Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla"— Sunum transkripti:

1

2 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
ESMA-İ HÜSNA 01 ER-RAB

3 ALLAH İNSAN Alemlerin Rabbi Nasıl Bir Allah’sın
Konuşuyor İNSAN Nasıl Bir Allah’sın? Sorusuna Allah’ın verdiği cevap ‘’Alemlerin Rabbi olan bir Allah’ım’’ olmuştur. (Fatiha Suresi)

4 Bunun özel bir nedeni var mıdır?
ALLAH Nasıl Bir Allah’sın Alemlerin Rabbi Konuşuyor İNSAN Bunun özel bir nedeni var mıdır? Böyle söze başladığına göre bunun özel bir nedeni vardır. Bu özel nedeni bilebilmek için RAB ne demektir önce bunu bilmemiz lazım.

5 RAB Terbiye Etmek Islah etmek Yetiştirmek Bakmak Göz Kulak olmak 1 2 3
4 Yetiştirmek Bakmak 5 Göz Kulak olmak En Kapsamlısı: Terbiye Etmek Terbiye Etmek Ne Demektir?

6 Bir şeyi basit halinden
TERBİYE Nedir? Anlam Genişlemesi Neticesi Bir şeyi basit halinden Kemal noktasına doğru Aşama aşama inşaa edip Geliştirmek. Sahip Olmak Yönetmek 1 3 4 Babalık Etmek Toplamak 2 Terbiye eden babalık etmiş olur Büyük olan başa geçer ve yönetir. Babalık eden ise büyük ve güçlü olandır. Yöneten ise toparlar ve bir araya getirir.

7 Terbiye ‘ye örnekler; Müdür; Koşmak; Çırak, Kalfa, Usta, Şef, Müdür.
Bu adımları geçmeden müdür olamazsın. Koşmak; Bebek, Emeklemek, Yürümek, Koşmak Emeklemeden yürüyemezsin.

8 Terbiye ‘ye örnekler; Kur’an; Sonuç;
Kur’an’ın bir bütün halinde değil de, Allah’ın insanı terbiye sürecine binaen insanın ihtiyaçlarını göz önüne alarak parça parça indirmesini bu çerçevede değerlendirdiğimizde daha iyi anlıyoruz. Sonuç; Yani biz, çırak olmadan kalfa olmaya kalkışırsak yanlış yerden başlamış oluruz. Onun için önce Kur’an’ın çırağı olmalıyız. Çıraklık süresini doldurmadan ben işi öğrendim kalfa olacağım dersek o zaman da önemli bir hata daha yapmış oluruz

9 RAB; Terbiye Edendir. 1. Terbiye ve bakımını üstlenen, ihtiyacını da giderir.Şu’ara 77-80 2. Terbiye eden, terbiye ettiğini, denetimi ve gözetimi altında tutar.Nisa 1, Maide 117 3. Terbiye eden, terbiye ettiğinin büyüğü ve otoritesidir.Şu’ra 10 4. Terbiye edenin, terbiye ettiği üzerinde bir hakkı varıdır. Fecr 15-17 Dolayısıyla ‘’RAB Terbiye Edendir’’ tarifi en uygun tariftir.

10 RAB İsmi Neyi İfade Eder;
Allah’ın eşsiz bir terbiyeci olmasını ifade eder. Mahlukatı, terbiyeye cevap verecek şekilde yaratmasını ifade eder. Onlar üzerinde yönetici ve otoriter olmasını ifade eder. Bu şekilde baktığımızda, Allah, sadece insanların Rabbi değil, yerlerin ve göklerin de Rabbi’dir.

11 Terbiye Edenin terbiye ettikleri üzerindeki etkisi ne olmalıdır?
1. Terbiye ettiğinden itaat ve kulluk beklemesi de O’nun hakkındandır. En’am 164 2. Her varlık, sonunda kendini terbiye edenin huzurunda toplanır. En’am 38 Bu manalarla ifade edilen RAB, Allah isminin öz manasından neşet etmektedir. (Sevgi) Allah, kulunun terbiyesini, onu sevdiği için üstlenir.

12 Terbiye Nitelik ve Nicelik açısından Terbiye Doğrudan Dolaylı
İyi Terbiye Kötü Terbiye Bir araç ve vasıta kullanmadan yapılır Allah’ın Terbiyesidir Terbiyesizlik. İlahi terbiyeye aykırı terbiye Bitmez Devamlıdır Kemal’e doğru (Mükemmel değil) Ölünceye kadar

13 Allah’ın, Kur’an’daki ilk geçen Esması RAB sıfatıdır.
Kur’an-i Çerçevede RAB; Alak-1 Oku Yaratan Rabbin Adına Cevap Bismillah.. Allah’ın, Kur’an’daki ilk geçen Esması RAB sıfatıdır.

14 Rab; Kur’an’da tek başına kullanılmaz (2 istisna)
Kur’an’da ALLAH-RAB; 2697 Allah 962 Rab ismi geçmektedir. Rab; Kur’an’da tek başına kullanılmaz (2 istisna) Tamlama ya da zamirle gelir. Senin Rabbin (242 kez geçer) Onların Rabbi (243 kez geçer) Sizin Rabbiniz Rabbim (178 kez geçer) Rabbimiz

15 30 Surede Allah ismi geçmez. 20 Surede de Rab ismi geçmez.
İlk 20 Surede ALLAH - RAB; 27 Allah 46 Rab ismi geçmektedir. 30 Surede Allah ismi geçmez. 20 Surede de Rab ismi geçmez. İnsanın sorunu Allah değildir. İnsanın sorunu Allah’ın Rab’liği iledir. Firavn; ‘’Ben sizin en büyük Rabbinizim’’ demesi manidardır. (Naziat 24) O, her an hayata ve varlığa müdahildir. (Rahman 29)

16 RAB, belirsiz formlarda gelir;
Bu ne demektir.? Rububiyetin tecellisinin; Bilinen bir sebebe, Bilinen bir zümreye, Bilinen bir zaman ve mekana Bilinen bir tarif ve tavsife sığmayacağının imasıdır. O, göklerin, yerin ve bu ikisi arasındakilerin Rabbidir ‘’ Yani her şeyin ve her yerin

17 Yaratılış amacını gerçekleştir.
Rab: Her şeyi yaratan sonra da onu yaratılış amacına yöneltendir. Taha 50 Donanım Akıl Fıtrat Vahiy Peygamber Hayatı İnşaa Borçluluk Bilinci KULLUK İstikamet Yaratılış amacını gerçekleştir. Emanete Sadakat Sorumluluk ahlakı

18 Rab Rahim Rab – Başka isimlerle bir araya gelmesi
Yasin:58: Selemun Gavlen Min Rabbin Rahim O, Nasıl Bir Rab ? O, Rahim Bir Rab…> O, yarattıklarını, O’nun terbiyesini reddetmedikleri ve O’nun Rububiyetine İhanet etmedikleri sürece Rahmetiyle terbiye eder.

19 Rab – Başka isimlerle bir araya gelmesi
Ğafur Sebe 15: Rabbinizin size bahşettiği rızıktan nasiplenin, ama O’na olan şükrünüzü de eda edin. (İstese) size tarifsiz güzellikte bir yurt ve tarifsiz bağışlayıcı bir Rab. ‘’Ve Rabbun Ğafurun’’ (Tarifsiz Bağışlayıcı) O, Nasıl Bir Rab ? O, Ğafur Bir Rab Neden RAB Ğafurdur ?

20 Rab Ğafur Rab – Başka isimlerle bir araya gelmesi
Sebe 15: Rabbinizin size bahşettiği rızıktan nasiplenin, ama O’na olan şükrünüzü de eda edin. (İstese) size tarifsiz güzellikte bir yurt ve tarifsiz bağışlayıcı bir Rab. ‘’Ve Rabbun Ğafurun’’ (Tarifsiz Bağışlayıcı) Neden Rab Ğafurdur ? Çünkü .. 1. Terbiyeye muhtaç olan kusurludur.

21 Rab Ğafur Rab – Başka isimlerle bir araya gelmesi
Sebe 15: Rabbinizin size bahşettiği rızıktan nasiplenin, ama O’na olan şükrünüzü de eda edin. (İstese) size tarifsiz güzellikte bir yurt ve tarifsiz bağışlayıcı bir Rab. ‘’Ve Rabbun Ğafurun’’ (Tarifsiz Bağışlayıcı) Neden Rab Ğafurdur ? Çünkü .. 2. Terbiye olurken, terbiyecisine karşı da kusur işleyebilir.

22 Rab – Başka isimlerle bir araya gelmesi
Ğafur Sebe 15: Rabbinizin size bahşettiği rızıktan nasiplenin, ama O’na olan şükrünüzü de eda edin. (İstese) size tarifsiz güzellikte bir yurt ve tarifsiz bağışlayıcı bir Rab. ‘’Ve Rabbun Ğafurun’’ (Tarifsiz Bağışlayıcı) Neden Rab Ğafurdur ? Bu nedenle; Terbiyecinin bağışlayıcı olması, Rab olmanın şanındandır. Bu nedenle Rab, Ğafurdur.

23 Eğitim ve Öğretimin Temeli Eğitim ve Öğretimin temeli Merhamet olmalı.
Eğitici Öğretici Merhametli Bağışlayıcı YAKLAŞIM Eğitilen Öğretilen Eğitim ve Öğretimin temeli Merhamet olmalı.

24 Eğitim ve Öğretimin Temeli
Eğitici Öğretici Merhametli Bağışlayıcı YAKLAŞIM Eğitilen Öğretilen .. Unutma ki, Rabbin cezalandırmada çok dakiktir. Bununla beraber O, tarifsiz bir bağışlayıcı ve eşsiz merhamet kaynağıdır. A’raf 167

25 Eğitim ve Öğretimin Temeli
Eğitici Öğretici Merhametli Bağışlayıcı YAKLAŞIM Eğitilen Öğretilen Rabbinden gördüğü bunca iyilik ve ikrama böylesine nankör davrananlara karşı, terbiyesinde rahmet ve bağışıyla muamele eden bir Allah’tır O.

26 CENNET: Allah’ın terbiyesine teslim olanlara Allah’ın Ödülüdür.
CEHENNEM Terbiyesini tamamlamayan yada Allah’ın terbiyesinden kaçanların yoğun bakım ünitesidir. CENNET: Allah’ın terbiyesine teslim olanlara Allah’ın Ödülüdür. Cehennem Cennet

27 42 Kez Geçer Alemlerin İlahı Alemlerin Allah’ı Alemlerin Rahmanı
Alemlerin Rabbi (Rabb-ül Alemin) 42 Kez Geçer Alemlerin İlahı Alemlerin Allah’ı Alemlerin Rahmanı Alemlerin Halıkı Alemlerin Rezzakı YERİNE Alemlerin Rabbi NEDEN ?

28 Alemler’den Kasıt ? Allah, Alemlerin Rabbidir. Kendi Zamanındaki
insanlar Kendi Türü Bütün bir Mahlukat Hz Meryem’in alemlerin kadınları arasından seçilmesi Al-i İmran 42 İsmail’i, Elyesa’yı, Yunusu ve Lut’u da seçtik. Ve biz onlardan herbirini alemlere üstün kıldık. En’am 84-86 O, göklerin, yerin ve bu ikisi arasındaki herşeyin Rabbidir. Şuara:24 (Bütün bir yaratılmışlar evreninin Rabbidir.

29 Rabbin Rububiyetinin Kainattaki Tecellisi; Allah, Alemlerin Rabbidir
Terbiye: bir şeyi basit halinden ideal haline doğru aşama aşama ıslah ederek geliştirmek (Galaksiler-Samanyolu Galaksisi – Güneş – Gezegenler) Bu oluşumlar tesadüfi olmamıştır.

30 Rabbin Rububiyetinin Kainattaki Tecellisi; Allah, Alemlerin Rabbidir
Terbiye: bir şeyi basit halinden ideal haline doğru aşama aşama ıslah ederek geliştirmek Dünya-Güneş : km Uçakla 17 yılda gidilir. Dünya-Ay : km (Dünyanın Güneşe, Ayın Dünyaya olan uzaklığı tesadüfi değildir)

31 Rabbin Rububiyetinin Yeryüzündeki Tecellisi
Terbiye: bir şeyi basit halinden ideal haline doğru aşama aşama ıslah ederek geliştirmek (Şu muhteşem manzara biranda olmadı, aşama aşama bu hale geldi)

32 Rabbin Rububiyetinin Yeryüzündeki Tecellisi
Terbiye: bir şeyi basit halinden ideal haline doğru aşama aşama ıslah ederek geliştirmek Rahmetinin önünde müjdeci olarak rüzgarları gönderen O'dur.

33 Rabbin Rububiyetinin Yeryüzündeki Tecellisi
Terbiye: bir şeyi basit halinden ideal haline doğru aşama aşama ıslah ederek geliştirmek O rüzgarlar, yağmur yüklü bulutları yüklenince,

34 Rabbin Rububiyetinin Yeryüzündeki Tecellisi
Terbiye: bir şeyi basit halinden ideal haline doğru aşama aşama ıslah ederek geliştirmek onu kurak bir memlekete gönderir, sonra onunla yağmur yağdırır ve onunla her çeşit ürünü yetiştiririz.

35 Rabbin Rububiyetinin İnsandaki Tecellileri
İnsanın Elementer Gelişimi O, İnsan ve İnsan soyunun Rabbidir. Terbiye: bir şeyi basit halinden ideal haline doğru aşama aşama ıslah ederek geliştirmek Topraktan Bir damla sudan Döllenmiş yumurtadan Bebek Mü’min: 67 Olgunluk Yaşlılık

36 Rabbin Rububiyetinin İnsandaki Tecellileri
İnsanın Embriyolojik Gelişimi O, İnsan ve İnsan soyunun Rabbidir. Terbiye: bir şeyi basit halinden ideal haline doğru aşama aşama ıslah ederek geliştirmek Yumurta Cenin Kemik Sperma Kas giydirmek Mü’min: 13-14 İnsan olarak inşaa.

37 Rabbin Rububiyetinin İnsandaki Tecellileri
Can İrade Akıl İnsanın Beşeri Gelişim Süreci Beşer Üflenen Ruh İNSAN Cisim Vicdan

38 Bebek Göz (Görme) Konuşma
Doğumdan Sonraki Maddi Manevi gelişim Süreci Rabbin Rububiyetinin İnsandaki Tecellileri Gözün görmesi bir terbiye sürecini gerektirir. Bebek Konuşma işi bir terbiye sürecini gerektirir. Göz (Görme) Konuşma

39 İnsan için Rububiyetin Tecellisi
OKU (Vahiy) Öğrenme-Öğretme Namaz İnfak Salih Amel Kemal (Olgunluk) Terbiye Yolu (Süreci)

40 İlahi terbiyeyi reddettiler.
Sapmış Kavimlerin Helak Nedeni ? İlahi terbiyeyi reddettiler. Allah’tan bağımsız bir hayat alanı oluşturdular. O alanın kurallarını kendi heva ve heveslerine göre belirlediler. Sonuç: Ahlaki Kokuşma, Toplumsal çürüme

41 اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمٖينَ ﴿٢
HAMD, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. Tüm kainatı yaratan, Kainat içerisindeki her şeye nasıl davranması gerektiğini öğreten Allah’ım, Sen ne muhteşemsin.

42 اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمٖينَ ﴿٢
HAMD, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. Beni yaratan ve beni bana bırakmayan, Beni başı boş bırakmayan, Bana vahyini gönderen ve Bu vahyi nasıl hayatıma aktaracağımı göstermek için peygamber gönderen ve Bununla bana yolumu gösteren Allah’ım, Sen ne kadar büyüksün.

43

44


"Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları