Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“Hafta sonu ne yapacaksın?” Future tense ● Conditionals

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“Hafta sonu ne yapacaksın?” Future tense ● Conditionals"— Sunum transkripti:

1 “Hafta sonu ne yapacaksın?” Future tense ● Conditionals
talebe U31

2 1 Read what Yoko is going to do at the weekend? Bu hafta sonu geç kalkacağım, erken kalkmayacağım. Temizlik yapacağım, ama yemek yapmayacağım. Dışarı çıkacağım, ama alışverişe çıkmayacağım. Gazete okuyacağım, ama kitap okumayacağım. Sinemaya gideceğim, ama tiyatroya gitmeyeceğim.

3 2 “mı / mi / mu / mü” is the question word in Turkish.
Questions: “mı / mi / mu / mü” is the question word in Turkish. O bir doktor mu? O bir doktor muydu? O yapıyor mu? O yaptı mı? O yapacak mı? Personal suffixes are used with question words. Sen yapıyor musun? Sen yaptın mı? Sen yapacak mısın? Last vowel Suffix a / ı / o / u - acak mı? e / i / ö / ü - ecek mi? Personal suffixes Ben yapacak mıyım? Sen yapacak mısın? O yapacak mı? Biz yapacak mıyız? Siz yapacak mısınız? Onlar yapacaklar mı?

4 3 4 Questions. Write the answers on a piece of paper.
yapmak gelmek gezmek tanışmak yemek içmek yüzmek çıkmak uyumak O yapacak mı? Sen yapacak mısın? O gelecek mi? Sen gelecek misin? O gezecek mi? Sen gezecek misin? O tanışacak mı? Sen tanışacak mısın? O yiyecek mi? Sen yiyecek misin? O içecek mi? Sen içecek misin? O yüzecek mi? Sen yüzecek misin? O çıkacak mı? Sen çıkacak mısın? O uyuyacak mı? Sen uyuyacak mısın? 4 Click to check your answers.

5 5 6 Which sentence is true? Click to check your answers.
O sinemaya gidecek. O sinemaya gitecek. O yemek yeyecek. O yemek yiyecek. O bir kahve içcek. O bir kahve içecek. O çok gülecek. O çok gülacak. Bebek uyuyacak. Bebek uyucak. O bir kitap okuycak. O bir kitap okuyacak. 6 Click to check your answers.

6 5 6       Which sentence is true? O sinemaya gidecek.
O sinemaya gitecek. O yemek yeyecek. O yemek yiyecek. O bir kahve içcek. O bir kahve içecek. O çok gülecek. O çok gülacak. Bebek uyuyacak. Bebek uyucak. O bir kitap okuycak. O bir kitap okuyacak.

7 7 “- m (e / a) -” is used to make the verbs negative.
Negative verbs: “- m (e / a) -” is used to make the verbs negative. O yapıyor X yapmıyor. O yaptı X yapmadı. O yapacak X yapmayacak. Ben yapmayacağım. Sen yapmayacaksın. O yapmayacak. Biz yapmayacağız. Siz yapmayacaksınız. Onlar yapmayacaklar.

8 8 9 Negative verbs. Write the answers on a piece of paper.
yapmak gitmek gezmek tanışmak yemek içmek yüzmek çıkmak uyumak izlemek bakmak uçmak görmek okumak istemek düşünmek vermek beklemek yapmayacak izlemeyecek gitmeyecek bakmayacak gezmeyecek uçmayacak tanışmayacak görmeyecek yemeyecek okumayacak içmeyecek istemeyecek yüzmeyecek düşünmeyecek çıkmayacak vermeyecek uyumayacak beklemeyecek 9 Click to check your answers.

9 10 11 Which sentence is true? Click to check your answers.
O sinemaya gidecek. O sinemaya gitecek. O yemek yeyecek. O yemek yiyecek. O bir kahve içcek. O bir kahve içecek. O çok gülecek. O çok gülacak. Bebek uyuyacak. Bebek uyucak. O bir kitap okuycak. O bir kitap okuyacak. 11 Click to check your answers.

10 10 11       Which sentence is true? O sinemaya gidecek.
O sinemaya gitecek. O yemek yeyecek. O yemek yiyecek. O bir kahve içcek. O bir kahve içecek. O çok gülecek. O çok gülacak. Bebek uyuyacak. Bebek uyucak. O bir kitap okuycak. O bir kitap okuyacak.

11 12 Sen bu akşam dışarı çıkacak mısın? …
Listen and answer. Sen bu akşam dışarı çıkacak mısın? Sen yarın iş / okula gidecek misin? Sen gelecek hafta tatile gidecek misin? Sen bugün alışveriş yapacak mısın? Sen Cuma günü …. Sen …..

12 Dersten sonra eve gidecek misin?
13 Study with a partner. What are you going to do after class / lesson? Ask and answer. Dersten sonra eve gidecek misin? Evet, gideceğim. Hayır, gitmeyeceğim. eve gitmek sinemaya gitmek Türkçe çalışmak futbol oynamak kahve içmek yemek yemek kitap okumak yemek yapmak alışverişe çıkmak uyumak

13 14 Conditionals: The suffix for conditional (if) sentences is “Eğer … - (y) se / sa -”. Eğer hava soğuksa = If the weather is cold Eğer film iyiyse = If the film is good Eğer pahalı değilse = If it isn’t expensive Eğer bir araba varsa = If there is a car Eğer bir sorun yoksa = If there isn’t a problem Last vowel Suffix a / ı / o / u - (y) sa e / i / ö / ü - (y) se Personal suffixes Eğer ben uzunsam Eğer sen uzunsan Eğer o uzunsa Eğer biz uzunsak Eğer siz uzunsanız Eğer onlar uzunlarsa

14 15 16 Conditional suffix. Write the answers on a piece of paper.
ucuz büyük tatlı güvenli modern eğlenceli zor işte hızlı güçlü Eğer ucuzsa … Eğer eğlenceliyse … Eğer büyükse … Eğer zorsa… Eğer tatlıysa … Eğer işteyse … Eğer güvenliyse … Eğer hızlıysa … Eğer modernse … Eğer güçlüyse … 16 Click to check your answers.

15 Eğer güzelse, gideceğim
17 Study with a partner. Ask and answer. filme gitmek / güzel yemek yemek / lezzetli çay içmek / hazır denize gitmek / hava sıcak kazak giymek / hava soğuk Türkçe öğrenmek / kolay gömlek almak / ucuz konsere gitmek / iyi Filme gidecek misin? Eğer güzelse, gideceğim U32

16 “O tatile gidiyormuş.” Reporting talebe U32


"“Hafta sonu ne yapacaksın?” Future tense ● Conditionals" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları