Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ
VE SBS SEMİNERİ MEHMETÇİK TAHİR ÖZCAN DAYLAN ORTAOKULU Hazırlayan Okul Psikolojik Danışmanı ERHAN BUDAK Başarı ancak; sürekli bir planla ve gerçekçi çalışmakla mümkün olabilir.

2 İçindekiler; OGES Nedir? SBS Nedir? Soru Sayısı
Testlerin Ağırlık Katsayıları Derslere Göre Soru Dağılımları SBS’ ye Girmeyenler Soru Yapısı ve Testler YBP(Yıl Sonu Başarı Puanı) SP(Sınıf Puanı Hesaplama) Sınav Tarihleri

3 Seviye Belirleme Sınavında soru sayısı?
Seviye Belirleme Sınavında 100 adet soru sorulacaktır. Öğrencinin psikolojik ve fiziksel gelişimi dikkate alınarak farklı sayılarda soru sorulması düşünülmektedir.

4 Testlerin Ağırlık Katsayıları
Türkçe = Matematik Test Adı Ağırlık Katsayısı Türkçe 4 Matematik Fen 3 Sosyal Yabancı dil 1 Toplam 15 1 Türkçe =4 İngilizce Üfff Kafam karıştı

5 *Yapılan 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
Derslere Göre Soru Dağılımları Soru Sayısı TÜRKÇE 23 MATEMATİK 20 FEN VE TEKNOL. SOSYAL BİLGİL. YABANCI DİL 17 TOPLAM 100 120 DAKİKA *Yapılan 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

6 Herhangi bir SBS’ ye girmeyen öğrencinin SBS puanı, o yılın en düşük
SBS’ ye Girmeyenler? Herhangi bir SBS’ ye girmeyen öğrencinin SBS puanı, o yılın en düşük SBS puanıdır.

7 Soru Yapısı ve Testler SBS’ de sorular tamamen yeni müfredata uygun, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı hazırlanmaktadır. Sorular öğrencinin öğrenim gördüğü 3 yıla ait olan konuları kapsayacaktır. Seviye Belirleme Sınavlarında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden soru sorulacaktır.

8 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME PUANI (OYP)

9 Okulun en yüksek YBP puanı Okulun en yüksek YBP puanı
Örnek: Farklı okullarda olup, puanları aynı olan iki öğrencinin sınıf puanlarının farklı olması. “Sınav ve okul puanlarımız aynı sınıf puanlarımız neden farklı çıkıyor” Okulun en yüksek YBP puanı 97 Okulun en yüksek YBP puanı 100 Anıl Beyza Puan türü Alınan puanlar 500'lük puan Etki oranları (%) Sonuca etkili puanlar SBS puanı 371,18 70,00 259,82 YBP 75,00 375,00 25,00 93,75 Sınıf Puanı 378,57 Puan türü Alınan puanlar 500'lük puan Etki oranları (%) Sonuca etkili puanlar SBS puanı 371,18 70,00 259,82 YBP 75,00 375,00 25,00 96,65 Sınıf Puanı 381,47 AÇIKLAMA :Anıl’ın okulunda en yüksek YBP 100, Beyza’nın okulunda en yüksek YBP 97 olmuştur. Sistemde okulun en yüksek puanı ne olursa olsun 100’e ötelenmektedir. Beyza’nın okulunda bu öteleme sebebiyle tüm öğrencilerin YBP'si en yükseği 100 olacak biçimde artırılmıştır. Böylece bu okulun öğrencilerinin YBP’leri aynı gibi görünmesine rağmen hesaplamada daha yüksek çıkmaktadır. Beyza’nın da YBP’si hesaplamada 96,65 olarak değerlendirilmiş ve sınıf puanı diğerinden yüksek çıkmıştır.

10 SP’ ye katkısı %30 olacaktır!!!
YBP(Yıl Sonu Başarı Puanı) ÜFFF.. Yıl sonu başarı puanı olmasaydı keşkeeee….Ders çalışmak zorunda kalmazdık. NOTLAR 100 ÜZERİNDEN; Öğrencinin, öğretim sürecinde elde ettiği notlar, 100 tam puan üzerinden verilecek. Öğrencilerin 3 yıl derslerden aldığı yıl sonu puanlarının haftalık ders saatleri ile çarpılması ile elde edilen puanlar toplanıp, haftalık ders saat sayısına bölünecek. SP’ ye katkısı %30 olacaktır!!!

11 SBS %70 YBS %30 SINIF PUANI

12 YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP) % 30 ORANINDA SINIF PUANINA KATKI YAPAR
Eeee Bilmiyorum.Seyirci hakkımı kullanmak istiyorum. Yıl sonu başarı puanın katkısı kaçtır? YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP) % 30 ORANINDA SINIF PUANINA KATKI YAPAR

13 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ PUAN HESAPLAMA
SBS (Seviye Belirleme Sınavı) YBP (Yıl Sonu Başarı Puanı) OYP (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı) OYP(Ortaöğretime Yerleştirme Puanı) 70% 30% SBS+YBP ( 30%+70% ) 100%

14 SBS SINAV TARİHİ Seviye Belirleme Sınavı başvurusu BAŞLAMIŞTIR.
ADRES: C emil BAŞBOĞA

15 2009 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ OYP ORTALAMALARINA GÖRE İL BAŞARI SIRALARI
İL ÖĞRENCİ ORT PUAN SIRA İSTANBUL , ELAZIĞ , K.MARAŞ , ADIYAMAN , GAZİANTEP , MARDİN , KARS , HAKKARİ , DİYARBAKIR , ŞANLIURFA ,

16 YÜKSEK ÖĞRENİME HAZIRLAYAN EĞİTİM KURUMLARI VE PROGRAMLARI.
Genel Lise (Düz Lise) , Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Askeri Lise, Polis Kolejidir.

17 ASKERİ LİSELER Askeri liseler yabancı dil ağırlıklı matematik/fen programı uygulayan lise dengi okullardır. Eğitim süresi hazırlık sınıfı dâhil 5 yıldır. Mezuniyet sonrası gidebilecekleri üst eğitim kurumları; >Astsubay Meslek Yüksek Okulu(2 Yıl) >Harp Okulları >Gülhane Askeri Tıp Akademisi

18 ASKERİ LİSELER Yazılı sınav için belirlenecek baraj puanını aşan adaylar 2. seçim aşamasına katılmaya hak kazanacaklardır. 2. seçim aşaması; Ön Sağlık Muayenesi, Bedeni Yeterlilik Testleri, Psikoteknik Testi, Müzik Yetenek Testi ( Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için), Mülakat, Sağlık muayenesi. *Sadece erkek öğrenciler başvuruda bulanabilir.

19 ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
Öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamak ve öğrencilerine, öğretmenlik mesleğini sevdirmektir. Eğitim süresi hazırlık sınıfı dâhil 4 yıldır. Bu programa ilk beş tercihinde yerleşen Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarının tamamına, kontenjana bakılmaksızın karşılıksız burs verilmektedir. Mezunları, kendi alanlarıyla ilgili öğretmenlik programlarına yerleştirilirken ek puandan yararlandırılmaktadır.

20 POLİS KOLEJİ

21 POLİS KOLEJİ Polis Koleji yabancı dil ağırlıklı matematik/fen programı uygulayan lise dengi okullardır. Eğitim süresi hazırlık sınıfı dâhil 4 yıldır. Kolej mezunları, Polis Akademisi’ne sınavsız olarak geçiş yapabilmektedirler. İsteyen öğrenciler, Polis Akademisi haricinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacına göre diğer üniversitelerde de eğitim görebilir. * ve

22 POLİS KOLEJİ Polis kolejlerine de başvurmak isteyen 8. sınıf öğrencileri SBS’YE başvuru sırasında Okul Müdürlüklerine Polis Koleji başvurularını da onaylatacaklar ve iki aşamalı değerlendirmeden geçecekler; 1. Aşama: Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sonunda hesaplanan Ortaöğretim Yerleştirme Puanına (OYP) göre Polis Kolejine Giriş Sınavına katılma hakkı kazanır. 2. Aşama: Başarılı adaylar Polis Koleji Giriş Sınavlarına alınır. Bu sınav Temmuz ayında yapılacak olan üç ayrı aşamalı sınavdır. *Mülakat Sınavı( Konuşma Düzgünlüğü, Fiziki Görünüş..) *Beden Eğitimi Sınavı (Mekik, Sürat Koşusu...) *Yazılı Sınav (Matematik, Fen…)

23 ANADOLU GÜZEL SANATLAR ve SPOR
LİSESİ

24 ANADOLU GÜZEL SANATLAR ve SPOR LİSESİ
Okulun amacı; öğrencilerin; güzel sanatlar ve spor alanında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim-öğretim görmelerini, özel yetenek gerektiren yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını sağlamaktır. Eğitim süresi hazırlık sınıfı dâhil 4 yıldır. Alanları ile ilgili üniversite eğitimi görmeyi tercih edenlere Üniversite Sınavında ek puan verilmektedir. Öğrenci seçimi, ağustos ayının ilk haftasında okullarda oluşturulan komisyon tarafından iki aşamalı yetenek sınavı ile yapılır. Değerlendirme sonunda birinci ve ikinci aşama sınav puanlarının ortalaması alınır ve barajı aşan adaylardan en yüksek puanı alanlardan başlanarak sıralama yapılır. Bir öğretim yılında güzel sanatlarla ilgili alanların her birine alınacak öğrenci sayısı 30’u; spor alanına alınacak öğrenci sayısı ise 90’ı geçemez.

25 FEN LİSESİ Eğitimin içeriği;Fen liselerinde fen ağırlıklı eğitim görülmektedir. Diğer liselerde okutulan genel kültür derslerinin yanı sıra fen dersleri ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Zekâ düzeyleri ile fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri, matematik ve fen bilimleri alanında yüksek öğrenime hazırlar. Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder. Öğrenim süresi 4 yıldır.

26 ANADOLU LİSESİ Öğrenim süresi 4 yıldır.
Eğitimin amacı; Anadolu Liseleri genel olarak yüksek öğretim programlarına öğrenci hazırlar. Okula kayıt için Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan sınavda başarılı olmak gereklidir. Anadolu Liselerinde karma ve gündüzlü eğitim verilmektedir.

27 HEM MESLEĞE HEM DE YÜKSEK ÖĞRENİME
HAZIRLAYAN EĞİTİM KURUMLARI VE PROGRAMLARI >Anadolu Teknik Lisesi, >Anadolu Meslek Lisesi, >Sağlık Meslek Lisesi, >Ticaret Meslek Lisesi, >İmam Hatip Lisesi, >Endüstri Meslek Lisesi, >Teknik Lise, >Kız Meslek Lisesi,

28 SAĞLIK MESLEK LİSESİ

29 SAĞLIK MESLEK LİSESİ Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin içeriği, genel kültür dersleri ve sağlık konusu ile ilgili meslek dersleri okutulmaktadır. Ayrıca çeşitli sağlık kuruluşlarında staj yapma zorunluluğu vardır. Hemşirelik programından mezun olanlar ‘Hemşire’, Sağlık alanlarından mezun olanlar ‘Teknisyen’, Tıbbi Sekreterlik alanından mezun olanlar ‘Tıbbi Sekreter’ unvanı ile Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile Üniversitelere bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrencilere sınavında kendi bölümleriyle ilgili bir fakülte tercih etmeleri halinde ek puan verilmektedir. Ayrıca; Sağlık meslek lisesi mezunları gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde programların uygulandığı meslek yüksekokullarına sınavsız olarak devam edebilmektedirler.

30 ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ

31 ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Meslek lisesi öğrencileri; 11 ve 12'inci sınıflarda (öncelikle son sınıf öğrencileri olmak üzere) genel bilgi ve teknik teorik dersleri haftanın iki gününde okulda, uygulamalı meslek derslerini ise haftanın üç gününde alanları ile ilgili işletmelerin makine, araç-gereç ve mesleğinde uzmanlaşmış personel imkânlarından yararlanarak iş yerlerinde yapmaktadır. Meslek liselerinde eğitimin süresi 4 yıldır. Eğitimin içeriği, 9 ve 10. sınıflarda ortak dersler ile alan ortak dersleri, 11 ve 12. sınıflarda ise dallara özel derslerin öncelikli olarak okutulmaktadır. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıfta verilmektedir.12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. Tercihlerinde alanları ile ilgili bölümleri tercih ettiklerinde kendilerine ek puan verilmektedir. Mezunlar, bölümün devamı niteliğinde veya en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokullarına sınavsız olarak devam edebilirler.

32 ANADOLU İMAM HATİP MESLEK LİSELERİ
Amacı; İmamlık, hatiplik ve Kur’an Kursu öğreticiliği gibi dinî hizmetlerin yerine getirilmesi için yabancı dil bilen din görevlilerin yetiştirilmesini sağlamak ve yüksek öğretime öğrenci hazırlamaktır. Anadolu imam hatip meslek liselerinde eğitim süresi 4 yıldır. İmam hatip meslek liselerinde; genel kültür derslerinin yanı sıra Fıkıh v.s. Dersler de okutulmaktadır. Anadolu İmam Hatip Meslek Liselerinde bölüm/alan/dal ayrımı yoktur. Bu okullardan mezun olan öğrencilerden sınavını kazananlar Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarında, İmam-Hatip ve Kur’an Kursu öğreticiliği gibi görevlere atanabilmektedirler.

33 BAŞARILAR DİLERİM…! TEŞEKKÜRLER… Dinlediğiniz için ERHAN BUDAK
Okul Psikolojik Danışmanı Dinlediğiniz için TEŞEKKÜRLER…


"ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları