılaştırılması

16 BİLGİSAYAR BAĞIMLIĞININ NEDENLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Araştırmacılar internet bağımlılığına yol açan etkenler arasında özellikle sosyalleşme ihtiyacını vurgulamaktadır. İnternet üzerinde ki sosyal hayatın avantajları vardır. Bunlardan bazıları: -- Günümüzün şehir hayatında kolay kolay kurulmayan sosyal bağlantıları internet üzerinden kurabilmek -- Yabancılarla kolaylıkla ve risksiz olarak ilişkiye geçebilmek -- İnsanların kendi kendilerini dizginlemeden, özgürce düşüncelerini, duygularını ifade edebilmeleri -- Kendilerini göstermek istedikleri yönlerini abartarak gösterebilmeleri -- İnternet üzerinde ki paylaşma ortamlarında ses çıkarmadan diğerlerini dikizleme olanağının olması

17 İnternette oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir, chat yapabilir, yasak olana ulaşabilir, risk alıp heyecan duyabilir veya bambaşka birinin kimliğine bürünebilirsiniz. Kuşkusuz tüm bu kolaylıklar ve hazlar sebebiyle internet her geçen gün daha fazla insanı esir alıyor. Doğaldır ki herkesin internette vakit geçirme sebepleri birbirinden farklıdır. İnternette iletişim kurmak çok kolay olsa da, bu kolaylıklar ve anonimlik sebebiyle de kurulan çoğu ilişki SAHTEDİR.

18 İNTERNETİN ZARARLARI NELERDİR?
İnternetin içeriğine bağlı olarak ortaya çıkan zararlar İnternet başında geçirilen vaktin kaybına bağlı olarak ortaya çıkan zararlar İnternet ortamına ulaşma sürecinde ortaya çıkan sorunlar

19 İÇERİĞE BAĞLI ZARARLAR
İnternet bağımlılığı ile ilişkili olduğu bulunan ruhsal bozukluklar şunlardır: * Depresyon * Sosyal fobi *Karşıt olma karşı gelme bozukluğu *Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi…

20 HARCANAN ZAMANA BAĞLI ZARARLAR
İnternet başında zamanının önemli bir bölümünü geçirirseniz. Bu süreçte yapabileceğiniz, sosyal, sportif ve sanatsal etkinliklerden mahrum kalırbalirsiniz. Bu etkinliklerle kazanabileceğiniz yeti, arkadaşlık ve bilgilerden mahrum kalabilirsiniz.

21 ULAŞIM SÜRECİNDEKİ ZORLUKLAR
İnternete ulaşımda ekonomik sorunlar yaşayabilir ve bunları çözmek için uygun olmayan yollara başvurma söz konusu olabilir. İnternete bağlanılan ortam, çocuk ve gencin içinde bulunmasına uygun olmayan özelliklere sahip olabilir. Çocuk ve genç, madde kullanımı ve suça yönelik davranışlar açısından riskli ortamlara girebilir. DİKKAT! Yapılan araştırmalara göre madde kullanımı ve internet bağımlılığı arasında ilişki bulunmuştur

22 ÖNERİLER!! 1. Adım: Bu bağımlılığınızın farkına varmak, tedavisi anlamında atılacak en önemli adımdır. 2. Adım: Bu tespiti yaptıktan sonra, her gün belirli bir süre ayırıp bu süreyi hiçbir şart altında aşmamak, 3. Adım: İnternete bağlandığınız cihazları ailenizin ulaşabildiği açık alanlara taşıyabilirsiniz (salon, oturma odası vb.) 4. Adım: Yukarıdakileri yapmakta zorlanıyorsanız profesyonel bir yardım almak ta son derece doğru ve önemli bir hareket olacaktır.

23 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"İNTERNET BAĞIMLILIĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları